
Luciakransen er et stort gyldent brød, sat sammen af de smukke tradtionelle lussekatter, men tilføjet marcipan og mandler for ekstra julesmag og luksus. Bag det til luciadag, julemorgen eller en anden dag hvor du vil skabe ekstra julestemning.

Et stort luciabrød af mange små lussekatter
Det store luciabrød er bagt af min gode svenske dej til traditionelle luciaboller. Du finder opskriften her hvor du også kan se billeder af alle de traditionelle former på svenske luciabrød. Kransen her er ikke traditionel og får derfor sin egen opskrift.
Du kan selvfølgelig også bage kransen af en anden opskrift på luciaboller, men jeg vil gerne anbefale min der giver saftige lussekatter i den rigtige størrelse og med den bedste smag af safran. Hvis du bruger en anden opskrift er ideen selvfølgelig den samme og så må du tilpasse lidt.
Kransen laves helt enkelt ved at sætte 12 lussekatter sammen i en krans med små kugler imellem for stabiliteten.

Et brød bagt med kærlighed
Jeg elsker denne krans som jeg altid bager samtidigt med de traditionelle lussekatter. Så fryser jeg luciakransen ned og tager den op igen julemorgen hvor den nænsomt varmes i ovnen og er stjernen på julebordet. Foruden luciakransen server jeg juleboller og laver en vaffeldej så vi kan bage hjertevafler ved bordet. Det er årets hyggeligste morgenmad omgivet af julestemning og vildfaren gavebånd fra juleaften.
Luciakransen består af 12 lussekatter – en for hver af årets måneder og af de små bolde som man altid skal holde i luften, men som alligevel finder deres plads i sammenhængen. Sat sammen er det en krans der symboliser sammenhold og også at det hele nok skal blive smukt, selvom det ikke står snorlige. For sådan er det nemlig med den krans. Der er altid lidt der forskuber sig under bagningen og det elsker jeg!

Med marcipan, tranebær og mandler
Min grundopskrift på luciaboller har jeg holdt helt traditionelt. Ideen med den opskrift er at formidle de helt traditionelle svenske luciabrød, men i en lidt mere smagfuld og saftigere udgave end de ofte findes i Danmark.
Da det ikke er traditionelt med marcipan og mandler i luciabrødene, er det kun nævnt i den opskrift som et forslag. MEN i virkeligheden elsker jeg marcipan og mandler sammen med det safranduftene brød og derfor er det med i min luciakrans. Hvis nogen kan huske opskriften på de luciaboller jeg delte tilbage i mine Badutdage var de luciabrød også bagt med mandler og marcipan.
Så nu bager jeg to slags hvert år. De helt traditionelle svensk inspirerede luciaboller og de endnu mere luksuriøse med marcipan. Hvorfor kransen er med tranebær ved jeg faktisk ikke helt. Jeg har bagt den i mange år og den skal være ens hvert år. Hvorfor den oprindeligt blev med tranebær kan jeg huske længere. Måske fordi det var det jeg havde? Måske fordi de er smukt julerøde? Det kan også være jeg bare gerne ville have noget lidt andet end på de traditionelle svenske luciabrød. Hvorom alting er så smager det dejligt og ser fint ud.

Sæson
Det store luciabrød bages i juletiden. Man kan fx bage det til luciadag eller som jeg gør det til julemorgen.

Opskrift på Luciakrans: et stort brød af lussekatter
Ingredienser
Brød
- 1 portion dej til lussekatter - (Se opskriften her)
Pynt til luciakransen
- 250 g marcipan
- 24 tranebær - (let udblødt)
- 12 skolde mandler - (se hvordan du skolder og smutter mandler her)
Sådan gør du
Dej til luciabrød
- Følg opskriften på dej til luciaboller her. Form 14 lussekatter og 12 små bolde af dejen.
Formning af kransen
- Sæt 12 lussekatter sammen i en ring med de små bolde imellem. Læg de sidste to lussekatter ved siden af. Ret kransen lidt til så den bliver pæn.
- Tril marcipan kugler på størrelse med pebernødder og sæt dem i alle enderne på lussekatterne.
- Pynt kransen med en mandel på hver kugle og tranebær på alle marcipanstykkerne.
- Pensl luciakransen grundigt med sammenpisket æg tilsat et lille nip salt. Jeg pensler tre gange. Ret til så tranebær der er kommet på afveje kommer på plads igen.
Bagning
- Luciakransen bages midt i ovnen ved 200 C i ca 20 minutter til den er gylden og lækker. Hold øje, den må ikke få for længe. Der bruges hverken damp eller bagesten.
Noter
Få årstidsinpiration på Instagram. Klik på et billede og følg med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Mere julebag

Luciaboller: skønne lussekatter og andre luciabrød til Luciadag

Juleboller med marcipan og julekrydderier

Hele mit tema med julesmåkager og andet julebagværk





Skriv et svar