• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Marinas mad

Opskrifter fra mit årstidskøkken

  • Opskrifter
  • Mormor mad
  • Hyldeblomstsaft

Luftige boller – her bagt som brydebrød

2016-11-11 by Marina 52 kommentarer

Gå til opskrift Udskriv
Opskrift på bløde luftige boller

Disse bløde, luftige hvedeboller har rigtigt mange glade bage fans. Mine læsere bager dem til fødselsdage, til hyggelige eftermiddage med familien og også sådan “bare fordi” på dage hvor de trænger til forkælelse.

Opskrift på bløde hvedeboller
Lækre luftige boller. Her bagt som brydebrød. Perfekte til eftermiddagshyggen.

MIN OPSKRIFT PÅ LUFTIGE HVEDEBOLLER

Jeg bager meget. Som i rigtigt meget! Som oftest bager jeg dejlige brød med masser af groft mel, men af og til har vi lyst til helt lyse og luftige boller. Gennem årene har jeg eksperimenteret mig frem til den helt perfekte fremgangs måde, når man gerne vil bage boller så lette og bløde som en sommersky. Skal jeg spise lyse hvedeboller skal de nemlig være helt perfekt luftige og saftige, samtidigt med at de er bløde. Her får du opskriften på bløde luftige boller bagt som et smukt brydebrød, men du kan selvfølgelig også bage bollerne som almindelige boller.

På billederne og i opskriften er bollerne sat sammen som brydebrød. Boller bagt som brydebrød er simpelthen bare hyggelige.  Der er nemlig noget dejligt socialt ved at dele sådan en pladefuld brydeboller, der på en og samme gang er individuelle boller og et stort samlet brød. Desuden bevares fugtigheden i bollerne rigtigt godt når de sættes tæt sammen. Der bliver kort sagt mere af den bløde, luftige og saftige indre krumme.

Luftige boller. Opskrift

Jeg tror meget stærkt på at man skal spise både til helbredet og humøret og derfor spiser vi en blanding af grønt, groft og syndigt. Til den sidste kategori høre disse fantastisk luftige boller, der altid vækker lykke hvad enten de serveres til søndags brunch eller eftermiddagshygge og hvad enten de serveres som brydebrød eller som individuelle boller. Der er nemlig en helt særlig glæde ved af og til at bage sig en plade af de lyse lækre hvedeboller. Sådan nogle lyse lette boller kan nemlig noget andet end det grovere og mere fornuftige brød, vi spiser til dagligt. 

Bløde luftige hvedeboller er desuden perfekte til rigtigt at fremhæve smagen af dit hjemmelavede syltetøj, så jeg synes sagtens at bollerne kan gøre det ud for eftermiddagshygge på dage hvor man ellers ville have serveret kage.

Brydeboller.
Brydeboller ser smukke ud når de kommer på bordet.

VIGTIGE TIPS TIL DE BEDSTE BOLLER

Det er nu fire år siden jeg udgav opskriften på mine luftige lækre boller og rigtigt mange mennesker er blevet glade for at bage dem. Opskriften er fyldt med mine egne små trick som jeg har brugt mange år på at udvikle og teste af. Fordi opskriften er lidt anderledes hænder det også at nogle har lidt problemer med den. Derfor tænker jeg at jeg nu vil beskrive de vigtigste tips lidt bedre, ledsaget af et par billeder. Håber det afklarer spørgsmålene. Ellers skal I endelig bare spørger i kommentarfeltet!

Der er tre særligt vigtige tips til disse skønne luftige boller.

Luftig æggesnaps til de bedste boller

Luftig æggesnaps giver lette luftige boller

Den vigtigste hemmelighed er den luftige æggesnaps. Det er et trick jeg selv har udviklet og aldrig set i andre opskrifter på boller eller brød.

Hvis tricket skal virke er det utroligt vigtigt at æggesnapsen er pisket fuldstændig luftig. Jo bedre du pisker din æggesnaps, jo bedre boller vil du få. På billedet herover skulle du meget gerne kunne se at æggesnapsen er næsten lige så tyk som blødt flødeskum. Hvis ikke æggesnapsen er pisket tilstrækkeligt bliver bollerne ikke lige så luftige og lette.

På billederne og i opskriften bruger jeg en køkkenmaskine. Det gør jeg mest fordi dejen er meget blød og derfor svær at ælte pr håndkraft. Du kan imidlertid sagtens piske en lige så god og luftig æggesnaps med en almindelig elpisker.

Smørret rives til bollerdejen

Koldt smør giver sprøde lækre boller

For det andet tilsætter jeg koldt revet eller smuldret smør. Dette er meget vigtigt for det færdige resultat. Smeltet smør giver tunge boller, mens smør der smelter ind i bollerne under bagningen giver sprøde lækre boller.

Jeg anbefaler meget varmt (og uden at være betalt for det!) microplane rivejern, der gør det nemt at rive smørret direkte fra køleskabet. Bemærk iøvrigt også på billedet æggesnapsen, der stadigt er helt luftig selvom jeg på dette stadie har rørt vandet med gær og salt i æggesnapsen.

Sådan formes boller

Luften skal blive indeni bollerne, derfor skal de formes rigtigt

Når man gerne vil bage luftige boller handler det i høj grad om at holde fugten inde i bollerne. Derfor er det vigtigt at forme bollerne rigtigt så der ikke er sprækker hvor dampen slipper ud under bagningen. Du gør det ved at tage en klump dej i hænderne og ligesom spænde den op ved at folde den ind under sig selv til overfladen er helt ubrudt og spændstig. Sæt bollen med samlingen nedad.

Jeg foretrækker at gøre dette med let fugtige hænder, men hvis du ikke bryder dig om den fornemmelse kan du vælge at bruge lidt mel på hænderne i stedet.

Det er også af hensyn til fugten at bollerne sættes ind i en meget varm og fugtig ovn. Det får dem til at hæve godt op inden de danner skorpe.

Opskrift. Perfekte luftige boller.

SÆSON

  • Luftige boller spiser vi året rundt med årstidens syltetøj.

FLERE SMÅ TIPS OG TRICKS TIL LUFTIGE BOLLER

Se de vigtigste trick til opskriften illustreret med billeder herover.

Du kan opleve at din dej har brug for en anelse mere mel end det er angivet i opskriften. Dette kan skyldes at du ikke har fået mål væsken nøjagtigt af, at dine æg er større end normalt eller at luftfugtigheden er høj den dag du bager. Der sker ikke noget ved noget af det. Du tilsætter bare en smule mere mel når du ser at dejen ikke vil samle sig som den skal!

Hvis man vil lave et brydebrød er man nød til at have en del dej. Ellers bliver der ikke boller nok til at opbygge et smukt brød. Vil du kun lave den halve portion er det bedre at bage bollerne som individuelle boller.

Dejen til de luftige boller er meget blød og derfor svær at ælte i hånden. Det kan lade sig gøre og jeg har gjort det, men det er meget lettere med en røremaskine.

Jeg bager altid med en bagesten som jeg nu har ejet i 18 år og som praktisk taget bor i min ovn. Jeg vil på det varmeste anbefale at man anskaffer sig en firkantet bagesten, fordi det simpelthen er mere praktisk end en rund. Af grunde jeg ikke kan gennemskue sælges der efterhånden kun runde bagesten i danske butikker. Mig bekendt er Kunst og Køkkentøj de eneste der i øjeblikket har en firkantet bagesten. Jeg har flere gange købt dem som gaver og de er meget smukke, tunge og fantastiske at bage på. Kunst og køkkentøjs bagesten er lidt dyr, men den holder hele livet og vil gøre underværker for alt dit brød. (Bemærk at jeg ikke bliver betalt for anbefalingen). Hvis du ikke har en bagesten kan du bage bollerne uden. Du kan også vælge at sætte en bageplade ind i ovnen og lade den blive helt varm, så virker den lidt som en bagesten.

Opskriften på disse lækre boller har jeg faktisk udviklet i jagten på den perfekte burgerbolle. Det har taget mig længere tid at  finde løsningen på alle udfordringerne med burgerbollerne, men nu synes jeg at jeg har den helt rigtige opskrift. Du kan eventuelt tage et kik på opskriften her hvis du gerne vil bage bløde, lette og flade burgerboller.

HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM

Min opskrift på bløde hvedeboller er ikke svær, men det kræver lidt øvelse og håndelag at bage gode boller. Man skal lære at se på sin dej og vurderer om den skal bruge lidt mere mel for det afhænger både af det mel der bruges og af dagens temperatur og luftfugtighed. Læs alle mine gode råd i blogteksten. Man skal også bruge lidt øvelse på at lære at forme bollerne rigtigt. Til gengæld smager alle testversionerne også godt!

lette luftige boller. Opskrift

Opskrift på bløde, luftige boller. Her bagt som brydebrød

Disse lækre boller er lette og luftige som en sommersky og det er ikke uden grund at de er blevet kaldt verdens bedste boller. Metoden til at bage de luftige og saftige boller har jeg selv udviklet og her deler jeg hemmeligheden. I blogteksten kan du læse mere om de forskellige små tricks der gør disse boller særligt gode.
Luftige boller er noget af det hurtigste gærbrød du kan bage med succes. Der går 4 timer fra du begynder på dejen og til du kan sætte varme lækre boller på bordet. Det meste af tiden går med at dejen hæver.
4.66 fra 63 stemmer
Udskriv
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 40 min
Hævetid i alt 2 t 30 min
Samlet tid 50 min
Antal 12 boller (sådan ca)

Ingredienser

Ingredienser til luftige boller

  • 2 æg
  • 3 spsk. rørsukker - (kan erstattes af hvidt sukker)
  • 4 dl vand
  • 1 tsk fint salt - (lidt mere hvis du godt kan lide dine boller lidt salte)
  • 25 g gær
  • 750 g hvedemel
  • 50 g smør

Eventuelt til pensling af bollerne (kan undlades)

  • 1 æg

Sådan gør du
 

Luftig æggesnaps

  • Start med at piske en meget luftig æggesnaps ved at piske æg og rørsukker helt luftigt. Det skal blive lige så tykt som blødt flødeskum.
    TIP: På min Bjørn Teddy røremaskine giver jeg det 5-7 minutter på maksimal hastighed med piskeris. Hvis du har en anden røremaskine må du prøve dig frem til hastighed og tid, men skummet skal blive helt let og luftigt. Du kan også røre en meget luftig æggesnaps med en almindelig elpisker.
    DIY på luftige boller

Dej til luftige boller

  • Put vand i en stor målekande og tilsæt gær og salt. Rør det hele sammen til gæren opløses. Tilsæt til æggesnapsen. Bland det sammen med en gaffel uden at ødelægge luftigheden i æggesnapsen.
    DIY på luftige boller
  • Skift til dejkrog hvis du laver dejen på en røremaskine. Tilsæt mel og revet smør. 
    TIP: Det er nemmest at rive koldt smør på et microplane rivejern. Har du ikke et rivejern, hvor du kan rive koldt smør direkte i dejen, kan du istedet smuldre blødt smør i noget af melet til det nærmest får karakter af revet ost. Det virker fuldstændigt lige så godt, men tager et øjeblik længere.
    DIY p%C3%A5 boller revet sm%C3%B8r 1
  • Rør dejen sammen og ælt herefter til du får en blank og smidig dej med en let skinnende overflade. 
    TIP:
    På min teddy ælter jeg dejen i 12-15 minutter på 1.1. Dejen skal slippe siderne af ælteskålen helt ned til bunden. Hvis dejen vedbliver med at være meget våd og ikke vil slippe siderne kan du forsigtigt tilsætte lidt mere mel 1 spsk af gangen til du kan se dejen bliver mere fast og dejkrogen arbejder rigtigt med dejen. Den helt præsise mængde af mel afhænger både af mærke og af dagens luftfugtighed. Derfor må man selv være lidt opmærksom.
    Det kan godt lade sig gøre at ælte dejen i hånden, men vær opmærksom på at den er meget blød og derfor lidt besværlig. Tilsæt kun det absolut mest nødvendige ekstra mel under æltningen.

Hævning

  • Stil dejen til hævning i 2 timer. 
    NB: Skålen skal være overdækket. Nemmest og bedst simpelthen med et tætsluttende låg, men hvis du ikke har et låg kan du sætte film over skålen eller bruge en badehætte. Et viskestykke dur ikke da dejen vil tabe for meget fugt under hævningen. Dejen skal hæve flot op som på billedet og virke meget luftig med en lille opadvent bue. Hvis dejen begynder at falde lidt sammen igen har den hævet lidt for længe. Du kan dog sagtens bage bollerne alligevel.
    DIY på færdig hævet dej

OVN

  • Læg en bagesten ind på en rist midt i ovnen og sæt en bradepande eller støbejerns tallerken ned i bunden af ovnen. Tænd ovnen på 250 C (varmluft) og lad den varme op mens bollerne formes og efterhæver.
    TIP: 
    Hvis du ikke har en bagesten kan du sagtens bage bollerne uden.
    Bradepanden/støbejernstallerknen er til at hælde vand i, så der kommer damp i ovnen når bollerne skal bages.

Brydeboller eller almindelige boller

  • Slå dejen ganske forsigtigt sammen så du ikke fjerner alt luft men bare får en dej du kan arbejde med. Jeg gør dette fra kanterne af skålen og ind.
    Til brydebrød formes dejen til boller som du sætter tæt sammen på et stykke bagepapir. Start i midten og arbejd dig ud af. 
    Bager du helt almindelige boller er fremgangsmåden med den enkelte bolle den samme. Stil bollerne med god afstand på pladen. 
    TIP: 
    Behold mest muligt luft i bollerne og undlad at dele dejen unødigt. Jeg former bollerne med våde hænder ved tage en dejklump i hånden og trække dejen nedaf og indaf i bollen til overfladen glat og rund. Husk at sætte hver bolle på samlingen i bunden af bollen. Det gør ikke noget hvis bollerne har lidt forskellige størrelser bare det passer nogenlunde.
    Hvis du synes det bliver for klistret med de våde hænder kan du godt bruge lidt mel på hænderne i stedet for.
    DIY bollerne formes 1

Efterhævning

  • Lad bollerne efterhæve i 30 minutter. 

Bagning

  • Pensl eventuelt bollerne med sammenpisket æg umidelbart inden de skal i ovnen.
    TIP: Bollerne kan godt bages uden sammenpisket æg. Ægget giver en skinnede, blank og knasende skorpe, men bollerne får også fin skorpe uden.
  • Sæt bollerne i ovnen. 
    NB: Det er bedst at de bliver sat på et varmt underlag som en bagesten eller en varm bageplade. Brug en bagespade til at løfte bollerne ind i ovnen. Har du ikke sådan en kan du forsigtigt lade bollerne glide fra en kold bageplade og ned på det varme underlag. I begge tilfælde kan du bare lade bollerne blive på bagepapiret, det tager ikke meget af varmen fra bagestenen. 
  • Hæld lidt vand ned i støbejernstallerknen/bradepanden. Skynd dig at lukke ovnlågen og skru ned til ca 180 C (varmluft). Bag bollerne i ca 20 minutter til de er brune og lette. Bank eventuelt lidt under bunden på bollerne for at se om de er klar. 
    TIP: Hold godt øje under bagningen. Alle ovne er forskellige og bagetiden afhænger både af ovnen, størrelsen på bollerne og din dej.
  • Stil til afkøling på en afkølingsrist og spis dem gerne mens de endnu er lune.

Noter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN PÅ LUFTIGE BOLLER FRA?
I jagten på gode burgerboller har jeg i årevis arbejdet på at udvikle opskriften til de perfekte luftige hvedeboller. Dette er således min egen opskrift.
HVAD GØR DU MED RESTERNE
Bollerne er allerskønnest lune, men kan selvfølgelig også spises kolde. Opbevar dem i en brødkasse eller i en papirspose. Brød bør aldrig opbevares i køleskabet. Pga det revne smør smager disse luftige boller skønt ristet på brødrister dagen derpå. Bollerne fryser også glimrende.
KOM PÅ FORKANT
Man kan ikke rigtigt komme på forkant med bolle bagningen. Det er en væsenlig del af succesen bag de luftige boller at dejen kun hæver længe nok til at nedbryde smagen af gær. Du får derfor ikke samme luftige resultat hvis du skære ned på gærmængden og koldhæver, sådan som man ellers med succes kan gøre med mange typer brød.
HAR DU BAGT LUFTIGE BOLLER EFTER MIN OPSKRIFT?
Så vil jeg meget gerne høre din mening. Skriv meget gerne en kommentar. Jeg bliver super glad for alle kommentarer og lærer også meget af tilbagemeldinger. Denne opskrift er fx væsentligt forberedt pga spørgsmål fra mine læsere. TAK til alle der har bidraget. 
Du gør mig også glad hvis du vil bruge et øjeblik på at vurderer opskriften ved at trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. 
Opskriften er senest testet og revideret 8/4/21
Del gerne et billede på InstagramNævn @marinas_mad eller tag #marinas_mad. Jeg bliver så glad når jeg kan se mine opskrifter i brug.

Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:

Lidt om Marinas Mad

Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.

Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.

Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.

Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.

Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.

Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.

TAK fordi du læser med.

Juleversionen af de lækre boller er med marcipan og julekrydderier

Opskrift på juleboller

Juleboller med marcipan og julekrydderier

Pin
Share
Tweet
Email

Skrevet i: boller, Brød, Opskrift Tags: Boller, brød, brunch, brydebrød, eftermiddagshygge

Previous Post: « Madplan uge 45: Mortens aften
Next Post: Madplan uge 46 »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Mia skriver

    2017-10-09 kl. 2:24

    Skal smører være saltet? Og skal det i fryseren så man herefter kan rive det?

    Svar
    • Marina skriver

      2017-10-09 kl. 9:25

      Hej Mia

      Ja det er bare helt almindeligt saltet smør. Jeg river det direkte fra køleskabet men jeg har også et af de der super skarpe microplane rivejern og det går super nemt. Før jeg fik microplane rivejern smuldrede jeg smørret ud i melet med fingrene så det kan du også bare gøre. Begge dele virker lige godt, det er bare et spørgsmål om at smørret skal være findelt og det bliver fordelt i dejen. Det er under fordampningen af smørret under bagningen at det er med til at sikre de særligt luftige og lækre boller.

      God bagelyst

      Svar
    • Luna MAria skriver

      2020-03-16 kl. 9:14

      Hej Mia
      Jeg rev blot smørret, i direkte køleskabet, ned i dejen. Det fungere rigtig godt.

      Jeg fordoblede opskriften, til 24 boller, og der stod i opskriften, at der skulle to spisesker fulde groft salt. Det må være en fejl!! De var spiselige men det var pænt i overkanten.

      Eller en fantastisk opskrift.Tak for det 🙂

      Svar
      • Marina skriver

        2020-03-16 kl. 10:17

        Hej Luna Maria

        Tak for din kommentar. Det er sådan jeg bliver klogere på hvordan læserne bruger mine opskrifter så det er meget påskyndet og bliver brugt aktivt fremover.

        Med hensyn til saltet er det den mængde jeg selv bruger og jeg har bagt bollerne ofte og i årevis. Det er også første gang jeg høre det og opskriften bruges dagligt af masser af mennesker. Alligevel er din kommentar meget påskyndet for der er jo stor forskel på hvor meget forskellige typer af groft salt salter. Den type jeg selv bruger er måske mindre salt end andre. Af samme grund er jeg nu næsten altid gået over til at bruge fint salt til opskrifterne. Der er nemlig kun meget lidt forskel. Denne opskrift er en af mine tidligste og derfor med groft salt. Jeg vil nu bage med fint salt de næste par gange og rette opskriften til når jeg er sikker på den præcise mængde fint salt jeg vil anbefale. Derudover er der selvfølgelig også forskel på de spisesker man har i huset og på ens smagsløg. Til opskrifterne bruger jeg målesker så det er den officielle mængde, i min egen daglige madlavning tager jeg mere løst på det.

        Jeg håber du trods alt blev glad for opskriften og har lyst til at bage bollerne igen, næste gang dog helt sikkert med mindre salt.

        Mange varme køkkenhilsner

        Marina

        Svar
  2. Søren skriver

    2017-11-11 kl. 7:20

    Det må være verdens bedste opskrifter på boller ???

    Svar
    • Marina skriver

      2017-11-11 kl. 10:26

      Kære Søren

      TAK! Alle jeg kender er vilde med de boller, men det er jo en ekstra dejlig kommentar at få når det ikke kommer fra et menneske man kender personligt.

      Det er min helt egen opskrift med tricks jeg har brugt år på at forfine så jeg er faktisk lidt stolt af dem. Jeg kan også se at mange er glade for opskriften og vender tilbage igen og igen så jeg tænker at der må være andre der også er glade for opskriften.

      Hav en forrygende dejlig weekend og endnu engang tak fordi du gav dig tid til at kommenterer.

      Svar
  3. Amalie skriver

    2018-01-25 kl. 16:52

    Kan man måske putte nogle kærner i bollerne så de ik bliver helt lyse??

    Svar
    • Marina skriver

      2018-01-26 kl. 19:22

      Kære Amalie

      Man kan sagtens bruge grovere mel eller putte kerner i disse boller, det gør jeg tit selv.

      Man skal dog være opmærksom på at bollerne ikke bliver helt lige så lette og luftige hvis der bruges mel med mindre hævekraft (sådan som grovmel). Derfor bruger jeg oftest ikke mere end 200 g grovere mel. Vil jeg have grovere og sundere boller har jeg andre opskrifter jeg bruger. Dette er sådan lidt en luksus/forkælelse bolle.

      Når man bruger kerner skal man være opmærksom på at mange kerner suger fugt fra bagværket hvis de ikke har ligget i blød.

      Rigtig god bagelyst

      Svar
  4. Nynne skriver

    2018-02-23 kl. 17:40

    Bruger du bagepapir eller hvordan får du bollerne til at “glide” over på en nagestw ?

    Svar
    • Marina skriver

      2018-02-23 kl. 18:18

      Kære Nynne

      Ja jeg sætter bollerne på et stykke bagepapir så de kan glide af bagepladen/bagespaden og ind i ovnen på bagestenen. Det er langt det nemmeste. I virkeligheden tager bagepairet en lille bitte smule af varmen, men det er så lidt at det ikke gør noget med disse boller. Når jeg fx bager nanbrød eller pitabrød gør jeg det ikke fordi bagetiden der er så kort. Derfor lægger jeg dem ind enkeltvis på bagestenen.

      Iøvrigt tak for spørgsmålet. Jeg skal have det skrevet ind i opskriften og det er jo kun når jeg får spørgsmål at jeg for alvor kan forbedre opskrifterne ❤️

      God bagelyst og god weekend

      PS: det er noget bøvl at skrive på telefon/ipad. Stavekontrolen har bare sit eget ret mærkelige liv… ?

      Svar
  5. Nynne skriver

    2018-02-23 kl. 17:41

    Der sku naturligvis stå bagesten 😀

    Svar
  6. Kamilla skriver

    2018-03-02 kl. 12:22

    Kan de gøres klar dagen før så de bare skal sættes i ovnen imorgen?

    Svar
    • Marina skriver

      2018-03-02 kl. 16:00

      Kære Kamilla

      Som jeg skriver i teksten er disse boller ikke velegnede til koldhævning. Koldhævede boller får en anden struktur og ikke den lethed som man kan få med hurtigt hævet brød som dette. Der er også en stor smagsforskel. Faktisk bager jeg mange flere koldhævede og grovere brød og boller, men jeg har endnu ikke delt opskrifter på dem her. Hvis du vil bage disse boller er du altså nød til at overholde hævetiden sådan nogenlunde. Kan du ikke det vil jeg anbefale koldhævede boller.

      God bagelyst og god weekend

      Svar
  7. Line skriver

    2018-03-15 kl. 16:35

    Jeg må simpelhen rose, jeg skulle Idag til noget hygge med nogle tøser der er i min termins gruppe og jeg skulle selfølgelig have boller med og da jeg leder på nettet efter nogle boller som skulle være luftige osv kom denne frem og jeg må sige jeg ALDRIG selv har bagt så godt boller før og de smager himmmelsk ?
    Jeg er så glad for du har lagt den op ??
    Kan man bruge dem til pølsehorn også ?
    Jeg havde lidt svært ved at for dem og specielt med våde hænder, er der et gif eller er det bare øvelse ?

    #takfordudelermedos ??

    Svar
    • Marina skriver

      2018-03-18 kl. 18:25

      Kære Line

      TAK for den skønneste kommentar. Jeg kan jo se at rigtigt mange er glade for den opskrift og vender tilbage til den igen og igen, men der er ikke mange der som du tager sig tiden til lige at ligge en kommentar. Det er jeg simpelthen så glad for at du har gjort og jeg er selvfølgelig også virkelig glad for at bollerne blev en success.

      Jeg har aldrig brugt denne dej til ting som snobrød og pølsehorn. Man kan sikkert godt, men hele ideen med opskriften er at optimerer luftigheden med de forskellige små tricks jeg har udviklet og til pølsebrød foretrækker jeg en mere smidig og medgørlig dej. Tilgengæld bruger jeg metoden til forskellige andre boller bla nogen med lidt grovere mel.

      Mit lille trick med at forme brød og boller med våde hænder i stedet for hænder med mel på, bruger jeg stort set altid. Jeg synes det giver meget sprødere og lækre boller men det kan sagtens passe at man lige skal vende sig til det. Sådan er det jo med det meste. de første gange man prøver at gøre tingene på en ny måde driller det lidt men efter nogen gange bliver man god til det. Ellers er der jo ikke noget i vejen for at bruge mel på hænderne istedet.

      Endnu engang tak for skøn kommentar og godt forår (når ellers vinteren langt om længe får pakket sammen).

      Svar
  8. Ulla skriver

    2018-05-11 kl. 15:26

    Nøj hvor er det fantastisk!!
    Jeg plejer at være en hat til gærdej, men de her lykkes, de blev helt lette og luftige og smager skønt? jeg er SÅ glad, sidder i mit drivhus og nyder en helt frisk bagt til en kop kaffe ???

    Jeg synes dog det var noget klister værk at forme dem med våde hænder… har du nogle fif til det?
    Og er det varmluft eller almindelig ovn du bager dem i?

    Hilsen Ulla

    Svar
    • Marina skriver

      2018-05-15 kl. 12:16

      Kære Ulla

      Hvor er jeg bare glad for at bollerne blev en succes for dig og nøj hvor det lyder fantastisk med friske hjemmebagte boller i drivhuset.Det er med at nyde de der sommerdag for vi ved aldrig hvor mange vi får (og sommerdage i foråret er måske det smukkeste vi har i Danmark).

      Hvis man ikke er helt så vandt til at bage er det helt rigtigt at dej er ret klistret og endnu mere med de våde hænder som jeg foretrækker at bruge. Sagen er at god dej ER lidt klistret på en særlig måde som man lære at genkende når man er vandt til at bage. Faktisk kan det sagtens være det der plejer at gå galt for dig, for når man håndælter har man en tendens til at bruge alt for meget mel for at få dejen mindre klistret. Det betyder dels at bollerne bliver tørre og dels at dejen ikke bliver æltet nok så der ikke kommer luft ind i det færdige bagværk. Hvis du synes kan du bare bruge lidt mel på hænderne i stedet for de våde hænder. Jeg tror det er en tilvænningsting at have det godt med den lidt klistrede dej fornemmelse. Selv synes jeg jo at en godt æltet dej er lækker at røre ved, mens en knap så velæltet dej er klistret på en ubehagelig måde.

      Jeg bruger iøvrigt varm luft og en lavabageplade.

      Masser af forårshilsner og tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig. Det gør mig så glad.

      Svar
  9. Charlotte skriver

    2018-05-16 kl. 8:34

    Du skriver man skal hælde vand i bunden af ovnen, mener du et fad med vand, eller hælder du vand direkte i bunden af ovnen, så det fordamper?

    Svar
    • Marina skriver

      2018-05-18 kl. 13:33

      Kære Charlotte

      Jeg må indrømmer at jeg hælder vand direkte ned i bunden af ovnen. Det virker super godt for næsten alt bagværk men af hensyn til rengøringen ville det nok være bedre at stille en lille foliebakke derind som man kan hælde vandet i. Det tror jeg selv jeg vil gøre hvis jeg en dag får en ny ovn.

      God bagelyst

      Svar
      • Charlotte skriver

        2018-05-20 kl. 10:45

        Jeg har pyrolyse i min ovn, så den klarer selv rengøringen bagefter ? Jeg er i gang med at afprøve opskriften nu, og dejen æltes, men synes den ser noget klistret ud efter 5 minutter indtil videre.

        Svar
        • Marina skriver

          2018-05-24 kl. 13:58

          Kære Charlotte

          Smag og behag er heldigvis forskelligt og hvis du har en god opskrift er det da bare med at holde sig til den. Især hvis du også kan gøre det på kortere tid. Selv synes jeg nu ikke at jeg kan få hurtigere hævet dej end denne hvis jeg vil undgå gærsmagen, men man bliver jo hele tiden klogere så måske en dag? Jeg vil nu godt sige at du i din ene kommentar skriver at dejen er meget klistret. Det synes jeg den skal være efter 5 minutter men jeg stod jo ikke i dit køkken og det kan jo være at den af en eller anden grund er blevet for våd? Det er selvfølgelig også vigtigt at dejen er helt færdigæltet (til den har det der blanke skær) men det ved du selvfølgelig når du er vandt til at bage. Rigtig god sommer.

          Svar
  10. Charlotte skriver

    2018-05-23 kl. 18:21

    Det er nu ikke min favorit opskrift, de bliver ikke lige så luftige som dem jeg plejer, og de tager kun halvdelen af tiden.

    Svar
  11. Ann skriver

    2018-08-27 kl. 19:37

    Hej ☺️

    Har du erfaringer med at fryse bollerne? Skal lave 60 boller, så kunne godt tænkte mig at lave dem lidt i forvejen og ad flere omgange.

    Mvh Ann

    Svar
    • Marina skriver

      2018-08-27 kl. 19:59

      Kære Ann

      Jeg fryser simpelthen aldrig disse boller (som oftest forsvinder de lige når jeg har bagt dem. Det er nemlig ikke vores hverdagsboller så alle bliver så glade når jeg har bagt dem). Jeg vil imidlertid tro de kan fryses for brød fryser i almindelighed rigtigt godt. Hvis du har tid vil jeg anbefale at bage en portion og fryse et par boller og så se hvad du synes om dem når du har tøet dem op. Det er sådan jeg selv plejer at gøre når jeg skal vurderer om noget fryser godt. I øvrigt vil jeg tage en bolle fra næste gang jeg bager dem og putte den i fryseren så jeg kan finde ud af om jeg vil anbefale frysning.

      Rigtig god fornøjelse med bollerne. Jeg håber du får en hyggelig dag med dem du skal dele dem med.

      Svar
  12. Louise skriver

    2018-10-24 kl. 8:53

    Har gennem længere tid forsøgt at finde en luftig fødselsdagsbolle – de er blevet udmærket, men ikke specielt luftige.
    Denne bolle slår alt, super luftige og lækre, god smag og familien var vilde med dem. Min ældste datter mente de var fuldstændig som de teboller vi køber hos bageren. Jeg har aldrig bagt så gode boller!

    Jeg lavede lidt om på opskriften – brugte mælk istedet for vand og bagte dem på normal vis dvs efterhævede dem på bageplade og bagte dem derefter på bagepladen der ikke var forvarmet. Brugte ikke vand i ovnen.

    Men mange tak for opskriften – det er hermed blevet min yndlingsopskrift på boller 🙂

    Svar
    • Marina skriver

      2018-10-24 kl. 10:03

      Kære Louise

      Sikken ære at min opskrift er blevet din yndlingsopskrift. TAK!

      Jeg er glad for at mine luftige boller blev en succes hjemme hos jer og sikken dejlig ros fra både dig og din datter. Det betyder virkeligt meget for mig at du tog dig tiden til at give mig en tilbagemelding for det er jo først når mine opskrifter er ude i andre menneskers køkner at jeg ved hvad der virker for folk.

      Opskriften på de luftige boller er optimeret for netop luftighed og det er derfor jeg bruger vand i stedet for mælk, der gør bollerne lidt tungere (rådet med fugt i ovnen og den varme plade er af samme gode grund). Imidlertid kan man jo selvfølgelig sagtens lave om på de fleste opskrifter og når det er fødselsdagsboller du bager synes jeg faktisk at det giver rigtig god bageteknisk mening med mælk, der giver lidt mere smag og en lidt tungere bolle. Faktisk synes jeg oftest at fødselsdagsboller er endnu tungere/federe end jeg disse bliver med mælk. Måske jeg skal have eksperimenteret lidt med det. Det er bare lidt farligt, fordi vi jo selvfølgelig spiser alt hvad jeg laver til bloggen, både når jeg tester og når jeg fotograferer. Der kan godt gå virkelig mange test på en opskrift så jeg passer lidt på med at tage for mange søde ting ind i testkalenderen…

      De to andre gode råd du har lavet om på er bare for lige at give det sidste lille puf til den optimale bagning og de kan sagtens droppes hvis man synes det er for besværligt!

      Måske jeg skulle finde en måde at skrive ind i opskrifterne hvornår et råd er virkeligt vigtigt og hvornår det bare lige gør tingene lidt bedre?

      Endnu engang mange tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig.

      Mange efterårshilsner

      Marina

      Svar
  13. Helge Christensen skriver

    2019-08-23 kl. 13:37

    Jeg eksperimenterer en del med brød, men denne opskrift er simpelthen den bedste, jeg indtil nu har fundet. Fantastisk. Tak for det

    Svar
    • Marina skriver

      2019-08-23 kl. 14:21

      Kære Helge

      Hvor er jeg bare glad for at høre det! Jeg har faktisk brugt mange år på at nå frem til denne metode som jeg ikke har set andre steder. Derfor betyder det virkeligt meget når en brød entusiast også synes opskriften er god. Jeg bager selvfølgelig også andre slags brød og meget gerne lidt sundere brød (ofte med en fordej) men når der skal bløde luftige luksus boller på bordet så er det denne opskrift jeg selv bruger.

      Sjovt nok står jeg faktisk lige netop nu og bager boller efter min egen opskrift og det er jo også denne metode jeg altid bruger til burgerboller (idet opskriften faktisk er udviklet fordi jeg manglede en god opskrift til burgerboller).

      TAK fordi du gav dig tid til at skrive en kommentar og rigtig god bagelyst

      Marina

      Svar
  14. Ingeborg skriver

    2019-09-09 kl. 21:59

    Kære Marina

    Elsker også bløde og luftige “mormor”-boller, og har lige prøvet en amerikansk opskrift, hvor de skulle pensles med mælk både før og efter bagning. Det er måske til den, bogstaveligtalt, mere tandløse side, da man så ikke får en sprød skorpe, men oplever nogle gange, at luftige boller kan blive noget tørre dagen derpå, og mælken er med til at hjælpe på, at bollerne bliver ved med være bløde og friske. Vil prøve din opskrift en dag og prøve at rive smørret, som du skriver. Spændt på at prøve dem:)

    Mvh.
    Ingeborg

    Svar
    • Marina skriver

      2019-09-10 kl. 12:33

      Kære Ingeborg

      Det lyder spændende med de amerikanske boller men jeg tror næsten de bliver for bløde til min smag hvis de pensles med mælk efter bagningen. Når jeg bager burgerboller (hvor de jo skal være bløde) ligger jeg bollerne under et rent viskestykke når de kommer ud af ovnen. Så bliver de også bløde ovenpå fordi dampen ikke slipper væk på samme måde.

      Men ja jeg tror alle boller er bedst den dag de er bagt og det gælder i særdeleshed for bløde hvedeboller. Boller med smør er dog typisk fantastiske at riste og det er det vi typiske gør med disse hvis vi har rester af dem.

      Når smør helst skal tilsættes koldt til bolledejen (og ikke smeltes som i mange opskrifter) er det fordi det hjælper bollerne med at hæve meget bedre og skaber små lufthuller i dejen. Jeg vil meget anbefale dig at prøve. Jeg tror nemlig du bliver glad.

      Mange hilsner og god bagelyst

      Marina

      Svar
  15. Kennerh skriver

    2020-01-19 kl. 7:03

    Virkelig de bedste boller jeg hidtil har lavet mine drenge og kone er helt vilde og vil have jeg laver dem hver weekend…

    Svar
    • Marina skriver

      2020-01-19 kl. 9:45

      Kære Kenneth

      Mange, mange tak fordi du gav dig tid til at skrive. Det betyder meget at du er glad for min opskrift på boller. Jeg har jo selv opfundet metoden og vi er selv så glade for dem. Håber det bliver til mange hyggelige weekender fremover.

      Mange januarhilsner fra

      Marina

      Svar
  16. Marika skriver

    2020-03-23 kl. 9:00

    Jeg ved ikke om jeg gjorde noget forkert. Jeg brugte en røremaskine til at ælte dejen. Men selv da jeg hældte lidt ekstra mel slap dejen ikke på noget tidspunkt bunden. Efter bollerne var formet og havde hævet var bagepapiret så vådt at jeg slet ikke kunne få dem af bagespatlen (der lå under bagepapiret). Må også tilslutte mig den tidligere kommenter om at de er lidt for salte for min smag.

    Svar
    • Marina skriver

      2020-03-23 kl. 11:18

      Hej Marika

      Tak for din kommentar. Jeg værdsætter dit input og er faktisk netop nu (og pga din og den foregående kommentar) gået i gang med en test med fint salt så jeg kan få opskriften rettet til. Som du kan se har opskriften også masser af positive kommentarer (og endnu flere på IG og i mit virkelige liv). Så sent som denne morgen har “søsteropskriften” på burgerboller fået virkeligt meget ros i kommentarfeltet. Jeg tror derfor at det er et spørgsmål om at få metoden forklaret godt nok. Lige med hensyn til salt er der dog også meget forskel på smagsløg så det er ikke sikkert jeg kan ramme det helt præcist til alles tilfredshed.

      Med hensyn til dejen skal den ikke være så våd og dit instinkt med at tilføje lidt mere mel er helt rigtigt. Dej er levende og der er mange faktorer der kan påvirke, fx om man har fået målt væden helt præcis op, om æggene er af standart størrelse og faktisk også dagens luftfugtighed. Derfor kan det jo godt hænde at der skal lidt mere mel til og det vil jeg efter dit input også skrive ind i opskriften. Bagepapiret skal ihvertfald ikke være vådt. Det har jeg aldrig oplevet ?

      Endnu engang Tak fordi du gav dig tid til at kommenterer. Jeg bliver klogere hver gang!

      Med mange forårshilsner

      Marina

      Svar
      • Marika skriver

        2020-03-23 kl. 11:30

        Mange tak, jeg giver den et skud til. Det skal også lige tilføjes at det færdige resultat var de mest luftige boller jeg nogensinde har bagt. Lavede to versioner en med chokolade og en uden. Og de var næsten lige våde hver gang. Men vil helt sikkert bruge din opskrift som guidelinen fremadrettet

        Svar
        • Marina skriver

          2020-03-23 kl. 11:38

          Hej Marika

          Det er virkeligt dejligt at høre at selve resultatet var godt ? Er nu færdig med min egen test bolledej som jeg lavede med fuldstændigt nøjagtige mål som i opskriften (tit er det lidt mere på slump fx med smørret). I mit køkken er det spot on. Dejen blev helt som den skulle være og slap røreskålen ned til bunden. Prøvede forgæves at få et billede af det men har fået et billede jeg tror dur af den piskede æggesnaps. Tænker nemlig måske også det kan være æggesnapsen der ikke er pisket nok? Er nu spændt på om familien synes den nye mængde salt er god. Jeg kan jo ikke bruge mine andre testspisere i disse dage…

          Håber du kan holde humøret oppe

          Marina

          Svar
  17. Malene skriver

    2020-04-21 kl. 12:56

    Hej 🙂 jeg synes du skal have stor ros for at teste dine opskrifter igennem så mange gange, og rette til ifht kommentarerne (efter du selv har prøvet det af igen!). Det giver mig en tryghed i at jeg nok godt kan finde en opskrift fra din blog frem og bruge den når jeg får gæster, uden at have prøvet den af selv før på noget tidspunkt, fordi dine opskrifter med stor sandsynlighed vil virke. Jeg lærer meget af at læse denne opskrift, og det er fedt 🙂

    Jeg har et par spørgsmål:
    – jeg har brug for at bage et brød/boller/lignende som jeg kan bage 1-2 dage før det serveres, uden at skulle genopvarme/riste eller andet før servering, men at det altså kan holde sig friskt og ikke skal fryses ned imellem tiden. Jeg læste du anbefalede at de serveres lune fra ovnen, så vil det sige at det er sådan at du ikke vil anbefale denne opskrift hvis det først bliver serveret mindst 24 timer efter det er bagt?
    – Istedet for hele æg til æggesnapsen, har du så eksperimenteret med æggehvider, da jeg kunne forestille mig at det ville gøre det endnu mere luftigt? Ikke at det lyder som om denne opskrift har brug for det, men bare som eksperiment 😉 Tilgengæld ville det dog måske også blive hurtigere tørt så der skulle tilsættes mere smør for at kompensere for det fedtstof der ellers ville være i et helt æg?

    Svar
    • Marina skriver

      2020-04-21 kl. 15:11

      Hej Malene

      Mange tak for ros. Det gør mig super glad at du kan se jeg gør mig umage.

      Selvom jeg virkelig prøve at komme med så mange tips og forklaringer som muligt er det dog altid en god ide at prøve opskrifter af hvis det er muligt. Der er stor forskel på smagsløg, ovne, røremaskiner og alt muligt andet og man arbejder også mere sikkert når man har prøvet en opskrift på forhånd. Især når der er pres på som til juleaften og gæster.

      Langt de fleste der bager disse boller er fx virkeligt glade for opskriften og flere siger de synes de er de bedste boller de har smagt. Alligevel er der også nogle der ikke kan få held med opskriften og sådan er det jo selv med opskrifter hvor man har gjort sig umage.

      Til dine spørgsmål:

      Man kan godt spise bollerne dagen efter selvom de er bedst på dagen. Generelt er alt brød bedst på dagen og især hurtigt hævede boller som disse. Langtidshævede boller og brød holder sig bedre, men smager selvfølgelig også anderledes og har en anden struktur. Jeg har detsværre endnu ikke delt nogle af mine opskrifter på Langtidshævede brød (selvom det er det jeg bager mest). Prøv istedet at kikke på opskrifterne hos dygtige Lene fra https://bagvrk.dk/ hvis du gerne vil bage et langtidshævet brød.

      Jeg har ikke eksperimenteret med æggehvider alene. Metoden til disse boller har jeg udviklet over mange år og jeg begyndte med at tilsætte hele æg fordi det gav en god smag og holdbarhed til bollerne. Gradvis fandt jeg så på at eksperimentere med at piske dem mere og mere og da skummet nu er helt stift giver det virkelig god luftighed i bollerne. Jeg tror umiddelbart at det først og fremmest er smagen jeg ville savne hvis jeg bagte dem med æggehvider alene. Men du har ret. Det skal prøves en dag for det er interesant at se hvad der sker.

      Rigtig god bagelyst

      Marina

      Svar
  18. Alberte skriver

    2020-04-30 kl. 22:43

    Hej Marina,
    Hvor meget skal bollerne veje, når man vil bage almindelige boller?

    Svar
    • Marina skriver

      2020-05-01 kl. 8:31

      Hej Alberte

      Beklager men jeg har aldrig vejet bollerne bare delt dejen op i nogenlunde lige store stykker og formet dem til boller så det kan jeg ikke svare på. Med denne dej er det vigtigt at beholde mest muligt luft inden i dejen og ikke dele den flere steder end nødvendigt. Hvis man giver sig til at veje og flytte små stykker dej frem og tilbage for at få alle bollerne til at veje det samme så bliver de ikke lige så gode. Det gør ikke noget hvis man ikke rammer helt præcist og der er en smule forskel på størrelsen. Iøvrigt kan du bage dem i den størrelse du har lyst til.

      God bagelyst

      Marina

      Svar
  19. Elisabeth skriver

    2020-10-29 kl. 17:28

    Ælter du dejen igen efter hævningen, eller tager du bare klumper af dej direkte fra portionen til at forme hver enkelt bolle

    Svar
    • Marina skriver

      2020-10-29 kl. 18:02

      Hej Elisabeth

      Jeg slår dejen ganske let sammen og former bollerne. Hvis man ælter dejen igen modstår man alt luften. Jeg kan godt se det ikke står helt klart og skal nok få det rettet.

      Mange tak for din kommentar og rigtig god bagelyst

      Mange efterårshilsner fra

      Marina

      Svar
  20. Elisabeth skriver

    2020-11-19 kl. 19:27

    Hej og tak for en lækker opskrift.
    Jeg har bagt bollerne 3 gange nu, og hver gang bliver de super lækre. Første gang fulgte jeg din opskrift slavisk, og næste gange ændrede jeg en smule. Vi er vilde med frisk pomerans og sukat skal, som jeg køber i store halve og selv skærer ud. Jeg hakker hvad der svarer ca 50 g af hver samt 50 g pekannødder. Men vigtigst erstatter jeg det halve af den almindelige hvedemel med Manitobamel. Det giver super lækre boller som faktisk ikke behøver at ristes dagen efter for at være rigtig lækre. Selve bagningen gør jeg helt som i opskriften

    Svar
    • Marina skriver

      2020-11-19 kl. 19:51

      Hej Elisabeth

      Det lyder bare rigtigt lækkert og hvor er jeg glad for at du kan bruge opskriften som udgangspunkt.

      Dine boller lyder som juleboller og det er faktisk også denne opskrift jeg også selv bruger som udgangspunkt for mine. Jeg kan også sagtens finde på at tilsætte pomerans og sukat, men hvis min opskrift kommer på bloggen bliver det detsværre uden. Man kan nemlig ikke få de gode store halve i provinsen og jeg prøver altid at skrive opskrifter folk kan købe ind til uden alt for meget bøvl. Jeg er selv lige kommet hjem med frisk sukat og pomerans fra København til julebagningen og glæder mig til at bage i næste uge ❤️

      Og manitobamel er så lækkert. Måske skal jeg faktisk anbefale det til julebollerne.

      Men ristningen vil jeg nu nødigt undvære. Jeg kan nemlig super godt lide når bollerne får den sprøde riste skorpe og bliver varme igen…

      Mange TAK for en super dejlig og inspirerende kommentar.

      Mange hilsner

      Marina

      Svar
      • Elisabeth skriver

        2020-11-19 kl. 23:59

        Ja du har ret det lyder som juleboller. Men min farmor bagte faktisk et brød hun kaldte rosenbrød/rosinbrød pomerans og sukat…. og vi spiste det hele året. Så jeg er nok vandt til at denne smag ikke er specielt julet. Nå men altså jeg køber mine pomerans og sukat i em ostebutik i Randers. De står på disken i nogle kæmpe glas. Tror også andre osteforretninger har dem. Hvis du skulle få lyst til at gå på jagt ?

        Svar
        • Marina skriver

          2020-11-20 kl. 6:22

          Det lyder som et dejligt brød og ikke mindst pga af alle minderne.

          Jeg har været i alle specialbutikker her i Holstebro og de har det ikke. Ved også mange andre byer her Vestpå har det på samme måde.

          Fordelen ved at bo i en stor Vestjysk provinsby er at jeg har en ret god ide om hvad der er nemt at få i butikkerne.

          Men jeg klager ikke for jeg er jo tit i København fordi min mand bor og arbejder der. Så køber jeg bare med hjem.

          Endnu engang tak fordi du skrev. Det var en hyggelig snak og jeg elsker historien om din farmor og hendes rosinbrød ❤️

          Svar
  21. Anni skriver

    2021-04-06 kl. 20:09

    Hej Marina. Ingen diskussion. De bedste boller jeg har bagt, pga din opskrift ! Ulla spørger d 11 maj 2018 om det er i varmluft el alm ovn du bager bollerne. Du svarer varmluft men i opskriften står der alm ovn. Én ting til, der står i opskrift at hævetiden er 3t 10m. Efter jeg havde æltet, lod jeg hæve 2t. Og bagefter da de var på pladen lod jeg hæve 30m. Altså 2 1/2 t?? Men tak for super gode boller 👩‍🍳

    Svar
    • Marina skriver

      2021-04-08 kl. 10:17

      Hej Anni

      Allerførst er jeg selvfølgelig super glad for at du har succes’s med min opskrift på luftige boller. Det gør mig virkelig glad. Og så må du undskylde at jeg har været nogle dage om at svare dig. Jeg har været væk fra bloggen i nogle dage.

      Med hensyn til ovn og hævetid er det super gode spørgsmål du stiller, men virkeligheden er faktisk at man kan det med succes på lidt forskellige måder. Alle ovne er jo forskellige og man kender sin egen bedst. Tilsvarende er der forskel på mel og på hvor varmt der er der hvor man lader sin dej hæve. Derfor kan hævetiden også være forskellig. I mine meget gamle kogebøger angives den slags (og mange andre ting) slet ikke fordi man regner med at den der bager kikker på sin dej og sin ovn og selv kan justerer. Det går selvfølgelig ikke i en moderne opskrift og jeg er faktisk normalt meget hys med at få opskrifterne så rigtige og detaljerede som muligt. Derfor er jeg super glad for at du skriver så jeg snarest kan få rettet til.

      Med hensyn til ovn er min ovn faktisk i stykker og dur nærmest kun på varmluft. Så jeg laver mere eller mindre alt på varmluft og det går super fint, men jeg ved jo godt at nogle ting (fx småkager og langtidsstegning) bør foregå ved almindelig ovnvarme. Derfor justerer jeg og skriver det som jeg ved det skal være. Min ovn er nemlig super god på varmluft men jeg ved godt at ikke alle ovne er lige så hensynsfulde. I lejligheden på Frederiksberg har jeg en ovn der virker, men den er lillebitte og måske også anderledes end de fleste ovne. En dag ønsker jeg mig virkeligt et komfur hvor størrelsen på ovnen passer med de fleste danskeres, men hvor jeg kan stole fuldstændigt på temperaturen og derfor give de bedst mulige råd.

      Med hensyn til hævetid kan jeg da godt se at det står forkert i overskriften. Lige det ved jeg simpelthen ikke hvordan er gået til for jeg har jo heldigvis skrevet rigtigt i selve opskriften.

      Endnu engang TAK fordi du skrev og hjalp mig. Lige de her boller bager jeg fuldstændigt på rygraden hver fredag til min mand. Alle de andre ting jeg bager varierer mere.

      Mange varme forårshilsner

      Marina

      Svar
  22. Mette skriver

    2021-11-23 kl. 19:34

    Hej. 🙂 Dækker du bollerne til meget noget mens de efterhæver på bagepapiret før de kommer i ovnen? Hvis du dækker dem til med film som ved hævningen, skal filmen så sidde helt tæt omkring bollerne så der ikke kommer luft til, eller hvordan?

    På forhånd tak. 🙂

    Vh Mette

    Svar
    • Marina skriver

      2021-11-25 kl. 13:16

      Hej Mette

      Undskyld jeg ikke har svaret før. Det har været helt tosset travlt de sidste dage. For at være ærlig dækker jeg ofte ikke bollerne til mens de hæver, men hvis det skal gå rigtigt til så skal man dække dem med et hæveklæde eller et let fugtigt viskestykke (lidt vand med en forstøver på toppen af viskestykket er godt). Hvis luftfugtigheden er lav eller det er sommer dækker jeg dem til sådan. Jeg lægger aldrig film over. Det vil klæbe til bollerne.

      Håber du blev glad for opskriften. Vi elsker de boller i vores familie

      Mange varme november hilsner

      Marina

      Svar
  23. Birgitte windfeld skriver

    2021-11-24 kl. 14:45

    Lækre opskrift , den skal prøves
    Hilsen blåbærmama

    Svar
    • Marina skriver

      2021-11-25 kl. 13:11

      Hej Blåbærmama

      Så hyggeligt at høre fra dig. Vi stornyder de sidste frosne blåbær i fryseren og jeg håber meget det kan lykkes at komme forbi til blåbærplukning næste år selvom vi er flyttet.

      Jeg håber du bliver glad for opskriften på boller. Vi er virkelig glade for dem og de er fx også virkeligt gode med blåbærsyltetøj.

      Mange hilsner

      Marina

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL MIT ÅRSTIDSKØKKEN

Her på Marinas Mad deler jeg ud af mine yndlingsopskrifter på dejlig hverdagsmad. Jeg tror det er vigtigt at spise både til helbredet og humøret og deler alle slags opskrifter fra de super sunde til de syndigt dejlige. Velkommen.

Lemonade

Opskrift på lemonade

Få hemmeligheden til den bedste lemonade jeg kender

Glas med rabarberlemonade på en bakke: Man kan se citron og isterninger

Rabarber lemonaden er noget af det bedste man kan lave i rabarber sæsonen.

Jordbær lemonade

Dejlig forfriskende jordbær lemonade

Opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft er ren sommermagi. Få alle mine bedste tips til den bedste hyldeblomstsaft. Masser af billeder og gode råd.

Havregrynskager

Opskrift på gammeldags havregrynskager

Nemme og lækre havregrynskager. Perfekte at bage med børn

Udrul småkagedej til udstikssmåkager

Nem småkagedej - perfekt til udstik og vinterferie hygge

Sommer frokostretter

Opskrift på hønsesalat med grønne asparges

Hønsesalat med friske grønne asparges er en dejlig frokostret.

Fiskefrikadeller

Opskrift på Fiskefrikadeller

Min bedste opskrift på dejlige gammeldags fiskefrikadeller.

Æggesalat

Opskrift på æggesalat

Min populære opskrift på hjemmelavet æggesalat har fået DIY billeder.

SØG I ALLE INDLÆG

FÅ NYT FRA MARINAS MAD

Marinas Mail

Få det hele med! Hver søndag formiddag udsender jeg et nyhedsbrev. Foruden besked om nyt indhold på bloggen får du fx køkkentips, liste med danske mærkedage og årstidsrelevant råvarer information.

HER SKER NOGET NYT

Jeg tester og reviderer bloggens opskrifter løbene.  Nedenfor kan du se de senest opskrifter jeg har tilføjet nye fif.

Opskrift på mormorsalat

Mormorsalat er den bedste danske sommersalat fra mormorkøknet. Opskriften har fået DIY billeder og svar på lidt spørgsmål

Sorbet af hyldeblomstsaft og jordbær

Opskrift på jordbær hyldeblomst sorbet

Sorbet af hyldeblomstsaft med jordbær er en nem og lækker sommerdessert

Agurkesalat

Agurkesalat opskrift

Mormors opskrift er den bedste og hurtigste måde at lave agurkesalat. Nu med trin for trin billeder.

Smørstegte nye gulerødder

Opskrift på smørstegte gulerødder

Smørstegte nye gulerødder er noget af det bedste tilbehør til sommermaden.

CHOKOLADE COOKIES

Opskrift på amerikanske chokolade cookies med chokolade

Min opskrift på chokolade cookies er de bedste cookies vi kender i vores familie. Opskriften er nu opdateret med DIY billeder så de bliver nemme at bage for børn.

Copyright på billeder, tekst og opskrifter Marina Starcke 2022. Del venligst ikke indhold uden tilladelse.

Godkend cookies
På Marinas Mad deler jeg opskrifter med masser af tips. Opskrifterne formidles i et brugervenligt format, der forudsætter at du godkender cookies.

Cookies anvendes hos mig primært til at forbedre din oplevelse når du bruger opskrifterne. Jeg bruger desuden anonym statistik.

Se cookiepolitik for flere informationer. (Scroll ned til bilag og se hvilke oplysninger der gemmes og hvorfor).

Cookies er anonyme og jeg kan ikke spore din adfærd tilbage til dig. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

God læselyst og tak fordi du læser med
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vælg muligheder Manage services Vælg forhandler Læs mere om disse formål
Se præferencer
{title} {title} {title}