
Sukkerkogte æbler med gelé er klassisk tilbehør især til andestegen, men også til flæskesteg og andre retter fra mormorkøknet. Få mine tips til halve æbler, der ikke koger ud og smager dejligt af vanilje.

Klassisk tilbehør til andesteg Mortens aften og juleaften
Halve æbler med gelé høre til på det helt klassiske danske julebord, hvor andestegen med den gode sovs serveres med brunede kartofler og hjemmelavet rødkål. De vaniljekogte æbler med den friske gelé er tænkt både som et friskt element i det tunge måltid og som en smuk skueret, der pynter på julebordet.
Gelé eller et friskt syltetøj har altid været værdsat til stege og anden traditionel dansk mad. Med de halve æbler får man så gelen serveret i et meget lækkert æble, der smager af vanilje.
Både æbler og vanilje forbindes med jul og her får man så begge dele sammen med gelen som vi danskere meget gerne vil have rød som fx ribsgelé. Med ribsgelé bliver æblet rødt og hvidt som et dannebrogsflag og netop sådan har vi pyntet til jul siden nationalismen blomstrede efter nederlaget i 1864. Det er det samme vi ser i vores national juledessert Risalamande, der er hvid, smager af vanilje og serveres med rød kirsebærsovs. Luksus, velsmag og nationalfølelse i én og samme ret.
I Danmark fejre de fleste danskere Mortens aften som de fejre juleaften og derfor høre æblerne også til på bordet juleaften.
For flere opskrifter til jul og Mortens aften kan du se mine store temaer her:
Opskrifter til Mortens aften
JULEOPSKRIFTER: ALLE MINE BEDSTE OPSKRIFTER TIL DEN DEJLIGE DANSKE JUL

Mine bedste tips til halve æbler med gelé
Det er ikke svært at lave sukkerkogte æbler med gelé, men hvis man vil have det bedste resultat skal man kende til nogle få tricks. Hvis de sukkerkogte æbler skal klare sig i konkurrencen med det øvrige tilbehør juleaften skal de nemlig være både smukke og velsmagende.

Undgå æbler der koger ud
Alle der har prøvet at lave de sukkerkogte æbler ved at der er en risiko for at æblerne koger ud eller flækker. Derfor har jeg skrevet opskriften så denne risiko minimeres.
Det vigtigste både for smag og fasthed på det sukkerkogte æble er at vælge det rigtige æble. Æblet skal være middelstort, fast og let syrligt. Det klassiske valg er Ingrid Marie eller Cox Orange. Tjek at æblet ikke er stødt og at det ikke har ligget for længe i stuetemperatur så det er blevet blødt. Æblerne må hellere ikke have ormehuller eller ligende. Brug den slags æbler til æblemos eller andet.
Æblerne hedder traditionelt “sukkerkogte æbler” men jeg koger dem faktisk slet ikke. Risikoen for at æblerne bliver udkogt eller uens kogt når de står i buldrende sukkervand er nemlig for høj. I stedet lader jeg stille og roligt de halve æbler stå i den varme sukkerlage og på den måde bliver de perfekte. Dette tip har jeg fra denne YouTube video.

Få smukke lyse æbler og undgå at de sprækker
De halve æbler med gelé skal helst være smukke og lyse. For at opnå det er det bedst at skrælle og færdiggøre ét æble af gangen. De færdige halve æbler puttes herefter i en skål med iskoldt vand tilsat citronsaft. Det er et klassisk trick fra mormorkøknet og jeg synes det virker. Selve hullet hvor man har fjernet kærnehuset bliver lidt mørkt, men det gør ikke noget for der pynter vi jo med gelé. Er man lynhurtig og vandt til at fjerne kærnehuse er det ikke nødvendigt, men æblerne skal ikke være længe i luften før de bliver brune og det går ikke væk. Da jeg skulle fotograferer DIY fotos til opskriften lå nogle af æblerne lidt for længe mens jeg fotograferede. Det kunne man faktisk godt se og jeg har lavet en ny portion til de billeder hvor du kan se de færdige æbler.
Æblerne skal skæres over på tværs og ikke på langs. På den måde bliver de smukkest og mest holdbare.
Kærnehuset fjernes bedst med et parisiennejern. Det er det samme man fx bruger til at lave melonkugler. Har du ikke sådan et kan du bruge en skarp teske. Vær forsigtig så du undgår at æblet flækker. Af samme grund skal hullet ikke laves alt for stort. Vi laver de halve æbler til gelé og måske tænker du at du vil have et stort hul så du kan servere meget gelé. Her er det jo så heldigt at gelé er stift og gerne står i en smuk kuppel op over hullet. Sådan synes jeg personligt at det er smukkest.

Med eller uden ægte vanilje i sukkerlagen?
Ægte vanilje er en dyr råvarer som har kostet meget arbejde under dyrkningen. Jeg har stor respekt for det og bruger kun ægte vanilje hvor det virkeligt kan smages. Det synes jeg det kan i de sukkerkogte æbler og derfor anbefaler jeg at du bruger en halv stang ægte vanilje. Gør du det får dine æbler en mere nuanceret vaniljesmag og det er jo et tilbehør vi server til fest så det må godt være lidt luksus. Når jeg koger med ægte vanilje kan jeg godt lide at man kan se de små vaniljekorn. Jeg kører derfor de halve æbler langs gryden hvor de har en tendens til at samles før jeg anretter dem.
Æblerne kan også fint laves med vaniljesukker.

Sæson
Æbler med gelé er traditionelt tilbehør til andestegen juleaften og Mortens aften. De serveres desuden til flæskesteg, vildt og andre tunge retter i efteråret.
Se hele mit tema til Mortens aften her – opskrifter og ting du kan printe
Se hele mit store tema med juleopskrifter her
Tips og tricks
Læs alle de vigtigste tips i teksten højere oppe. Her forklarer jeg mere om valg af æbler og om hvorfor de skal behandles som beskrevet i opskriften.
Valg af æblerne er meget vigtigt både for smagen og for at undgå at de koger ud. Mit anbefalede valg er Ingrid Marie. Det er de æbler du ser på billederne. Cox Orange er et andet klassisk valg, men Cox Orange er et meget vanskeligt æble at dyrke og derfor meget sprøjtet (Nogle siger Danmarks mest sprøjtede afgrøde). Ingrid Marie er nemmere at dyrke og fås økologisk. Selv når æblet ikke er økologisk er det mindre sprøjtet, da ingen dansk æbleavler sprøjter mere end nødvendigt. Små Belle de Boskoop er også et godt valg. Æblet skal være fast, middelstort og med lidt syre.
Du kan vælge lige den gelé eller syltetøj du bedst kan lide. Det klassiske valg er ribsgelé både pga smagen og farven. Andre klassiske valg er paradisæble gelé, æblegelé og tyttebærsyltetøj.
Her skal du være opmærksom
Det er nemt at lave sukkerkogte halve æbler, men man skal være lidt omhyggelig og forsigtig for at undgå at æblet flækker. Køb et par ekstra så du har nogle i reserve hvis det går galt.
Vær meget opmærksom på hvornår de halve æbler er færdige. Det er let at mærke på selve æblet eller med et stegespyd af metal. Den præcise tid æblet skal være i sukkerlagen afhænger af dine æbler så hold øje.

Opskrift på sukkerkogte æbler med gelé
Ingredienser
Æbler
- 4 mellemstore æbler - (Gerne Ingrid Marie og ellers let syrlige, faste og uden stødte pletter. Læs om valg af æbler i tips over opskriften)
Sukkervand med vanilje
- 1 liter vand
- 200 g sukker - ( ca 2 dl)
- 1/2 vaniljestang - (Kan erstattes med 1/2 tsk vaniljesukker)
- 1/2 citron
Vand til æbler
- 1/2 liter kold vand
- 1/2 citron
Gele
- 100 g ribsgelé - (kan fx erstattes med pardisæblegelé eller tyttebærsyltetøj)
Sådan gør du
Forberedelser
- Forbered sukkerlagen: Put 1 liter vand, og saften fra 1/2 citron i en gryde. Flæk 1/2 vaniljestang, skrab kernerne ud og gnid dem med lidt sukker. Tilsæt tom vaniljebælg, vaniljekorn og 200 g sukker til vandet.
- Bring sukkerlagen til kogepunktet og træk af varmen. (TIP 1)
- Put 1/2 liter koldt vand i en skål og tilsæt saften fra 1/2 citron. (TIP 2)
Æbler
- Skyl æblerne.
- Skræl et æble. Skær top og bund af æblet og skær det midtover i to lige store halvdele. Fjern herefter forsigtigt kærnehuset så du får en lille fordybning. Put de halve æbler op i skålen med koldt vand. (TIP 3)
- Fortsæt med de øvrige æbler.
Sukkerkogte æbler
- Bring sukkerlagen tilbage til kogepunktet.
- Træk gryden af varmen og put æblerne op i sukkerlagen, gerne med hullet nedad. Læg en tallerken over æblerne så de holdes godt nede i sukkervandet. Hav desuden låg på gryden så du holder på varmen. (TIP 4)
- Lad æblerne blive i sukkerlagen til de er møre. Det tager ca. 10-20 minutter afhængigt af dine æbler. Tjek jævnligt efter 10 minutter ved at mærke på æblerne. Du kan også forsigtigt stikke i dem med en stegenål.
- Tag æblerne op af sukkerlagen og lad dem køle ned. Det tager ca 5 minuter.
- Hvis du ikke vil server de halve æbler straks gør du sådan: Hæld lagen over i en kold beholder og køl både æbler og lage ned i 5-10 minutter. De halve æbler lægges tilbage i den let afkølede lage og opbevares i en lukket beholder i køleskabet.
Æbler med gelé
- Umiddelbart før servering fyldes de halve æbler med gelé og serveres straks.
Noter
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Mortens aften

Se hele mit store tema med opskrifter til Mortens aften. Du finder alle de klassiske opskrifter, men også mange nye forslag der passer godt til den hyggelige efterårsfest. Der er desuden ting du kan printe gratis til bordpynt.
Opskrifter til Mortens aften
Juleopskrifter

Se alle mine mange opskrifter til julemad og jule småkager. Jeg er julemenneske med fuld skrue og har stået for julemaden siden jeg var teenager. Alle mine opskrifter er derfor gennemtestede, fyldt med gode råd og ofte med DIY billeder.
JULEOPSKRIFTER: ALLE MINE BEDSTE OPSKRIFTER TIL DEN DEJLIGE DANSKE JUL





Skriv et svar