
I mange engelsktalende lande har man en tradition for at spise lækre søde og krydrede påskeboller med kors på toppen. Her får du opskriften og historien.

Traditionen med Hot Cross Buns
Hot Cross Buns er en elsket påsketradition i de fleste engelsktalende lande. Traditionen går århundrede tilbage, mange mener helt tilbage til 1200 tallet.
Traditionelt skulle påskebollerne spises langfredag, den dag hvor Jesus døde på korset. Af samme grund er der tegnet et kors på toppen af hver bolle for at minde om hvordan Jesus døde. Tilsvarende skulle de varme og eksotiske krydderier minde om de krydderier der indgik i begravelses ritualet og den tørrede frugt markere enden på den triste fastemad. (Kilde Wikipedia)

I Danmark har vi ikke tradition for at spise lækre søde hvedeboller langfredag. Tværtimod var langfredag i ældre tider en sørgedag hvor man i sympati med Jesus lidelser kun måtte spise ringe mad og og i øvrigt gerne plage sig selv med hårdt og ubehageligt arbejde. Den tradition tror jeg roligt man kan sige at de fleste danskeres har lagt bag sig og derfor er det oplagt at lade sig inspirerer af englændernes søde boller i stedet.
Man ved ikke præcis hvorfra traditionen med de lækre påskeboller stammer, men det er en tradition der kan spores tilbage i århundrede og som i dag er udbredt i stort set alle de engelsktalende lande. Hot Cross Buns er iøvrigt så populære at man mange steder kan købe dem over hele påsken og enkelte steder endog året rundt.

Det skal der til for at det kan kaldes en “Hot Cross Bun”
De engelske påskeboller er som sagt utroligt populære og derfor findes der også uendeligt mange forskellige opskrifter. Nogle ting går dog igen og kan ikke fraviges hvis det skal være en ægte Hot Cross bolle.
En bolle med kors
Det absolut vigtigste karakteristika ved en “Hot Cross Bun” er selvfølgelig at der skal være et kors på toppen. Dette laves enten med hvidt melklister før bollen er kommet i ovnen eller med glasur efter at bollen er kommet ud af ovnen og er kølet ned.
I min opskrift bruger jeg metoden med melklister på bollerne inden bollerne bages. Jeg synes det ser super fint ud og korset knaser en lille smule hvilket jeg synes er hyggeligt
Søde og krydrede
En “Hot Cross Bun” er en sød bolle krydret med mellemøstelige krydderier. Mange opskrifter bruger et spice mix ala brunkagekrydderi, men man kan også – som i min opskrift – bruge kanel og allehånde. Dette er et meget typisk valg i de mest populære engelske opskrifter. Krydderierne giver både smag og farve til bollerne. Det er nemlig vigtigt at bollerne bliver fint lysebrune så det lyse kors står tydeligt frem.
Normalt er bollerne sødet med hvidt sukker, men på bloggen Sallys Baking Addiction fandt jeg en opskrift hvor der i stedet bruger brun farin. Det giver virkelig god mening, fordi det tilføjer god smag og desuden er med til at gøre bollerne mere lysebrune.

Med tørret frugt – gerne korender
Der har traditionelt altid været tørret frugt i de engelske påskeboller. De fleste engelske opskrifter på “Hot Cross Buns” bruger korender, men dem kan du fint erstatte med rosiner eller måske med tørrede tranebær eller dadler hvis du har lyst. Det er nemlig ikke nemt at finde korender og jeg bruger derfor også rosiner i min opskrift.
Du kan selvfølgelig også bare helt droppe tørret frugt hvis du ikke holder af det. Der er ikke noget påske politi, der kommer efter dig i den anledning selv om bollerne så ikke længere falder helt inden for traditionen.

Sæson
Hot Cross Buns spises helt traditionelt langfredag, men i moderne praksis over hele påsken og især i påskeweekenden.
Tips og tricks
Du kan sagtens justere krydringen og fx tilsætte kardemomme eller vanilje. Du kan også bruge citronskal i stedet for appelsinskal.
Stort set alle opskrifter glaser påskebollerne, sådan at man får en sød og smukt blank overflade. Glaseringen på toppen er i min opskrift med appelsin, fordi jeg synes det giver mening at bruge hele appelsinen. Desuden smager det dejligt og bliver smukt. Du kan erstatte appelsinglaseringen med en glasering af vand og flormelis eller med lidt let opvarmet honning. Du kan også glaserer med lidt abrikosmamelade rørt med vand og varmet lidt op.
Mange opskrifter bruger smeltet smør, men du får meget lækrere boller når du bruger koldt smør således at smørret kan smelte inde i bollerne under bagningen.
Hot Cross Buns serveres bedst som et stort flot samlet brød hvorfra alle kan brække en bolle. Hvis man skiller bollerne ad og anbringer dem i en brødkurv krakelere glaseringen og det går lidt ud over det fine udseende.

Her skal du være opmærksom
Jeg synes ikke at det er en vanskelig opskrift, men jeg er også vant til at bage og forme boller.
Har du ikke bagt boller før er det måske ikke den første dej du skal arbejde med for den er lidt tung og klistret derfor lidt vanskeligere at bedømme.
Du skal være opmærksom på at få din dej æltet godt og uden for meget mel. Tilsvarene skal du huske at forme bollerne og stramme dem godt op.
Er du bagevant og god til at vurderer en dej er det vigtigste nye punkt korsene af melklister. Her er det vigtigt at ramme den rigtige konsistens på melklisteret. Hvis dit melklister er for tyndt vil det glide af bollerne. Er det omvendt for tykt er det svært at få pæne kors og korsene vil blive hårde at tygge i.

Opskrift på Hot Cross Buns – engelske påskeboller
Ingredienser
Dej til påskeboller
- 100 g rosiner - (traditionelt bruges korender så erstat gerne med dem hvis du kan finde dem)
- 3 dl sødmælk - (kan erstattes med anden mælk dog ikke skummemælk)
- 25 g gær
- 2 æg
- 600 g hvedemel - (+ ca 50-75 g under æltning)
- 1 tsk fint salt
- 2 tsk kanel
- 2 tsk allehånde
- 1 økologisk appelsin - (appelsinskallen bruges i dejen, saften til glasering)
- 75 g koldt smør - (skal rives. Har du ikke et skarpt rivejern kan du i stedet smuldre blødt smør ind i melblandingen)
- 100 g brun farin
Melklister til kors
- 75 g hvedemel
- 6 spsk koldt vand - (Den nøjagtige mængde kan varierer læs opskirften)
Appelsin glasering
- 1/2 dl appelsinsaft - (fra den appelsin hvor du brugte appelsinskallen til at krydre dejen)
- 150 g flormelis
Sådan gør du
Dej til påskeboller
- Læg rosinerne i koldt vand til de skal bruges.TIP: Herved undgår du at de suger væde fra dejen og rosinerne bliver også mere saftige i bollerne.
- Varm mælken til den er lillefinger varm.TIP: Nemmest i mikrobøgleovn. I gryde er det nemmest at ramme den rigtige temperatur hvis du kun varmer noget af mælken og så tilsætter koldt mælk til det passer.
- Rør gæren ud i mælken, tilsæt to æg og pisk det hele sammen med en gaffel. Stil til side.
- Hæld mel i en stor bageskål, tilsæt salt, kanel, allehånde og fintrevet skal af en appelsin. Bland det hele grundigt.
- Riv koldt smør ned i melblandingen og smuldre det lidt med fingrene til det fordeler sig godt.
- Tilsæt brun farin og rør rundt til det hele blandes.
- Tilsæt mælkeblandingen og drænede rosiner.
- Ælt dejen til den er blank, smidig og lækker. Du kan bruge en røremaskine eller ælte dejen på køkkenbordet.TIP: Tilsæt undervejs mere mel i det omfang der er behov, men pas på det ikke bliver for meget. Tilsæt 1 spsk af gangen. Den færdige dej skal være let klistret. Den præcise mængde mel, der skal bruges til bollebagning afhænger altid af meltypen og af vejret den dag der bages. Derfor skal man selv justerer.
- Stil dejen til hævning et lunt sted og lad den hæve i ca 2 timer.TIP: Brug en ren skål og helst en skål med tætsluttende låg.
Påskeboller
- Find en lille bageplade eller fad med lave kanter. Læg bagepapir på.TIP: Vær opmærksom på at fadet kan påvirke bagetiden hvis det er længe om at varme op. Aluminimum er bedst.
- Slå dejen let sammen og del den i 12 dejstykker. TIP: Til de der gerne vil kende vægt skal hver bolle ca. veje 110 g, men det er ikke nødvendigt at være så nøjagtig. Bollerne skal være af nogenlunde ens størrelse men lidt afvigelse er ok.
- Rul hver dejstykke til en bolle, stram godt op og stil bollerne med samlingen nedad. Bollerne skal stå med en smule afstand i et rektangel på 3×4 boller.TIP: Se billedet for afstand. Bollerne skal stå så tæt at de vokser sammen under hævningen. Undgå at have rosiner i overfladen. Nap dem af og kom dem ind i bunden af bollen hvis der er nogen der sidder helt tæt på overladen. Stram herefter op igen.
- Overdæk med et stykke husholdningsfilm og lad bollerne efterhæve et lunt sted i ca. 30 minutter.TIP: Der bruges husholdningsfilm i stedet for viskestykke, fordi dejen er let klistret og helst skal stå helt fin til kors og glasering.
Ovn
- Varm ovnen op til 175 C (varmluft)
Kors
- Put mel i en lille skål og tilsæt 6 spsk vand. Rør rundt og tilsæt om nødvendigt mere vand til du har en tyk, men helt glat melklister. TIP: Den helt øjagtige mængde af vand kan varrierer afhængigt af din mel og luftfugtigheden men ca 6-9 spsk. plejer at passe. Skulle din melklister være blevet for tynd kan du tilsætte mere mel. Du skal kunne tegne striber med melklisteret men det må ikke være så tyndt at det glider af bollerne.
- Put melklistret i en sprøjtepose og klip et lille hul i bunden. TIP: Klip hellere hulet for lille end for stort. Du kan altid klippe et større hul hvis det er blevet for lille.
- Træk melklistret langsomt hen over bollerne, først på den ene led og så på den anden så der dannes et kors på hver bolle.TIP: Det er vigtigt at gøre dette langsomt og omhyggeligt så melklistreret hænger godt fast på bollerne og følger alle kurver. Det er ikke sikkert du bruger alt melklisteret.
Bag påskebollerne
- Sæt bollerne midt i ovnen og bag dem i ca 25-30 minutter til de er gennembagte.
Appelsin glasering
- Glaseringen laves mens bollerne er i ovnen. Rør appelsinsaften med flormelis til du har en tyk, glat men stadigt flydende glasering. TIP: Du skal ikke bruge alt den saft der er i din appelsin. Mål op.
- Når bollerne kommer ud af ovnen pensles de straks med appelsinglaseringen. TIP: Jeg pensler af to omgange. Først et tyndt lag på hver bolle og herefter endnu et lag hvor jeg starter forfra på den bolle jeg først glaserede. Glaseringen størkner straks på de varme boller og bliver smuk og skinnende.
Servering
- Spis allerhelst påskebollerne mens de stadigt er lune og som et stort brydebrød.
Noter

Påskemad: Alle mine bedste påske opskrifter
Netop nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Flere boller til særlige højtider:

Varme hveder

Skriv et svar