
Findes der noget mere klassisk dansk og dejligt end en god gammeldags frikadelle? Her får du alle mine tips og tricks og min meget roste grundopskrift, der giver saftige velsmagende frikadeller.

Mormors frikadeller er verdens bedste
Det er farligt at give sig til at skrive om frikadeller for vi har allesammen vores favoritter og synes oftest at dem vi kender fra mormors køkken eller fars stegepande er de allerbedste. Og sådan skal det være! Mad er minder og følelser ligeså meget som det er ernæring.
Alligevel er det jo ikke alle, der har fået verdens bedste frikadelle opskrift med sig hjemmefra i rygsækken og til dem har jeg skrevet en grundopskrift som giver de dejligste, helt klassiske gammeldags danske frikadeller.
Det er den frikadelle opskrift som jeg vil selv giver mine børn med i rygsækken når de flytter hjemmefra. Den opskrift som jeg selv har lavet frikadeller efter i årevis og som altid lykkes!
Siden jeg udgav opskriften har jeg simpelthen fået så meget ros for den fra venner, bekendte og bekendtes bekendte. Samt selvfølgelig fra læsere der gør mig den ære at bruge mine opskrifter. Og det gør mig vildt glad at opskriften kan bruges for jeg vil intet hellere end at gøre mine læsere glade og gøre hverdagen lige lidt nemmere og hyggeligere.
Opskriften er som sagt på helt klassiske gammeldags frikadeller, men den kan meget nemt varieres så den passer til din familietradition eller til de dage hvor du er lidt mere eventyrlysten.

Gammeldags danske frikadeller
Stegte kødboller af forskellig slags laver man i hele verden, men fremgangsmåden og dermed smagen og strukturen varierer.
Grækerne er fx glade for at tilsætte deres frikadeller masser af smag og krydderurter og de Italienske kødboller skal være bløde og saftige.
Som alle retter, der laves af mange mennesker er der med tiden udviklet mange forskellige meninger om den helt rigtige danske frikadelle. Nogle sværger til rent grisekød, andre til kalv og flæsk, nogle bruger danskvand, andre mælk, nogle foretrækker mel, andre igen rasp og krydringen er der selvfølgelig også forskellige holdninger til.
To elementer er dog særligt kendetegnene for netop en dansk gammeldags frikadelle:
De to vigtigste kendetegn: struktur og krydring
En gammeldags dansk frikadelle er kendetegnet ved et særligt bid, som man får ved at køre kødet sejt med salt inden man tilsætter andre ingredienser. Dette trin er altså meget vigtigt og kan ikke springes over hvis din frikadelle skal være dansk.
Desuden er mormors gammeldags frikadeller ikke voldsomt krydret med andet end salt og friskkværnet peber. De fleste frikadelle mestre har dog et særligt trick, der oftest består af et krydderi, der tilsættes i mindre mængde. Det skal netop være så meget at det giver smag til frikadellen, men ikke så meget at det smager igennem og deri ligger hemmeligheden og balancen. Mit særlige krydderi er allehånde. Et krydderi mange forbinder med jul, men som i mindre mængde simpelthen er godt til at understøtte og fremhæve. Allehånde er et bær, men smager som en hel masse forskellige krydderier på én gang. Dermed bliver alle smagene diskrete.
I min grundopskrift får du de grundliggende principper til en rigtig dansk frikadelle. Så kan du selv tilpasse de steder hvor du ved din familie gerne vil have krydringen eller ingredienserne en smule anderledes.

TILBEHØR TIL FRIKADELLER:
Man kan serverer frikadeller med alt muligt dejligt tilbehør, noget klassisk andet mindre klassisk. Det er netop noget af det der gør frikadeller til en elsket klassiker i næsten alle danske familier.
I mange børnefamilier får frikadellerne selvskab af gulerodssalat eller pasta. De gammeldags frikadeller føler sig aldrig for fine til den slags selvskab og i mange børnefamilier redder det hverdagen hvis man en gang imellem laver en stor portion frikadeller til fryseren. Så er der også god mad på de travleste dage.
I andre danske hjem serveres gammeldags frikadeller med kogte kartofler og sovs, sådan som danskerne har spist frikadeller i generationer.
I hjem med både vegetarer og ikke vegetarer er frikadellen genial, fordi den kan være tilbehøret til de i familien der helst også gerne vil have lidt kød. Frikadellen passer nemlig til et uendeligt antal salater og lækre grønsagsretter.
På den måde favner frikadellen alle slags familier og det er derfor vi elsker den!
FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT

Frikadeller med klassisk kold kartoffelsalat: Så bliver det ikke mere sommerligt dansk og dejligt. Det er også et enkelt måltid da man faktisk kun skal bruge de to ting for at gøre alle glade.
Kartoffelsalat

Grønne bønner og kartofler er et genialt match og passer samtidigt utroligt dejligt til frikadeller. Hvis du har grønne bønner i køkkenhaven eller kan skaffe nogle friske i sensommeren kan jeg varmt anbefale denne fransk inspirerede kartoffelsalat.
Kartoffelsalat med grønne bønner
FRIKADELLER MED KÅLSALAT

Personligt holder jeg virkelig meget af frikadeller med en knasende og mættende kålsalat.
På billedet er det en dejlig vinterservering med en lækker og mættende salat og ovnbagte pestokartofler. Mange af de andre skønne kålsalater er dog også geniale til frikadeller.
Ovnbagte pesto kartofler kan man lave året rundt.
Broccolisalat: sund og lækker med krydret vinaigrette
Hvidkålssalat med rød grape og knasende soyamandler
Grønkålssalat med appelsin og æbler
Vintersalat med perlebyg

Sæson for frikadeller
Frikadeller spiser man hele året, men det tilbehør man spiser dem med kan man selvfølgelig varierer i én uendelighed alt afhængigt af humør og sæson.
Tips og tricks til frikadeller
Frikadeller laves bedst af helt friskhakket kød. Kød der har været frosset har en tendens til at blive meget vandet, mens vakumpakket kød er bedre, men hellere ikke så godt som friskhakket. Skal du lave frikadeller af optøet kød vil jeg anbefale lidt mere mel og lidt mindre mælk. I det hele taget er der meget forskel på hakket kød så du må tilsætte mælken gradvis til frikadellefarsen bliver perfekt.
I en klassisk dansk frikadelle kan man meget tydeligt smage det kød, der er blevet brugt og jo bedre dit kød smager jo bedre smager dine frikadeller. Når det kommer til svinekød er der overraskende stor forskel på smag afhængigt af hvad dyret har fået at spise og hvor meget det har rørt sig. Faktisk er smagsforskelden større end det er for hakket oksekød. Køb noget bedre kød, lav lidt færre frikadeller og spis lidt mere tilbehør. Alternativt kan man krydre sine frikadeller noget mere så kødsmagen ikke er helt så tydelig.
Jeg bruger revet løg i min opskrift fremfor hakket. Revet løg bidrager med saftighed og giver pæne frikadeller der ikke falder fra hinanden.
Nedenfor får du den helt klassiske frikadelle opskrift. Er man til lidt mere spræl kan man tilsætte mange ting, fx havregryn, reven æble, reven pastinak eller reven gulerod. Man kan selvfølgelig også krydre frikadellerne på utallige måder. En knivspids karry, cayennepeber eller sennepspulver er klassisk og lidt større mængder giver frikadellerne et nyt twist. Tørrende eller friske krydderurter er lækre. Jeg har skrevet i opskriften hvor de forskellige alternative ingredienser skal tilsættes hvis de bruges. Vær selvfølgelig opmærksom på at konsistensen ændre sig hvis du tilsætter revne grønsager eller havregryn. Justerer når du tilsætter mælken til sidst.
Her skal du være opmærksom
Det er ikke vanskeligt at lave gammeldags frikadeller, men der er et par steder hvor man skal være opmærksom.
Det er vigtigt at røre kødet sejt med fint salt, men også vigtig at farsen ikke bliver overforarbejdet. Vær særlig opmærksom hvis du bruger røremaskine. Når kødet er kørt sejt nedsættes hastigheden på maskinen så farsen blandes uden at blive overforarbejdet.
Der er forskel på fars og derfor også forskel på hvor meget mælk der skal tilsættes til sidst. Rør i lidt af gangen.
Steg frikadellerna så de får en lækker stegeskorpe, men undlad at stege dem for hårdt. Det nemmeste er at stege på panden til de har stegeskorpe og herefter stege færdig i ovnen.

Opskrift på gammeldags frikadeller
Ingredienser
Frikadeller
- 500 g hakket kød - (rent svinekød eller kalv og flæsk som du nu bedst kan lide det)
- 1 tsk. fint salt
- friskkværnet peber
- 1/4 tsk allehånde - (kan udelades eller erstattes med din egen særlige krydring. Karry, cayennepeber eller lidt sennepspulver er klassiske bud)
- 2 spsk. mel
- 2 spsk. rasp
- 2 æg
- 1 mellemstort løg
- 2 dl mælk - (Det er ikke sikkert du skal bruge det hele. Læs opskriften og tips og tricks over opskriften)
Til stegning
- smagsneutral olie
- smør
Sådan gør du
Frikadellefars
- Put 500 g hakket kød og 1 tsk fint salt i en røreskål.
- Brug en elpisker eller røremaskine til at røre det hakkede kød sejt med salt. Afhængigt af din maskine tager det mellem 1 og 3 minutter. TIP: Du kan se på kødet at det ændre sig undervejs og bliver mere sejt i det. Sammenlign de to billeder af kødet for at se hvordan det er løst på det første billede og sejt på billed to. Kødet skal røres tilstrækkeligt, men må hellere ikke røres mere end nødvendigt for så kan farsen blive klæg.
- Tilsæt masser af friskværnet peber, 2 æg, 2 spsk mel og 2 spsk rasp. Det er også nu du tilsætter anden krydring. Jeg krydre med 1/4 tsk stødt allehånde.
- Rør for nedsat hastighed til du har en nogenlunde jævn fars.TIP: Undlad at overforarbejde farsen.
- Pil løget og riv det. Tilsæt til farsen.TIP: Hold løget samlet ved ikke at fjerne rodenden. Der vigtigt at løget er revet og ikke hakket. Hvis du ikke vil rive løget kan du istedet hakke det i en minihakker.Det er også nu du tilsætter andre revne grønsager eller æble hvis du foretrækker det.
- Mål 2 dl mælk op.
- Tilsæt mælk lidt af gangen under stadig omrøring til du har en passende konsistens på din fars. TIP: Det er ikke sikkert at du skal bruge alt mælken, det afhænger af dit hakkede kød og størrelsen på æggene. Den færdige frikadellefars skal være lind og lidt vådere end du ønsker din færdige fars, men den skal selvfølgelig stadigt være fast og formbar.
- Sæt farsen i køleskabet i mindst 15 minutter, meget gerne længere og helst en time eller mere. TIP: Hvis farsen ikke får lov til at hvile blive den lidt vanskeligere at forme og frikadellerne smager af mindre.
Stegning af frikadeller
- Varm en pande op med lidt olie. Tilsæt rigeligt smør til olien og lad det smelte. TIP: Frikadeller skal steges i rigeligt fedtstof. Og bare roligt, frikadellerne suger ikke fedtstoffet ind det sikre bare at de bliver bedre stegt.
- Vask hænderne grundigt og begynd at forme frikadellerne en spiseske og din hule håndflade. Sæt efterhånden de færdigtformede frikadeller ned på panden. TIP: Find en ske i passende størelse til de frikadeller du gerne vil lave. Sæt skeen ned i et stort glas med vand. Det er nemmere at forme frikadellerne med en våd ske end med en tør så du skal dyppe skeen i vandet hver gang du har formet en frikadelle. Det er en god ide at starte ved håndtaget så du ved hvilken frikadelle, der først blev sat på panden.
- Steg frikadellerne ca 2 minutter til de er gyldne på undersiden. TIP: Pas på med at overfylde panden med frikadeller. Panden skal hele tiden være så varm at frikadellerne steger. Er der for mange begynder de istedet at koge.
- Vend dem efterhånden som de er klar og giv dem yderligere 2 minutter på den anden side. TIP: Overhæld eventuelt frikadellerne undervejs med lidt af stegefedtet, så den øverste del af frikadellen holdes varm.
- Når frikadellerne er gyldne skruer du ned for varmen og lader dem stege færdig. Afhængigt af størrelsen tager det omkring 5-7 minutter. TIP: Man kan på dette trin også lade frikadellerne stege færdigt i ovnen. Så skal de ca have 10 minutter ved 200 C. Herved undgår man risikonen for at frikadellerne brænder på udenpå før de er færdige indeni.
- Tjek om frikadellerne er klar inden du server dem. TIPS: Den færdige frikadelle skal føles fast når du trykker på den. Er du i tvivl kan du skære en igennem og se om den er færdig stegt. Du kan også stikke en kødnål af metal ind i frikadellen. Spidsen af kødnålen skal være varm.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET MED DIY BILLEDER 20/1/21
Netop nu på Instagram. Klik og læs mere:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
OPSKRIFTS TEMA MED MORMORS BEDSTE OPSKRIFTER

Opskriften på klassiske danske frikadeller en del af mit tema med mormormad.
SULTEN EFTER FLERE FRIKADELLER?


Kære Marina
Jeg lavede dine frikadeller til min familie her i sommers. De blev dejligt lette, møre og saftige. Har ikke prøvet at rive løget til frikadellerne, men det vil jeg gøre fremover, da det gav dejlig tekstur.
Super lækre frikadeller 🙂
Mvh.
Ingeborg
Kære Ingeborg
Klassiske danske frikadeller er bare dejlige (også selvom mors altid og pr definition er de bedste). Forskellen på hakkede og revne løg er at de revne løg bedre bliver en del af farsen og bidrager med både smag og saftighed. Hvis man ikke orker at rive løg kan man eventuelt hakke dem i en minihakker. Hvis jeg skal bruge løg i andre retter jeg laver samtidigt gør jeg nogle gange det at jeg river den første del af løgene i frikadelle farsen og så bruger ca. Det sidste halve løg i den anden ret. Det er nemlig nemmest at rive første del af løget.
Endnu en gang TAK fordi du giver dig tid til at kommenterer på mine opskrifter. Det betyder meget for mig.
Hav en dejlig uge
Marina
Tak for dejlige opskrifter- har blandt andet flere gange lavet klassiske frikadeller og tomatsovsen er også et stort hit i familien
Kære Anne Dorthe
Ej hvor er jeg glad for at høre det! Elsker når mine opskrifter vækker lykke ude i andre menneskers køkner. Det er simpelthen det bedste! Og så er det fantastisk med en læser der skriver og fortæller mig det. Det betyder faktisk meget for mig.
Det gør mig også glad at det er to af mine egne flittigt brugte opskrifter du er glad for. Altså jeg laver jo frikadeller hele tiden, især fordi jeg er vild med alle mulige grønne grønsagsretter mens mine to yngste ikke rigtigt synes det er mad hvis der ikke også er en form for kød. Så er frikadeller jo vildt smarte for der er stort set ikke den grønsagsret eller salat de ikke er gode til! Tomatsovsen er et kapitel for sig. Jeg tilskriver den simpelthen at vi overlevede de mest hektiske år da mine børn var små. MEN mine læsere bruger ikke den opskrift ret meget og faktisk er det sådan at de hellere ikke bruger opskrifter hvis jeg nævner den som en ingrediens. De går ind på opskriften, tjekker den ud og kommer ikke igen. Det var faktisk oprindeligt tanken at der skulle have været et stort udvalg af opskrifter man kunne lave med tomatsovsen (sådan som jeg jo selv bruger den), men nu skriver jeg opskrifterne uden den og så går det meget bedre med interessen. Faktisk retter jeg i øjeblikket en del af opskrifterne til så de ikke længere bruger tomatsovsen som ingrediens og så er der pludselig stor interesse for opskrifterne. Din kommentar får mig til at genoverveje den strategi og jeg vil fremover nævne et eller andet sted når tomatsovsen er en god ide i en ret. For det ER den jo. Folk køber de der sødedede tomatsover i stor stil men med den hjemmelavede får man masser af gode grove grøntsager og jeg har endnu til gode at møde et barn der ikke kan lide den.
Nå det blev langt, men igen TAK fordi du skrev. Det er jo sådan jeg bliver klogere på hvad der virker i andre menneskers køkner.
Hav en skøn weekend
Jeg har brugt tomatsovsen både til almindelig kødsovs, chili con carne og til hjemmelavet pizza og den er bare god. I fredags lavede jeg så frikadellerne ( af 2,5 kg kød). Vi skulle have en lille dreng på aflastningsbesøg og han levede af frikadeller den weekend. Det var stort da han sagde ‘dejlig’ da vi spurgte om han kunne lide dem;-))
Kære Anne Dorthe
Hvor er det fint at I kunne gøre ham glad med frikadeller ❤️ Jeg er sikker på han havde en dejlig weekend og I havde jo også skønt vejr. Det betyder meget med en dreng i den størrelse at man kan komme lidt ud.
Tror jeg vil citerer dig for det der med tomatsovsen næste gang jeg har den på ugens madplan. Foruden de steder du nævner er den fx også helt vildt god til koteletter i fad, lady og vagabondens kødboller og til at fortynde til suppe.
Hav en skøn mandag.
Kære Marina
Så er der igen produceret frikadeller af 3 kg kød. Jeg fik ikke skrevet sidst, at jeg når je g laver dem af så stor en portion, så steger jeg dem i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Jeg pensler dem godt med olie, og de bliver overraskende gode, selvom de ikke har den almindelige stegeskorpe. Der bliver jo en hel del til fryseren, og når jeg så tager en portion op, så varmer jeg de optøede frikadeller i en gryde med smør og olie.
Kære Anna Dorthe
Hvor er det skønt at høre og mange tak for dine fine råd om frikadeller i ovn. Jeg plejer at stege dem på panden så de får stegeskorpe og herefter lave dem færdige i ovnen, men nu er jeg også glad for en stegeskorpe på frikadeller ? Jeg kan sagtens se for mig at din metode til at lave frikadeller i ovnen er nemmere og at metoden med faktisk at give dem stegeskorpe når de er tøet op er super god. Man skal jo ikke gensete frikadeller der allerede har stegeskorpe og har været frosset så det er en rigtig god løsning tror jeg.
Endnu engang tak fordi du giver dig tid til at kommenterer og dele dine gode råd.
Hav en skøn weekend
Jeg har tidligere skrevet til dig om hvordan jeg penslede frikadellerne med olie inden jeg bagte dem i ovnen. Nu sprayer jeg dem med Lurpak-spray og det giver virkelig en helt anden overflade på dem når de bliver bagt i ovnen. Det kan købes i Netto, og det er så nemt når der skal laves frikadeller af 6 kg kød til barnebarnets barnedåb
Hej Anne Dorthe
Tak fordi du skriver og bidrager til bloggen med gode råd. Det er sådan bloggen og opskrifterne bedst bliver til hjælp for flest muligt og det er jo lige præcis det jeg gerne vil med den. Det lyder som et super godt råd og helt genialt når man vil lave frikadeller til mange i ovnen. Selv står jeg altid og laver stegeskorpe på panden inden jeg sætter frikadellerne i ovnen, men jeg kan godt se at det er meget nemmere på denne måde så mange tak for dit råd.
Rigtig god barnedåb. Jeg håber I får en dejlig dag
Mange forårshilsner
Marina
Alletiders frikadeller 🤩. Tak for opskriften.
Kære Marina
Jeg har tidligere lavet din opskrift på frikadeller og den er så skøn. Jeg har et måske dumt spørgsmål, men hvis jeg laver disse på fredag, hvad er den bedste måde at varme dem op til aftensmad på lørdag, så ydersiden bliver dejlig sprød igen? Skal jeg sætte dem i ovnen (ved hvilken temperatur og hvor længe?) ELLER kan jeg komme dem tilbage i gryden og stege i smør igen?
På forhånd tak for dit råd, Jeg beklager, hvis dette spørgsmål allerede er blevet stillet til dig før …
Susanne
Hej Susanne
Undskyld jeg ikke har fået svaret dig før. Jeg håber frikadellerne blev gode og i havde en dejlig dag. Normalt varmer jeg altid frikadeller i ovn (eller mikroovn hvis det skal gå stærkt og der ikke er så mange). Jeg synes det fungere fint og der er altid masser af efterspørgsel på frikadellerne. Alligevel er det jo rigtigt at de er en lille smule mindre sprøde men jeg tror omvendt at de kan blive for hårde hvis de skal steges varme på panden.
Mange varme sommerhilsner
Marina