Her får du mit bud på de allerbedste burgerboller. Helt lette og luftige og desuden perfekt bløde og med god smag. Jeg har brugt år på at nå frem til netop denne metode og her får du de hemmelige tips og tricks.
JAGTEN PÅ DE BEDSTE BURGERBOLLER
I vores familie spiser vi virkeligt mange burgere af alle slags. Det allerstørste fredags hit er fx det vi kalder “lav selv burgere” hvor jeg bager burgerboller, steger bøffer, laver burgerdressing og lynsyltede rødløg samt klargør lidt grøntsager på et fad. Det hele ryger så ind på bordet så alle selv kan lave deres burger præcis som de allerbedst kan lide den.
Acilleshælen i denne fest har altid været burgerbollerne. Vi bryder os nemlig ikke om de færdige burgerboller, men det er hellere ikke nemt at finde opskriften på virkelig gode hjemmebagte burgerboller. Så mange opskrifter påstår (både på engelsk og dansk) at de har verdens bedste opskrift på burgerboller, men når man så prøver dem er de altid en skuffelse. Ihvertfald hjemme hos os! Måske er det bare os der stiller urimelige krav til en burgerbolle, men vi vil altså gerne have lette og luftige burgerboller, der smager af noget uden at blive tunge og tætte som en brioche.
Jeg bager meget og er vant til at udvikle mine egne brødopskrifter. Derfor har det selvfølgelig været en årelang mission for mig at udvikle en opskrift på burgerboller som giver det vi i vores familie opfatter som de bedste burgerboller. Andre kan have andre ønsker, men for os skal en god burgerbolle a) smage godt, b) være blød og luftig c)være flad d) have en blød skorpe.
BURGER BOLLER DER SMAGER FANTASTISK, ER BLØDE OG LUFTIGE OG SAMTIDIGT FLADE MED EN BLØD SKORPE
Der har været ret mange udfordringer og aha øjeblikke undervejs i udviklingen af min burgerbolle opskrift. En burgerbolle skal nemlig kunne meget af det samme som en anden god bolle, men samtidigt skal den kunne noget helt andet. Fx skal den færdige burgerbolle være let og luftig, men samtidig blød i skorpen. Det er jo modsat mit sædvanlige mål hvor bollen gerne må have en god og knasende skorpe.
Det første og vigtigste gennembrud i min jagt på perfekte burgerboller fik jeg for henved fire år siden da jeg opdagede hvilken effekt en meget luftigt pisket æggesnaps havde i brødbagning. Det er ikke et trick jeg har set nogen steder, men det virker virkeligt super godt og idag bruger jeg det i en række opskrifter. Tilbage i 2016 delte jeg en af dem her på bloggen, nemlig opskriften på luftige boller og jeg må sige at det er en opskrift som virkeligt mange mennesker elsker og vender tilbage til igen og igen. Nogen har ligefrem kaldt det for verdens bedste boller. Den opskrift er sådan set et biprodukt af min jagt på luftige burger boller.

Problemet var nu nærmest at mine burgerboller hævede for godt. Dejligt nok at de blev så lette og luftige, men en god burgerbolle skal jo være flad og desuden have en helt blød skorpe. Udfordringen med den bløde skorpe fandt jeg løsningen på i en række amerikanske opskrifter på burgerboller hvor man ligger et vådt viskestykke over de færdige boller. Jeg synes det bliver for meget med et vådt viskestykke, men et viskestykke let fugtet med en forstøver synes jeg virker perfekt. Min sidste udfordring var at mine burgerboller stadigt blev for høje. Dette problem fandt jeg for et par måneder siden en løsning på over hos seje Lene på Bagvrk. Lene bruger nemlig et skærebræt til at presse burgerbollerne flade og det trick virker bare perfekt, også med min opskrift.
SÆSON FOR BURGERBOLLER
- Burgerboller spiser vi hele året!
TIPS OG TRICKS TIL LUFTIGE BURGERBOLLER
- Der er mange ting der er lidt anderledes i min opskrift på hjemmebagte burgerboller men der er en god grund til det hele:
- Den luftige æggesnaps bidrager med utroligt meget luft og er den vigtigste hemmelighed i min opskrift. Gæret omsætter iøvrigt sukkeret så bollerne bliver ikke søde.
- Smørret tilsættes revet og ikke smeltet. Smeltet smør gør bollerne tunge, mens smør der smelter inden i bollerne under bagningen er med til at gøre dem lette og luftige. Smørret gør dem også bedre at riste dagen efter.
- Dejen æltes langsomt og omhyggeligt så den udvikler et godt glutennetværk.
- Dejen er ret våd og fugtig, fordi det giver de bedste boller. Meget mel giver tungere bagværk.
- Dejen hæver hele tiden overdækket (enten af låg eller let fugtigt viskestykke) for at bevare fugten inden i bollerne.
- Bollerne presses flade som jeg har lært det over hos Lene, fordi de ellers vil blive store smukke og runde.
- Bollerne hviler under et fugtigt klæde for at sikre at de får en blød overflade.
- Opskriften på burgerboller ligner i store træk min opskrift på luftige boller, men er ikke helt den samme. Fremgangsmåden er forskellig og der er også ændret lidt i mængden af ingredienser for at få de bedst mulige burgerboller.
- Du kan godt erstatte noget af det lyse hvedemel med grovere mel. Resultatet vil være lidt anderledes da alle meltyper er forskellige, men jeg gør det tit og det smager dejligt. Måske jeg systematisk skulle arbejde mig frem mod en opskrift?
- Denne dej egner sig ikke til koldhævning. Koldhævning er en skøn metode som jeg ofte bruger, men for at få denne type brød med den lette og luftige struktur skal brødet hæve hurtigere.

Opskrift på hjemmelavede burgerboller
Ingredienser
Dej til hjemmelavede burgere
- 2 æg
- 3 spsk sukker
- 3 dl vand
- 1 spsk groft salt
- 25 g gær
- 625 g hvedemel - (og lidt mere til bordet, især hvis du håndælter)
- 25 g smør
Sesamfrø
- sesamfrø
Sådan gør du
LUFTIG ÆGGESNAPS
- Start med at piske en meget luftig æggesnaps af æg og sukker.TIP: Det er denne æggesnaps der er hemmeligheden ved mine luftige burgerboller og det er vigtigt at du pisker den meget grundigt. Æggesnapsen skal blive helt tyk og cremet, nærmest som blødt flødeskum. På min Bjørn Teddy røremaskine giver jeg æggesnapsen 5-7 minutter på fuld effekt med piskeriset. Du kan også røre æggesnapsen med en almindelig håndmikser, men vær forberedt på at det tager tid.
DEJ TIL LUFTIGE BURGERBOLLER
- Put vand, salt og smuldret gær i et stort målebæger og rør det sammen til gæren er opløst. Tilsæt til æggesnapsen og rør det sammen.
- Hvis du laver dejen på røremaskine skifter du nu til dejkrog.
- Tilsæt mel og revet smør.TIP: Hvis du har et af de skarpe microplane rivejern kan du nemt rive smørret direkte ned i dejen. Ellers kan du smuldre smørret i noget af melet. Dette er vigtigt! Smeltet smør gør ikke noget godt for burgerboller.
ÆLTNING
- TIP: Dejen er blød så jeg anbefaler at ælte den på en røremaskine. Er du tålmodig og vant til at ælte kan du dog også godt ælte den i hånden. Ved håndæltning vil du være nød til at bruge lidt mere mel for at kunne håndterer dejen. Prøv at bruge så lidt som muligt.
- Rør dejen sammen og ælt herefter til du får en blank og smidig dej med en let skinnende overflade. TIP: Det er langvarig æltning der giver gode burgerboller. På min Teddy ælter jeg dejen i ca 15 minutter på 1,1, til den slipper siderne af skålen og samler sig om æltekrogen. Hvis du bruger en anden maskine eller ælter dejen i hånden skal dejen tilsvarende blive blank og smidig. Den er stadigt blød og let klæbende, når den er færdig æltet.
HÆVNING
- Stil dejen til hævning i en overdækket skål i 2 timer. til den er hævet flot op. Dejen hæver til mere end dobbelt størrelse. TIP: Nemmest simpelthen med et låg (der fås alle vegne til de populære magreteskåle og følger med en Teddymaskine). Ellers med tætsluttende film. Et viskestykke holder ikke nok på fugten.
BURGERBOLLER
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og slå den let sammen.
- Del dejen i 8 stykker og form hver del til en bolle. Bollerne formes ved at tage en dejklump i hånden og trække dejen nedad og indad i bollen til overfladen er glat og rund. TIP: Dejen er klistret, men det går ok med lidt mel på hænderne.
- Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Hver bolle skal sættes med samlingen nedad og herefter presses lidt flad med håndfladen. TIP: Vær opmærksom på at der skal være god afstand mellem bollerne da de hæver og bliver presset lidt mere flade. Alle 8 boller kan være på min bageplade, men vil vokse lidt sammen i siden. For det meste er jeg ok med det, men du kan også vælge at bruge to plader i stedet for én. Gør du det vil jeg anbefale at bage en plade af gangen.
- Pensl let med vand og drys hver bolle ret tæt med sesamfrø.TIP: Sesamfrøene vil fordele sig lidt når bollen hæver. Det er vigtigt at der er ret mange sesamfrø for ellers hænger viskestykket fast når vi om lidt presser burgerbollerne flade.Jeg pensler ikke mine burgerboller med æg der gør overfladen hård. En let pensling med vand bør være nok til at få sesamfrøene til at hænge fast og nogle gange er det ikke engang nødvendigt når overfladen er tilstrækkelig fugtig og klæbrig.
OVN
- Mens burgerbollerne efterhæver varmer du ovnen op til 200 C jævnvarme. TIP: Der skal ikke bruges bagesten og damp når du bager burgerboller. Derved undgår du at bollerne hæver så meget op. Uden damp og bagesten bliver bollerne fladere.
EFTERHÆVNING
- Dæk bollerne med et let fugtigt viskestykke, mens de efterhæver.TIP: Jeg sprayer mit rene viskestykke med en forstøver efter at jeg har lagt det over bollerne. Du kan også bruge et meget hårdt opvredet viskestykke.
- Lad burgerbollerne efterhæve i ca 20 minutter.
- Nu er burgerbollerne hævet op og skal presses ned hvis man vil have flade burgerboller. Læg et stort skærebræt ovenpå viskestykket og pres forsigtigt ned, så alle bollerne bliver ensartede flade.
- Fjern skærebræt og træk viskestykket af bollerne for at forhindre at det klæber fast til overfladen af bollerne. Læg det herefter straks tilbage og lad bollerne hæve i yderligere 15 minutter. under det let fugtige viskestykke.
BAGNING AF BURGERBOLLER
- Bag burgerbollerne i ca 20 minutter til de er lysebrune og lette. Bank eventuelt lidt under bunden på en af bollerne for at se om den lyder hul.NB: Hold øje. Alle ovne og deje er forskellige og derfor kan bagetiden også varierer lidt.
FÆRDIGE BURGERBOLLER
- Tag burgerbollerne ud af ovnen. Sæt dem på en afkølingsrist og dæk dem straks med et rent let fugtigt viskestykke. Lad dem stå i mindst 10 minutter.TIP: Viskestykket må kun være meget let fugtigt ikke vådt. Igen vil jeg anbefale en forstøver, fremfor et opvredet viskestykke. Det let fugtige viskestykke holder på fugten så burgerbollerne bliver perfekt bløde.
Noter
SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 24/1/19
Til klassiske amerikanske burgere anbefaler jeg:
Der bruges burgerboller i disse opskrifter:
Fiskeburger med sprødstegt fiskefilet og urtecreme
Tak for linket<3
Dine burgerboller ser fantastiske ud:-)
Kære Lene
Mange tak. Det betyder meget og især når det er en ægte bagenørd som dig der siger det! Vi er glade for de burgerboller i vores familie og nu håber jeg bare de også vækker lykke ude i verden.
Det med linket er en selvfølge! Jeg prøver altid at linke (eller i det mindste krediterer hvis det nu er en bog eller et blad). Nogle gange kan jeg bare ikke huske hvor jeg har et tip eller en opskrift fra, især ikke hvis det er en opskrift jeg har brugt i årevis. Det ærger mig altid når det sker. Heldigvis fandt jeg fremtid dig igen for det er virkeligt et super godt råd til flade burger boller. Jeg tror dog min dej er mere fugtig end din for jeg kan ikke bruge et stykke bagepapir som du foreslår.
Hav en dejlig dag. Jeg kommer helt sikkert forbi din skønne blog igen!
Kan bollerne fryses
Kære Kirsten
Jeg må ærligt indrømme at jeg endnu aldrig har frosset disse burgerboller for vi spiser altid dem alle sammen. Jeg vil dog helt bestemt mene at de fryser godt for det gør det meste gærbrød jo.
God bagelyst
Det er simpelthen de allerbedste burgerboller man kan tænke sig? Tak for opskriften
Kære Eva
Hvor bliver jeg da bare glad for at få sådan en dejlig besked. Det betyder meget at du skriver det til mig for selvom jeg kan se at mange bruger opskriften er der jo ikke mange der skriver.
Vi er selv så glade for den opskrift på burgerboller og da vi spiser ret mange af dem har jeg jo haft god lejlighed til at øve mig gennem årene.
Nu er jeg bare glad for at jeg kan dele opskriften med jer derude.
Hav en dejlig forårsdag
Er så glad for jeg har fundet denne opskrift! Jeg skal lave burgerboller til 14 mennesker imorgen. Hvordan kan jeg regulere mht. Mel og gær?
Kære Gry
Hvor er jeg glad for at du kan bruge opskriften. Vi er selv så glade for de burgerboller så det er dejligt når andre også kan bruge opskriften.
Du kan bare gange op til det antal mennesker du skal bruge med slideren (og så prøve at ramme et helt antal æg).
Der er også den mulighed bare at lave to portioner dej. Når jeg skal bage mange laver jeg dem nogle gange i to portioner (ihvertfald hvis jeg skal håndælte), der er typisk hellere ikke plads til at dejen kan hæve nok op i en almindelig skål alligevel.
Hvis du mener at du gerne vil lave koldhævede burgerboller er svaret at du skal reducerer gærmængden og lade dejen koldhæve. Jeg har aldrig gjort det for koldhævede boller bliver nemlig noget helt andet end boller der hæver hurtigt. Hurtigt hævede boller bliver lette og bløde som disse burgerboller. Koldhævede boller bliver mere tætte og seje hvilket også er dejligt men noget helt andet.
Jeg er lidt i tvivl om det er det rigtige jeg har svaret på. Skriv endelig igen hvis du ikke føler du har fået svar.
God bagelyst
Vi fik dem idag. Fantastiske burgerboller – de bedste ever! Jeg vil formentlig lave 10 eller 12 boller ud af portionen næste gang. Men din beskrivelse er spot on, og alt lykkedes perfekt i første forsøg. Tak for indsatsen, det er flot klaret!
Hej Mads
Hvor er jeg bare glad for at opskriften på burgerboller var et hit hjemme hos jer. Mange TAK fordi du tager dig tid til at skrive en tilbagemelding og fortælle mig det. Det gør mig simpelthen bare så glad for jeg ved næsten ikke noget bedre end når mine opskrifter bliver brugt og skaber glæde rundt omkring i andre køkner end mit. Jeg arbejdede i mange år på opskriften på burgerboller før jeg syntes den ramte helt rigtigt. Derfor bliver jeg ekstra glad for at du kunne bruge den. Og ja du har helt ret man kan sagtens lave burgerbollerne mindre det skal jeg nok have skrevet ind i opskriften.
Hav en rigtig god dag
Marina
Selv tak – i ligemåde 🙂
mvh
Mads
Lavede disse i går og de blev bare så flotte og gode!
Jeg kom lidt for sent igang, så lod dem kun hæve i en time i starten. Så de hævede lidt op i ovnen også, men det gjorde ikke noget. Jeg brukte håndmikser til æggesnapsen og ætlede med håndkraft, det var hårdt men blev rigtig godt!
Ville vedhæfte et billede hvis jeg kunne, for de er altså virkelig pæne!
Tak for hjælpen
Hej Astri
Mange tak for din skønne kommentar. Jeg blev virkelig glad for at min opskrift på burgerboller vakte lykke hjemme hos dig. Vi er jo selv så glade for dem så det er dejligt at kunne dele med andre.
Stor respekt for at du håndæltede dejen. Det kan man godt men det kræver lidt ælte erfaring og tid så det tør jeg i almindelighed ikke anbefale med denne opskrift.
Hav et rigtigt dejligt forår
Mange madhilsner
Marina
Hej Marina
Sikke nogle fantastiske opskrifter du har herinde, har netop lavet hyldeblomstedikken (bliver spændende med resultatet) og så faldt jeg over denne burgerbolle.
Nu ønsker jeg at komme lidt groft mel i – tænker rugmel.
Har du nogle tip til dette, så jeg ikke går hen og laver for meget om på bollen 🙂
Kh Nicoline
Hej Nicoline
Mange tak for din sæde kommentar. Jeg bliver så glad når mine opskrifter bliver brugt og vækker glæde.
Du kan sagtens komme rugmel i burgerbollerne selvom de ikke bliver helt lige så lette og luftige. Jeg gør det selv nogle gange med en chokolade rug bolle som Jeg bager efter søster opskriften på “Lette, luftige boller”. Man kan også bruge andre typer af grovere mel. Det gør jeg selv nogle gange i burgerbollerne.
I begge tilfælde vil jeg ikke erstatte for meget af hvedemelet (Max 1/4 med rug) hvis Burgerbollerne skal bevarer deres karakteristiske lethed. Lad mig endelig hære hvordan det gik.
Mange sommer hilsner
Marina
Rigtig fin opskrift du har fået lavet – er i fuld gang med at afprøve den, er meget spændt! Jeg har dog lige læst, at salt dræber gær, hvorfor man bør vente med at putte salt i, til man har puttet mel i. Det vil jeg selv huske til næste gang 😀
Hej Elisabeth
Hvor hyggeligt. Jeg håber du bliver glad for opskriften på burgerboller. Der er DIY billeder og flere forklaringer over i søster opskriften på Lette luftige boller hvis der er noget du bliver i tvivl om undervejs. (Og dem skal jeg også have lavet til denne opskrift, jeg er bare ikke nået til det endnu).
Det er rigtigt at gær er bedste venner med sukker og ikke med salt. Som så mange andre gode bageråd er det dog ikke noget man behøver at overfortolke. Hvis man fx laver en fordej er det en god ide at vente, men hvis man bager noget hvor man gerne vil være sikker på at saltet er opløst og derfor fordeler sig godt i dejen er det bedst at tilsætte salt til væde. I denne opskrift røres salt og gær ud i samme væske og det går helt fint. Jeg lover dig at bollerne hæver super flot (især hvis man bager de luftige boller hvor man gerne vil have dem så høje som muligt, her i opskriften på burgerboller holder vi det lidt nede fordi vi gerne vil have flade boller).
Rigtig god bagelyst og spørg endelig hvis det er noget jeg kan hjælpe med
Mange hilsner
Marina
Har bagt boller flere gange om ugen i de seneste par år , derfor er jeg også altid på udkik efter ny inspiration for at se om der skulle være en opskrift som slår de gamle , har bagt “dine” luftige boller … må desværre sige st det nok er nær de kedeligste boller jeg endnu har bagt , de er super flotte men det er vist også det mest positive der er st sige desværre er de slet ikke ulejligheden værd .
Hej Gerd
Det er jeg da ked af at høre. Netop den opskrift er der virkeligt mange mennesker som er begejstrede for, men der er jo heldigvis forskel på både smag og boller. Mine luftige boller er lyse, lette og milde i smagen. De smager rent af hvede og smør, mens mange af de andre boller jeg bager har en mere nuanceret smag enten pga melet eller fordi de har hævet længere og derfor har surdejssmag. Nogle kan bedst lide det ene, andre det andet og selv har jeg det sådan at jeg holder af det hele, men nogle dage har lyst til den ene slags boller fremfor den anden. Jeg står fuldt ved opskriften som er min egen opfindelse, men forstår så godt hvis du foretrækker andre slags boller.
Mange bageglade hilsner
Marina