
Hyldeblomseddike er en af de dejligste ting man kan lave af blomstrende hyldeblomster. Den skønne eddike med tydelig smag af hyldeblomst smager simpelthen forrygende dejligt i de fleste salatdressinger. Jeg har eksperimenteret mig frem til en ny metode som jeg synes er bedre end den sædvanlige og her får du opskriften.

JEG ELSKER HYLDEBLOMSTER
Der er mange dejlige ting man kan lave af de blomstrende hyldeblomster: hyldeblomsteddike, hyldeblomstsukker, hyldeblomstsalt, syltede hyldeblomster, hyldeblomssirup og selvfølgelig den allerdejligste hyldeblomstsaft. Jeg laver det hele, men ikke nødvendigvis hvert år. Simpelthen fordi man ikke kan nå alting og fordi det er lidt forskelligt hvad jeg prioriterer.
To ting skal jeg dog have lavet hvert år: hyldeblomstsaft og hyldeblomsteddike. Hyldeblomstsaft, fordi min hjemmelavede bare smager så meget bedre end den købte og hyldeblomsteddike, fordi det er en af mine mest brugte kryddereddiker. Bevares hyldeblomsteddike kan købes, men det er dyrt og jeg bruger meget. Den hjemmelavede er til gengæld billig og det eneste du skal bruge penge på er faktisk eddiken. Desuden er der bare noget vidunderligt ved at have ting i sit spisekammer som man selv har lavet.

DEN BEDSTE METODE TIL HJEMMELAVET HYLDEBLOMSTEDDIKE
Jeg har lavet hyldeblomseddike i årtier. Inspireret af min far der var en ivrig drambrygger begyndte jeg nemlig tidligt at lave eddike af alt muligt med smag og duft. Nogle forsøg faldt heldigere ud end andre, men hyldeblomsteddiken var et hit allerede første år. I alle de år har jeg simpelthen bare puttet hyldeblomster i en meget ren flaske og overhældt dem med en god eddike. Så har jeg sat prop på og ventet et par måneder, gerne helt op til et halvt år. Metoden har sådan set virket upåklageligt og derfor har jeg aldrig ændret på fremgangsmåden.
Indtil i år! Der skete nemlig det at jeg stort set er løbet tør for sidste års hyldeblomsteddike og derfor har jeg ikke tid til at vente i månedsvis. Når jeg laver mine frugteddiker bruger jeg jo en varm eddike (som her med hindbæreddiken) og derfor tænkte jeg at det måtte man også kunnet gøre med hyldeblomster. Jeg googlede og fandt straks Mayers hyldeblomsteddike, der bruger en halvvarm eddike. Det gav jeg et forsøg, men samtidigt satte jeg også i gang med et par andre forsøg med eddike på kogepunktet. Den bedste af alle eddikerne er den du får opskriften på her. Den er bedre end min gamle metode (som jeg har blindtestet mod) og også bedre end den eddike jeg fik ud af at bruge Mayers opskrift. Samtidigt er det jo ret genialt at eddiken kan bruges allerede efter en uge så den kan gøre gavn i alle sommersalaterne.

SÆSON
Hyldeblomsteddike skal selvfølgelig laves når hylden står i blomst. Den færdige eddike kan bruges i salater året rundt, men er måske allerdejligst i sommerens smukke salater.
Hvis du vil læse mere om hylden, hvor du finder den, hvornår den blomstre og hvad jeg regner for en hyldeblomstskærm af normal størrelse kan du finde alle svarerne i min meget populære og omhyggelige opskrift på hyldeblomstsaft.

TIPS OG TRICKS TIL EDDIKE MED HYLDEBLOMST
- Det er afgørende vigtigt for smagen af din hyldeeddike at du bruger de allerbedste hyldeblomster. Helst nyudsprungne og nænsomt plukket. Se hele afsnittet om plukning af hyldeblomster i min opskrift på hyldeblomstsaft.
- Man kan krydre eddiken på forskellig vis. Foruden hyldeblomsterne har jeg prøvet med peberkorn og citron som jeg synes passer dejligt til hyldeblomst. Hvis du vil bruge citronskal skal du kun bruge den gule del. Skær den af med en meget skarp kniv og kom den op i flasken til hyldeblomsterne inden du hælder eddiken over.
- I modsætning til Mayers opskrift er der lidt sukker i min. Jeg synes det trækker mere smag ud af hyldeblomsterne.
- Det er en fordel at bruge en flaske eller et glas med bred munding. Ellers ved jeg af erfaring at det er svært at få hyldeblomsterne ud af flasken. Det er iøvrigt også sværere at få hyldeblomsterne derind i første omgang. Jeg vil derfor ikke putte hyldeblomster i en almindelig eddikeflaske som det gøres i mange opskrifter. Den færdige eddike kan derimod fint opbevares i en flaske med smal hals.
- Husk at bruge helt rene, skoldede glas og flasker og KUN af ægte henkognings kvalitet der kan tåle kogende væsker. Du finder dem ganske billigt i alle større supermarkeder og du kan bruge dem i årevis.
- Den eddike du bruger har betydning for den færdige hyldeblomsteddike. Jeg anbefaler æbleeddike eller vineddike.

Opskrift på hyldeblomsteddike
Ingredienser
Den skal du bruge til hyldeblomsteddike
- 10 pæne hyldeblomstskærme - Hvis dine hyldeblomstskærme er små skal du bruge flere. Se evt. billeder til forklaring af størrelse i opskriften på hyldeblomstsaft.
- 4 dl hvidvinseddike - kan erstattes af æbleeddike
- 2 spsk rørsukker
- 10 peberkorn
Sådan gør du
SKOLD DIN HENKOGNINGS FLASKE ELLER GLAS
- Start med at skolde en flaske eller et glas med plads både til eddike og blomster. Sæt det i en ren køkkenvask og overhæld med kogende vand. Tag op og lad lufttørre på et helt rent viskestykke.NB: Brug kun rigtige sylteglas/flasker der kan tåle at blive overhældt med kogene vand. Glas der ikke er beregnet til varme væsker kan sprænge. Det er også meget vigtigt at du ikke hælder koldt vand på det varme glas. Selv de bedste glas kan sprænge hvis du giver dem sådan et chok. Lad glasset køle stille og roligt ned!
Hyldeblomster
- Klip hyldeblomsterne af skærmene med en ren saks. Du skal klippe helt oppe ved blomster hovederne da stilkene smager bittert. Pil små dyr fra.TIP: Det er meget vigtigt ikke at vaske hyldeblomsterne. Smagen sidder i blomsterstøvet så det må ikke fjernes.
- Fyld flasken eller glasset med så mange hyldeblomster som du kan få plads til. Der bliver plads til flere senere.
Eddike
- Put 4 dl eddike, 2 spsk. rørsukker og ca. 10 peberkorn i en lille gryde og varm op til kogepunktet.
Hyldeblomsteddike
- Hæld straks det meste af den varme eddike over hyldeblomsterne.
- Blomsterne falder nu sammen og du kan fylde flere i flasken.
- Hæld resten af eddiken over blomsterne og sæt låg på.
- Vend flasken en enkelt gang frem og tilbage, men lad være med at ryste den.NB: Alle blomsterne skal være dækket af eddike. Er der for lidt må du hælde mere eddike over.
- Lad eddiken trække i mindst en uge.
- Hæld eddiken gennem en fintmasket si og hæld den på en helt ren opbevaringsflaske.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG LET REVIDERET 22/6/20
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
VILD MED HYLDEBLOMST?

PRØV MIN POPULÆRE OPSKRIFT PÅ HYLDEBLOMSTSAFT
HJEMMELAVET EDDIKE
Prøv mine andre populære opskrifter:

DEN SMUKKE OG SMAGFULDE HINDBÆREDDIKE

GASTRIK: MAGI TIL SOVS OG GRYDERETTER

Har du nogen ide om hvorfor blomsterne bliver brune i eddiken – det er måske meget normalt eller er det til udsmidning?
Hej Heidi
Undskyld jeg først svare nu. Det har været nogle fuldstændigt vanvittige dage i min familie med studenter, fødselsdage og gæster. Hyldeblomsterne kan godt blive lidt brune i eddiken uden at der er noget galt. Der er derfor ingen grund til at smide eddiken ud. Jeg håber du bliver glad for hyldeblomsteddiken og at din sommer bliver dejlig.
De varmeste sommerhilsner fra
Marina
Hej Marina
Jeg vil bestemt prøve din opskrift næste år, da den jeg har prøvet i år ikke er ret god efter min smag.
Spørgsmål…
Bruger du eddiken som den er eller blander du den op med noget når du bruger den til dressing ?
Vh Linette
Kære Linette
Dejligt at du har lyst til at prøve min opskrift næste år og ærgerligt med den hyldeblomsteddike du ikke var vild med i år.
Jeg bruger hyldeblomsteddiken som jeg bruger anden eddike og jeg bruger den først og fremmest i salatdressinger, som tilsmagning og til at sylte forskellige ting. Det er jo faktisk bare eddike med hyldeblomstsmag så jeg bruger samme styrkeforhold som jeg ellers ville bruge. Som med andet handler det om at smage sig frem og lære hvad man selv kan lide.
Rigtig god sommer
Mange hilsner
Marina