Der er intet der smager af dansk sommer som koldskål. Her får du min opskrift på hjemmelavet koldskål med æg, citron og tykmælk. Sæsonen igennem laver vi også mange andre variationer, men denne opskrift er den helt klassiske, der allerhelst spises med hjemmelavede kammerjunkere og dejlige danske jordbær.
Som sommeren dog har skinnet på Danmark hele denne maj måned. Ingen har nogensinde oplevet noget ligende og derfor vil jeg også godt væde både på at der er langet rekord store mængder af koldskål over disken i de danske supermarkeder. Intet er nemlig mere vejrfølsomt end koldskålssalget. Selv is og grilpølser sælges mere stabilt end koldskål.
Det er virkeligt sjovt at tænke på at koldskål lavet på kærnemælk er blevet den vigtigste danske sommerspise. Sådan har det langtfra altid været. Engang var koldskål lavet af øl og kærnemælk et rest produkt fra smørproduktioen som vi havde alt for meget af og som blev brugt til svinefoder. Derfor er det lidt sjovt at koldskålen er blevet så populær at producenterne nu putter store mængder tykmælk i for at spare på kærnemælken. Det gør jeg ikke for jeg synes at kærnemælkskoldskål skal smage af kærnemælk. Faktisk lavede jeg i årevis koldskål helt uden tykmælk, præcis som jeg havde lært det af min mor. Denne opskrift er dog tilsat lidt tykmælk. Det er den af to grunde. Først og fremmest, fordi det simpelthen er sådan de fleste danskere (inklusiv min familie) synes at koldskål skal smage, fordi de købte varianter jo smager sådan. Desuden fordi jeg gerne vil have at mine opskrifter i mormor afdelingen kan laves udenfor Danmark og fra det amerikanske meldes der at kærnemælkskoldskålen ikke bliver tyk nok uden et yogurtprodukt. Deres kærnemælk er nemlig noget anderledes end vores, hvilket også er grunden til at mine æbleskiver er så popolære i det amerikanske. Ved et tilfælde er opskriften nemlig god med amerikansk kærnemælk. Nå men det var et sidespring! Pointen er at jeg har rettet ind og nu putte tykmælk i min koldskål.
Min opskrift på koldskål er med æg. Jeg ved at der findes opskrifter uden, men den tykt piskede æggesnaps tilføjer så meget smag og creamethed til koldskålen. Desuden er den med til at tykne koldskålen så den bliver lige præcis rigtig.
Foruden tykmælk, kærnemælk og æg er koldskålen lavet med mit elskede citron-vanilje sukker. Det er den bedste udnyttelse af både økologisk citronskal og vaniljestænger og i årevis har jeg haft et glas stående hele sommeren. Simpelthen fordi det er så perfekt i både koldskål og kammerjunkere. Desværre er vaniljestænger nu oppe i en pris hvor man virkeligt skal tænke sig om, også selvom man som sagt får meget mere ud af dem hvis man laver citron-vanilje sukker. Derfor har jeg testet og testet og ja man kan sagtens lave koldskål med lidt reven citronskal og vaniljesukker. Koldskålen bliver bare ikke lige så god og især ved jeg at mine udvekslingsstuderende vil sige at det ikke er min koldskål uden citron-vaniljesukkeret.

Som sagt har jeg været flittigt i gang med at teste og derfor lavet ganske meget koldskål på det sidste. Alligevel vil jeg gerne indrømme at jeg ofte køber færdiglavet koldskål, simpelthen fordi min familie er tilfredse med den købte og især min mand spiser enorme mængder. Hvorfor så udgive en opskrift på koldskål? Helt enkelt fordi jeg selv holder meget mere af den hjemmelavede og rigtigt godt kan lide at der er færre tilsætningsstoffer og mindre sukker. Desuden er det den grundopskrift jeg arbejder videre på når jeg laver nogle af mine elskede variationer såsom koldskål med hyldeblomst, rabarber og jordbær. Endeligt kan mine udvekslingsstuderende ikke købe færdig koldskål. Derfor tænker jeg at min opskrift måske kan glæde både dem og andre der bor i udlandet, men længes efter smagen af danske sommeraftner.
SÆSON
- Koldskål skal spises når solen skinner på Danmark. Det er således en rigtig sommerglæde.
TIPS OG TRICKS TIL HJEMMELAVET KOLDSKÅL
- For år tilbage skulle man bruge pasteuriserede æg når man brugte rå æg i retter der ikke blev varmet op over 75C. Det gør koldskål selvsagt ikke og derfor sidder det i mange at man skal købe pasteuriserede æggeblommer for at lave koldskål. Det burde nu ikke være nødvendigt i dag, da danske æg er salmonellafri. Bor man et sted hvor æggene ikke er sikre eller har man det bare bedst med at være 110% sikker, kan man fint bruge pasteuriserede æg. Dermed har man jo hellere ikke udfordringen med at finde på noget at bruge æggehviderne til.
- Hvis man har æggehvider tilovers kan man bage marengs der bare passer så skønt til danske somre. Man kan også bare smide dem i sin morgenomelet eller i den grønsagstærte man alligevel laver til aftensmaden.
- Kærnemælkskoldskål er en grundopskrift der let kan tilpasses og tilsmages med andre af sommerens dejlige smage. Hyldeblomst, rabarber og jordbær er mine yndlinge som jeg har lavet længe inden de varianter kunne købes i butikkerne. Jeg er også ret vild med at tilsætte modne ferskner og give koldskålen lidt lakrissirup.

Opskrift på kærnemælks koldskål med tykmælk, citron og æg
Ingredienser
Koldskål
- 6 æggeblommer
- 3 spsk citron-vanilje sukker - kan erstattes af lidt reven citronskal og 2 tsk. vaniljesukker samt 3 spsk rørsukker.
- 2 spsk rørsukker - kan erstattes af almindeligt hvidt sukker men rørsukker smager bedre
- 1 liter kærnemælk
- 2 1/2 dl tykmælk - kan erstattes af andre tyktflydende yogurt produkter som græsk youghurt eller skyr.
Tilsmagning
- citronsaft
- vaniljesukker
- rørsukker
Sådan gør du
- Pisk en god og luftig æggesnaps ag æggeblommer tilsat rørsukker og citron-vanilje sukker.
- TIP: Jo bedre æggesnaps jo bedre koldskål. Pisk derfor med elpisker til rørsukkeret er helt opløst og æggesnapsen er lys og luftig.
- Rør æggesnapsen forsigtigt sammen med kærnemælk og tykmælk.
- Smag til med friskpresset citronsaft, vaniljesukker og rørsukker til din koldskål smager som du bedst kan lide den.
- TIP: Koldskålen kommer til at smage af lidt mere mens den hviler men du kan sagtens smage dig frem til den smag du kan lide allerede inden hviletiden.
- Stil på køl i mindst en time. Gerne 3.
- Koldskålen bliver lidt tykkere og mere smagfuld mens den hviler.
Servering
- Kom koldskålen i en pæn kande og server den med kammerjunkere eller koldskålsknas. Frisk frugt og frugtsirupper er også dejligt.
Noter
Koldskål servers helt klassisk med kammerjunkere
Opskrift på hjemmebagte kammerjunkere
Der bruges citron-vanilje sukker i opskriften
Klik her og se hvor nemt der er at lave. Den bedste måde at få det maksimale ud af vaniljestænger.
KOLDSKÅL ER DANSK SOMMER I EN TALLERKEN OG DERFOR ER MIN OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVET KÆRNEMÆLKS KOLDSKÅL SELVFØLGELIG EN DEL AF MIT TEMA MED DANSKE OPSKRIFTER FRA MORMORS KØKKEN. SE ALLE DE ANDRE KLASSISKE DANSKE OPSKRIFTER HER.
Skriv et svar