
Kylling i karry er en af de klassisk danske retter, der findes i et væld af forskellige familieversioner. Her får I min personlige udgave med kokos og masser af lækre grønsager. Det er en ret vi nyder hele året med forskellige sæson aktuelle grøntsager.

MORMORS OPSKRIFT PÅ KYLLING I KARRY
På en måde er det ret sjovt at tænke på at kylling i karry engang var noget af det mest eksotiske danskere spiste. I dag regner vi gryderetten for en af de klassiske danske retter, også selvom mængden af karry med årene er skruet op og langt de fleste opskrifter idag tilføjer kokosmælk. En rigtig dansk kylling i karry skal selvfølgelig smage af karry, men den skal ikke blive rigtig stærk så karrymængden er gennem årene vokset efterhånden som danskerene er blevet vant til mere krydrede retter. I dag er kylling i karry er et hit i de fleste familier og ikke uden grund for det er en rigtig mormorret som hele familien kan spise med fornøjelse og som kan laves på ret kort tid.

MIT TEMA MED MORMORS BEDSTE OPSKRIFTER
I år har jeg besluttet at dele vores familieopskrifter på 12 af de klassiske danske mormorretter. Én for hver af de 12 måneder. I januar var det hjemmelavet hønsekødssuppe og i februar helt klassiske frikadeller. Nu er det marts og dermed årets første forårsmåned. Det skal selvfølgelig fejres med en af de mormorretter som jeg synes smager mest af forår. Mange af de klassiske danske retter er jo lidt tunge og med fokus på kødet, men med gryderretterne er det jo heldigvis sådan at man kan tilsætte masser af ekstra grønsager uden at retten mister sin klassiske smag af barndommens mormor mad. Retten bliver bare lidt lettere og lidt grønnere, men smager stadigt præcis som den skal.

SÆSON
- Kylling i karry kan man spise hele året og det gør vi med stor fornøjelse hjemme hos os. Selvom det på den måde er en helårsret synes jeg alligevel at det er en af de mest forårsfriske af de klassisk danske retter. Det skyldes selvfølgelig den generøse mængde af sprøde grønsager. Bare lidt længere hen på foråret drysser jeg iøvrigt meget gerne retten med de første sprøde krydderurte spirer. Det smager fantastisk til.
TIPS OG TRICKS TIL KYLLING I KARRY
- Dette er jo en karryret og det betyder at det ikke er helt nemt at angive den præcise mængde af karry der skal bruges. Karry er jo et blandingskrydderi og ikke to blandinger er ens. Nogle er stærke andre milde. Desuden er der selvfølgelig forskel på den enkelte familie og på hvor stærk mad man gerne vil spise. Jeg har valgt at bruge karrypulver i opskriften da det jo er en klassisk mormoropskrift vi er ude i, men man kan selvfølgelig også bruge en god karrypasta i stedet. Prøv dig frem med det karrypulver du plejer at bruge og husk at smage til som man skal gøre det med alle retter, men især med karryretter.
- Jeg synes det er vigtigt at grønsagerne stadigt har bid og smager af sig selv sådan at retten er frisk og lækker. Mange af den ældre generation har det sådan at de synes at grønsager skal være helt gennemkogte. Høre du til den sidste skole giver du bare grønsagerne lidt længere til de er som du bedst kan lide dem.
- Der er flere skoler indenfor kylling i karry. Nogle familier spiser retten som den er med ris sådan som jeg også har fotograferet den her. Andre familier gør meget ud af at toppe retten med små æbletern, forårsløg, kokos, hakkede saltede nødder, krydderurter og mangochutcy, altså sådan en slags ristaffel. Hvis du har lyst til det sidste kan du se mine forslag til toppings i opskriften på boller i karry.
- Sovsen tyknes af mel og revne æbler/selleri. Man kan ikke smage mel fordi sovsen koger mere end 20 minutter. De revne æbler og selleri koger ud og bliver en smagfuld del af sovsen.

Opskrift på kylling i karry med kokosmælk og masser af grøntsager
Ingredienser
- 400 g kyllingebryst - skåret i pæne ensartede tern
Grønsager
- 2 løg
- 1 bundt nye gullerødder - (eller uden for sæson de tynde snackgullerødder)
- 1/2 lille blomkålshovde
- 1 bundt forårsløg
- 100 g slikærter
- 2 æbler
- 100 g selleri - (renset vægt)
Øvrige ingredienser
- 1 spsk rapsolie - (til høje temperature)
- 50 g smør
- 2-3 spsk. karry - (afhænger af hvor stærk din karry er og af hvor stærk du ønsker retten)
- 2 spsk. hvedemel
- 4 dl hønse bouillon - (kan erstattes med vand med bouillonpulver. Vælg herbabare eller hønsekød)
- 1 dåse kokosmælk
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. citronsaft - (Husk at gemme resten. Måske får du brug for den under tilsmagningen)
- Salt og friskkværnet peber
Tilsmagning (smag dig frem med disse ingredienser)
- salt og friskkværnet peber
- lidt sukker
- lidt citronsaft
- lidt karry
- eventuelt mangochutney
Til servering:
- Ris
Sådan gør du
Start med at ordne alle grønsagerne så de er klar til brug. Put dem i skåle efterhånden som de er klar.
- Skær løget igennem. Skær toppen af og pil skrællen af. Hak helt fint.
- Skrab eller skræl gullerøderne og skær dem i pæne mundrette stykker.
- Del blomkålen i kvarte og skyl den grundigt. Del blomkålen i små mundrette buketter. Kassere stokken eller spis den rå.TIP der er godt at huske til andre retter med blomkål: Det er nemmere at skylle et kvart blomkål end et helt.
- Vask forårsløg og skær i mundrette stykker på skrå.
- Vask slikærter og skær i skiver på skrå.
- Skræl æblerne og riv dem groft op i en tallerken. Kassere kernehuset.
- Skær skrællen af sellerien. Vask stykket og riv sellerien groft op i tallerknen til æblet.TIP: Jeg ændre i grønsagerne gennem sæsonen, fx kan man ikke få selleri om sommeren så der bruger jeg bladselleri eller springer helt over. Om sommeren bruger jeg masser af friskbælgede ærter istedet for slikærter.
Tilbered retten
- Varm olie op i en gyde. Tilsæt smør og lad det bruse af. Tilsæt de hakkede løg og lad dem stege for svag varme i 4 minutter til de er klare og bliver bløde. Rør rundt en gang eller to.TIP: På denne måde udvikler løgene en dejlig intens smag der er vigtig for retten.
- Tilsæt karry og lad stege med i 1 minut under konstant omrøring. Krydderierne i karryen skal vågne men selvfølgelig ikke brænde på.
- Skru op for varmen og tilsæt kyllingestykkerne. Brun dem godt på alle sider så de bliver smukt gyldne. Kryd undervejs med havsalt og friskkværnet peber.TIP: afhængigt af din gryde og dit komfur kan det eventuelt være nødvendigt med lidt mere smør.
- Tilsæt mel og rør det godt ind. TIP: Melet tilsættes for at tykne sovsen og det er vigtigt at det lige bliver vendt godt rundt så det får lidt varme og ikke klumper.
- Tilsæt revet æble og selleri. Bland det hele godt sammen.TIP: Måske synes du retten ser mærkeligt ud lige nu. Bare rolig de revne æbler og selleri vil koge ud i sovsen og bidrage med lækker smag og struktur.
- Tilsæt bouillon og bring kryden i kog. Tilsæt herefter kokosmælk og rør rundt.
- Tilsæt citronsaft og honning. TIP: Hvis du bruger honning i fast form kan du bare lade skeen med honningen blive et øjeblik i væsken så får du nemt det hele af.
- Tilsæt blomkål og gulerødder og skru ned for varmen så retten kun netop simre.
- Lad simre i ca 15 minutter. TIP: Jeg synes det er vigtigt at grønsagerne ikke bliver kogt for meget, men den præcise kogetid afhænger naturligvis af din smag samt af hvor stort du har skåret grønsagerne ud. Hold øje.
- Når grønsagerne er næsten der hvor du kan lide dem skal du tilsmage sovsen. Mangler den salt, peber, syre, karry, sødme? Smag dig frem til den smager som du og din familie bedst kan lide det.
- Tilsæt ærter og forårsløg og giv retten yderligere 5 minutter.
Servering
- Sever kylling i karry helt enkelt med kogte ris. Du kan også vælge at server ala ris taffel som i min opskrift på boller i karry.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 17/9/19
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.

MERE SULTEN EFTER KLASSISK DANSK MAD?

Skriv et svar