
Langues de chat er en lille fransk småkage i familie med de evigt populære tuilles. De aflange sprøde småkager egner sig især godt som tilbehør til desserter, men kattetungerne smager også dejligt til en kop kaffe eller te.

KATTETUNGER: DEN LILLE SPRØDE KAGE TIL DESSERTEN
Når I i denne uge skal have opskriften på de sprøde kattetunge småkager er det selvfølgelig, fordi jeg i sidste uge brugte dem som tilbehør til min meget lækre panna cotta al limone. Citron panna cottaen er selvfølgelig stjernen i dén sammenhæng, men selv stjerner har brug for nogen til at bakke dem op og jeg synes altid at det er dejligt når den cremede panna cotta får selvskab af noget sprødt.
Da jeg samtidigt vidste at jeg ville server panna cottaen i små kopper faldt valget af lille sprød småkage hurtigt på de klassiske franske kattetunger, fordi småkagen så kunne ligge så fint på toppen af koppen.

Her er langues de chat i sit rette element for det er nemlig lige præcis sådan kagen er tænkt. Det er en fin lille tilbehørskage, der smager dejligt nok i sig selv, men som ikke gør så meget væsen af sig at den tager opmærksomheden fra den egenlige stjerne. På den måde har kattetungerne fundet vej ind på mange veldækkede dessert borde og er blevet rost og elsket.
Man kan også fint spise kattetungerne som en småkage til kaffen og her er småkagen også meget fin og elegant med sin aflange form. Når jeg har nogle til overs fra en dessert spiser vi dem med glæde præcis som de er. Det er dog nok mere almindeligt at dyppe den ene ende af småkagen i chokolade hvis de bages som “kaffekage”.

Kattetunger er i familie med tuilles og ligesom tuilles kan kagen formes mens den er varm. En rigtig kattetunge er dog først og fremmest kendetegnet ved sin aflange form, der skal ligne en kattetunge. Desuden er kattetunger lidt tykkere end tuilles og derfor synes jeg at det er ekstra vigtigt at småkagen også smager dejligt i sig selv.
OPSKRIFT PÅ KATTETUNGER: MED HELE ÆG OG UDEN MARCIPAN

Jeg har min opskrift på kattetunger fra Leila Lindholms bog “A piece af cake” (2010). Med lidt ændringer af den oprindelige opskrift har jeg været meget glad for den opskrift, netop fordi kattetungerne smager af lidt mere end almindelig tuilles. Leila bager nemlig kattetungerne med citronskal og hele æg og det giver en god smag og en lidt anden struktur.
Da jeg nu skulle udgive opskriften her på bloggen, begyndte jeg (som jeg plejer) at sammenligne opskriften med andre opskrifter og her blev jeg noget overrasket. Det viser sig nemlig at de danske opskrifter på kattetunger som oftest bruger marcipan, mens de klassiske franske opskrifter (både på nettet og i mine kogebøger) som oftest bruger æggehvider og tit (men ikke altid) en helt klassisk tuilledej.

Det med marcipanen er så typisk for os danske, der gerne vil putte marcipan i vores småkager. Jeg synes det klæder de dejlige håkonskager, men jeg synes ikke rigtigt det passer ind i en lille tilbehørskage til dessert. Derfor udelukkede jeg med det samme den danske marcipan version.
Omvendt tænkte jeg at den franske opskrift måtte være den bedste og mest autentiske og derfor bagte jeg en omgang efter en klassisk opskrift. Sikken skuffelse! Der plejer at være stor efterspørgsel på kattetunge småkagerne, men dem jeg bagte efter den franske opskrift var der ingen der rigtigt brød sig om. De smagte simpelthen af for lidt når man nu er vant til Leilas gode version.
Derfor er det nu en opskrift baseret på Leila Lindholms opskrift I får. Jeg har tilsat vanilje, undladt mandelflager, omregnet mål og givet en mere præcis (og traditionel) anvisning på hvordan man laver kagerne. Jeg synes nemlig at Lindholm er lidt upræcis på det punkt og de første gange jeg bagte kagerne blev de for tykke og store. Men ellers er opskriften (og dermed æren) helt Lindholms.

SÆSON
- Man kan spise de små sprøde småkager som tilbehør til desserter året rundt. I mit køkken er der nok en tendens til at jeg bager dem mest til forårets og sommerens desserter. Der er bare noget ved det lyse, lette udtryk der passer godt til desserterne i det lyse halvår.
TIPS OG TRICKS TIL KATTETUNGER
- Kattetunger er i nær familie med tuilles og ligesom tuilles kan de formes mens de er varme. Læg dem hen over noget hvis du ønsker dem i en særlig form. Hvis kagerne er blevet for kolde (men ikke helt kolde!) kan du give dem et øjeblik i ovnen. Så bliver de igen formbare.
- Kattetunger skal bruge god plads mellem kagerne. De fylder nemlig en del ud. Jeg bager dem med fire kager i to rækker og så to kager i midten (på langs). Altså ialt 10 småkager pr. plade.
- Man kan pynte småkagerne med mandelflager som Lindholm foreslår eller dyppe dem i chokolde når de er kølet af. Til de fleste desserter synes jeg dog de er bedst præcis som de er.
- Når man først har prøvet det er kattetunger virkelig en nem lille småkage at bage

Opskrift på kattetunger (Langues de chat)
Det er en stor portion, men så er der lidt småkagedej at øve sig på (og de kager der ikke bliver helt rigtige i formen smager skønt alligvel). Synes du der er for mange småkager til dit behov kan du ændre mængden i opskriften.De 5 minutters tilberedningstid er pr. plade med småkager.
Ingredienser
- 200 g blødt smør
- 275 g rørsukker - (kan erstattes af hvidt sukker)
- 1 tsk. god vaniljesukker - (kagerne er også gode bagt med citron vanilje sukker)
- Citronskal fra en økologisk citron
- 200 g hvedemel
- 3 æg
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 175 C. Jeg bager disse småkager med varmluft.
Dej til kattetunger
- Rør det bløde smør, sukker, vaniljesukker og citronskal helt blødt og cremet.TIP: Det er vigtigt at dit smør er blødt for ellers sviner du hele køknet til. Start på lav hastighed og gå op i hastighed efterhånden som du får arbejdet smør og sukker sammen.
- Kom melet i dejen og rør det ind.
- Tilsæt æggene ét af gangen og rør godt mellem hver gang.
Kattetunge småkager
- Læg bagepapir på bageplader og gør en sprøjtepose klar med en stor rund tylle. Put dejen i sprøjteposen.TIP: Jeg synes dejen er fin at arbejde med med det samme. Det kan dog hænde at den er så kold at den ikke er til at forme rigtigt eller så varm at kagerne ikke er sammenhængene. Læg posen med dejen kortvarigt i køleskabet hvis den er for varm. Lad den ligge lunt nogle minutter hvis den er for kold.
- Sprøjt småkagerne ud med rigtig god afstand. Hver småkage skal være ca 10 cm lang.TIP: Hold sprøjteposen næsten lodret og tæt på bagepapiret så småkagerne bliver tynde. De skal være tyndere end man lige tror.
- Bag småkagerne ca 5 minutter midt i ovnen. De er færdige når de har lysebrune kanter.TIP: Hold ekstra godt øje med disse småkager. Bagetiden afhænger af hvor tykke kagerne er sprøjtet op. Lidt tykkere småkager bliver fine, de skal bare have længere tid.
- Lad småkagerne køle af et kort øjeblik og flyt dem herefter over på en afkølingsrist.TIP: Hvis du vil forme småkagerne tager du dem af pladen ligeså snart de er ude af ovnen og lægger dem i den form du ønsker.
- Gentag til alt dejen er brugt.TIP: Det er vigtigt kun at bruge kolde bageplader ellers flyder dejen ud inden småkagerne når at komme i ovnen.
Skriv et svar