
En Dutch Baby er en meget lækker ovnbagt pandekage, perfekt til brunch eller dessert. I ovnen hæver pandekagen nærmest magisk op så man får høje sprøde kanter.

Nem og utrolig lækker ovnbagt pandekage
Det er ingen hemmelighed at vi er vilde med pandekager i vores familie. Vi kan altid finde en anledning til at spise pandekager (og alt det der ligner…).
Som madblogger elsker jeg at dele mine bedste opskrifter med jer og fordi vi er vilde med pandekager er det en stor glæde at så mange af mine læsere har taget godt imod vores familieopskrifter på klassiske danske dessert pandekager, sprøde hjertevafler og amerikanske brunch pandekager.

Opskriften på rabarberkompot får du her

En pandekage favorit hos mig og måske også hos dig?
I dag er turen så kommet til en endnu en af mine pandekage favoritter, nemlig den super lækre Dutch Baby, en pandekage, der er helt sin egen og som altid vækker beundring og begejstring når den sættes på bordet.
Mine første minder med de lækre Dutch Baby pandekager er fra min tid i New York. Jeg kan stadigt huske min begejstring for de lækre sprøde kanter og den bløde lækre pandekage midte. Den begejstring er ikke blevet mindre med årene og nu håber jeg også at du får lyst til at prøve.

En magisk ovnbagt pandekage – derfor er en Dutch Baby et pandekage hit
En Dutch Baby er helt sin egen og jeg drister mig til at kalde det for en magisk pandekage.
Pandekagedejen er helt simpel og super nem at røre sammen. Derefter skal den bare hvile og så hældes ud på en varm pande, der sættes tilbage i ovnen. Alt sammen helt simpelt og hverdagsagtigt.
I begyndelsen ser pandekagen jævnt kedelig ud derinde i ovnen. Den bager bare derud af som forventet. Men så BUM og nærmest ud af det blå begynder den at hæve og hæve og hæve, først i kanterne og så nogle gange inde i midten. Det ser helt vildt ud og pandekagen vokser nærmest ud over pandens sider.
Når pandekagen er færdig og tages ud af ovnen falder den lidt sammen, men den bevarer det skålformede udtryk og vækker altid begejstring når den sættes på bordet, både fordi det er en meget smuk ting at servere og fordi den smager så godt med de sprøde kanter og den bløde midte.
Sådan serveres og spises en Dutch Baby
En Dutch Baby serveres straks den er kommet ud af ovnen. Den serveres direkte i panden og drysses altid med flormelis. Faktisk synes jeg den smager dejligt bare sådan uden andet tilbehør.
Desuden kan man selvfølgelig servere den med alt det klassiske pandekage tilbehør. Syltetøj, sirup, chokoladesovs og nutella er gode valg. Frisk frugt og is er et andet klassisk valg hvis pandekagen servers som dessert.
Personligt synes jeg at det er særligt hyggeligt at servere Dutch Baby pandekager i små portions pander, men man kan også lave og server den ovnbagte pandekage i en stor pande til deling. Jeg har valgt at dele billeder med begge serveringer her i indlægget.
En Dutch Baby kan spises direkte af panden eller den kan løftes over på en tallerken og spises der. Har man lavet en pandekage til deling kan man dele ved bordet og lade alle om selv at vælge tilbehør.

Derfor hedder det en “Dutch Baby”- historien om en tysk pandekage der blev en amerikansk klassiker
Med navnet “Dutch Baby” er det let at tro at denne ovnbagte pandekage stammer fra Holland. Det er imidlertid ikke sådan det hænger sammen.
Historien begynder i stedet for godt 100 år siden hvor man på cafen “Manca’s Cafe” i Seattle serverede de ovnbagte pandekager. Opskriften havde tyske rødder og blev derfor kaldt “Deutsch pancakes“. Husets datter kunne imidlertid ikke udtale “Deutsch” og sagde i stedet “Dutch” og derved blev et velklingende navn opfundet til den lækre pandekage. Som så ofte blev navnet en del af pandekagens charme og har hængt ved lige siden.

Sæson
Dutch Babys spises hele året rundt. Tilpas tilbehør til årstiden.
Tips og tricks
En Dutch Baby er en ovnbagt pandekage og det er derfor vigtigt at vælge en ovnfast pande i den rigtige størrelse. Panden skal have høje sider som støtter og hjælper mens pandekagen hæver i ovnen. Du skal altså ikke bruge traditionelle pandekagepander med lave sider. Det traditionelle valg er en støbejerns pande men man kan sagtens bruge andre pander.
Pandekagen bør ikke laves meget større end i opskriften. Det er de sprøde kanter der er det særligt lækre ved en Dutch Baby så hvis du vil fordoble opskriften er det bedst at bruge flere pander frem for en større pande.
Panden og ovnen skal være varm for at sætte godt gang i pandekagens hævning fra starten. Nogle opskrifter hælder pandekagedejen på en kold pande men så får man ikke så flotte pandekager.
Det er vigtigt at pandekagedejen hviler så melet kan nå at suge væsken. Det giver en bedre smag og konsistens.
Jeg tilsætter meget gerne lidt reven citronskal, men det er ikke traditionelt og kan sagtens udelades.
Her skal du være opmærksom
Det er utroligt nemt at bage Dutch Baby pandekager og der er ikke meget der kan gå galt. Vær sikker på at din dej er pisket helt fri for melklumber og sørg for at din pande har den rigtige størrelse og er varm når du hælder dejen på. Pas også på ikke at brænde dig!

Opskrift på Dutch Baby
Ingredienser
Pandekagedej
- 75 g hvedemel
- 25 g rørsukker - (kan erstattes af roesukker)
- 1 tsk vaniljesukker
- lidt reven økologisk citronskal - (kan undlades)
- lidt fint salt - (ca 1/8 teske)
- 125 g mælk - (125 ml minimælk, letmælk eller sødmælk)
- 2 æg
Til panden
- lidt smør - (en tynd skive ca 15 g)
Til servering
- flormelis
- eventuelt andet fx chokoladesovs, frisk frugt, is, sirup, syltetøj, citron
Sådan gør du
Ovn og pande
- En Dutch Baby skal bages i en varm pande. Sørg derfor for at din ovn er varmet op til 200°C varmluft og at din ovnfaste pande er så varm at smørret med det samme smelter når det kommes på. Du kan bruge alle slags pander så længe de kan gå i ovnen. Mængden af pandekagedej i opskriften passer til én pande på ca 24-26 cm eller to pander af ca 16 cm. (TIP 1)
Pandekagedej
- Bland i en skål: 75 g mel, 25 g rørsukker, 1 tsk vaniljesukker, lidt reven citronskal og et godt nip salt.
- Tilsæt 1,25 dl mælk og pisk dejen helt fri for klumper. (TIP 2)
- Tilsæt 2 æg og pisk dejen godt sammen. Lad dejen hvile ca 30 minutter i køleskabet. (TIP 3)
Ovnbagte pandekager
- Tag den varme pande ud af ovnen. Husk at bruge ovnhansker. Tilsæt lidt smør og drej panden så smørret fordeler sig.
- Rør pandekagedejen sammen og hæld den på panden.
- Sæt panden tilbage i ovnen og bag pandekagen i ca 15-20 minutter til den er gennembagt og lysebrun i midten og med høje sprøde kanter. NB: Den færdige pandekage skal let kunne løftes af panden. Under bagningen vil pandekagen på et tidspunkt begynde at hæve voldsomt op især langs kanterne, men også nogle gange i midten. Det er helt som det skal være. Pandekagen falder lidt sammen igen når den kommer ud af ovnen.
Servering
- Drys med flormelis og server straks.
Noter
Opskriften er udgivet 1/3/22
Flere pandekage opskrifter

Amerikanske brunch pandekager

Min bedste pandekage opskrift




Skriv et svar