• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Marinas mad

Opskrifter fra mit årstidskøkken

  • Opskrifter
  • Mormor mad
  • Hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft

2017-06-16 by Marina 14 kommentarer

Gå til opskrift Udskriv
Gryde fyldt med blomster og citronskiver til den bedste hyldeblomstsaft
Når vi laver hyldeblomstsaft er den allervigtigste ingrediens selvfølgelig hyldeblomsterne. Der skal være nok og de skal være fulde af smag. Læs alt om at plukke, opbevare og bruge hyldeblomster længere nede i indlægget.

Her får du min populære opskrift på gammeldags hyldeblomstsaft, der smager lige præcis som gammeldags hyldeblomstsaft skal smage. Opskriften er fyldt med billeder og tips så du nemt kan laves sommerens bedste hyldeblomstsaft. Ren sommermagi.

Hyldeblomstsaft opskrift

Læserne har gennem årene spurgt og her svarer jeg med masser af tips og billeder

I virkeligheden er det at lave hjemmelavet hyldeblomstsaft uhyre simpelt. Følg nogle få grundregler til plukning og fremstilling af den skønne saft og så lover jeg at du får den dejligste saft med den helt rigtige smag af hyldeblomst og dansk højsommer.

Alligevel går jeg her i opskriften meget grundigt til værks og svare på alle de spørgsmål jeg gennem årene har fået til fremgangsmåden når man laver gammeldags hyldeblomst saft, samt alt det om hvordan du bedst plukker og opbevarer hyldeblomster. Jeg har i videst muligt omfang forsøgt at besvare det hele med både ord og billeder.

To flasker med hjemmelavet hyldeblomstsaft omgivet af hyldeblomster

Når jeg har fået et godt grundlag for at svare er det fordi min opskrift stammer helt tilbage fra 2009. Her boede jeg på frodige Fejø og havde nærmest uendelig adgang til hyldeblomster.

Fordi hyldeblomsterne var så rigelige eksperimenterede jeg med alt muligt fra brug af forskellige slags sukker og til hyldeblomstsaft lavet uden citronsyre. Resultatet blev fire opskrifter som jeg delte på min gamle blog Badut. I dag har jeg kun beholdt den mest populære af opskrifterne, men trækker selvfølgelig på både spørgsmål og viden fra alle de andre opskrifter og eksperimenter.

Et glas med nyplukkede hyldeblomster og citron i skiver på et skærebræt
Det er nemt og enkelt at lave hyldeblomstsaft og der skal ikke bruges mange ingredienser. Husk at klippe stilkene af hyldeblomsterne. Det gøres nemt med en saks.

Hemmeligheden til den bedste hyldeblomstsaft

Der findes uendeligt mange opskrifter på hyldeblomstsaft og jeg skal ikke gøre mig til dommer over hvilken der er den bedste. Min opskrift har været utrolig populær siden 2009, hvor jeg udgav den for første gang, men der findes mange andre måder at lave hyldeblomstsaft.

Uanset hvilken opskrift du bruger er der imidlertid én helt afgørende faktor, der kan gøre netop din hjemmelavede hyldeblomstsaft til verdens bedste og det er at bruge de bedste hyldeblomster. Pluk dem på det rigtige tidspukt og pas på blomsterstøvet så bliver din hyldeblomstsaft fantastisk.

Foruden hyldeblomsterne har citronerne og sukkeret betydning:

Hyldeblomster

Du skal have nok, blomsterne skal være plukket, mens de har mest muligt smag og de skal være behandlet nænsomt.

Det er så indlysende og så simpelt, for vi laver jo hyldeblomstsaft på blomsterne! Alligevel er det sjovt nok ofte overset og derfor værd at fremhæve.

Nedenfor skriver jeg en masse om det bedste tidspunkt at plukke, om størrelsen på hyldeblomster og om hvor vigtigt det er at plukke i kurve.

Citroner

Det er vigtigt at dine citroner er usprøjtede og økologiske. Ellers kan du smage de giftstoffer som citronerne er sprøjtet med og det er en grim, bitter smag.

Sukker

Dit valg af sukker bestemmer ikke bare farven, men også i høj graden smagen på hyldeblomstsaften. Her er vi ude i et spørgsmål om smag og behag.

Min opskrift på hyldeblomstsaft er med rørsukker. Jeg synes at den milde karamelsmag som rørsukkeret tilføre passer meget dejligt til citron og hyldeblomst og det samme har flertallet af mine læsere ment. Nogle kan dog bedre lide at bruge det hvide roesukker, der ikke tilføjer anden smag end sødme. Dette giver også den reneste hvide farve på den færdige hyldedrik. Man kan også bruge en mørkere rørsukker, men så smager det meget igennem i den færdige hyldesaft.

Det er sjovt at eksperimentere og du kan bytte rundt som du forventer du bedst kan lide det eller kombinere de forskellige typer af sukker. Hyldeblomstsaft kan også laves med honning hvis man er ked af at bruge sukker.

Hyldeblomster til hyldeblomstsaft
Når hylden blomstre i Danmark er det tid til at lave hjemmelavet hyldeblomstsaft

Hvornår er hyldeblomster i sæson?

Hyldeblomstsaft skal man lave når hylden blomstre først på sommeren.

Sæsonen kan svinge noget afhængigt af vejret. I meget varme år kan det godt være så tidligt som sidst i maj, andre år er vi hen midt i juni før hylden blomstre.

Hylden blomstre over en længere periode og man kan ofte finde blomsterne hyldebuske på skyggefulde steder efter at buskene i fuld sol er afblomstret. Også på den samme busk springer blomsterne ud på forskellig tid, så man kan høste flere gange fra samme busk.

To kurve med nyplukkede hyldeblomst blomster
Her er jeg ude i landskabet og plukke hyldeblomster. Bemærk at jeg altid plukker i store åbne kurve. Husk lange bukser og gode sko eller gummistøvler. Hyldeblomstbuske vokser ofte i krat og der kan være brandnæller og brombær. Husk også at tjekke for flåter når du kommer hjem.

Sådan plukkes hyldeblomster og her finder du dem

At lave hyldeblomstsaft er den rene magi. Med et minimum af besvær indfanges selve den duftende danske sommer og kan man ønske sig noget skønnere? Den færdig hyldeblomstsaft kan fortyndes til dejlig forfriskende hyldedrik eller den kan bruges til is og andre desserter. Derfor kan man simpelthen ikke få for meget hyldeblomstsaft. Af samme grund laver jeg gerne flere portioner efterhånden som nye hyldeblomster springer ud.

Hvor finder man hyldebuske

Hyldebuske finder man ofte i landskabet plantet (eller selvsået) i hegn langs marker, mindre veje og parker. Hold øje med buskene når du bevæger dig rundt i landskabet. Hyldebuske får nemlig får store iøjnefaldene hvide blomster som er nemme at spotte. Kikker man godt efter kan man også se dem fra cykel eller bil.

I København kan man finde hyldeblomster på Amager fælled og i andre parker fx Valbyparken.

Hyldebuske vil gerne gro på frugtbar jord hvor den trives bedst og får de flotteste blomster. Den trives dog fint overalt i landet også på mindre frugtbar jord.

Hyldebuske i haven

Det kan også være dejligt at have sine egne hyldebuske i haven. Hvis du planter er det en god ide at prøve at skaffe en storblomstrene variant. Det er også den variant, der plantes til kommerciel hyldeblomstproduktion. Her er det med andre ord en god ide at gå på planteskole og købe en storblomstrende busk, selvom det kan være fristende bare at finde en selvsået hyldebusk.

Her hos Hverdagshaven kan du se billeder af forskellige sorter (bla den flotte røde). Der er også mange andre gode råd til plantning og pasning af hyldebuske.

En kurvfuld nyplukkede hyldeblomster
En kurvfuld nyplukkede hyldeblomster. Bemærk at de er nyudsprungne og at der ikke er nogle i knop. Senere bliver hyldeblomsterne mørkere i farven og drysser lettere.

Sådan plukkes hyldeblomster – hemmeligheden til den bedste hyldeblomstsaft

Det er hyldeblomsterne, der skal give smag til hyldeblomstsaften og for at de kan gøre det bedst muligt skal de behandles nænsomt, fordi smagen sidder i blomsterstøvet. Klip hyldeblomsterne af med en saks og put dem ned i en åben kurv eller kasse.

De bedste hyldeblomster plukkes om morgen og når de er netop er fuldt udsprungne. Blomsterknopperne afgiver ikke meget smag og senere når blomsterne begynder at drysse er smagen hellere ikke så god.

Pluk ikke i blæst eller regn og selvfølgelig ikke langs de allermest befærdede veje.

Tjek desuden at den busk du har udvalgt ikke er hårdt angrebet af lus eller tordenfluer. Du vil ikke have så mange insekter i dine blomster at du bliver nød til at skylle dem for så forsvinder smagen. Få insekter er ikke til at udgå og kan pilles væk, mange er ikke til at have med at gøre.

Hjemmelavet hyldeblomstsaft serveret i flasker og omgivet af hyldeblomster

Pluk kun dem du skal bruge og brug dem så hurtigt som muligt

Pluk kun de hyldeblomster du skal bruge. Det er godt at gemme nogle til andre på hyldeblomstjagt og også så nogle kan modne til hyldebær. Hyldebærsaft smager jo også fantastisk og hyldebær er vigtige for fuglelivet, og hvis vi plukker alle hyldeblomsterne bliver der jo ingen tilbage.

For undgå at plukke for mange tæller jeg mens jeg plukker. Hvis du ikke orker at tælle kan du have en bestemt stor kurv som du ved du skal fylde. Så behøver du ikke tælle hvert år.

Brug hyldeblomsterne så hurtigt som muligt efter at du har plukket dem. Det er med andre ord en god ide at være klar med de øvrige ting, der skal bruges inden du går ud og plukker hyldeblomster.

Den størrelse hyldeblomst som opskriften er lavet til at passe
Her er den størrelse hyldeblomst som opskriften regner med. Er dine hyldeblomster mindre plukker du flere. De fleste andre opskrifter vil tælle på samme måde

Størrelsen på hyldeblomster – så mange skal der bruges til opskriften

Hylden blomstre med blomsterskærme i meget forskellig størrelse afhængigt af den enkelte busk og voksestedet. Når der står et antal hyldeblomstskærme i en opskrift kan det være svært at vide om det passer til ens lokale forhold. Derfor har jeg fotograferet en hyldeblomstskærm i det jeg opfatter som standart størrelse. Du kan se billedet lige her over og sammenligne med billedet af små skærme længere nede.

Jeg har plukket hyldeblomster mange steder i landet fra frodige Fejø og gavmilde Frederiksberg og til Vestjylland hvor skærmene oftest er mindre. Det skal man selvfølgelig være opmærksom på når man plukker hyldeblomster til hyldeblomstsaft.

Opskriften er baseret på den størrelse jeg viser på det øverst billede. Er dine lokale hyldeblomster mindre, plukker du flere til det ca passer med en standartskærm (jeg tæller helt konkret i hele og halve når jeg plukker i Vestjylland). På det nederst billede kan du se at der går tre miniskærme på en standartskærm. Har du meget store hyldeblomster fx i din have kan du nøjes med lidt mindre.

Iøvrigt sker der igenting ved at antallet afviger en smule fra opskriften. Har du plukket lidt for mange kan du fint tilsætte dem også.

Små og store hyldeblomster
Skærmen fra før ser mindre ud når den bliver lagt på et bord. Der skal tre af de helt små skærme til at give samme mængde blomster.
Citron og hyldeblomster fra hyldeblomstsaft klar til at lave marmelade
Når man har lavet hyldeblomstsaft står man tilbage med velduftende hyldeblomster og økologiske citronskiver.

Hvad gør du ved resterne af hyldeblomstkvas og økologiske citroner

Når hyldeblomstsaften har stået og trukket og man sir den færdige hyldeblomstsaft fra står man tilbage med skiver af økologisk citron og hyldeblomstkvas. Begge dele smager faktisk dejligt og kan bruges til forskellige ting.

Opskrift på hyldeblomst marmelade med citron

Syltede hyldeblomster

Jeg laver ofte en portion syltede hyldeblomster af ca. 1/2 portion af hyldeblomstkvaset. Jeg laver kun en enkelt lille portion for mere spiser vi ikke.

De syltede hyldeblomster er fx gode til ost eller i en pandekagedej.

Man kan også bruge lidt af hyldeblomsterne med det samme i en pandekagedej uden at sylte dem først men så holder de selvfølgelig ikke så længe og kan kun bruges den dag man står med sit hyldeblomstkvas.

Hyldeblomst afkog og rigtig hyldeblomstsaft i baggrunden
Her har jeg hyldeblomst “afkoget” i kanden og ægte hyldeblomstsaft i flasken bagved. Som man kan se på farven er hyldeblomst afkoget fuld af hyldeblomstsmag, men ikke så smagfuldt som rigtig hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft af afkoget – så får du det hele med!

Den bedste ide til at udnytte råvarene fra hyldeblomstsaften kom jeg på for et par år siden.

Jeg laver nemlig simpelthen et hyldeblomstafkog. Det foregår helt enkelt ved at jeg putter ca halvdelen af kvaset i en si og overhælder det med 1 liter kogende vand. Herefter gentager jeg med den anden halvdel.

Resultatet er en slags tynd hyldeblomstsaft, der smager ok, men selvfølgelig ikke lige så godt som den rigtige. Vi drikker det ufortyndet når det er kølet ned og fordi det er lidt tyndt og især mangler citron, tilsætter jeg meget gerne med et skævt af den rigtige hyldeblomstsaft eller min gode citron lemonade sirup.

Som sagt det er ikke på højde med den rigtige hyldeblomstsaft, men det er faktisk næsten lige så godt som nogle typer købt hyldeblomstsaft og det er jo faktisk 2 liter helt gratis ekstra saft!

Her er jeg ved at lave isterninger af hyldeblomstsaft med jordbær
Hyldeblomst fryses med jordbær og måske et lille drys ægte hyldeblomster. Jeg foretrækker de store isterninger hvor en terning passer med ét glas hyldeblomstsaft.

Frys hyldeblomstsaft

Den bedste måde at opbevare hyldeblomstsaft på er at fryse den ned. Jeg har dårlige erfaringer med at prøve at henkoge saften og holdbarheden er alt for kort i køleskabet. Desuden bryder jeg mig ikke om smagen af atamon. Derfor fryser jeg ned i små flasker.

Man kan også vælge at fryse hyldeblomstsaften ned som isterninger. Her foretrækker jeg nogle lidt store, fordi det så passer med ét glas saftevand. Isterningerne er også skønne i sommerdrinks og bowler.

Hvis man vil fryse sine isterninger med jordbær og blomster som på billedet er det bedst kun at fylde rummene halvt op med hyldeblomstsaft. Herefter lader man det hele fryse og så kan man fylde op med hyldeblomstsaft når jordbærret og blomsterne er frosset fast i hyldeblomstsaften. På den måde får man jordbærret og hyldeblomsterne til at ligge midt i isterningen.

Blomsterne behøver man ikke at have med, men hvis man vælger det er det vigtigt ikke at få noget stilk med. Træk istedet blomsterne af med en gaffel.

Isterninger af hyldeblomstsaft
Her kan man se at jordbærene er inden i selve isterningen. Ellers får bærrene alt for let frostskader.
Citronsyre som den ser ud når man køber den i supermarkedet
Her er citronsyren i de pakninger der sælges i 2020. Der skal bruges halvandet brev til opskriften.

Derfor er opskriften med citronsyre

Der er citronsyre i denne opskrift. Jeg har tidligere udgivet både denne meget populære opskrift og et par andre uden citronsyre, men det er denne opskrift som læserene af min gamle blog holdt mest af og derfor den jeg deler her. Det er også den opskrift jeg selv bruger hvert år.

Citronsyren er med til at udvinde smagen af hyldeblomst og saften kommer simpelthen ikke til at smage nær så meget af hyldeblomst uden citronsyren. Citronsyre kan købes i større dagligvarebutikker. Butikkerne løber tit tør i hyldeblomstsæsonen så køb det du skal bruge i god tid.

Lav din egen hyldeblomstsaft
Den dejligste hyldeblomstsaft – smagen af dansk midsommer

Hyldeblomster sæson og tips

Læs grundig beskrivelse af alle punkterne højere oppe hvor der også er billeder til illustration

  • Hyldeblomster har sæson først på sommeren.
  • Det er i blomsterstøvet smagen sidder. Det er derfor bedst at plukke netop udsprungne hyldeblomster og helst om morgen i vindstille vejr. Undgå trafikerede veje og for mange insekter. Pluk i kurve.
  • Der er forskel på størrelsen af hyldeblomstskærme og derfor hvor mange du skal bruge til en opskrift. Tjek billeder højere oppe.
  • Du kan bruge resterne fra hyldeblomst produktion til at lave mere saft og til syltede hyldeblomster. Tjek min fremgangsmåde højre oppe.
  • Opskriften er med citronsyre og uden atamon. Jeg bryder mig ikke om smagen af atamon i den fine hyldeblomstsaft. Hvis du vil bruge atamon forlænges holdbarheden.

Her skal du være opmærksom

Det er super nemt at lave gammeldags hyldeblomstsaft. Gør dig umage med at plukke de bedste hyldeblomster så er du sikret den bedste hyldeblomstsaft. Vær opmærksom på at hyldeblomstsaft skal stå i køleskabet.

Opskrift på hyldeblomstsaft

Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft

Det er nemt at lave sin egen hjemmelavede hyldeblomstsaft, som simpelthen bare smager SÅ meget bedre end den købte.
Det vigtigste i en hyldeblomstsaft er hyldeblomsterne og med de bedste hyldeblomster kan du lave den bedste hyldeblomstsaft. Læs mine tips til plukning og behandling af hyldeblomster over opskriften.
Når hyldeblomsterne er plukket er det super nemt og hurtigt at lave hyldeblomstsaft. Alligevel skal du starte i god tid for hyldeblomstsaften skal trække i tre dage i køleskabet for at få god smag ud af hyldeblomsterne.
3 liter hyldeblomstsaft giver ca. 12 liter færdig hyldedrik når den blandes med vand.
4.84 fra 36 stemmer
Udskriv
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 5 min
Samlet tid 15 min
Antal 3 liter

Ingredienser

TIL HYLDEBLOMSTSAFT SKAL DU BRUGE

  • 55-60 skærme hyldeblomst - (Læs afsnittet om størrelsen på hyldeblomstskærme over opskriften. Her kan du også se billeder. Er dine skærme små må du plukke flere så det passer)
  • 1,3 kg rørsukker - (kan erstattes med almindeligt sukker for en lysere smag med mindre karamel noter)
  • 3 økologiske citroner
  • 45 g citronsyre - (læs tips og tricks over opskriften)
  • 2 liter vand

Sådan gør du
 

Hyldeblomstsaft dag 1

  • Start med at finde en gryde med låg. Gryden på billederne er på 8 liter og skal fyldes næsten op med blomster for at lave 3 liter hyldeblomstsaft. 
    Hyldeblomstsaft skal stå i køleskabet ellers kan den blive dårlig, derfor skal du tjekke at du kan få plads til gryden i køleskabet.
    Overhæld din gryde med kogene vand og lad den lufttørre. (TIP 1)
    Blomsterne klippes af hyldeblomstskærme til hyldeblomstsaft
  • Klip blomsterskærmene ned i gryden. Det er nemt gjort med en ren saks. (TIP 2)
    Gryden er fyldt med hyldeblomster til hyldebærsaft
  • Vask 3 citroner og rul dem med et fast tryk på køkkenbordet et par gange.
    Citron rulles før den presses
  • Skær 2 ½ af citronerne i tynde skiver. Læg citronskiverne oven på hyldeblomsterne. Pres saften fra den ½ citron ud over.
    Citroner skærpes i skiver til hyldeblomstsaft
  • Drys 45 g citronsyre og 1300 g rørsukker udover citronskiver og hyldeblomster.
    Drys rørsukker og citronsyre over hyldeblomsterne
  • Kog 2 liter vand (nemmest i elkedel) og hæld det kogene vand ud over indholdet i gryden. Du kan godt gøre det af to omgange.
    .
    Rør forsigtigt rundt i blandingen et øjeblik til sukkeret er opløst. (TIP 3)
    .
    Sæt låg på gryden og sæt den i køleskabet i tre dage.
    NB: Hyldeblomstsaft skal stå i køleskabet ellers kan saften gære eller blomsterne mugne.
    Hæld kogende vand over hyldeblomsterne

Hyldeblomstsaft dag 3

  • Tag saften ud af køleskabet og hæld den gennem en sigte så citronskiver og blomster fjernes. Tryk godt på massen så du får alt saften med. (TIP 4)
    .
    Hæld hyldeblomstsaften på rengjorte skoldede flasker og sæt dem i køleskabet igen. Hvis saften skal fryses gøres dette også med det samme. (TIP 5)
    Saften presses ud af hyldeblomsterne med låget fra en hamburgerpresse

Noter

TIPS TIL OPSKRIFTEN
TIP 1: Hvis du bruger den samme gryde hvert år ved du hvor mange blomster du skal putte i den. Så behøver du ikke tælle.
TIP 2: Blomsterstilkene smager bittert så du vil ikke have for meget af dem med, men den smule, der sidder øverst tættest på blomsterne gør ingenting. Fjern undervejs små dyr fra hyldeblomstskærmene, men lad endelig være med at skylle blomsterskærmene. Smagen sidder i blomsterstøvet så det må ikke fjernes. Gryden eller glasset kan fyldes til randen med blomster. De fylder mindre senere.
TIP 3: Prøv først og fremmest at ramme sukkeret og citronskiverne med det kogende vand. Det er derfor de ligger øverst. Der sker dog ikke noget ved at ramme lidt af blomsterne.
TIP 4: Jeg bruger låget til en hamburgerpresse til at få alt saften ud af hyldeblomsterne. Hvis der er sukker der ikke er opløst på bunden af gryden overhælder du det med lidt kogene vand og røre rundt til det er helt opløst. Tilsæt til hyldeblomstsaften. Det er ikke noget problem for smagen med en smule ekstra vand.
TIP 5: Brug eventuelt dit hyldeblomstkvas og de økologiske citronskiver som foreslået i afsnittet over opskriften om at bruge resterne.
HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA
Denne opskrift stammer fra min gamle blog hvor jeg udgav den i 2009. Det var i flere år bloggens best besøgte juni indlæg så man må sige at opskriften er godt gennemprøvet. Jeg kan ikke huske præcist hvor jeg havde inspirationen til opskriften fra dengang, men jeg kan huske at jeg eksperimenterede meget med forskellige sukkerblandinger og med og uden citronsyre. Dette er den opskrift mine læsere holdt mest af. Faktisk troede jeg at jeg havde eksperimenteret på baggrund af den grønne syltebog og jeg ville derfor have krediteret den bog. Da jeg ville overføre opskriften hertil og slog op i bogen kunne jeg imidlertid se at min opskrift ikke ligner deres.
HOLDBARHED
Hyldeblomstsaft kan holde sig godt 1 uge i køleskabet, forudsat at du har den på skoldede rene flasker med låg. Du kan også vælge at fryse saften så er holdbarheden ca 1 år. Husk at der skal være lidt ekstra plads i beholdere du fryser i, da vand jo udvider sig når det fryser. Jeg har også frosset i glasflasker og har aldrig oplevet at de er sprunget, men det kan ske. 
HVAD GØR DU MED RESTERNE?
Der er flere muligheder for at få noget godt ud af resterne fra hyldeblomstproduktionen. Du kan fx lave hyldeblomst-citron marmelade eller du kan lave et hyldeblomstafkog der kan drikkes som hyldeblomstsaft. Læs meget mere i afsnittet “Hvad gør du med resterne” over opskriften. 
KOM PÅ FORKANT
Man bør lave hyldeblomstsaft af helt friskplukkede blomster så man kan ikke rigtigt komme på forkant med denne opskrift. Smagen forringes nemlig væsenligt ved opbevaring. 
HAR DU LAVET HYLDEBLOMSTSAFT?
Så vil jeg altid gerne høre din mening. Alle kommentarer besvares og bruges til at forbedre mine opskrifter. Jeg bliver også glad hvis du bruger et øjeblik på at vurderer opskriften med stjerner.
OPSKRIFTEN ER UDGIVET PÅ MADBLOGGEN 16/6/17 Og SENEST REVIDERET 31/5/22 MED NY TIPS STRUKTUR FOR AT GØRE OPSKRIFTEN MERE OVERSKUELIG
Del gerne et billede på InstagramNævn @marinas_mad eller tag #marinas_mad. Jeg bliver så glad når jeg kan se mine opskrifter i brug.

Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:

Sea kissed in Skagen today. MARINEREDE JORDBÆR LØVSTIKKESALT

Lidt om Marinas Mad

Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.

Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.

Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.

Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.

Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.

Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.

TAK fordi du læser med.

FLERE KOLDE DRIKKE TIL VARME SOMMERDAGE

Opskrift på klassisk citron lemonade

Lemonade: forfriskende dejlig citronlemonade

Hjemmelavet rabarbersaft til lemonade

Rabarber lemonadeGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGem

Opskrift på jordbærlemonade

Jordbær lemonade: den dejligste sommerdrik med jordbær og citron

Pin
Share
Tweet
Email

Skrevet i: Opskrift, Hyldeblomst, Hyldeblomstsaft, Saftevand, Sankt Hans Tags: Hyldeblomst, saftevand, sommermad

Previous Post: « Madplan uge 24: Juni glæder
Next Post: Madplan uge 25: Midsommer »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Ditte Schrøder Fahrman skriver

    2020-05-17 kl. 16:21

    Hej! Du skriver ikke noget om om det er 50-60 store eller små skærme. Vil du uddybe? Vh Ditte

    Svar
    • Marina skriver

      2020-05-17 kl. 18:01

      Hej Ditte

      Der er jo rigtig stor forskel på hyldeblomstskærme og det er derfor jeg ikke har skrevet et helt præcist antal. Jo større skærme jo færre skal der selvfølgelig bruges. 50 store skærme er derfor nok mens der skal bruges flere hvis de er mindre. Her i Vestjylland er hyldeblomstskærmene ofte små og så tæller jeg faktisk to eller tre til en. Så tæller jeg simpelthen efterhånden som jeg lægger hvad jeg opfatter som store skærme op i kurven mens jeg plukker og senere når jeg lægger dem op i gryden.

      Der sker iøvrigt ikke spor ved at lægge et par ekstra skærme i gryden hvis man har plukket dem.

      Held og lykke med hyldeblomstsaften. Jeg glæder mig til sæsonen begynder.

      Forårshilsner

      Marina

      Ps; Har du allerede fundet blomstrede hyldebuske I Danmark? Jeg synes det er meget tidligt det kølige forår taget i betragtning.

      Svar
  2. Cecilie skriver

    2020-06-12 kl. 8:15

    Giver 2 liter vand, 1,3 kg sukker, og saften fra blomsterne og citronerne virkelig 12 Liter? Eller er det en trykfejl? Jeg ville gætte på 4-5 liter, snarere?

    Svar
    • Marina skriver

      2020-06-12 kl. 8:48

      Hej Cecilie

      Som der står i mængde angivelsen giver opskriften ca 3 liter hyldeblomstsaft der så (lidt afhængigt af smag) kan fortyndes op til 12 liter. De tre liter står øverst i mængde angivelsen, de 12 liter har jeg skrevet på som en ekstra oplysningen nedenfor.

      Jeg er glad for at du skriver og spørg og ønsker dig held og lykke med den skønne hyldeblomstsaft.

      Mange sommerhilsner

      Marina

      Svar
      • Cecilie skriver

        2020-07-01 kl. 19:33

        Tak!
        Jeg har lavet fire portioner nu, heraf en, der … ja, der var ikke plads i køleskabet, sås den stod i kælderen – og blev udrikkelig.
        Men de andre … slurp!
        Jeg brugte dine mange gode råd om hvordan blomsterne skal plukkes. Da jeg går efter den søde, næsten bedøvende duft, som jeg synes hyldeblomster i flor har, skar jeg ned på citronsyre og erstattede med mere citronskal og citronsaft, fordi, som min køkkenerfarne datter siger: “Opvarmet citron kan altså noget.” Ved at rive og presse citronerne slap jeg for den bitre hvide inderskal.
        Jeg fulgte et andet råd og opløste sukkeret i vandet, så det hele var så varmt som muligt, da jeg hældte det over blomsterne. Så satte jeg husfilm over skålene, så hyldeblomstsaften blev vacuumpakket.
        Jeg kunne jo så desværre ikke røre i skålen, men til gengæld kunne det trække i kælderen og smage fantastisk og fyldigt, da der var gået fire dage. Jeg har hældt det på flasker skoldet og skyllet med atamon, i håb om at det kan holde længe.
        Men der er kun gået en uge siden sidste portion, og der er allerede drukket 4 flasker. Så det er ikke sikkert, der er mere sommer på flaske, når vi når december.
        Men altså, tak! Endlig i år fik jeg lavet en hyldeblomstsaft, der smagte sådan, som *jeg* synes den skal. Det er en god og meget grundig gennemgang af både før og efter opskriften, du har lavet.

        Svar
        • Marina skriver

          2020-07-01 kl. 21:02

          Hej Cecilie

          TAK for fantastisk grundig og dejlig kommentar. Så skønt at høre at du kunne bruge opskriften og også at høre om dine erfaringer.

          Jeg har tidligere haft en opskrift uden citronsyre på min gamle blog (hvor jeg havde hele fire opskrifter på hyldeblomstsaft) og den opskrift er der mange der kommer herind og leder efter. Den er her ikke for jeg har valgt kun at have én opskrift på hyldeblomstsaft og valgte den mest populære, gammeldags metode. Til gengæld har jeg gjort meget ud af forklaringer osv og det er fantastisk at høre at du fandt dem nyttige. Næste år tror jeg at jeg skal have min gamle opskrift støvet af og efterprøvet og så kan jeg jo lave en note om hvad man gør hvis man gerne vil undgå eller ikke kan skaffe citronsyre. Her er det rigtigt dejligt at høre om dine erfaringer.

          Og nej det dur detsværre ikke at lave hyldeblomstsaft i kældre, garager og andre kølige rum. Det er simpelthen nødvendigt med den kolde og konstante temperatur i køleskabet. Det må jeg nok også hellere understrege i opskriften.

          Iøvrigt vil jeg gerne anbefale at du fryser din hyldeblomstsaft hvis du vil gemme den. Selvom man skyller flaskerne med atamon kan man være uheldig at hyldeblomstsaften gærer eller mugner og så skal den jo kasseres. Jeg fryser helst med det samme. Det gør det iøvrigt også nemmere at få noget af saften til at holde til vinteren (og jeg gemmer fx altid en flaske til den første varme dag så næsten et helt år).

          Endnu engang TAK for din lange og dejlige kommentar og rigtig god sommer

          Marina

          Svar
  3. jonna skriver

    2020-07-01 kl. 14:54

    der e desværre kommet mug på blomster og citroner , den siede saft ser ok ud .kan den bruges

    Svar
    • Marina skriver

      2020-07-01 kl. 15:29

      Hej Jonna

      Øv hvor ærgerligt. Man skal generelt være virkelig forsigtig med ting der kommer mug på så jeg vil ikke anbefale at du bruger saften.

      Jeg forstår ikke helt hvordan det er gået til hvis du har fulgt anvisningerne i opskriften om at skolde, rører rundt og opbevarer i køleskabet. I de mange år jeg har lavet hyldeblomstsaft (og mange portioner hvert år) har jeg kun prøvet at det gik galt en enkelt gang og det var helt klart fordi det var en ekstra portion som jeg opbevarede køligt, men ikke i køleskabet (fordi der mangeler jo altid plads i køleskabet og så ville jeg prøve at lave hyldeblomstsaft uden køleskab, men det gik detsværre ikke).

      Det er et nedslående svar. Øv. Men jeg håber alligevel du får en dejlig sommer

      Marina

      Svar
      • jonna skriver

        2020-07-01 kl. 19:04

        tusind tak for svar.det var første gang. ,det stod i en mørk kold garage.
        ellers gik jeg efter opskrift.
        prøver igen .god sommer til dig .

        Svar
        • Marina skriver

          2020-07-01 kl. 19:11

          Hej igen Jonna

          Det var i et koldt bryggers det gik galt for mig. Tror detsværre at man er nød til at finde plads i sit køleskab for at holde den konstante og kølige temperatur.

          God fornøjelse næste gang

          Sommerhilsner

          Marina

          Svar
  4. Tobias Walbom skriver

    2021-06-02 kl. 16:27

    tAK FOR OPSKRIFTEN OG LIDT NYTTIG INFORMATION JEG IKKE VAR KLAR OVER, DOG ET SPORGSMAAL,HAR SUKKERET BETYDNING FOR UDVINDING AF HYLDESBLOMST SMAGEN. DA JEG LAVER DEN PAA SAMME MAADE SOM DIG, DOG VENTER MED SUKKERET TIL EFTER JEG HAR SIET DEN OG SAFTEN HAR TRUKKET I TRE DAGE.
    DA DEN DERVED HOLDER LAENGERE ,DA DET JO OFTE ER SUKKER DER FODRER BAKTERIER,SVAMP,,MUG OG LIGNENDE…ELLER?

    PAA FORHAAND TAK

    TOBIAS WALBOM

    Svar
    • Marina skriver

      2021-06-03 kl. 10:39

      Hej Tobias

      Så dejligt at du kunne bruge mine informationer og erfaringer med hyldeblomster.

      Jeg synes det er spændende at du laver hyldeblomstsaften uden sukker. Skal jeg være ærlig er det ikke noget jeg selv har prøvet i mange år. Tilbage på Fejø hvor jeg havde adgang til uendelige mængder af hyldeblomster lavede jeg mange forskellige forsøg og også et hvor jeg først tilsatte sukkere senere. Som jeg husker det var resultatet ikke lige så godt og derfor blev opskriften som du kan læse den. Her i Holstebro hvor jeg bor nu er der rift om hyldeblomsterne og jeg plukker kun dem jeg skal bruge og går den sikre vej hver gang. I år tror jeg dog jeg vil prøve et forsøg igen og se hvad der sker hvis jeg gør som du foreslår og først tilsætter sukkeret senere. Du kan jo også selv forsøge dig med to portioner på samme tid (en med sukker og en uden) og se hvad du synes.

      Med hensyn til holdbarhed og sukker er sukker jo faktisk konserverende. Det er derfor sukkerindholdet ikke må blive for lavt i syltetøj, saft og marmelade som man ønsker at opbevare i længere tid. Korrekt opbevaret i køleskab tror jeg derfor ikke at risikoen for at hyldeblomstsaften bliver dårlig er mindre når du laver den uden sukker. I alle de år jeg har lavet hyldeblomstsaft har jeg aldrig oplevet at det er gået galt når jeg har husket at skolde og opbevare i køleskab. At opbevare udenfor køleskab er derimod ikke en god ide.

      Tak for spændende kommentar og rigtig god sommer

      Marina

      Svar
  5. Linda Rasmussen skriver

    2022-06-25 kl. 17:07

    Hej. Tusind tak for den fine opskrift, det smager så godt med rørsukkeret i:).
    Jeg vil prøve i år at overhælde resterne med vodka – sidste år havde jeg en rest saft der ikke kunne være i flaskerne, så den røg i en rest vodka, hvilket gav nogle gode sommedrinks. Jeg tænker jeg kan trække det sidste smag ud af blomsterne med vodkaen:)

    Svar
    • Marina skriver

      2022-07-20 kl. 21:51

      Kære Linda

      Beklager jeg først ser din søde kommentar nu. På en eller anden måde var den havnet i spam som jeg ikke har tjekket længe.

      Hvor er det dejligt at du er glad for opskriften på hyldeblomstsaft. Hos os bliver det ikke rigtigt sommer uden så jeg er glad for at du også kan bruge opskriften. Det er en rigtig god ide med vodka. Skriv endelig hvordan det blev for det vil jeg også prøve til næste år. Det er jo en virkelig god måde at bruge resterne fra hyldeblomstsaften på.

      Mange varme sommerhilsner

      Marina

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL MIT ÅRSTIDSKØKKEN

Her på Marinas Mad deler jeg ud af mine yndlingsopskrifter på dejlig hverdagsmad. Jeg tror det er vigtigt at spise både til helbredet og humøret og deler alle slags opskrifter fra de super sunde til de syndigt dejlige. Velkommen.

Lemonade

Opskrift på lemonade

Få hemmeligheden til den bedste lemonade jeg kender

Glas med rabarberlemonade på en bakke: Man kan se citron og isterninger

Rabarber lemonaden er noget af det bedste man kan lave i rabarber sæsonen.

Jordbær lemonade

Dejlig forfriskende jordbær lemonade

Opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft er ren sommermagi. Få alle mine bedste tips til den bedste hyldeblomstsaft. Masser af billeder og gode råd.

Havregrynskager

Opskrift på gammeldags havregrynskager

Nemme og lækre havregrynskager. Perfekte at bage med børn

Udrul småkagedej til udstikssmåkager

Nem småkagedej - perfekt til udstik og vinterferie hygge

Sommer frokostretter

Opskrift på hønsesalat med grønne asparges

Hønsesalat med friske grønne asparges er en dejlig frokostret.

Fiskefrikadeller

Opskrift på Fiskefrikadeller

Min bedste opskrift på dejlige gammeldags fiskefrikadeller.

Æggesalat

Opskrift på æggesalat

Min populære opskrift på hjemmelavet æggesalat har fået DIY billeder.

SØG I ALLE INDLÆG

FÅ NYT FRA MARINAS MAD

Marinas Mail

Få det hele med! Hver søndag formiddag udsender jeg et nyhedsbrev. Foruden besked om nyt indhold på bloggen får du fx køkkentips, liste med danske mærkedage og årstidsrelevant råvarer information.

HER SKER NOGET NYT

Jeg tester og reviderer bloggens opskrifter løbene.  Nedenfor kan du se de senest opskrifter jeg har tilføjet nye fif.

Opskrift på mormorsalat

Mormorsalat er den bedste danske sommersalat fra mormorkøknet. Opskriften har fået DIY billeder og svar på lidt spørgsmål

Sorbet af hyldeblomstsaft og jordbær

Opskrift på jordbær hyldeblomst sorbet

Sorbet af hyldeblomstsaft med jordbær er en nem og lækker sommerdessert

Agurkesalat

Agurkesalat opskrift

Mormors opskrift er den bedste og hurtigste måde at lave agurkesalat. Nu med trin for trin billeder.

Smørstegte nye gulerødder

Opskrift på smørstegte gulerødder

Smørstegte nye gulerødder er noget af det bedste tilbehør til sommermaden.

CHOKOLADE COOKIES

Opskrift på amerikanske chokolade cookies med chokolade

Min opskrift på chokolade cookies er de bedste cookies vi kender i vores familie. Opskriften er nu opdateret med DIY billeder så de bliver nemme at bage for børn.

Copyright på billeder, tekst og opskrifter Marina Starcke 2022. Del venligst ikke indhold uden tilladelse.

Godkend cookies
På Marinas Mad deler jeg opskrifter med masser af tips. Opskrifterne formidles i et brugervenligt format, der forudsætter at du godkender cookies.

Cookies anvendes hos mig primært til at forbedre din oplevelse når du bruger opskrifterne. Jeg bruger desuden anonym statistik.

Se cookiepolitik for flere informationer. (Scroll ned til bilag og se hvilke oplysninger der gemmes og hvorfor).

Cookies er anonyme og jeg kan ikke spore din adfærd tilbage til dig. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

God læselyst og tak fordi du læser med
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vælg muligheder Manage services Vælg forhandler Læs mere om disse formål
Se præferencer
{title} {title} {title}