
De saftige juleboller er bagt med marcipan og skønne julekrydderier. Når de står i ovnen spreder duften af julehygge sig til hele huset. Spis dem til eftermiddagshyggen eller til din julebrunch.

Til jule hygge og din jule brunch
Julen er ikke bare hjerternes fest. Den er også i høj grad en fest for ovnen og alt det skønne, der kommer ud af at bage. Hele december bager vi danskere som på intet andet tidspunkt i det danske år. Vi bager småkager i særligt stort omfang, men vi bager også andet skønt julebagværk som luciaboller, julekager og mange forskellige udgaver af juleboller.
En af de ting jeg personlig altid glæder mig meget til er mine skønne og saftige juleboller. Jeg bager dem som hygge til eftermiddage i december og jeg bager dem altid til vores julebrunch julemorgen.

Min opskrift er med marcipan og julekrydderier
Der findes utroligt mange opskrifter på juleboller og ideen er mest at man bager en blød og saftig lys luksusbolle med julekrydderier.
Min udgave af det populære bagværk er baseret på min egen metode til at bage bløde og luftige boller. Det er en opskrift jeg har delt her og som rigtigt mange er meget glade for. Mange har de sidste år skrevet til mig at de bruger min opskrift på luftige boller, når de bager deres juleboller. Det gør mig selvfølgelig utrolig glad og stolt. Jeg tænker at de mange, der bager juleboller med udgangspunkt i min opskrift gør det på hver sin måde og det er jo fantastisk.
Og nu får du så min personlige opskrift. En opskrift som jeg håber vil få duften af julehygge til at sprede sig i hele hjemmebageriet.
Mine juleboller er tungere og saftigere end de oprindelige luftige boller. Det skyldes at jeg tilsætter revet marcipan, der giver en meget dejlig smag og struktur. Det er ikke sådan at man tænker “marcipankonfekt”. Marcipansmagen ligger mest i baggrunden og giver dybde og saftighed til bollerne.
Herudover er bollerne selvfølgelig krydret med julens dejlige krydderier: appelsinskal, kanel, kardemomme og vanilje.
Helt enkelt godt!

Pyntet med mandelflager og svensk perlesukker
På toppen af bollerne drysser jeg først mandelflager og herefter svensk perlesukker. Det er smukt og giver både knas og smag til julebollerne.
Den Svenske “Pärlsocker” får lige et ord med på vejen her, fordi det ikke er det samme som den danske perlesukker. Det er af samme grund du kan se et billede af pakken herover så du ved hvad du skal kikke efter.
Dansukker, som producere den svenske perlesukker du kan købe i Danmark, skriver sådan om den særlige type sukker: “Svensk Perlesukker består af sukkerkrystaller, som komprimeres i kager og derefter knuses og sigtes. Bruges til dekoration ved bagning af hvedebrød og kager” . Der er sagt med andre ord tale om porøse sukkerstykker der forbliver fint hvide og som er knasende at bide i uden at være hårde. Jeg synes det ligner julesne og jeg er derfor særligt glad for at bruge den svenske perlesukker når jeg julebager.

Sæson
Juleboller bages selvfølgelig i juletiden og er særligt skønne til julebrunch. Få alle mine juleopskrifter her.
Tips og tricks
- Min særlige metode til at bage skønne boller tager udgangspunkt i den luftige æggesnaps. Det er vigtigt at den piskes virkeligt godt og fuld af luft. Du kan læse meget mere i grundopskriften på luftige boller her. Min opskrift på juleboller er dog på flere punkter lidt anderledes end den oprindelige opskrift. Det skyldes at marcipanen får dejen til at hæve og bage anderledes. Jeg bager fx bollerne uden damp og uden bagesten, så det er ikke en fejl når denne opskrift afviger fra den oprindelige.
- Man kan selvfølgelig tilføje masser af fyld efter eget valg. Jeg er selv meget glad for sukat og pomerans (i de gode luksusstykker man kan købe hele) og for både tranebær og rosiner. Opskriften er dog uden fyld af nogen slags, fordi det er sådan min familie bedst kan lide julebollerne. Hvis du bruger tørret frugt som fx rosiner er det en god ide at lægge dem i vand inden de tilsættes så de ikke suger fugt fra bolledejen.
- Du køber svensk perlesukker i Føtex eller Bilka. Du kan også købe det i særlige bagebutikker på nettet. Se billede højere oppe. En pakke holder i lang tid og er god som drys på alle mulige småkager og bagværk. Hvis du ikke har svensk perlesukker kan du bruge almindeligt perlesukker som kan købes allevegne. Du kan også helt undlade at drysse med sukker af nogen slags.
For resten:
Svensk perlesukker kan også bruges til disse nemme småkager med chokolade.
Her skal du være opmærksom
Dejen til julebollerne skal laves på en røremaskine som fx Kitchenaid eller min egen Bjørn tedddy. Dejen er ikke egnet til at ælte i hånden da den er meget blød og lidt klæbrig pga af marcipanen.
Gærdej er levende og ret afhængig af mærket på det mel du bruger og dagens vejr. Derfor er man altid nød til selv at holde lidt øje med dejen og måske justerer en lille smule hvis dejen virker for våd eller for tør. Man skal også holde godt øje, mens bollerne bager da ovne er forskellige.

Opskrift på juleboller med marcipan og julekrydderier
Ingredienser
Ingredienser til saftige juleboller
- 2 æg
- 3 spsk. rørsukker - (kan erstattes af roesukker)
- 4 dl vand
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 1/2 tsk stødt kanel
- 1 1/2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk fint salt
- 1 reven skal af økologisk appelsin
- 25 g gær
- 775 g hvedemel
- 100 g marcipan
- 50 g smør
Eventuelt (hvis du kan lide fyld i dine juleboller. Kombiner som du holder af det)
- sukat, valnødder, rosiner, tranebær, dadler
Til pynt og pensling
- 1 æg
- 2 spsk mandelflager - (kan erstattes af hasselnøddeflager eller mandelsplinter.
- 2 spsk svensk perlesukker - (kan erstattes af dansk perlesukker)
Sådan gør du
Dej til juleboller
- Start med at piske en meget luftig æggesnaps ved at piske æg og rørsukker helt luftigt med piskeriset. Det skal blive lige så tykt som blødt flødeskum. (TIP 1)
- Put vand i en målekande og tilsæt gær og salt. Rør det hele sammen til gæren er opløst. Rør herefter forsigtigt ind i æggesnapsen.
- Tilsæt mel og riv appelsinskal fra ca 1/2 appelsin ned i skålen.
- Tilsæt kardemomme, kanel og vaniljesukker. (TIP 2)
- Riv først marcipan og herefter smør ned i skålen.
- Ælt med dejkrog på køkkenmaskine til du får en blank og smidig dej med en let skinnende overflade. På min teddy ælter jeg dejen i ca 15 minutter på 1.1. Dejen skal slippe siderne af ælteskålen helt ned til bunden. (TIP 3)
Hævning
- Stil dejen til hævning i 2 timer. (TIP 4)
Ovn
- Varm ovnen op til 200 C almindelig ovnvarme.
Form juleboller
- Slå dejen ganske forsigtigt sammen så du ikke fjerner alt luft, men bare får en dej du kan arbejde med. Jeg gør dette fra kanterne af skålen og ind.
- Form juleboller. Dette gøres ved at trække dejen nedad og indad i bollen til overfladen er glat og rund. Sæt hver bolle på samlingen i bunden af bollen. (TIP 5)
Pynt og efterhævning
- Pensl hver bolle med sammenpisket æg. Drys herefter først med mandelflager og bagefter med svensk perlesukker. (TIP 6)
- Lad bollerne efterhæve i 30 minutter. Det er ikke nødvendigt at overdække bollerne mens de hæver.
Bagning
- Sæt bollerne midt i ovnen og bag bollerne i ca 20 minutter til de er brune og lette. Bank eventuelt lidt under bunden på bollerne for at se om de er klar. (TIP 7)
- Stil til afkøling på en afkølingsrist og spis dem gerne mens de endnu er lune. Juleboller kan spises som de er eller med koldt smør.
Noter
Få årstidsinspiration og masser af opskrifter på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Mere lækkert julebagværk:

Luciaboller: skønne lussekatter og andre luciabrød til Luciadag

Æblekage med kanel, marcipan og valnødder




Skriv et svar