
Glaseret hamburgerryg smager skønt og er dejligt nemt at lave i ovnen. Her får du min fejlsikre opskrift på hamburgerryg tilberedt i ovnen fra først til sidst.
GLASERET HAMBURGERRYG TILBEREDT I OVN

Glaseret hamburgerryg er en dansk specialitet, der for alvor vandt plads på søndags bordet i mellem krigstiden. Den er en yderst populær ret fra mormors køkken og derfor også med i mit tema med klassiske danske retter.
Min metode er dog en lille smule anderledes end den mest gængse metode. De fleste vælger nemlig først at koge hamburgerryggen i vand for hverefter at glaserer den i ovnen. Jeg har efter råd fra min prisbelønnede slagter valgt at gøre det hele i ovnen. Simpelthen fordi det er den nemmeste metode og resultatet bare bliver perfekt hver gang!
Metoden hvor hamburgerrygen kun laves i ovnen har jeg som sagt fra min slagter, der er kåret til en af landets dygtigste. Han anbefaler som i opskriften at stegen pakkes ind i sølvpapir og det er dejligt nemt, for den passer stort set sig selv under tilberedningen. Den færdige steg er dejlig mør og saftig!
HVORFOR HEDDER HAMBURGERRYG NOGET MED HAMBURG?

Hamburgerryg har faktisk ikke meget med Hamburg at gøre. I stedet mener man at stegen har fået sit navn fordi man gerne ville låne lidt af den glans der var ved kvalitets varen “hamburgerrauchfleisch” der netop kom fra Hamburg (og som også har lagt navn til “hamburgere”). Hamburgerrauchfleisch er dog oksekød, mens den danske hamburgerryg som bekendt er svinekød. (Læs mere om historien her hos De Arte Coquinaia)
Hamburgeryg er det en af de klassiske danske stege, ligesom kalvestegen og den elskede flæskesteg. Hvor flæskestegen måske har ry for at være lidt drilsk og ikke altid vil leverer den perfekte sprøde flæskesvær er hamburgerryggen anderledes nem. Hamburgerryg er simpelthen altid mør, saftig og med sin perfekte sprøde glasering på toppen, et sikkert hit til hverdag og fest.
VI ELSKER HAMBURGERYG

Min familie elsker sennepsglaseret hamburgerryg og så er det jo dejligt at det er en helt igennem nem ret som stort set ikke er til at ødelægge, især ikke når man som her laver den i ovnen. Som yderligere bonus er resterne af hamburgerryg noget af det mest geniale restemad og derfor laver jeg altid rigeligt så vi har til dagen efter.
Som man kan høre har hamburgerryggen vundet mit madhjerte, men sådan har det ikke altid været. Jeg skal indrømme at jeg er vokset op uden hamburgerryg og at min mor ikke havde meget til overs for de pumpede stege i køledisken. Det var derfor først da vi fik en forrygende hamburgerryg hos min svigerinde at hamburgerryggen fandt vej til mit køkken. Min yngste var simpelthen så forelsket i glaseringen at jeg var nød til at lære at lave glaseret hamburgerryg. Her opdagede jeg at det stadigt er muligt at købe en fuldstændig lødig og lækker hamburgerryg og det er selvfølgelig den jeg anbefaler at man bruger, selvom opskriften sikkert dur til alle hamburgerrygge. Hellere spise lidt mindre kød og bruge alle resterne optimalt end forspise sig i hårdt pumpet discount med mærkelige tilsætninger…

SÆSON FOR HAMBURGERRYG
- Man kan spise glaseret hamburgeryg året rundt og så tilpasse tilbehøret til årstiden. Se forslag til tilbehør nederst i dette indlæg. Lav rigeligt med tilbehør så der bliver skønne rester af selve stegen til de følgende dage.
TIPS OG TRICKS TIL GLASERET HAMBURGERRYG I OVN
- Meget ofte anbefales det at koge hamburgerryggen og herefter glaserer den i ovnen. Jeg synes det giver et bedre resultat (og er nemmere) at lave stegen i ovnen.
- Efter anbefaling fra min slagter pakker jeg hamburgerryggen ind i staniol. Mange steder kan man læse at det med den metode er vigtigt at den matte side skal vende ud af. For at teste det har jeg prøvet at vende sølvpapiret om og jeg kan ikke se det gør den store forskel, men jeg skriver pligtskyldigt at staniolen skal have den matte side ud af. Hvis din steg er meget stor kan det være at du skal bruge flere stykker sølvpapir så du først ligger stegen på tværs og herefter ligger et stykke på langs.
- Jeg drysser glaseringen med rasp. Det giver en lækker sprød top og får glaseringen til at hænge bedre fast, men kan godt undlades.
- Man kan med fordel bruge den krydrede muscovado sukker i stedet for den klassiske brune farin. Muscovado smager simpelthen af lidt mere, så hvis du har det i køkkenskabet kan jeg varmt anbefale det. Ellers går det helt fint med brun farin.

Opskrift på glaseret hamburgerryg i ovn
Ingredienser
Hamburgeryg
- 1,5 kg hamburgeryg - (eller den størrelse du nu har)
- lidt blødt smør - (til at smørre sølvpapiret)
- lidt vand
Glasering
- 3 spsk. dijonsennep
- 1 spsk. brun farin - (kan med fordel erstattes af muscovado sukker hvis du har det)
- 1 spsk. flydende honning
- 3 spsk. rasp
Sådan gør du
Sådan laver du glaseret hamburgerryg i ovnen
- Start med at varme ovnen op til 200 C og finde et ildfast fad i passende størrelse. Så er det bare med at gøre stegen klar og sætte den i ovnen. Da hamburgryggen passer sig selv er der god tid til at få lavet tilbehør. Jeg laver tit noget der kan gå i ovnen ved siden af stegen (se forslag under opskriften). Ca 30 minutter før stegen er færdig glaseres den og drysses med rasp. Nu skal der holdes lidt øje så du rammer den rigtige temperatur og den rette sprøde glasering.
Hamburgeryg
- Beregn ca stegetid for hamburgerryggen så du ved hvornår måltidet kan står på bordet og hvornår du skal starte på glaseringen. Stegen skal som sagt have ca. 1 time pr kg. Læs mere øverst i opskriften!
- Smør et stort stykke sølvpapir godt med blødt smør på den blanke side.TIP: Blødt smør er bedst. Hårdt smør kan rive hul i sølvpapiret. Bare smør direkte fra pakken, det er det nemmeste og sølvpapiret er jo helt rent så det går fint.
- Pak stegen ud og fjern alt plastik og eventuelt net. Tør den af i et rent viskestykke hvis den er fugtig og rids eventuelt fedtlaget i rudemønster med en skarp kniv. TIP: Når du ridser stegen får det glaseringen til at sidde bedre fast. Din slagter vil gerne gøre det for dig.
- Læg stegen på sølvpapiret og pak den ind.
- Læg stegen i et ildfast fad med en smule vand i bunden og sæt stegen i ovnen. Hvis stegen vejer 1 1/2 kg skal den steges i ca 60 minutter ved 200 C.
- Mens stegen er i ovnen forbereder du glaseringen ved at røre dijonsennep, farin og flydende honning sammen i en lille skål.
- Når stegen når en centrumstemperatur på ca 57 C og der er ca. en halv time tilbage af din beregnede stegetid, tager stegen ud af ovnen.
- Snit sølvpapiret op i midten og træk det ned så toppen af stegen bliver fri.
- Smør stegen med glaseringen med en pensel (gerne af silikone).
- Drys stegen med rasp.
- Sæt stegen tilbage i ovnen og steg hamburgerryggen i ca 30 minutter til glaseringen er gylden og sprød og centrumtemperaturen er ca. 65 C målt med et stegetermometer.
SERVERING
- Tag hamburgerryggen ud af ovnen og lad den hvile i 10 minutter inden servering.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REDIGERET 24/1/19.
OPSKRIFTEN PÅ GLASERET HAMBURGERRYG ER EN DEL AF MIT TEMA MED DANSKE MORMOR RETTER

SE HELE TEMAET MED MANGE DEJLIGE DANSKE OPSKRIFTER HER
4 FORSLAG PÅ TILBEHØR TIL HAMBURGERRYG:
Server fx glaseret hamburgerryg med:
1: Smørdampede grøntsager og flødekartofler (klassisk)
Opskrift på smørdampede grøntsager
2: Brunede kartofler og grønkålssalat (julet)
Opskrift på perfekt brunede kartofler
Opskrift på grønkålssalat med appelsin og æble
3: Ovnbagt kartoffelmos og vintersalat (Vinter dejligt)
Opskrift på ovnbagt kartoffelmos
4: Nye kartofler kogt med løvstikkesalt, aspargesfritter og blomkålssovs (sommer skønt)
RESTER AF HAMBURGERRYG KAN BRUGES FX TIL BIKSEMAD, SANDWICH, ÆGGEKAGE ELLER PASTAFAD
Opskrift på biksemad (sommer version)
RESTER AF HAMBURGERRYG:
Rester af hamburgerryg smager forrygende i sandwich
Vil nogle af trinene kunne udføres dagen i forvejen? Fx stegning til de ca 60 grader og så glasering samt opvarmning dagen efter til de 65 grader?
Kære Michelle
Jeg må indrømme at jeg aldrig har prøvet det. Stegen passer jo stort set sig selv så de gange jeg har været presset på tid har jeg i stedet lavet tilbehør der kunne laves dagen i forvejen. Umiddelbart er der ikke noget der decideret forhindre at du kan prøve at stege hamburgerryggen i forvejen, men jeg tror ikke den skal ikke helt op til 60C for den skal jo varmes op dagen efter. Jeg ville nok tage den ud ved ca 57C og køle den hurtigt ned. Dagen efter ville jeg så varme den lidt op inden glaseringen. Jeg har som sagt aldrig prøvet det og hvis du prøver vil jeg meget gerne høre hvordan det gik. Kold hamburgerryg smager iøvrigt fantastisk så det kunne du også overveje, hvis det fx er en frokost. God fornøjelse.
Jeg har en steg inde på 1,5 kg nu, og det tog en time før den nåede de 57 grader, og ovnen er på 200 grader varmluft, så nu er den sat på grill for vi skulle spise kl. 19, og vi er stadig 5 grader fra en temperatur på 65 efter halvanden time.
Kære Charlotte
Tiden passer når jeg laver stegen men som jeg også skriver i opskriften er der meget forskel på ovne og også på tykkelsen af ens hamburgerryg. Derfor er det jo virkelig godt at du har holdt øje og reguleret så det kommer til at passe. Har du tjekket at stegetermometeret måler rigtigt (bare så stegen ikke ender med at blive tør, det er lidt voldsomt med grill)? Jeg håber I når det og at I bliver glade for stegen.
Hav en dejlig lørdag aften
Mange december hilsner
Marina
Stegen blev som den skulle, men det krævede et kvarter med grill før den kom på 63, og der havde den været inde i en time og tre kvarter, raspen blev ikke engang sprød af at den blev grillet så længe.
Det sidste lyder jo i hvertfald mærkeligt. Det ville ikke gå i min ovn men når det kommer til grill er ovne endnu mere forskellige end ellers og din er åbenbart ikke særligt aggressiv.
Jeg er glad for at stegen blev god selvom tiden ikke passede for dig.
Rigtig god december
Mange hilsner
Marina
Simpelhen en virkelig dejlig saftig hamburryg jeg fik lavet i aften.
Tak for en fantastisk dejlig opskrift. Fremover laver jeg min hamburryg på denne måde, eneste minus er der ikke er noget godt at lave sovs af
Hej Lene
Hvor er jeg glad for at opskriften på ovnbagt hamburgerryg gav et dejligt og saftigt resultatet. Det er som jeg skriver også vores egen yndlings tilberedning så det er dejligt at høre at den også vækker glæde i dit køkken. Al ære for opskriften går selvfølgelig til min dygtige slagter.
Og ja det er rigtigt at der ikke er noget at lave sovs af og det er selvfølgelig en ulempe.
Mange varme forårshilsner
Marina