Min familie elsker disse madpandekager og det er da simpelthen også bare så hyggeligt og en lille smule syndigt at spise pandekager til aftensmad. Heldigvis er netop disse pandekager fyldt med masser af gode grove grøntsager. Der er nemlig rodfrugter i pandekagedejen og hvidkål i fyldet så man kan roligt forkæle sig selv og familien med disse madpandekager.
Mad i de mørke måneder kan være lidt af et paradoks. På den ene side har man lyst til at spise hyggelige retter og meget gerne det amerikanerne kalder “comfort food”. Når det er så mørkt og koldt derude har vi ligesom fortjent det. På den anden side har vi også lyst til at spise sundt, grønt og knasende så vi kan få en masse gode vitaminer indenbords. Det findes egentlig ikke ret mange retter der kan begge dele på samme tid, men med lidt god vilje synes jeg godt at disse rodfrugtpandekager kan siges at være sund comfort food.
De er nemlig bare hyggelige at spise og man føler sig sådan lidt forkælet, fordi det at spise pandekager til aftensmad jo altid har været sådan lidt en fest. På den anden side er der masser af grøntsager både i pandekagerne og i fyldet så man får også noget af det gode grønne. Faktisk har jeg oplevet selv ret grønsagsforskrækkede børn spise disse pandekager med stor og inderlig glæde.

Det bedste ved retten er næsten de skønne rodfrugtpandekager der er sødet med gulerod og pastinak. Jeg holder meget af dem og putter lidt forskelligt fyld i året rundt. Mine børn holder mest af denne version med oksekød og kål, mens min mand bedst kan lide varianten med karrykrydret gris og æble. Selv er jeg nok allermest tilhænger af den rent grønne version med spinat og svampe.

Oksekødsfyldet i pandekagerne er tilsat masser af hvidkål der jo er i højsæson i januar. Det er både billigt og sundt og der er simpelthen så meget mad i sådan et kålhoved. Derfor er det jo med at hitte på en del forskellige retter med hvidkål og her bliver det altså til noget helt andet end i de salater med hvidkål som jeg ellers er så glad for at spise i januar.
SÆSON
- Madpandekager med dejligt fyld kan man spise året rundt men jeg synes måske nok at det er allerhyggeligst at sætte sådan et fad gratinerede pandekager på bordet i den mørke årstid.
TIPS OG TRICKS TIL RODFRUGTPANDEKAGER MED FYLD
- Man kan selvfølgelig variere både pandekager og fyld som man nu synes og efter hvad der er i køleskabet.
- Jo flere rodfrugter der er i pandekagerne jo vanskeligere er de at bage. Derfor har jeg skåret lidt ned i mængde af grøntsager i denne opskrift i forhold til min oprindelige opskrift. Hvis du var glad for min opskrift på Badut kan du fint fordoble mængden af rodfrugter, men den mængde der er nævnt i denne opskrift giver skønne mættende pandekager der er nemme at bage.
- Rodfrugterne i pandekagedejen kan godt udskiftes med nogle andre. Jeg synes fx at knoldselleri er super dejligt istedet for pastinak. På samme måde kan hvidkål godt erstattes med spidskål.

Opskrift på pandekager med oksekød og hvidkål
Ingredienser
Rodfrugtpandekager
- 6 æg
- 50 g grahamsmel - (eller anden fuldkornsmel)
- 175 g hvedemel
- 1 tsk groft havsalt
- 4 dl minimælk - (eller anden mælk)
- 100 g gulerod - (eller anden rodfrugt)
- 100 g pastinak - (eller anden rodfrugt)
- smør til stegning
Pandekagefyld af oksekød og hvidkål
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 porre
- 150 g hvidkål - (kan erstattes med spidskål)
- 500 g hakket oksekød
- 1 tsk spidskommen
- 1/2 tsk stødt korianter
- 1 dåse tomatkoncentrat - (Den store dåse på 150g)
- 1 tsk stærk chilisovs
- 1/4 tsk sukker
- salt og friskkværnet peber
- olie til stegning
Til gratinering
- 100 g ost med god smelteevne
Sådan gør du
RODFRUGTPANDEKAGER I
- Pisk æggene ganske let med en elpisker.
- TIP: En pandekagedej skal aldrig overpiskes, men kun piskes lige netop nok på hvert trin.
- Tilsæt de to slags mel og pisk til massen er ensartet.
- Tilføj salt og mælk og pisk igen kortvarigt til pandekagedejen er ensartet.
- Stil dejen i køleskabet mens du tilbereder pandekagefyldet.
- TIP: Pandekagedejen har godt af at hvile og det kan den passende gøre mens du laver fyldet færdig og river rodfrugterne til pandekagedejen.
PANDEKAGEFYLD MED OKSEKØD OG HVIDKÅL
- Tænd ovnen på 200 C så den er klar når du skal bruge den.
- Hak løg og hvidløg fint.
- Rens porren og skær den i fine tynde skiver.
- Skær hvidkålen i fine tynde strimler.
- TIP: Hvis du har en kålskærer går dette lynhurtigt (se evt billede lidt nede i collagen dette indlæg). Ellers bruger du bare en stor tung kniv.
- Hæld lidt olie på en pande og steg løg, hvidløg og porre til løgene bliver bløde og klare. Det tager ca et par minuter.
- Tilsæt hvidkål og steg i nogle minutter til hvidkålen falder sammen og fylder mindre.
- Tilsæt kød samt spidskommen og koriander. Kryd med friskkværnet peber og lidt groft salt. Lad det hele stege til kødet er brunet. Vend jævnligt rundt og bræk store kødklumper i stykker. Dette tager ca 5-10 minutter.
- TIP: Hvis du er køkkenvant kan du nå at skrælle og rive rodfrugterne til pandekagerne mens oksekødet steger.
- Tilsæt tomatpure, sukker og chilisovs til panden. Rør rundt og lad det hele få et par minutter på panden.
- Stil fyldet til side mens du bager pandekagerne.
- TIP: Når fyldet får lov at stå og hvile lidt samler det smag og bliver nemmere at arbejde med når du skal fylde pandekagerne.
RODFRUGTPANDEKAGER II
- Skræl gulerødder og pastinakker. Riv rodfrugterne groft.
- Bland de revne rodfrugter i pandekagedejen.
- Steg pandekagerne på en pande i lidt smør til de er lysebrune og gennembagte på begge sider.
- TIPS: Rodfrugterne gør dejen ret tyk, sørg for at fordele de revne rodfrugter ud over hele pandekagen.Pandekagerne skal selvfølgelig være gennembagte men de skal ikke have for meget, så bliver de nemlig vanskeligere at rulle om fyldet.
Hvis du har to pander af samme størrelse går det lidt hurtigere.
PANDEKAGER MED KØDFYLD I OVN
- Smør et ovnfast fad med smør.
- Når pandekagerne er færdige fordeler du fyldet på pandekagerne og anbringer de fyldte pandekager helt tæt i dit ovnfaste fad.
- TIP: Jeg tæller hvor mange pandekager jeg har og deler fyldet i lige store bunker på panden. Så kommer der lige meget i hver pandekage!
- Riv ost ud over pandekagerne.
- Sæt fadet med pandekagerne i ovnen og bag dem i ca 20 minutter til osten er gylden.
SERVERING
- Sever de varme pandekager som de er. Man behøver ikke noget tilbehør men en grøn salat smager dejligt til. Salaten på billederne er en grønkålssalat med creamet valnøddedressing. Se evt opskriften i link under denne opskrift.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REDIGERET 25/8/18
Salaten på billederne er en grønkålssalat med valnøddedressing
Jeg vil gerne lave madpandekager og fandt din opskrift. Jeg har selvfølgelig lavet pandekager mange gange,og jeg kan ikke forstå, hvorfor du bruger 6 æg til dejen? Til den portion bruger jeg normalt kun 2 æg. Er det en trykfejl?
Tak! Marianne Barrett
Kære Marianne
Det er rigtigt at det lyder af mange æg, men det er ikke en trykfejl. Pandekagerne bliver meget lækre, tykke og mættende og det er en væsenlig del af smagsindtrykket i denne opskrift. Det er en opskrift jeg kan stå 100 % indefor. Jeg udgav den for mange år siden på min gamle blog og har flyttet den her over på madbloggen. Så mange mennesker har gennem årene lavet madpandekagerne og været glade for dem. Min egen familie er også meget glade for dem. Smag og behag er selvfølgelig forskellig, men jeg håber også du bliver glad for dem hvis du prøver opskriften. Fyldet kan selvfølgelig også bruges i andre pandekager med færre æg hvis du synes bedre om det.
Mange søndags hilsner
Marina
Tak for din forklaring, jeg skulle lave en meget stor portion 4 x opskriften, og jeg syntes, at 24 æg var lige i overkanten. Jeg lavede pandekagerne efter en anden opskrift, hvor jeg kun skulle bruge 2 æg x 4, og de var også lækre. Selve fyldet var superlækkert, tak for opskriften.
Hej igen og tak fordi du vendte tilbage
Dejligt at du var glad for opskriften på fyldet. Det er jo ret skønt med pandekager at man kan varierer dem ret meget og få ret forskellige udtryk. Generelt er jeg bare vild med pandekager af næsten alle slags!
Mange forårshilsner
Marina
Hej Marina
Jeg kan ikke finde din opskrift, som du nævner ovenfor med karrykrydret gris og æble. Hvor gemmer du den min henne?
Mvh Malene
Hej Malene
Det er godt spottet. Det er en gammel opskrift fra Badut som jeg aldrig har fået flyttet og helt ærligt var kommet til at glemme alt om. Det er ved at være mange år siden jeg sidst har lavet den men jeg kan huske at det var min mands favorit mens denne med oksekød altid har været børnenes. Jeg tænker jeg skal have den anden lavet snarest og se om jeg stadigt synes den er god. Så kan det jo være den kommer her over på opskrifts siden.
Mange varme januarhilsner og tak for påmindelsen
Marina