
De skønne sprøde jødekager er en klassisk dansk jule småkage. Nem at bage og med skøn smag af mormors julehygge.

Sprøde jødekager bagt med hjortetakssalt
Jødekagen drysset med kanelsukker og hakkede mandler kender vi allesammen og de fleste forbinder den med barndom og julehygge.
Der er mange forskellige opskrifter på jødekager, men for mig har den ægte jødekage en særlig sprød og luftig struktur, der fås fordi småkagerne bages med hjortetakssalt. Du kan se strukturen på billedet herover og alle de der kender en ægte gammeldags jødekage siger at mine smager som deres bedstemors. Nok netop fordi den krumme er som de husker det fra deres barndom.
Jødekager var min fars yndlings julesmåkage og han var så sød at kalde mine for verdens bedste. Nu er jeg sikker på at den vurdering var farvet af kærlighed, men måske også af det faktum at udgangspunktet for min opskrift er min farmors gamle opskrift fra 1930erne. Jeg har opgraderet opskriften en lille smule og resultatet er skønne, sprøde jødekager med masser af kanelsmag. Jødekager er dejligt nemme at bage og det er heldigt for dåserne med jødekager bliver altid tømt på et øjeblik.

En småkage opskrift fra min fars familie
Jeg har detsværre mistet begge mine forældre og savner dem meget. Min mor taler jeg ofte om her på bloggen, fordi det er fra hende jeg har mange af mine opskrifter og små tricks i et køkken. Min far nævner jeg knap så tit for han lavede ikke meget mad. Til gengæld kunne han så meget andet og der skal jo også være nogen til at påskønne den mad der bliver lavet!
Min far elskede småkager og for ham var julesmåkagerne et af de absolutte højdepunkter i december. Hans yndlingssmåkager var jødekagerne fra hans barndom tæt forfulgt af vaniljekranse, håkonskager, hjerter i julesne og kærlighedskranse. Mange af de andre mennesker jeg bager julesmåkager til har det på samme måde. Når de bliver bedt om at vælge fire småkager, vælger mange at jødekagerne skal være én af de fire og jeg høre forbavsende ofte at mine jødekager er noget helt særligt.

Min opskrift på jødekager stammer fra min farmors kogebog
Udgangspunktet for min opskrift på jødekager er min farmors gamle kogebog fra 1931. Min far gav mig den bog fyldt med min farmors noter og udklip fra aviser og faktisk bruger jeg den meget som reference. Da han gav mig bogen fremhævede han opskriften på jødekager. Derfor gik jeg selvfølgelig hjem og prøvede opskriften, der detsværre giver en meget våd dej (som tilmed ifølge opskriften skal udrulles og udstikkes med det samme..). Nu skal en god jødekagedej være lidt klistret, men denne var simpelthen for våd, måske fordi æggene var lidt mindre i 1930erne? Jeg har derfor med kærlig hånd justeret opskriften en lille smule, så den dels indeholder lidt bedre råvarer (smør og rørsukker fremfor margarine og hvidt sukker) og dels er mere håndterlig. Desuden har jeg valgt at lave opskriften så småkagerne skæres af en dejrulle. Det er nemlig langt det nemmeste og jeg elsker nemme småkager. Min far meget var begejstret for de småkager der er resultatet af opskriften så jeg tænker mine små opjusteringer er godkendt af en kender.

Sådan fik jødekagen sit navn
Man ved ikke med sikkerhed hvorfor jødekager hedder som de gør, men den mest sandsynlige forklaring er at det hedder jødekager, fordi det oprindeligt var særligt gode kager som man kun kunne købe hos de jødiske bagerier. Kagerne er opfundet i Danmark for ca. 150 år siden, men blev med deres eksotiske krydderier kun solgt af de jødiske bagerier. Oprindeligt blev jødekager desuden bagt med kardemomme, som især dengang var et udpræget mellemøstligt krydderi.
I dag er jødekagen en af de mest klassiske danske julesmåkager.

Er det politisk korrekt at kalde småkager med kanel og mandler for jødekager?
Når vi er ved jødekager er vi også nød til at tale om navnet. Mange jeg byder en jødekager ser nemlig lidt forskrækket på mig og spørg om det nu er politisk korrekt at kalde en jødekage for en jødekage. Svaret på det spørgsmål er en rungende entydigt JA!
Forskellen fra nogle af de andre betegnelser vi i disse år diskuterer, er dels at navnet er forankret i en historisk virkelighed og dels at navnet er ment som en ros til kagerne. Endeligt og ret vigtigt, er det jødiske samfund i Danmark selv stolt af den kultur påvirkning som de danske jøder har bidraget med til det danske samfund, herunder disse kager. At give sig til at kalde kagerne noget andet end jødekager vil derfor i mine øjne være både fjollet og disrespektfuldt. Når vi kalder en jødekage for en jødekage anderkender vi at det var de jødiske bagere der fik ideen til at bage disse småkager med eksotiske krydderier og siger på den måde tak.

Sæson for jødekager
I dag er jødekager indbegrebet af en julesmåkage for de fleste danskere.
Tips og tricks til de bedste jødekager
Der findes virkeligt mange forskellige opskrifter på jødekager. Jeg tjekker næsten altid andre opskrifter før jeg publicerer mine egne og jeg kan se at Tørsleff fx har en jødekage opskrift med øl, mens Mette Blomsterberg bruger både kardemomme og citron i sine. Hvilken opskrift man bedst kan lide vil nok have en del af gøre med hvad man er vokset op med. Man kan uden problemer putte flere krydderier (fx lidt kardemomme) i min opskrift på dejen. Vil man bage med øl er det nok bedst at hitte Tørsleffs opskrift i den blå bagebog.
Jeg har altid ment at jødekager skal have hakkede uskoldede mandler på toppen, men under min research har jeg opdaget at mange bruger skoldede mandler og at det historisk mest korrekte er at bruge en enkelt mandel. Jeg har prøvet begge dele og jeg kan stadigt bedst lide jødekager med grofthakkede uskoldede mandler. Det er jo heldigt for det er også det nemmeste og her på bloggen elsker vi når det nemmeste også er det bedste!
Man kan finde opskrifter hvor dejen til jødekagerne udrulles og udstikkes. Det kan man også godt med denne dej hvis man absolut vil, men jeg synes det er bøvlet og ihvertfald ikke velegnet til at gøre med børn. Hvis du gerne vil lave udstikssmåkager med dine børn anbefaler jeg min nemme børnevenlige småkagedej. Der er ikke spor i vejen med at pynte den med både mandler og kanelsukker, men småkagen smager naturligvis anderledes. Hvis du vil udrulle denne dej skal du sørger for at den ikke bliver for varm for så bliver den klistret.
Varianter af jødekager

Den historiske: put lidt kardemomme i dejen og nøjs med én smuttet mandel i midten af kagen.
Den børnevenlige: I Søndags stod jeg sammen med min yngste datter i kø i Kvickly. Foran os stod der en pige på ca 8 år sammen med sin mor. Pludselig vender pigen sig om til os og siger med tindrende øjne: “Det smager SÅ godt med daim i småkagerne!” . Nu er det jo faktisk ret almindeligt at putte daim i småkager og jeg gør det jævnligt med mine amerikanske cookies. Alligevel gav vi os til at tale om småkager og det viste sig at det var i jødekagerne at pigen sammen med sin bedstemor havde brugt daim og små smarties i stedet for mandler. Jeg antager at det er fordi hun ikke så godt kan lide mandler, men det fik jeg ikke spurgt om. Hvorom alting er så har jeg aldrig fået bagetips i supermarkeds køen og da vi kørte hjemad besluttede Anna og jeg at den ide måtte vi prøve. For at være ærlig er jeg ikke så vild med smarties (har prøvet) men daim det er godt og faktisk var det de jødekager der var toppet med daim der hurtigst forsvandt fra kagedåsen. Derfor er dette tips nu givet videre. Jeg er lidt trist over at jeg ikke fik spurgt om pigens navn så jeg kunne give hende æren for disse moderne jødekager. For at lave jødekager med daim gør du som du i opskriften, men topper med hakket daim i stedet for hakkede mandler. Så er der også knas til dem der ikke kan lide mandler.
Sværhedsgrad – her skal du være opmærksom
Opskriften på jødekager er nem, fordi dejen formes til en dejrulle, der hviler koldt og herefter skæres til småkager. Pas på ikke at overforarbejde dejen og hold godt øje med bagetiden.

Opskrift på skønne jødekager
Ingredienser
Dej til jødekager
- 250 g hvedemel
- 125 g rørsukker - (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker)
- 1/4 tsk hjortetakssalt - (giver sprøde småkager)
- 150 g smør
- 1 æg
- 1 æggeblomme - (hviden bruges til pensling)
Pynt til jødekager
- 1 æggehvide - (blommen bruges i dejen)
- 1 spsk god kanel
- 4 spsk rørsukker - (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker)
- 60 g mandler
Sådan gør du
Jødekagedej
- Bland hvedemel, rørsukker og hjortetakssalt godt.
- Smuld smørret ud i melblandingen til det ligner brødkrummer.TIP: Dette kan gøres i foodprocessor, men pas på ikke at arbejde for længe med det. Dejen bliver bedst med koldt smør.
- Put æg og æggeblomme i dejen.
- Saml dejen lidt i skålen.
- Tag herefter dejen ud på et melstrøet bord og saml den hurtigt til en blød dej. Du skal kun arbejde med dejen til den netop er homogen og ikke bruge mere mel end nødvendigt.TIP: Hvis du har meget store æg kan du holde lidt igen med æggeblommen. Har du omvendt meget små æg kan du tilsætte lidt af æggehviden. Går det galt og dejen er blevet umulig kan du forsigtigt tilføje lidt mel eller æggehvide. Dejen skal være let klistret.
- Rul dejen til en dejpølse på ca 6 cm i diameter.
- Pak dejpølsen ind i husholdingsfilm. TIP: Læg dejpølsen på midten og hold kanterne samlet mens du ruller husholdningsfilmen om dejpølsen så undgår du at få kanterne ind i dejen.
- Nu skal dejen hvile. Allerbedst natten over i køleskabet.TIP: Dejen er blød så den bliver lidt flad på den side den ligger på. Hvis du vil undgå det kan du vende den om en gang eller to mens den hviler.
JØDEKAGER
- Varm ovnen op til 200 C. (almindelig ovnvarme)
- Bland kanel og rørsukker til kanelsukker.
- Hak mandlerne groft.
- Tag dejpølsen ud af køleskabet, pak den ud og skær tynde ensartede skiver med en skarp kniv. Jeg synes 0,4 cm er en god tykkelse. Læg efterhånden småkagerne over på en kold bageplade med bagepapir. TIP: Vend gerne dejpølsen engang imellem hvis den bliver skæv. Små huller kan trykkes sammen med fingrene.
- Pensl hver småkage med æggehvide. Drys med hakkede mandler og derefter med kanelsukker.
- Bag jødekagerne i ca 8-10 minutter til de er fint lysebrune.TIP: Alle ovne er forskellige så hold godt øje med dine småkager. Særligt er det vigtigt at holde godt øje med den første plade. Herefter ved man bedre præcis hvor længe de skal have i ens egen ovn.
- Tag småkagerne ud af ovnen og lad dem køle af et øjeblik inden du flytter dem over på en afkølingsrist.
- Læg de helt afkølede småkager i tætsluttede kagedåser.TIP: For at være helt sikker på at kagedåsen er helt tætlukket kan du bruge et stykke madpapir. Læg madpapiret i kagedåsen, småkagerne oven på og luk så dåsen sådan at madpapiret kommer i klemme mellem låg og dåse.
Noter
Opskriften er seneste let redigeret 30/11/21
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Flere klassiske danske julesmåkager

Jeg bager vaniljekranse efter en opskrift der er kåret som Danmarks bedste. De er fyldt med mandler og god vanilje og en rigtig luksus julesmåkage. Opskriften er omhyggeligt forklaret så du får det bedste ud af den dyre vanilje.
Vaniljekranse

Håkonskagerne bagt med marcipan og med den særligt lækre karameliserede kant. De er en ny klassiker blandt de danske luksus jule småkager.
Hej Marina,
Du skriver at du synes Jødekagerne bliver bedst hvis dejen skæres i 0,4 mm skiver ? Går ud fra at du mener 4 mm / 0,4 cm ?
Iøvrigt tak for dine inspirerende opskrifter.
Hej Eilif
Ja det har du fuldstændigt ret i! Det ville blive nogle ultra tynde jødekager ellers. Tak fordi du så fejlen og tak for dine søde ord om mine opskrifter. Det er godt jeg bruger mere tid på at teste selve opskriften end på at læse korrektur….
Jeg retter med det samme.
Hav en rigtig god december og god fornøjelse med jødekagerne
Mange hilsner
Marina