De dejlige håkonssmåkager er bagt med marcipan og vanilje. Min version af de elskede marcipan specier har en ekstra lækker karamelliseret sukkerkant, simpelthen fordi den sprøde kant er noget af det allerbedste ved småkagen.
HÅKONSKAGER: EN ELSKET JULESMÅKAGE

Mine håkonskager har en ekstra sprød karamelkant – simpelthen fordi alle elsker den lækre karameliserede sukkerkant der smager så dejligt af den vanilje der er i småkagerne.
Luksus udgaven af håkonskagerne er en af de relativt nye julesmåkager som man af og til kan være heldig at finde i danskernes kagedåser.
Jeg har bagt håkonskager til jul i mange år og det er en af de dejlig nemme julesmåkager som jeg elsker. Opskriften så jeg oprindeligt i et julebage-tillæg til Bo Bedre tilbage i 2006 og siden har de været en af de julesmåkager jeg virkeligt gerne vil nå at få i småkagedåserne op mod jul. Netop dét julebage tillæg er iøvrigt helt fantastisk og fyldt med virkeligt gode opskrifter. Jeg har det i en sort-hvid kopi som min mor lavede til mig, fordi hun selv var så begejstret for opskrifterne. Hver gang jeg finder den plettede bunke papirer frem tænker jeg på min mor og den omsorg der lå i at sende mig et opskrifts tillæg hun selv holdt af. Måske er det også derfor jeg gerne vil have håkonskagerne i julens kagedåser?
Min kærlighed til Håkonskagerne er dog ikke bare nostalgi. De smager simpelthen rigtig godt med den sprøde knasende sukkerkant og den lækre smag af marcipan og vanilje. Håkonskagerne er også virkelig populære hos de mennesker jeg bager småkager til. Derfor er jeg helt tryg ved at anbefale dem til din julebagning.
GAMMELDAGS HÅKONSKAGER VERSUS DEN NYE LUKSUS UDGAVE

Håkonskagerne høre til de nemme julesmåkager hvor småkagerne skæres af en dejrulle. Bemærk de små sorte vaniljekorn i dejen.
I de mange år jeg har bagt Håkonssmåkager er jeg altid gået ud fra at småkagerne var født med marcipan i småkagedejen. Det skyldes selvfølgelig at opskriften jo er sådan i bagetillægget, hvorfra jeg første gang hørte om en håkonskage. Derfor har jeg bare altid tænkt at det var særlige lækre marcipan-specier.
Det er der imidlertid ikke noget der tyder på er rigtigt. Når jeg skal dele en opskrift her på min madblog prøver jeg altid at undersøge baggrunden og hvordan andre vælger at lave retten. Ikke fordi jeg vil lave min egen opskrift om, men fordi jeg tænker det er rart for dig som læser hvis jeg kan fortælle hvor min opskrift adskiller sig fra andre opskrifter og fordi jeg selv synes det er sjovt hvis jeg kan finde oprindelsen til en opskrift. I denne omgang har jeg fundet Håkonskager i flere af mine gamle gamle kogebøger, men der er de uden det mindste marcipan (eller mandler for den sags skyld). Søger jeg på nettet kan jeg finde en del opskrifter på Håkonskager der er helt identiske med min opskrift fra bagetillægget og faktisk i en sådan grad at selv instruktionen er direkte afskrevet. Desuden er der nogle der er næsten magen til, men med selvstændige formuleringer og lidt afvigelser fra opskriften i bladet. Jeg kan ikke finde opskrifter der angiver kilden (selvom nogle nævner noget om et gammelt blad). Derfor tror jeg faktisk at det er bagetillægget fra Bo Bedre der har introduceret marcipanen i Håkonskagerne.

Her er den oprindelige opskrift fra Bo Bedres jule bage tillæg. Bemærk at min ændring af bagetiden er fra da jeg havde en vanvittig ovn for år tilbage. Anbefalingen om citron-vanilje sukker som jeg har skrevet ind ved samme lejlighed er imidlertid god nok. Den ekstra sprøde kant må være kommet til senere. Vi er iøvrigt heldige at jeg ikke har skrevet mere på opskriften. Det gør jeg tit…
Jeg har selvfølgelig også prøvet at bage de gammeldags håkonskager uden marcipan, men altså når man først har smagt luksus udgaven med marcipan og vanilje er det svært at blive lige så begejstret for den mere ydmyge gammeldags variant. Derfor er det selvfølgelig luksus udgaven du nedenfor får opskriften på.
NEMME LUKSUS SMÅKAGER TIL JUL
Håkonskagerne er dejligt nemme og ukomplicerede at bage, fordi dejen er nem og fordi marcipan specierne høre til den nemme slags småkager hvor dejen samles i en rulle, hviler og herefter skæres i skiver. Meget nemmere bliver det ikke! Til gengæld er der tale om en luksus småkage idet der både bruges marcipan og vanilje. For mig er det ok. Jeg bager også mindre kostbare småkager, men jeg går altid mest op i om småkagen smager dejligt. Især til jul vil jeg meget hellere have lidt færre ,men lidt bedre småkager. Derfor er håkonskagerne for mig en ægte julesmåkage.

Håkons småkagerne er sådan en hyggelig småkage. Her forkæler jeg mig selv med gløgg og småkager mens jeg laver årets adventsgaver.
KNASENDE KANT OG DEJLIG SMAG

Småkager er bare noget af det lækreste ved julen og disse skønne marcipan specier er en af favorittere.
Noget af det særlige ved Håkonskagerne er den lækre sprøde kant af knasende rørsukker. Det er en idé jeg har taget med mig over i flere af mine egne småkager fx disse nemme chokosmåkager eller disse småkager med tranebær og lakrids. Fordi sukkerkanten er så lækker gør jeg altid noget ekstra ud af den når jeg bager Håkonskager. Derfor er min karameliserede sukkerkant større end man almindeligvis ser på Håkonskagerne.
Da jeg har bagt Håkonskagerne i så mange år har jeg selvfølgelig også prøvet mig frem og lavet lidt om for eksperimentets skyld. Jeg er fx. virkelig glad for at bruge mit elskede citron-vanilje sukker i småkagedejen og jeg har prøvet at bage småkagerne med det mere smagfulde rørsukker istedet for flormelis som i opskriften. Nogle år har jeg også prøvet med nødder og nøddemel. Alle disse forsøg har faktisk været skønne, men det er alligevel stort set den oprindelige opskrift fra bagetillæget jeg vælger at videregive nedenfor. På en eller anden måde synes jeg det ville være forkert andet, netop fordi den oprindelige opskrift er så skøn og fordi hele bagetillægget fortjener ros. Hvis forfatteren til bagetillægget en dag ved et tilfælde kommer forbi min madblog vil jeg hermed gerne sige mange TAK, fordi du i sin tid skrev så skønne opskrifter.
I godt selvskab med de andre dejlige danske julesmåkager

Her er håkonskagerne i selvskab med dejlige sprøde jødekager og luksus vaniljekranse. Dejlige klassiske julesmåkager
SÆSON
Håkonskager er for mig en julesmåkage.
TIPS OG TRICKS TIL HÅKONSSMÅKAGER
- Det eneste sted hvor min opskrift afviger væsenligt fra den oprindelige opskrift er at jeg ruller dobbelt i sukker. Først før jeg ligger dejrullen på køl og anden gang dagen efter før jeg skære småkagerne ud. Gennem årene har jeg nemlig eksperimenteret mig frem til at det giver den ekstra lækre sukkerkant. Hvis du hellere vil bage håkonskagerne som i den oprindelige opskrift (og alle andre opskrifter jeg har set) springer du bare den første rulning over. Så bliver din sukkerkant lille og ligger helt tæt på småkagen.
- Vanilje er rasende dyrt i øjeblikket. Jeg har alligevel valgt at følge den oprindelige opskrift hvor der bruges vaniljekorn fra en hel vaniljestang. Den ægte vanilje smager nemlig helt fantastisk med marcipanen. Hvis du ikke har mod på at bruge en hel vaniljestang kan du eventuelt bruge citronvaniljesukker (hvor hele vaniljestangen udnyttes) eller du kan bruge vaniljesukker. Hvis du ofre en vaniljestang på småkagerne skal du selvfølgelig huske at gemme vaniljebælgen. Brug den til at lave hjemmelavet vaniljesukker, til julesirup eller til at give smag når du koger risengrød til risalamande.
- Den sprøde karameliserede sukkerkant er skrøbelig. Vær derfor forsigtig med dine småkager.

Opskrift på Håkonskager med marcipan
Ingredienser
Småkage dej
- 200 g smør - (Blødt)
- 90 g flormelis
- 75 g marcipan
- 1 vaniljestang - (kan erstattes af citron vanilje sukker eller af købt vanilje sukker)
- 250 g mel
Til sukkerkanten
- 1 æg
- rørsukker
Sådan gør du
DAG 1: DEJ TIL HÅKONSKAGER
- Gør dit smør blødt. Du kan enten lade det stå ude på køkkenbordet i mindst 30 minutter eller du kan rive det direkte fra køleskabet på et meget skarpt rivejern.
- Put det bløde smør og flormelis i en røreskål.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Tilsæt vaniljekornene til de øvrige ingredienser.TIP:
Tør kniven af med en stump marcipan så du får alle vaniljekornene med. Gem resten af vaniljebælgen i et glas med sukker og lav hjemmelavet vaniljesukker eller citron-vanilje sukker af den. Du kan også tilsætte den til risengrøden når du koger grød til risalamang. - Riv marcipanen ned i skålen på et groft rivejern eller ved at dele det i små klumper med fingerene.
- Rør det hele cremet med en håndmikser.
- Tilsæt mel og ælt det hele hurtigt sammen til en lækker sammenhængende dej. TIP: Det er vigtigt ikke at arbejde længere med dejen end højst nødvendigt.
- Form dejen til fire dejruller på ca 2,5 cm i diameter. TIP: Dejen formes til relativt korte dejruller fordi dejrullerne skal rulles i æg og sukker som du gerne vil have på en flad tallerken. Dejrullerne skal derfor passe til dine tallerkner eller det fad du vil bruge til denne opgave.
- Rul hver dejrulle i rørsukker.NB: Det er denne sukkerrulning der giver den ekstra sprøde kant. Hvis du ikke ønsker den springer du dette trin over.
- Svøb dejrullerne i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet til næste dag.TIP: Undgå at få husholdningsfilmen ind i småkagedejen ved at ligge dejpølsen midt på husholdningsfilmen og herefter samle enderne inden du ruller hosholdningsfilmen om dejrullen.
DAG 2: HÅKONSSMÅKAGER
- Varm ovnen op til 175 C jævnvarme. Gør bageplader klar med bagepapir og sæt en afkølingsrist frem.
- Tril hver rulle småkagedej, først i sammenpisket æg og herefter i rørsukker.
- Skær dejpølserne i skiver på ca. 0,5 cm.
- Læg småkagerne på kolde bageplader. Husk at småkagerne bliver lidt større mens de bager så de skal ikke ligge alt for tæt. Bag småkagerne i ovnen til de er let gyldne. Det tager ca 12 minutter, men hold øje for ovne er meget forskellige.
- Lad småkagerne køle af et minut før de flyttes over på afkølingsristen. Lad dem køle af her til de er helt kolde og sprøde.
- Opbevar dine lækre julesmåkager i tætsluttende kagedåser og pas godt på småkage tyvene...
Noter
Netop nu på Instagram. Klik og læs med:
Flere danske julesmåkager

Jeg bager vaniljekranse efter en opskrift der er kåret til Danmarks bedste. Det er en ægte luksus julesmåkage og helt undværlig i den danske jul.
Vaniljekranse

Min opskrift på jødekager stammer fra min farmors kogebog fra 1930erne. Jeg har dog arbejdet en del med opskriften så de er blevet meget nemmere at bage. Uden uden på nogen måde at gå op kompromis med smagen eller den særlige lækre struktur. Alle jeg bager til vælger dem blandt deres favoritter.
Er det rigtigt forstået at dejrullerne skal rulles i sukker den første dag og igen i æg og sukker den anden dag? Altså dobbelt med sukker?
Kære Sune
Ja det er på den måde man får det ekstra sprøde karameliserede lag sukker uden på småkagerne. Hvis du kikker på billederne kan du se det nærmest ligner sådan en lille karamelblonde. Det er min egen lille opfindelse og de mennesker jeg bager småkager til elsker det. Hvis du kun ruller én gang i sukker får du stadigt sprød kant, men ikke den der “karamelblonde” effekt. Småkagerne er gode uanset hvad du vælger.
Rigtig god bagelyst
Mange december hilsner
Marina
Super. Tak 🙂
Kære Marina
Bagte dine Håkonskager sammen med min mor, og de smagte dejligt!
Kom til at være lidt for hurtig og fik vendt dem i æg til det første lag sukker, men valgte så at rulle dem i sukker lige inden de skulle skæres ud og bages dagen efter. De fik en tyk fin kant, men karameliserede desværre ikke så fint som dine med “blonder”. Men de smager skønt og smørbagt!
God jul,
Mvh. Ingeborg
Kære Ingeborg
Dejligt at høre at du er glad for håkonskagerne. Det er jo en af de småkager min familie slet ikke kan undvære til jul så det er skønt at høre at du også er glad for dem.
Man skal aldrig være trist når man kommer til at lave den slags med at bytte lidt rundt. Ofte er det jo sådan man opdager noget nyt og mange af de bedste ideer og opskrifter er opstået på dén måde. Næste gang du skal bage håkonskagerne gør du det sikkert omvendt og så kan du jo sammenligne “blonderne” og se hvilke du bedst kan lide. Man kan jo også gøre som i den oprindelige opskrift og kun rulle én gang i sukker.
Tak fordi du er så sød til at kommenterer. Det betyder virkeligt SÅ meget for mig at høre fra mine læsere og jeg bliver så glad hver gang en af mine opskrifter vækker glæde.
Mange december hilsner
Marina
Jeg er ved at lægge an til at bage dine Håkonskager – de ser så lækre ud! Og så minder de mig rigtig meget om min barndoms jul, hvor min mor ofte bagte dem, og da jeg er 60 år, så kan jeg bevidne, at de skønne kager er meget ældre end du anfører mht bagetillægget – jeg har en opskrift her fra Brugsen og med en reklame for Safir mel og Trekroner margarine, fra midt 1960’erne, tror jeg – sjovt, ikke?
Julehilsen fra Susanne
Kære Susanne
FANTASTISK! Er de også med marcipan og er opskriften magen til iøvrigt? Jeg har faktisk ledt meget efter oprindelsen til håkonskager også i mine gamle kogebøger og der er de bare altid uden marcipan. Hvis din opskrift er magen til den jeg viser på et af billederne her vil jeg vildt gerne se et billede af den reklame for så skal det da nævnes i teksten! Det bliver jo nok først efter jul for jeg har susene travlt, men jeg vil altid gerne have orden på tingene og elsker den slags inputs fra læsere der har længere hukommelse end mig. TAK.
Rigtig god bagelyst og rigtig dejlig jul til dig og dine
Mange varme december hilsner
Marina
Bedre meget sent end aldrig… her fandt jeg opskriften på Håkonskager, og jeg vil umiddelbart tro, at min mor har fået den i Brugsen i 1967-68. Og nu går jeg i gang med julebagningen …🎄
Her i huset synes vi, at Håkonssmåkagerne bliver hvinende søde. Jeg vil en anden gang ikke rulle dejen i sukker. Det er riiiigeligt, at der i opskriften er sød flormelis og sød marcipan. Måske jeg vil skifte flormelis ud med sukker og måske rulle dem i meget finthakkede mandler eller slet ikke rulle dem i noget. Småkagekanten vil under alle omstændigheder karamelisere smukt på grund af smørret
Kære Mona
Håkonskagerne er søde, men jeg har aldrig før hørt at de var for søde. Det er det fantastiske ved os mennesker at vi har så utroligt forskellige smagsløg og preferencer. Hvis du synes småkagerne er for søde er det oplagt ikke at rulle dem i sukker. Det er slet ikke nødvendigt at rulle dem i noget som helst. Hvis man ikke ruller dem bliver de som små småkagemønter uden karamelblonden og kantknas. Det har jeg prøvet og det er også fint. Håkonskagerne vil dog stadigt være søde og jeg tænker måske at det slet ikke er den slags småkager I skal bage i din familie. Langt de fleste danske julesmåkager er ret søde og jeg har aldrig før tænkt på det som et problem for noget af det fantastiske ved småkager er jo netop at portionen er lille og nemt kan tilpasses den enkeltes småkagelyst. Hvis du gerne vil have mindre søde småkager er det en mulighed at vælge småkager med en kontrasterende smagsprofil fx citron eller lakrids. Du kan også bage andre typer af småkager der ikke er så søde. Tak for din kommentar, den har fået mig til at tænke og selvom jeg ikke vil love at jeg udvikler en mindre sød julesmåkage så vil jeg have det i baghovedet når jeg fremover arbejder med at lave nye småkageopskrifter. Hvem ved måske får jeg lige pludselig en idé jeg ellers ikke ville have fået. Så tak for kommentaren og rigtigt godt nytår.
Mange januarhilsner
Marina
Hej igen
Jeg svarer på din tilbagemelding på en kommentar, som jeg tidligere har givet på Håkonsmåkagerne.
Grunden til, at jeg valgte at give en feedback på Håkonsmåkageopskriften, er netop at give andre, som også har forskellige smagspræferencer, (lige som jeg selv), en mulighed for lige at overveje, om denne småkage mon ikke ligger for meget til den søde side.
Jeg har i år bagt Finskbrød med hakkede mandler og perlesukker og Finskbrød med pistacienødder, samt Pleskener med revet øko appelsinskal og hakket chokolade og som noget nyt har jeg bagt Håkonsmåkager, da jeg havde noget marcipan, der skulle bruges. Håkonsmåkagerne er første og sidste gang.
Da jeg er fra 1960’erne, så har jeg en del erfaring både i mit private køkken og tidligere ansættelse i et større køkken. Jeg har gennem årene bagt mange forskellige småkager, (altid med smør, der giver god smag og smukt udseende på kagen), andre kager, og brød, samt lavet desserter og har lavet mad en masse, (ved hvordan den ultimative smagsoplevelse kan opnås), så jeg er temmelig velbevandret i et køkken og kender alt til sammensætning af smage a la citrusfrugter, lakrids, chokolade, nødder og så videre og så videre. Men det kan du jo ikke vide. Så tak alligevel for dine forslag, som andre måske kan have glæde af.
Godt nytår?
Kære Mona
Det var virkelig kun for at være hjælpsom ? Finskbrød er godt, især med pistacienødder, men også helt klassisk.
Og jeg elsker virkelig hvor forskellige smagspræferencer er både på tværs af kulturer og i Danmark. Det er ikke noget jeg bare skriver. I år har jeg vel bagt 15 slags småkager i november, december og mens nogle er elsket af alle dem jeg bager småkager til, er der andre som nogle elsker og andre ikke er vilde med. Det er da sjovt!
Hav et dejligt 2020
Mange venlige hilsner
Marina
Hej.
Hvor meget citron vanillesukker kommer du i?
Mvh Lykke
Hej Lykke
Jeg bruger to store spsk med top på. Der skal noget til for at få den gode vaniljesmag. Rigtig god bagelyst og god december.
Mange varme hilsner
Marina
Hej. Jeg er faldet over din opskrift og vil da helt bestemt prøve den. Ved du om dejen kan fryses?
Hilsen Eva
Hej Eva
Dejen kan godt fryses. Det er bedst at fryse den i dejpølserne. Husk at opbevare i lufttæt indpakning så dejen ikke tager smag og bliver tør i fryseren. Jeg bruger små fryseegede plastikkasser. Holdbarheden er ca 2 måneder. Vent med at lave den sidste del af sukkerkanten til du er klar til at bage.
Rigtig god fornøjelse med håkonskagerne der er en af mine favoritter.
Og tak for spørgsmålet. Jeg kan godt se jeg ved lejlighed skal have opdateret opskriften med gode råd om frysning af småkagedejen.
Mange varme november hilsner
Marina
Hej læste et svar ang vanijle sukker at du skrev 2 spsk med top lyder af meget? Hilsen Vibeke
Hej Vibeke
Citronvaniljesukkeret er ikke så vaniljeintenst i smagen da det jo er lavet på resterne af en vaniljestang og uden korn (se link til opskrift). Det er derfor der skal ret meget til for at give den gode smag af citronskal og vanilje. Hvis du bruger købt vaniljesukker skal der selvfølgelig ikke så meget til! Det ville blive for voldsomt. Man kan med fordel skære lidt ned på flormelis (ca 1-2 spsk) så småkagerne ikke bliver for søde.
Håber du kunne bruge svaret. Ellers må du meget gerne spørge igen.
God bagelyst og god december
Mange hilsner
Marina
Jeg bruger også opskriften fra det gamle hæfte fra Bo Bedre, har aldrig fundet en bedre erstatning, så….
Men skal da bestemt prøve med dobbelt sukkerkant, det kan kun blive endnu bedre.
Tak for en skøn blog med masser af opskrifter som bliver flittigt brugt, højaktuelt er jo din gastrik og langtidsstegt and – fantastisk resultat !
Med ønsket om en god jul – Jeanne
Hej Jeanne
Ja det bagetillæg og især Håkonskagerne er bare gode. Jeg er så glad for at kunne krediterer det rigtigt her. Under finsorteringen af min mors ting her i forbindelsen med flytningen har jeg iøvrigt fundet det originale og ikke bare det sæt kopier som jeg selv har haft og som der er billede af i opskriften.
Hvis du vil i gang med at eksperimenterer lidt kan jeg også anbefale citron vanilje sukker (eller bare lidt revet citronskal), som du kan se i billedet sf kopien, bager jeg tit med det i disse småkager. Men til denne opskrift ville jeg gerne holde det tættere på den originale opskrift, netop fordi den er så god – og for at sige tak.
Hvor er jeg iøvrigt glad for at du bruger opskrifterne og er glad for min blog. Det betyder simpelthen så meget at du tager dig tiden til at skrive det til mig. Forbløffende få skriver en lille kommentar eller tager sig tiden til at trykke på de der stjerner. Hvis de vidste hvor meget det betød ville de måske gøre det oftere.
Hav den dejligste december og en rigtig god jul
Marina
Min mor bagte altid håkonskager med marcipan, som hun lærte det det af min mormor. Min mormor blev født i 1904, og min mor i 1933, så håkonskager med marcipan er ikke så moderne. Glædelig jul til dig og dine,
Tine
Hej Tine
Hvor er det spændene. Tak fordi du skriver og fortæller mig det. Sidste år var der også en læser – Susanne – der skrev og fortalte at opskriften på Håkonskager med marcipan var ældre end bagetillæget, men hun vendte aldrig tilbage med et billede af opskriften og så glemte jeg det igen. Nu skal det selvfølgelig skrives ind i teksten og det vil jeg gøre ved førstkommende lejlighed.
I mine gamle kogebøger er Håkonskager uden marcipan og alle opskrifter jeg har kunnet finde på nettet er magen til opskriften i bagetillægget fra Bo Bedre. Det var derfor jeg forsigtigt konkluderede som jeg gjorde, men det skal selvfølgelig rettes når I ved bedre.
Bager du selv Håkonskager efter din mor og mormors opskrift?
Rigtig god december og dejlig jul til dig og dine
Marina