Hjemmelavet gløgg er simpelthen ren dansk julehygge og den allebedste og hyggeligste gløgg får du når du laver din egen hjemmelavede gløgg ekstrakt. Gløgg essensen er lavet med julens dejligste krydderier, rom og portvin og kræver blot få minutters indsats.
Det er svært at forestille sig en dansk jul uden duften af gløgg, smagen af æbleskiver og flettede hjerter i rødt og hvidt. Duften af dampende varm gløgg sender simpelthen de fleste danskere direkte i julehumør og selv elsker jeg at hygge mig med et godt glas gløgg på en kold vinterdag. Som oftest drikker jeg æblegløgg i november og begyndelsen af december for så at gå over til rødvinsgløggen lidt senere i december. I år er jeg tidligt på den med rødvinsgløggen, fordi det er dén gløgg opskrift jeg har valgt at dele på madbloggen i år. Når I får opskriften allerede nu er det fordi den nemme gløgg ekstrakt helst skal stå i nogle uger inden den bruges og det passer jo fint med at man kan lave gløgg ekstrakten nu så den er klar til 1 søndag i advent. Det er ret hyggeligt på den måde at komme lidt på forkant med juleforberedelserne og måske især når det er så nemt som her!
GLØGG EKSTRAKT: ESSENSEN AF JULENS KRYDDERIER
Det vigtigste i en hjemmelavet gløgg er gløgg ekstrakten og med min nemme opskrift på gløgg essens har du simpelthen det bedste udgangspunkt for den skønneste hjemmelavede gløgg.
Den danske gløgg har detsværre et lidt blandet rygte. På den ene side finder man ikke mange som ikke forbinder rødvinsgløgg med jul og på den anden side er der en del der synes det er en lidt kikset drik. Det sidste skyldes helt sikkert at der serveres alt for meget mindre god gløgg. Lige her er det at jeg gerne vil slå et slag for at lave din egen hjemmelavede gløgg ekstrakt. På den måde kan du nemlig få en hjemmelavet gløgg, der smager vidunderligt af alle julens krydderier og du kan selv styre hvilke jule krydderier du holder allermest af.
Gløgg ekstrakten er helt enkel at lave. Den består simpelthen af rom, portvin og appelsinsaft med masser af julekrydderier. Mange vælger at koge deres gløgg ekstrakt med krydderierne, men jeg foretrækker at lade smagen udvikle sig over tid så alkoholen trækker smagen ud af krydderierne over nogle uger. Det er simpelthen dén nemmeste måde at lave en gløgg ekstrakt og samtidigt synes jeg det er den metode der giver det bedste resultat.
Når din gløgg ekstrakt har trukket færdig står du med et glas juleduftende magi og med den ved hånden kan du med et minimum af besvær lave den allerbedste gløgg, milevidt fra de triste færdiglavede.
Min opskrift på gløgg ekstrakt er med kærlig hilsen til min far der var en mester i at eksperimenter sig frem til den bedste smag i snaps og ekstrakt. Sidste år tog jeg udgangspunkt dels i en opskrift jeg fandt i min fars efterladte papirer og dels i en prisvindende opskrift fra bartenderen Rasmus Greve Christiansen. De to metoder ligende hinanden meget og med dem som rettesnor eksperimenterede jeg mig frem til den kombination af julekrydderier som jeg selv synes er den bedste. Det var et helt lille laboratorium med mange små glas med gløgg ekstrakt og en rigtig sjov process. Min personlige vinder af forsøget blev en meget klassisk smagende gløgg ekstrakt, der simpelthen bare smager af dansk julehygge.
HJEMMELAVET GLØGG
Hjemmelavet gløgg er ikke en eksakt videnskab simpelthen fordi der er så meget forskel på rødvin og på hvordan vi danskere foretrækker vores gløgg. Heldigvis kan man med den hjemmelavede gløgg ekstrakt i baghånden meget nemt tilpasse sin hjemmelavede gløgg så den bliver præcis som man bedst kan lide den.
I min opskriften nedenfor bruger jeg lidt solbærsaft i gløggen. Det er en idé jeg har fra den gløgg der vandt publikumprisen i Danmarksmesterskabet i Gløgg for et par år siden. Gløggen var udviklet af Bartenderen Rasmus Greve Christensen som også var manden bag den ene af de to opskrifter jeg brugte som inspirationen til gløgg essensen. Før solbærsaften brugte jeg tit lidt ribssaft som min far altid gjorde det og hvis jeg har ribssaft ved hånden kan jeg stadigt godt finde på det. Pointen er at jeg synes det klæder rødvinsgløggen med en smule frugsaft både for sødmen og for smagen. Har du det ikke sådan kan du stadigt sagtens bruge min opskrift på gløgg ekstrakt.
Der er hverken ekstra rom eller portvin i selve gløggen for det har vi jo netop i gløgg essensen og man kan let tilpasse styrken i gløggen ved at tilsætte lidt mere gløgg essens. Min erfaring er at denne gløgg giver røde varme julekinder og dejligt julehumør!
SÆSON:
- Gløgg er en juledrik men da gløggessensen helst skal stå i 2-3 uger er det en ting jeg starter på i November så jeg er klar til æbleskiver og gløgg første søndag i advent.
TIPS OG TRICKS TIL GLØGG OG GLØGG EKSTRAKT
- Den alkohol man bruger til både gløgg og gløgg ekstrakt er selvfølgelig vigtig for den færdige gløgg. Vælg gode fyldige typer af rom, portvin og rødvin. De skal være så gode at du har lyst til at drikke dem, men det giver ikke mening at købe meget kostbare flasker.
- Der bruges en del forskellige tørrede krydderier til gløgg essensen. Alle fås i almindelig handel og kan fx også bruges til at lave en dejlig julesirup. Julesiruppen kan bruges til alt fra hjertevafler og klatkager og til at søde din gløgg og andre af julens varme drikke. De hele krydderier holder meget bedre end støtte og har du rester til overs kan de godt bruges næste år.
- Gløgg ekstrakten bliver kun bedre jo længere den står så det er en ting der er fin at lave først i november.
- Hjemmelavet gløgg ekstrakt er en meget fin værtindegave, selvfølgelig især hvis du laver et helt lille gløgg sæt med rødvin, rosiner og mandelsplinter.

Opskrift på hjemmelavet gløgg ekstrakt
Ingredienser
- 2 dl. rom
- 2 dl. portvin
- 5 spsk. mørk muskovado sukker - (kan erstattes med almindelig farin, men mørk muskovado sukker giver mere smag)
- 5 kanelstænger
- 5 hele stjerne anis
- 1 spsk. kardemomme kapsler
- 15 hele sorte peberkorn
- 15 hele nelliker
- 1 økologisk appelsin - (saft og skal. Der skal være ca 1 dl. saft))
- 1/2 økologisk citron - (kun skal)
Sådan gør du
- Find et stort syltetøjsglas med tætsluttende låg og plads til hele gløgg essensen. Skold glasset ved at overhælde både glas og låg med kogende vand. Sæt det varme glas på et rent viskestykke og lad glasset lufttørre.
- Hæld rom og portvin i det klargjorte syltetøjsglas .
- Put muskovado sukker op i glasset og rør rundt til den er opløst.
- Vask appelsin og citron og skær skallen af uden at få den hvide bitter hinde med. Husk at du kun skal brug ca. halvdelen af citronskallen.
- Pres saften ud af appelsinen, si kernerne fra og put appelsinsaften op i glasset. Rør rundt.
- TIP: Du får mest saft ud af appelsinen ved først at give den ca 20 sec i microovnen og herefter rulle den lidt hårdt på bordet et par gange.
- Tilsæt alle de tørrede krydderier, appelsinskal og citronskal. Rør rundt.
- Skru låget på og stil glasset et mørkt sted i stuetemperatur. Gløgg ekstrakten skal stå i to uger og meget gerne længere. Vend glasset om én gang imellem.
- Når du skal bruge af gløgg essensen sir du det fra du vil bruge gennem en si. Lad alle krydderierne blive i glasset.
Noter

Opskrift på hjemmelavet gløgg
Ingredienser
- 1 flaske rødvin
- 1-1 1/2 dl solbærsaft - (kan eventuelt erstattes af ribssaft eller helt udelades)
- 1 - 1 1/2 dl hjemmelavet gløgg ekstrakt
Fyld til gløgg
- rosiner - (bliver ekstra godt hvis de har ligget et par timer i portvin)
- mandelsplinter - (kan fint erstattes med hakkede mandler)
Sådan gør du
- Put alle ingredienserne i en gryde og varm langsomt gløggen op til lige før kogenpuktet. Gløgg må ikke koge!
- Smag til! Alle har forskellig smag i gløgg og der er meget forskel på rødvin. Derfor er det vigtigt at smage til. Måske skal din gløgg sødes lidt mere med solbærsaft eller julesirup (eller sukker) eller krydres lidt mere med mere gløgg essens.
Servering
- Server den varme gløgg i hyggelige glas eller krus og med mandler og rosiner. Jeg holder af at servere min gløgg med min hjemmelavede julesirup til de der gerne vil have deres gløgg sødet lidt mere. Julesiruppen tilføjer også ekstra julesmag!
Noter
ÆBLESKIVER OG GLØGG

Hej, det lyder som en lækker opskrift – jeg er med på at man får det bedste resultat hvis man lader det stå i to uger eller mere – men er det ok at lave det dagen før og så bruge det?
Kære Lone
Jeg er glad for at du synes min opskrift på hjemmelavet gløgg ser lækker ud ❤️ Jeg er selv glad for den. Detsværre tror jeg simpelthen ikke det bliver godt med så kort trækketid. Alkoholen skal jo have tid til at trække smag ud af krydderierne og det får den ikke på en nat ? Du skal have fat i en af de opskrifter hvor krydderierne får lov at simre i alkoholen. Så går det nemlig hurtigere og du kan bruge ekstrakten med det samme. Jeg har ikke prøvet opskriften selv, men jeg synes denne her ser meget god ud: https://spisbedre.dk/opskrifter/sadan-laver-du-gloggekstrakt.
Rigtig god fornøjelse med din gløgg
December hilsner
Marina
Tusind tak, ja det giver god mening – jeg prøver den anden opskrift. God jul 🙂