
Få ting smager så dejligt som nænsomt syltede brombær. Her får du mormors allerbedste opskrift på det skønne syltetøj.

MIN MORS BROMBÆRSYLTETØJ
I min barndom boede jeg med adgang til masser af brombærkrat. Mange af de saftige bær spiste jeg med det samme når jeg løb omkring i skov og krat, men det blev også en tradition at jeg hvert år ville plukke en stor portion til min mor.
Når jeg kom hjem med brombærene syltede min mor dem nænsomt og så fik vi pandekager! Jammen kan man så andet end komme til at elske brombær?

Detsværre har jeg her i Holstebro ikke nær så god adgang til vilde brombær. Kommunen er simpelthen for god til at rydde op og skære brombærkrat ned. Det bør man jo egentlig ikke bebrejde dem, men jeg savner de vilde brombær, der simpelthen bare smager bedre end de dyrkede. Heldigvis har de gode nedskæringsmennesker sidste år glemt et par brombærkrat og det betyder at jeg i år har adgang til rigtige vilde brombær. Jamen som det er en lykke og jeg har allerede bagt min elskede mandelkage med brombær, lavet brombærsyltetøj, dessert med brombær og sprøde filoflager, samt selvfølgelig salater med brombær.
I dag får i min opdaterede opskrift på den brombærsyltetøj som min mor lavede da jeg var barn. Jeg ved det, fordi jeg bruger det samme gamle slidte eksemplar af den bog hun hev frem når hun syltede brombær.

Nogle vil måske mene at brombærsyltetøj skal være tykkere. Det bliver det nemlig ikke naturligt, fordi brombær ikke indeholder ret meget pektin og når man tilmed (som i denne opskrift fra den grønne syltebog) ikke udkoger bærrene hjælper de jo hellere ikke med til at tykne syltetøjet.
Sådan kan jeg personligt rigtigt godt lide min brombærsyltetøj fordi jeg bruger det til alle mulige dejlige desserter og her er det dejligt med den lækre lage og de hele bær. Har du anderledes preferencer til dit brombærsyltetøj har jeg gode råd til dig nede under “TIPS OG TRICKS”.

SÆSON FOR BROMBÆR:
- Brombær har sæson i sensommeren og det tidlige efterår. Afhængigt af vejret kan sæsonen strække sig fra august til oktober. Bærene modner lidt af gangen så man kan vende tilbage til de samme buske mange gange gennem sæsonen. Brombær er meget sunde og indeholder mange vitaminer.
TIPS OG TRICKS TIL BROMBÆRSYLTETØJ
- I min bog skal brombærsyltetøj være tyndt og med hele bær omgivet af en klar (og meget lækker) syltelage. Bær og lage kan bruges til mange forskellige ting både sammen og hver for sig. Når brombærsyltetøj naturligt bliver tyndt er det fordi brombær ikke indeholder ret meget pektin og derfor ikke naturligt producerer tykkere syltetøj. Samtidigt er brombærrene saftfyldte og kan ikke tåle at koge så længe at syltetøjet tykner. Hvis man gerne vil have et tykkere syltetøj (ala det man køber i butikkerne) har man flere muligheder. Man kan man fx tilsætte lidt æble, man kan bruge syltesukker eller tilsætte melatin og endelig kan man vælge at koge syltelagen lidt ind men skåne brombærene.
- Brug modne brombær uden skimmel. Brombær er modne når de er helt sorte og let slipper stilken. Lav helst syltetøjet med det samme for brombær har ikke lang holdbarhed.
- Alternativ kan du fryse brombærrene og lave syltetøjet af optøede bær. Normalt foretrækker man friske bær til syltetøj, fordi pektinen ødelægges ved frysning, men det gør ikke så meget med brombær der alligevel giver tyndt syltetøj. Vær dog opmærksom på at brombær vil safte mere og “splatte mere ud” når de har været frosne.
- Brug helt rene syltetøjsglas skyllet i kogene vand. Husk også at skylle lågene. Brug gerne mindre syltetøjsglas. Så undgår du bedre at syltetøjet mugner når du begynder at bruge af det.
- Brug slideren i opskriften til at tilpasse opskriften til den mængde bær du har plukket.
Netop nu på Instagram

Opskrift på brombærsyltetøj
Ingredienser
Brombærsyltetøj
- 500 g brombær - (Rensede og sorterede)
- 1 spsk. citronsaft
- 1/2 vaniljebælg - (kan udelades)
- 325 g rørsukker - (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker eller af syltesukker hvis man gerne vil have en tykkere syltetøj. Se tips og tricks over opskriften)
Til opbevaring
- rene skoldede syltetøjsglas med tætsluttende låg
Sådan gør du
Sådan laver du brombærsyltetøj
- Put de skyllede og sorterede brombær i en gryde, hæld citronsaft over og bring gryden meget, meget langsomt i kog under låg, sådan at brombærrene når at safte godt. Rør forsigtigt en gang eller to.
- Flæk imens vaniljebælgen og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med lidt af rørsukkeret så de fordeler sig. Tilsæt den tomme vaniljebælg og vaniljekorn til brombærrene. TIP: Du kan også nøjes med en vaniljebælg hvis du er af den type der gemmer vaniljebælge i sukker når du skraber kornene ud. Dette er et super sted at bruge dem.
- Når brombærrene er kommet på kogepunktet lader du dem simre forsigtigt i 5 minutter.
- Tag gryden af varmen og rør sukkeret i. TIP: Hvis portionen er stor eller temperaturen for lav vil sukkeret ikke smelte helt. Det skal det selvfølgelig så i det tilfælde sætter du bare gryden kortvarigt til bage på varmen og rører forsigtigt til sukkeret er opløst.
- Når sukkeret er opløst hældes syltetøjet med det samme på rene syltetøjsglas og låget skrues på. Put også vaniljebælgen ned i glasset.TIP: Når det gøres mens syltetøjet er rygende varmt vil der dannes et lille vakuum der er med til forsegle glasset og holde dit syltetøj friskt. Lad endelig vaniljebælgen komme med i glasset. Den vil ligge der og afgive yderligere smag.
For lidt tykkere syltelage:
- Hvis du ønsker en tykkere syltelage kan du vælge at hælde syltetøjet gennem en sigte så brombærene sorteres fra og saften bliver alene i gryden. Put brombærrene i syltetøjsglasset og kog syltelagen ind i ca 5 minutter. Hæld herefter den varme og let indkogte syltelage over bærene.
Skoldede syltetøj glas
- Mens syltetøjet koger er der tid til at skolde syltetøjsglas.
- Sæt helt rene syltetøjsglas ned i en ren vask og overhæld både dem og låg med kogene vand.
- Tag glas og låg op igen, hæld det kogene vand ud og stil dem på et rent viskestykke. Lad dem lufttørre så du ikke gnider bakterier ind i dem med viskestykket. Brug meget gerne glassene mens de endnu er varme. Hvis de står i timevis skal de skoldes igen.
- Har du det bedre med det kan du også vælge at skylle dine syltetøjsglas med atamon, men jeg synes ikke at det er nødvendigt.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 17/9/19
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.


Brombærdessert med sprød filodej og mascarponecreme

Mandelkage med brombær

Brombærsirup – af frosne eller friske bær

Bramble – klassisk cocktail med brombær og citron

Brombæreddike – af friske eller frosne bær
HER KAN DU OGSÅ BRUGE DIT BROMBÆRSYLTETØJ
Server fx brombærsyltetøj til lette luftige boller:

Intet slår brombærsyltetøj i pandekager:
I Kærgårdsmølle ved Struer er der mange store områder med brombær buske – der er flere slags med meget forskellig smag. Rammer man den rigtige uge skal man have store poser med?
I stedet for at skylle syltetøjsglas i kogende vand, så sæt rene glas i ovnen. Varm den op til 110’. Lade lågene – eller proper hvis det er flasker i kogende vand.
Fyld syltetøjet eller fx hyldesaften direkte fra gryden, saftkogeren i glasset/flasken – store arbejdshandsker kan anbefales og pas meget på, ikke mindst med saft. Det kan stå op i en kogende stråle.
Men resultatet er risikoen værd. Syltetøj og saft kan holde sig i flere år, uden brug af tilsætningsstoffer.
?
Hej Bo
Mange tak for et fantastisk godt tip til brombær høst. Det vil jeg huske til næste år. De sidste par år har været bedre her i Holstebro. Det er som om kommunen er lidt mindre arbejdsom med rydningen men rigtigt godt bliver det ikke. Næste år vil jeg prøve dit tip.
Også TAK for den alternative metode til at få helt rene glas. Jeg har faktisk gjort som du har foreslået et par gange fordi det er sådan de gør det i mit elskede Donna Hay magasin. Ofte sylter jeg bare kun et enkelt glas et eller andet og så synes jeg hurtigt det bliver lidt meget at tænde ovnen. Men en dag laver jeg sådan en rigtig lille DIY artikel om glas (Så jeg kan henvise til den hver gang i stedet for at skrive det samme hver gang). Der skal din gode metode helt sikkert med.
Tak for din kommentar, tak for at minde mig om at der kommer efterår og brombær igen og tak for dine gode råd.
Mange december hilsner
Marina