
Der er altid noget fascinerende og tillokkende ved hasselback grønsager og det bliver ikke mindre skønt når der er tale om et helt butternut squash bagt i en lækker honning-chili glasering og i selvskab med sprøde karameliserede valnødder. Det er en rigtig waw servering, men faktisk er det ikke vanskeligt at tilberede når man følger mine tips og tricks i opskriften.

JEG ELSKER GRÆSKAR – OG LIGE LIDT EKSTRA I OKTOBER
Oktober er græskar måned! Ikke bare fordi der er Halloween i slutningen af måneden og ikke bare fordi græskar er i højsæson, men også fordi der er noget virkeligt hyggeligt og dejligt ved at spise græskar, der simpelthen bare passer SÅ godt til oktobers hyggelige stemning. Græskarsuppe varmer på kolde dage efter en skovtur, græskarsalat elsker alle der prøver den og vegetariske gryderetter med græskar er perfekte til en hverdagsaften med stormsus i trækronerne og ild i brændeovnen. Og så er der selvfølgelig noget med farven, der bare passer så flot til efterårets smukke blade. Derfor prøver jeg simpelthen at få græskar på bordet så tit som overhovedet muligt i oktober.

Jeg tænker det ca. kan blive til én ny opskrift med græskar om året for efteråret er jo en tid med masser af skønne råvarer og ting vi skal fejre. Derfor må jeg holde lidt igen med græskar forelskelsen så der også kan blive plads til æbler, ænder, rodfrugter, kål og skønne gryderetter.
Årets nye græskar opskrift er denne helt fantastisk skønne ide hvor man ganske enkelt bager et helt butternut i to halvdele efter at have skåret dem ud på hasselback maner. Det smager virkelig dejligt (så skønt faktisk at selv græskar skeptikere har rost det) og er slet ikke så svært at lave som det måske ser ud. Butternut squash er nemlig ret nemme at skrælle med en helt almindelig bred tyndskræller og det er hellere ikke svært at lave de tynde riller i græskaret hvis man følger de tips og tricks du får i opskriften.

Den skønne idé er ikke min egen. Jeg læser masser af udenlandske madblade og det var i et af mine yndlings blade, Bon Appétit, jeg for et par år siden så et hasselback græskar i et Thanksgiving tema. Ideen var så åbenlys skøn at jeg straks var fyr og flamme. Jamen prøv lige at se på det! Det ligner jo fuldstændigt en vegetariske steg bare med flottere farver! Sådan tænker jeg stadigt godt at man kan server det hasselback græskaret, men det kræver tilbehør der giver modspil. Græskaret er nemlig i sig selv meget sødt og bages desuden med en virkelig skøn chili-honning glasering. Derfor synes jeg det egner sig bedst som tilbehør fx til kylling, kalkun eller gris og jeg server helst med en salat ved siden af der kommer med lidt bitterhed og sprødhed. Fx en ruccola salat eller en grønkålssalat.

Som altid når jeg bliver inspireret af en opskrift har jeg eksperimenteret med konceptet. Derfor er opskriften ikke helt magen til den jeg oprindeligt fandt i Bon Appétit. Den oprindelige opskrift bruger fx ahornsirup istedet for honning og er også endnu sødere end den opskrift du får nedenfor. Jeg foretrækker honning og lidt mere smør og eddike. Den oprindelige glasering havde nemlig en tendens til at brænde på og det synes jeg ikke denne gør. Desuden har jeg tilføjet valnødderne, der simpelthen bliver fantastiske når de glaserer i honning-chili glaseringen og saften fra græskaret. De kommer desuden med en bitterhed og et knas som jeg synes klæder det søde, bløde græskar.

SÆSON
- Hasselback græskar er især en efterårs fornøjelse.
TIPS OG TRICKS TIL HASSELBACK GRÆSKAR
- Jeg vil anbefale at følge trinene i opskriften sådan at du først bager græskaret lidt, inden du skære det ud på hasselback maner. Det er meget, meget nemmere og sparer dig for at komme til skade i køknet. Se iøvrigt billedet længere oppe der viser et fint trick med to ens grydeskeer, der sikre at du ikke skære for dybt. Du kan selvfølgelig også bruge alle mulige andre pinde så længe de er nogenlunde lige høje.
- Græskaret er meget sødt, men også dejligt spicy. Server det med tilbehør der støtter op om smagen. Vil du server helt vegetarisk vil jeg foreslå en stor skål grønkåls eller ruccola salat, gerne med lidt friske æbletern. Vil du server med kød som tilbehør synes jeg mildt kød som gris, kylling og kalkun passer godt.
- Der er meget forskel på størrelsen af butternut squash. Derfor er tilberedningstiden vejledene. Du må selv holde lidt øje med hvornår det næsten er færdigt så du skal tilsætte valnødder og chili.

Opskrift på hasselback græskar med valnødder og honning-chili glasering
Ingredienser
Hasselback butternut squash
- 1 Butternut squash græskar
- 1 spsk. olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Glasering
- 1 frisk chili - (hvis din chili er mild vil jeg anbefale to istedet for en. Gerne i forskellige farver)
- 75 g honning
- 75 g smør
- 3 spsk. æbleeddike - (kan erstattes af ande mild eddike)
Desuden
- 8 pæne laurbærblade
- 100 g valnødder
Sådan gør du
Forberedelser
- Varm ovnen op til 225 C varmluft. Find et ildfast fad eller en bradepande der lige passer i størrelsen til det overskårne græskar.
- TIP: Fadet må ikke være for stort for så bliver glaseringen ikke rundt om græskaret. Bradepanden på billedet er fra Ikea.
Græskar
- Skær græskaret igennem med en stor tung kniv.
- Skrab kernerne ud med en spiseske.
- Skræl græskaret med en bred tyndskræller. Græskaret er nemt at skrælle. Du skal både fjerne selve skrællen og det hvide lag der sidder inden under til du når ned til det orange græskarkød.
- TIP: Der er steder nederst på græskaret som kan være svære at komme til at skrælle. Der skærer jeg simpelthen bare skrællen væk med kniven istedet.
- Pensl græskaret over det hele med olie og kryd godt med fint salt og friskkværnet peber.
- Læg de to halve græskar i den lille bradepande og sæt fadet i ovnen i ca 15 minutter til du kan komme til at skærer i græskaret.
Chili-honing glasering
- Laves mens græskaret er i ovnen.
- Vask chili, fjern kerner og skær i skiver.
- Put honning, eddike, smør og chili i en lille gryde og varm det hele forsigtigt op. Lad det herefter simre i ca 6 minutter. Træk af varmen og lad stå til glaseringen skal bruges.
Hasselback græskar
- Tag græskaret ud af ovnen og læg den ene halvdel på et skærebræt.
- TIP: Læg to grydeskafter eller spisepinde på hver side af græskaret. De vil forhindre dig i at skære for dybt ned i græskaret.
- Skær tynde parallelle striber ned i græskaret. Skær så dybt som du kan komme til uden at skærer igennem. Pas særligt på der hvor du har fjernet kernerne så græskaret er hult.
- Gentag med den anden halvdel.
Glaseret ovnbagt græskar
- Put de to halve græskar tilbage i bradepanden med den snittede side opad.
- Hæld glaseringen gennem en lille sigte og ned over græskaret så du sir chilien fra. Gem chili til senere.
- Sæt laurbærblade i græskaret.
- Put græskar tilbage i ovnen og bag det i ca 35-50 minutter til det er gennembagt og lækkert. Ca hvert 10 minut tager du græskaret ud af ovnen og hælder glaseringen ud over græskarene med en spiseske.
- TIP: Den nøjagtige tilberedningstid afhænger af størrelsen på dit græskar. Butternut squash varierer meget i størrelse derfor må du holde lidt øje.
- Når græskaret er næsten færdigt og glaseringen lækkert lysebrun glaserer du det en sidste gang. Herefter knuser du valnødderne let og fordeler dem omkring græskaret. Tilsæt også chiliskiver. Vend chili og valnødder rundt i glaseringen så de bliver helt dækket.
- TIP: Tjek om græskaret er helt mørt med et grilspyd af metal eller en smal kniv.
- Sæt græskaret tilbage i oven og bag det i 10 minutter.
Servering
- Server græskaret som det er som tilbehør. Du kan også vælge at anrette det ovenpå ruccola salat.
Noter

Glæder mig til at lave opskriften på Søndag. Det er Thanksgiving i Canada og har idag købt en Butternut Squash. Jeg har 2 liter ahorn sirup i køleskabet så vil prøve at bruge det. Tusind tak for opskriften! Sarina
Kære Sarina
Jeg håber I får en dejlig Thanksgiving. Det er simpelthen sådan en fin mærkedag og nok den eneste udenlandske tradition jeg for alvor er misundelig på. Vores amerikanske og canadiske udvekslingstuderende fik altid hjemve når de talte om thanksgiving men er også stole når de kan lave noget af maden i Danmark. Min yngste taler stadigt om en kalkun vores sidste udvekslingsstudent lavede for et par år siden. Han på sin side var helt færdig over hvor små vores kalkuner var i Danmark…
På samme måde tænker jeg at dit græskar nok er større end de danske så bagetiden skal nok være længere. Første bagning passer måske meget godt (tjek om du let kan skære i græskaret), anden bagetid tror jeg skal være lidt længere (til græskaret er helt mørt og lækkert). Hvor er du iøvrigt heldig med så meget vidunderlig ahornsirup. Det er simpelthen noget af det mest fantastiske der findes. Jeg har prøvet opskriften med ahornsirup (som den jo oprindeligt er skrevet) for et par år siden og syntes det havde lidt mere tendens til at brænde på så hold øje. Som jeg husker det har jeg dog tilføjet mere smør (for at få nok glasering til valnødderne også) og det kan godt være at det er derfor det ikke længere brænder på for mig.
Jeg håber det bliver en succes og at I får en helt fantastisk tid sammen.
Kære Marina,
Alle tiders opskrift og tips! Vi var alle vilde med den spicy squash. Vil helt sikkert lave den igen og igen. Squashen var nem og skære i så den kom bare i ovnen een gang sammen med de to ænder med lavendel honning (ja, vi har kun een ovn men de er også meget store her). I Canada har vi Thanksgiving første weekend i October og i USA er det November 11. Nok fordi det er koldere her (vi fik 50 cm sne i tirsdag og det bliver ved med at sne her GRRR!!!! Det er dog meget usedvanligt at få så meget sne så tidligt).
Min søster som bor i Vordingborg lavede en kalkun et år jeg var hjemme til jul og den var på størrelse med en stor canadisk kylling. Jeg tjekkede i supermarkedet idag hvormeget kalkunerne vejer her og de fleste var på 12-15 kg.
Da min laptop stod på din website i køkkenet kom min mand forbi og spurgte “Why is Marina mad” HAHA!! Det mindede mig om i begyndelsen af 90erne hvor jeg kom sammen med nogle danske piger herovre… vi havde alle “God Mad” jeg tror det var Gyldensdahls kogebog OG vores mænd og kærester på det tidspunkt syntes det var sjovt at “God is mad”
Det er dejligt for mig at læse din website også om Halloween og alle de andre mærkedage. Tusind tak for alle opskrifterne og jeg vil huske at tage Canadian Maple Sirup med til dig når jeg engang kommer til DK. Her køber vi den i 1 liter flasker?
Mange hilsener og tanker,
Sarina
Kære Sarina
Hvor er jeg glad for at det hasselbagte græskar var en succes. Jeg synes også bare at det smager så godt og især sammen med lyst kød.
Der er ret meget forskel på butternut squash og det sidste jeg havde var fx ret hårdt at skære i så du har nok været heldig med dit.
Ænderne lyder bare skønne med lavendel-honning mm.
Vi har haft en Canadisk udvekslingsstudent så jeg vidste godt at jeres Thanksgiving ligger tidligere end den amerikanske, men den gang hun fortalte det blev jeg meget overrasket for jeg tænker selvfølgelig på Thanksgiving som amerikansk (og mon ikke de fleste danskere gør det?) Vi fejre det ikke medmindre vi har en udvekslingsstudent fra USA/Canada.
Sjovt med din mand og mit blog navn og endnu sjovere med “God is Mad”. Der har også været et par amerikanske madbloggere forbi min lille side og de har også været forbavsede over navnet, men jeg havde aldrig tænkt på at nogen engelsk talende ville komme forbi. Det er jo iøvrigt hellere ikke særligt originalt og min familie synes det er elendigt men det var det bedste jeg lige kunne komme på da jeg gik igang (jeg ville så gerne have heddet noget med årstiderne men det ligger for tæt på et stort firma der hedder netop sådan).
Canadisk ahornsirup er bare det bedste. Jeg er på de allersidste dråber af det jeg havde med hjem fra vores minivisit i Canada for to år siden.
Hav en rigtig dejlig efterårsmåned. Vildt at I allerede har så meget sne!
Marina dear, We are spending a fall weekend at our cottage near Medford with friends from Minneapolis, thinking about our most wonderful visit to Denmark one year ago! Thank you for showing us the museum and spending time with the three of us. It was so nice to reconnect with you and Brita. I have since viewed your website many times and am showing it now to my friends. We really admire your photos and wish we could translate your recipes into English. We will figure out a way!
Someday I would love to talk with you about creating a cookbook for the American market. It could be a fun project to work on together when i retire in the next year. All the best, Nancy
Dear Nancy
It was indeed very nice to met you and your wonderful family last year. I have been thinking a lot about the three of you this weekend as we are just starting autumn break. I hope you all are well and happy ❤️
And thank you so much for your very kind words about my pictures and blog. It makes me very happy and proud that you like it. I do realize that it would be hard to cook much from it when all the recipes are in Danish and with Danish measurements and kitchen methods. I have been asked to write it in English but you really can’t just translate the words of a recipe you also have to understand the ingredients and taste of the country you are translating the recipe too. As an example Americans like everything much sweeter so I always scale way down on sucker when I translate American recipes. Similarly my recipe for the famous Danish æbleskiver just happens to work with the buttermilk you can buy in the US which is different than the Danish. Years ago some Danish expats did test a lot of recipes and found that mine worked the best because of this.
So the point is that to translate my Danish recipes into English I really do need to know what you can buy in normal grocery stores, how your oven works, how your lemons taste and so on. It could be a lot of fun to do with you for sure and I do actually think that the more traditional Danish recipes would be a hit with most Americans. The modern Danish kitchen is properly too green and lean – or that is at least the verdict of my exchange students…
I so much appreciate this kind message from you and our family friendship ❤️
Hope your thanksgiving season will be wonderful and hope to see you again some happy day
It sounds to me like you and your family should visit the US so you and I can perform joint kitchen research, or will will need to visit Denmark again. One of my dreams/goals is to figure out a small business that will allow us to travel and write off expenses for tax purposes. Maybe our kitchen/cookbook project is a first step; at least thinking about it makes me smile.
Thank you for the Thanksgiving wishes. I hope you and your family have a wonderful Fall season as well!
Sounds like a great plan for the next adventures part of your life as I know how much you love to travel. Good luck ?
Let’s talk about the cookbook in a year or two. I am really not trying to grow this blog to fast. It is my second blog and before this I wrote a family blog that sort of became to big for me. I want this one to grow more slowly.
Thank you for your wishes for my autumn.❤️? It is so far a lovely and busy autumn break and I just love it. My favorite school break of the year.
Hugs to you and your family
Hej, sikke en lækker opskrift! Den må jeg prøve at lave, når jeg skal holde fødselsdag i næste uge med familien og sviger familien 😀
Jeg må erkende at jeg ønsker mig en ekstra ovn! Derfor vil jeg prøve at lave den som du også skriver, helt færdige i forvejen og så varme dem op lige inden servering.. men var den stadig lige sprød og skøn for oven, som den ellers ville være? Og om du ventede med at lægge valnødder og chili i og gav dem de sidste 10 minutter lige inden serveringen?
Hvis mit spørgsmål er til at forstå ??
Kære Frida
En ekstra ovn har også altid stået højt på min køkken ønskeseddel, så det kan jeg godt forstå du ønsker dig. Men sådan et komfur og den medfølgende køkkenrenovering er nok lige lidt over et almindeligt fødselsdagsbudget ?
Græskaret er skønnest lige ud af ovnen, men kan godt gøres klar også med valnødder og det hele nogle timer inden og så varmes. Det har jeg prøvet og det går fint.
Jeg synes det hasselbagte græskar er virkligt skønt og mine gæster har været glade for det, men det er sødt og har brug for modspil.
Håber du får den allerdejligste fødselsdags fejring med familien.
Mange januarhilsner og tillykke til dig
Marina
Lækker opskrift! Jeg vil prøve den i aften til os og min datter på 10 måneder – hun elsker butternut! ? Meeeeen… mon ikke der er tale om hasselback græskar og ikke hasselbagte? 😉 god aften!
Hej Marie
Håber I blev glade for opskriften på hasselback græskar.
Du har selvfølgelig helt ret og når jeg næste gang sidder ved en computer hvor jeg kan rette i opskriften vil jeg skynde mig at få rettet.
Jeg er ret ordblind og selvom jeg gør mig stor umage med at få skrevet tingene korrekt (og fx altid googles stavemåde hvis jeg er i tvivl) så er jeg også en hurtigsnakker/skriver der nogle gange får lidt for meget fart på når jeg skriver og glemmer at rette stavemåden alle steder. Jeg kan jo ikke selv se det ? og da jeg er alene om at skrive bloggen har jeg hellere ingen til at korrekturlæse.
Beklager iøvrigt det sene svar jeg er midt i en mindre flytning og har ikke været i nærheden af en computer/ipad i dagevis.
Mange forårshilsner
Marina
Så har jeg været det igennem og rettet for jeg kunne jo godt se at det var helt galt med dette indlæg. TAK fordi du skrev det til mig. Det har taget lidt tid fordi det lidt teknisk er et indlæg skrevet i et gammelt format som jeg helst vil omskrive på computer og ikke på iPad.