
Græske frikadeller serveret med cremet tzatziki og lækre græske pitabrød høre til blandt vores families livretter. Det er nemlig sådan et hyggeligt måltid og utroligt velsmagende, fordi de skønne keftedes er så dejligt krydret med oregano, persille, mynte og hvidløg.

ΜΕΖΕΔΕΣ: AUTENTISK GRÆSK MAD
I Grækenland serveres de græske frikadeller traditionelt som en del af det højt elskede mezedes måltid, men i Danmark er det mest almindeligt at spise dem som aftensmåltid og det er også sådan vi gør i vores familie.
Hvert land har sin spisekultur og sådan er det selvfølgelig også i Grækenland hvor især “ΜΕΖΕΔΕΣ” er en højtskattet institution. “Mezedes” betyder direkte oversat noget i retning af delikatesser og kan i spisekultur nok bedst sammenlignes med spanske tapas. I Danmark har vi ikke rigtigt noget der minder om det for vores snacks er kun snacks og vores forretter er jo noget vi spiser umiddelbart inden måltidet.
Mezedes er derimod en social institution hvor man mødes uformelt og nyder hinandens selvskab, måske lidt alkohol og og ihvertfald fælles tallerkner med lokale delikatesser. Man kan spise mezedes fra hen på formiddagen og til tidlig eftermiddag og igen inden aftensmaden (der i Grækenland spises sent). Den sene omgang mezedes spises iøvrigt meget gerne mens man nyder solnedgangen med gode venner. God samtale er på alle tidspunkter en væsenlig del af charmen ved måltidet.
Fordi dette måltid er så elsket (og iøvrigt kan bestå af så mange skønne retter) kan det godt hænde at det helt træder i stedet for det vi i Danmark ville opfattes som de vigtige måltider: morgenmad, frokost og aftensmad.
Hvad der serveres til disse hyggelige og sociale sammenhænge afhænger både af sæson og af hvor man bor i Grækenland. Ved kysten spises der meget gerne fisk og blæksprutter, andre steder fx. små pølser, ost eller vinblade fyldt med ris.
De græske frikadeller som vi i Danmark altid spiser som aftensmad, er i Grækenland en højt elsket del af denne hyggelige tradition og ligesom det er tilfældet med de danske frikadeller varierer opskrifterne på keftedes selvfølgelig også fra egn til egn og fra familie til familie.

ΚΕΦΤΕΔΕΣ: GRÆSKE FRIKADELLER
“Keftedes” betyder simpelthen kødboller på græsk og her til lands vil vi nok kalde de lækre græske kødboller for “græske frikadeller”. Uanset navet er det en ualmindelig lækker spise som jeg har været glad for at lave i årevis. Fordi keftedes traditionelt er en del af Mezedes måltidet er de aldrig ret store, men derimod små delikate frikadeller helst med et sprødt ydre og en saftig midte. De spies oftest med andre mezedes favoritter som stegte citronkartofler, tzatziki og græske pitabrød.
Når man ser billeder af græske frikadeller uden for Grækenland ser man dem ofte sat på spyd eller pind som om de har været grillet. Det kan man selvfølgelig også fint, men som jeg kan læse mig til det hos de græske forfattere er det ikke traditionelt sådan man gør. Keftedes steges traditionelt på panden ligesom vores frikadeller og de kommer derfor ikke med nogen pind. Keftedes kan iøvrigt være aflange og pølseformede (som jeg holder af at lave dem) eller kuglerunde som en italiensk kødbolle.
Oftest laves keftedes iøvrigt af oksekød, men jeg, der elsker lam, kan sagtens finde på at lave dem af hakket lammekød i stedet.

MIN OPSKRIFT PÅ GRÆSKE FRIKADELLER
Min opskrift på græske frikadeller er især inspireret af opskriften hos “My Greek Dish” . “My Greek Dish” er regnet for en af verdens bedste og mest autentiske græske madblogs så jeg vil sige at min opskrift har stamtræet i orden.
Jeg har imidlertid over årene ændret lidt på opskriften efterhånden som jeg har fået inspiration fra andre opskrifter og tilbagemeldinger fra familien og venner. Især er jeg inspireret af et par opskrifter i Vefa Alexiadou’s “Greece: The cookbook” som jeg skrev en masse om da jeg delte opskriften på græske pitabrød.
Jeg tør derfor på ingen måde påstå at min opskrift er fuldstændigt autentisk for jeg har ingen græsk bedstemor, der har videregivet opskriften til mig. Hvad jeg derimod tør love dig er at mine græske frikadeller smager helt forrygende dejligt.
I forbindelse med at jeg ville dele opskriften her på min madblog har jeg desuden læst virkeligt mange autentisk græske opskrifter og også afprøvet nogle stykker. Derfor tør jeg faktisk godt sige at min opskrift falder fint inden for skiven.

SÆSON
- Vi spiser de græske frikadeller året rundt, men selvfølgelig især i den del af året hvor jeg kan plukke mynte og persille i haven.
TIPS OG TRICKS TIL GRÆSKE FRIKADELLER
- De græske frikadeller laves i Grækenland oftest af oksekød, men de kan også fint laves af hakket lam eller af en blanding. I nogle opskrifter bruges der også lidt svinekød.
- Det er krydringen der gør de græske frikadeller så lækre. Min familie er virkelig glad for den krydring jeg videregiver i opskriften, men det er muligt at du og din familie foretrækker den lidt anderledes. Måske kan i lide mere hvidløg og mindre mynte eller måske kan I ikke fordrage hvidløg men vil gerne prøve med mere oregano?
- I min opskrift starter jeg med at rive rødløget og blande det med friske brødkrummer. Brødkrummerne suger løgsaften og senere smagen af krydderierne og er med til at gøre kødbollerne saftige.
- De græske frikadeller rulles i lidt mel inden stegningen. Det er et trick jeg har fra “My Greek Dish“ og det gør virkeligt noget godt for kødbollerne, der bliver lækkert sprøde og mindre fedtede.
SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
- Opskriften på de græske frikadeller er MELLEM. Der er ikke noget der som sådan er svært, men der er en del trin og steder hvor grækerne gør tingene anderledes end os. Prøv en gang eller to så er det ikke svært.
- Du skal især være opmærksom på om du får en god fars, der er blød og ensartet. Desuden skal du være opmærksom når du steger frikadellerne. De må endelig ikke få for meget så de bliver tørre, men skal selvfølgelig være gennemstegte. Prøv med et grilspyd af metal som beskrevet i opskriften.

Opskrift på græske frikadeller – keftedes
Ingredienser
Fars til græske frikadeller
- 1 rødløg
- 25 g friske brødkrummer uden skorpe
- 1 lille bundt mynte
- 1 lille bundt persille
- 3 fed hvidløg
- 500 g hakket oksekød - (eller lammekød eller eventuelt halvt af hvert)
- 1 æg
- 1/2 tsk. tørret oregano
- 1 tsk. fint salt
- friskkværnet peber
Til stegning
- lidt hvedemel - (til at rulle kødbollerne i inden stegning. Kan udelades hvis du ikke tåler mel)
- olivenolie
Sådan gør du
Fars til græske frikadeller
- Start med pille løg og rive det ned i en skål.
- Riv brødet i små stykker og tilsæt til løgene. Rør rundt.
- Vask krydderurterne og slå vandet af dem. Slå mynten ned i bordet et par gange så det dufter.TIP: Det er altid svært at beskrive hvor mange friske krydderurter der skal bruges. Her ser du de friske krydderurter jeg bruger til 20 græske frikadeller.
- Hak de friske krydderurter fint. Put op i skålen og rør rundt.TIP: Jeg hakker mine krydderurter ved at putte dem ned i et glas og klippe dem i dem med en ren saks. Et trick jeg har lært af min mor.
- Pil hvidløgsfed og pres hvidløg ned i skålen. Rør rundt.
- Tilsæt æg, tørret oregano, fint salt og friskkværnet peber. Rør grundigt rundt.
- Tilsæt hakket kød.
- Ælt farsen godt sammen til den er helt blandet og blød.TIP: Jeg ælter farsen sammen med hænderne, men du kan også bruge en håndmikser. Hvis du bruger en håndmikser skal du passe på ikke at overforarbejde farsen. Det kommer man aldrig til med hænderne.Hvis dit æg er meget stort kan du opleve at farsen kan blive lidt for våd. Tilsæt i så fald lidt flere brødkrummer.
- Sæt låg på skålen og sæt den i køleskabet i 30 minutter.TIP: Farsen kan godt stå længere hvis det passer dig bedre.
Græske frikadeller
- Del farsen i 20 stykker og rul hver stykke til en pølseformet kødbolle.TIP: Det går nemmest at dele farsen i 20 ca lige store klumper med en ske og så rulle dem efterfølgende.
- Rul kødbollerne i lidt mel.
Stegning af græske frikadeller
- Varm en pande godt op med lidt olivenolie.
- Steg alle frikadellerne til de er gennemstegte indeni og smukt brune udenpå. Rul dem jævnligt så de steger et nyt sted og bliver brune over det hele.TIP:Start ved håndtaget så ved du hvilken frikadelle, der er kommet først på panden.Du kan tjekke om dine græske frikadeller er færdige med en kødnål af metal. Stik kødnålen ind i kødbollen og tag den herefter ud. Hvis kødnålen er varm mod din overlæbe er kødbollerne gennemstegte.Hvis du skal lave mange græske frikadeller kan det være en fordel at lave dem færdige i ovnen. Når kødbollerne er brunet godt af sætter du dem i ovnen ved 200 C og lader dem bage færdige dér.
Servering
- Server de græske frikadeller mens de er varme. Du kan fx server med tilbehør af græske pitabrød, tzatziki, græsk salat, græske ovn kartofler eller græsk citronris.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST TESTET OG LET REVIDERET 24/9/19
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.

TILBEHØR TIL DE GRÆSKE FRIKADELLER

De Græske pitabrød er bløde skønne fladbrød der foldes om fyldet. De græske pitabrød smager dejligt og er virkeligt nemme og hurtige at lave.
Tzatziki kender alle. Her får du en skøn klassisk græsk opskrift med et lille ekstra husmor tip.
MERE FRIKADELLE SULTEN? PRØV MINE ANDRE OPSKRIFTER PÅ FRIKADELLER


Jeg lavede de græske frikadeller idag.
Sååå lækre og lige som jeg husker dem fra Grækenland.
Har lavet græsk mad de sidste 2 dage. I denne tid, når vi ikke kan komme til Grækenland, må Grækenland jo komme til os ??
Jeg havde dog ikke mynte i min far, med rosmarin og timian samt persille, og det resterende fra opskriften. Og tippet med at rulle i mel inden stegning, er genialt.
Hej Stephanie
Mange TAK for din skønne kommentar. Jeg blev så glad både fordi du var glad for opskriften og fordi der var sådan et dejligt højt humør i den. OG du har jo helt ret vi må spise os til den verden vi ikke kan besøge i øjeblikket og græsk mad passer jo fuldstændigt perfekt til det dejlige sommervejr vi har i disse dage.
Jeg er virkeligt glad for at du synes de græske frikadeller smagte autentisk og af Grækenland. Jeg har gjort mig utroligt meget umage med at dele ægte græske opskrifter og der er fx mange der har kommenteret og fortalt at pitabrødene smager helt rigtigt. Så bliver jeg simpelthen så glad! (og når det er sagt laver jeg selvfølgelig også græsk inspireret mad der ikke er særligt autentisk. Jeg vil ikke udelukke at jeg også dele nogle af de opskrifter med tiden, jeg vil bare gerne starte med nogle af dem jeg ved smager ægte græsk).
Og jep tricket med at rulle i mel er ret genialt. Jeg lærte det selv da jeg begyndte at lave disse frikadeller og nu bruger jeg det faktisk ret tit også til andre frikadeller.
Mange varme og kærlige sommerhilsner – jeg håber du får flere skønne kulinariske rejser i de kommende dage.
Marina
En noget svag opskrift – halvfad. Typisk for smagsforskrækkede, danske husmødre.
Hej Karl Jensen
Det er jeg da ked af at du synes. Det er en opskrift der har fået utroligt meget ros – også fra herboende grækere – men smag og behag er jo heldigvis forskellig og der er det jo heldigt at man bare kan gange op på krydderingen hvis man synes den er svag eller ens krydderier måske har tabt smagen/krydderurterne smager af for lidt.
Selvom du ikke var glad for opskriften er jeg alligevel glad for at du prøvede den og gav din mening til kende.
Håber du finder andre opskrifter på andre sider som du bedre kan lide. Danmark har heldigvis også mange gode madblogs skrevet af mænd.
Mange venlige hilsner
Marina
Hej
Jeg har kigge på din opskrift og vil gerne lige fortælle, at grunden til at man siger, at nogle grøntsager og krydderurter ikke må opvarmes igen er, pga. jordbakterier, hvor især “krøllede” grøntsager som grøntkål og persille kunne være svære at skylle helt rene for jord. Det stammer fra gammel tid, hvor der var stor risiko for tyfus og man ikke vidste, at hvis bare madvarerne havde en kernetemperatur på minimum 75℃, så var der ingen risiko. Dette var bla. en del af min uddannelse som kok. Og nej, grøntsagerne eller krydderurterne indeholder ikke noget der gør dem giftige anden gang de bliver opvarmet, men, som med al mad, skal man bare huske, at madvarerne skal hurtigt på køl og ordentligt gennemvarmes dagen efter. Det gælder for ALLE madvare.
Hej
Tak for din gode og omhyggelige kommentar. Den slags kommentarer sætter jeg meget pris på og de er med til at gøre mig klogere. Du har jo desuden også baggrunden og erfaringen som kok.
Den del med tyfus vidste jeg fx ikke, men jeg ved godt at det er jordbakterier i krøllede (og jordnære) grøntsager man er bekymret for. Den bekymring er selvfølgelig mindre når man handler krydderurter og grøntsager i supermarked hvor de som oftest er opvokset relativt sterilt. Plukker man krydderurter i egen have skal man stadig være omhyggelig.
På bloggen er det for mig altid en balancegang mellem at foreslå genanvendelse af rester for at begrænse madspild og at være på den sikre side af alle anbefalinger om fødevaresikkerhed. Jeg ved mange unge og mindre erfarne bruger mine opskrifter og det er fx ikke altid de kan se om noget er ved at blive for gammelt mm. Min erfaring med unge mennesker er, at så smider de hellere maden ud 10 gange for meget end en gang for lidt. Det er en fødevareforskrækkelse som jeg ikke helt ved hvor kommer fra, men som jeg føler vi skal tage alvorligt hvis vi vil have de unge til at lave mad. Derfor vil jeg gerne have at de fuldstændigt føler de kan stole på det når jeg skriver at noget kan spises dagen efter. Min balance ligger måske nogle gange til den lidt for forsigtige side og det er en af de ting jeg går og overvejer om jeg skal justerer i øjeblikket.
Endnu engang tak fordi du gav dig tid til at skrive til mig.
Mange varme sensommerhilsner
Marina
SÅ GODE :-)! Mange tak for opskriften på keftedes, der var lige, som de skulle være :-)!
Hej Ida
Hvor er jeg bare super glad for at du kunne lide min opskrift på Keftedes. Jeg beklager at jeg først ser din søde hilsnen nu. Normalt er jeg hurtig til at svare men i forbindelse med min flytning har jeg holdt en længere blogpause.
Mange varme vinterhilsner
Marina
Alle tiders opskrift! Jeg ændrede lidt på den og erstattede noget af køddet med røde linser (fattig studerene, kød er dyrt), det virkede helt fint hvis bare man husker at hælde lidt mel i dejen!
De her kødboller kommer helt klart på bordet mange gange igen!
Hej Thea
Hvor er jeg glad for at høre at du kunne bruge opskriften på de græske kødboller – eller frikadeller om man vil. Det er en virkelig god ide at bruge røde linser til erstatning for noget af kødet og det gælder jo faktisk hele vejen rundt, både for sundhed og miljø og ikke alene for at gøre kødbollerne billigere. Jeg har ikke selv prøvet det så mange tak for inspirationen.
Det er så dejligt at høre at du vil vende tilbage til opskriften. Har du prøvet dem sammen med de græske pitabrød? Hvis ikke vil jeg varmt anbefale dem.
Mange varme forårshilsner
Marina
Hej Marina
Har nu prøvet dine græske frikadeller og de var som du sagde dejlig krydret ,kunne smage den friske mynte smagte fantastisk jeg lavede en tomatsalat af søde coctailtomater rødløg fetaost olivenolie og balsamico og det bliver ikke sidste gang.tusind tak for opskriften.mvh SilvanA.
Hej Silvana
Hvor er det bare dejligt at høre at de græske frikadeller blev en succes i dit køkken. De friske krydderurter gør virkeligt en forskel synes jeg. Din tomatsalat lyder virkeligt dejlig og frisk, lige det man har lyst til sammen med disse kødboller.
Mange varme forårshilsner
Marina
Brødkrummer, er det rugbrød eller franskbrød?
Ja undskyld hvis det er noget man burde vide 😄
Vh Anette
Hej Anette
Undskyld, undskyld, undskyld at du ikke fik et hurtigt svar på dette spørgsmål. Jeg har detsværre måtte være helt væk fra min blog i virkeligt lang tid og ser først dit spørgsmål nu. Beklager.
Man bruger franskbrød i denne og alle ligende opskrifter. Det fordi det kan indeholde væde og dermed er med til at gøre frikadellerne mere saftige. Rugbrød har mange gode eneskaber men ikke denne. Iøvrigt bliver frugsbrødet i denne opskrift helt smagsneutralt mens rugbrød jo smager af ret meget.
Det er bedst at bruge helt lyst og smagsløst lyst brød uden kerner. Har man ikke lige dagsgammelt brød er lyst sandwich brød udemærket.
Beklager endnu engang og håber du fik fornøjelse af opskriften.
Mange hilsner
Marina