
Disse mandelhjerter er bare de skønneste glutenfrie småkager med mandelmel og citron. Lækkert sprøde og dejligt bløde og lige sådan en nem lille småkage som du vil elske at servere året rundt.

Glutenfri småkager bagt med mandelmel
Jeg er så heldig at mange mennesker bager mine småkager og det er en kæmpe ære og glæde for mig som madblogger. Tænk at få lov til at sprede småkageglæde til så mange danskere.
Af og til bliver jeg bedt om en opskrift på en glutenfri småkage og det skete også for nyligt. Derfor deler jeg i dag opskriften på disse sprøde og skønne mandelhjerter, der er en af mine personlige favoritter.
Mandelhjerterne er lækre først og glutenfri ved et tilfælde, lige præcis sådan som det er med de bedste opskrifter og præcis som det er tilfældet med min mandelkage med brombær som jeg ved mange bager når de vil bage en glutenfri kage.

Småkager er geniale året rundt
Der bages flest småkager til jul. Sådan er det blevet og jeg synes faktisk at det er lidt ærgerligt for en småkage er genial året rundt.
Småkager er fx nemme at have med i en lille dåse når man vil på skovtur med en ven, de smager dejligt til eftermiddags kaffe med en veninde og er en lille luksus hvor man ikke behøver at gå kage amok i flødeskum og store stykker.
Det er lidt omsorg man kan række videre, et knus man kan pakke i en kagedåse og lidt kærlig selvomsorg til de dage hvor man trænger.
Jeg har mange særlige småkager jeg bager til jul og andre jeg er glade for at bage i foråret eller i efteråret. Om efteråret bager jeg fx meget gerne min svigermors nøddesmåkager, havregrynskager og mine lækre lakridssmåkager. Disse skønne mandelhjerter er jeg blevet særlig glad for at bage i foråret. Jeg har nemlig altid elsket den friske citronsmag i det tidlige forår.

Med tak til Kirsten Anthonisen og Sydslesvigsk forening
Få nogle år siden skrev Marike Hoop til mig og spurgte om hun måtte dele min opskrift på Luciaboller i et foreningsjuleblad i den danske kulturforening i Sydslesvig SSF. Det måtte hun gerne, for det må man ofte når man spørger først og er en forening med et almennyttigt formål.
Senere fik jeg et link til medlemsbladet som jeg læste med interesse. Særligt faldt mine øjne begejstret på Kirsten Anthonisens opskrift på “Citronhjerter“. Jeg er vild med småkager og udvikler mange opskrifter selv, så jeg kan godt genkende en god opskrift når jeg ser den. Jeg var med det samme vild med den ret enkle sammensætning af mandler, vanilje og citron. Jeg forestillede mig en makronlignede småkage med sprøde kanter og en blødere midte og præcis sådan er småkagerne i virkeligheden.
Siden er jeg blevet virkelig glad for småkagerne som jeg har bagt ofte og som hos mig hedder “mandelhjerter“. Jeg bager dem en smule anderledes end i den oprindelige opskrift, men sender altid mange venlige tanker til Sydslesvig når jeg bager dem.

Med hjemmelavet mandelmel og klassisk citronglasur
Mandelhjerterne er en hel enkel småkage bagt af mandelmel, sukker og æggeblommer. De er tilsmagt med vanilje og citronskal og smøres, mens de stadigt er varme, med en helt klassisk citronglasur. Citronglasuren giver et godt modspil til kagens sødme og er med til at gøre småkagen dejlig saftig.
Jeg har ændret lidt i den oprindelige opskrift. For det første laver jeg en hjemmelavet mandelmel, der er en lille smule grov i det. Det synes jeg nemlig giver en ekstra dejlig konsistens til småkagerne.
Desuden bruger jeg mit elskede citron vaniljesukker til opskriften. Da det hele skal bruges til småkagerne, indgår det bare helt automatisk i opskriften, men jeg synes at citronsmagen bliver bedre på denne måde.

Sæson
Småkager kan man bage året rundt og disse lækre mandelhjerter er dejlige ved mange lejligheder.
Tips og tricks
Jeg laver hjemmelavet mandelmel både fordi det er det billigste og fordi jeg på den måde kan få en fin mandelmel, men stadigt med lidt struktur. Der skal bruges en lille foodprocessor til at lave mandelmel og det er den samme som jeg bruger til at lave citron vaniljesukker. Har du ikke en foodprocessor kan småkagerne bages med købt mandelmel og tilsættes fintrevet citronskal og vaniljesukker. Prøv dig frem med mængden af mandelmel da der skal bruges lidt mindre.
Den oprindelige opskrift bruger ægte vanilje og det smager også virkeligt dejligt i småkagerne. Derfor har jeg fastholdt det i opskriften. Jeg synes imidlertid fint at mandelhjerterne kan bages med vaniljesukker og sådan gør jeg ofte selv.
Småkagerne kan selvfølgelig udstikkes i lige de enkle former du kan ønske dig, men de skal ikke blive alt for små for så mister de den bløde midte.
Er du ikke vild med citron kan du undlade den klassiske citronglasur på toppen og i stedet lave en glasur tilsmagt med vanilje. Jeg vil anbefale fortsat at putte citronskal i selve småkagedejen da småkagerne ellers kan blive meget søde.
Her skal du være opmærksom
Det er meget nemt at bage de glutenfrie mandelhjerter, men der er et par steder hvor du skal være opmærksom:
For det første er dejen lidt klæbrig. Dette er meget vigtig for det endelige resultat, men det gør den en smule mere besværlig at arbejde med. Udrul den nænsomt og uden at trykke for hårdt. Det hjælper lidt at lade småkagedejen hvile som jeg anbefaler i opskriften og er den meget løs og svær at arbejde med kan der æltes lidt flormelis ind i den.
Dejen skal udrulles en lille smule tykkere end du plejer når du bager småkager. Det er med til at sikre at småkagerne forbliver bløde i midten. Jeg har forsøgt at vise tykkelsen på et et af billederne.
Endeligt skal du som altid holde godt øje med småkagerne i ovnen og måske prøve dig lidt frem. Mandelhjerterne skal selvfølgelig være gennembagte, men de må ikke få for meget for så mister de den bløde midte.

Opskrift på mandelhjerter: glutenfri småkager med mandelmel og citronglasur
Ingredienser
Mandelsmåkager
- 125 g rørsukker - (kan erstattes af hvidt roesukker)
- 1 styk vaniljestang - (kan fint erstattes af 2 tsk vaniljesukker)
- 1 økologisk citron - (citronskallen bruges i småkagedejen, saften til glasur)
- 250 g mandler - (samt ekstra hvis du vil pynte med hakkede mandler på toppen)
- 3 æggeblommer
- 1 knivspids bagepulver
Til æltning og udrulning
- flormelis
Citronglasur
- 150 g flormelis
- 3 spsk citronsaft
Sådan gør du
Ovn
- Varm ovnen op til 200° C (almindelig ovnvarme). (TIP 1)
Citron vanilje sukker
- Skær de alleryderste tørre ender af vaniljestangen og kasser dem. Skær resten af vaniljestangen i småstykker. Put vaniljestangen og 125 g rørsukker i en mini foodprocessor.
- Tilsæt citronskallen (TIP 2)
- Hak det hele sammen til citronskal og vanilje er helt fintdelt i sukkeret. Hæld det færdige citron vaniljesukker i en røreskål.
Mandelmel
- Put 250 g mandler i foodprocessoren. Hak til du har ret fint mandelmel. (TIP 3)
Dej til mandelsmåkager
- Tilsæt 3 æggeblommer til citron vanilje sukkeret. Pisk det hele grundigt til du har en skummende æggesnaps.
- Tilsæt 1 knivspids bagepulver og det meste af mandlemelet.
- Pisk hurtigt dejen sammen til den er homogen.
- Tilsæt resten af mandelmelet og pisk hurtigt sammen. Drys lidt flormelis på bordet og form en rund dejkugle af den lidt klæbrig dej. Lad dejen hvile i ca 5 minutter inden den udrulles. (TIP 4)
Citron glasur
- Rør en glasur af flormelis og 3 spsk citronsaft. Glasuren skal være smørbar og ikke for tynd.
Mandelhjerter
- Rul forsigtigt dejen ud på et bord drysset med flormelis. Småkagedejen skal udrulles lidt tykkere end almindelig småkagedej, ca 1/2 cm. (TIP 5)
- Udstik mandelhjerter.
- Flyt efterhånden småkagerne over på en bageplade med bagepapir. De må ikke ligge helt tæt da de vokser lidt i ovnen. (TIP 6)
- Bag mandelhjerterne ved 200° C i ca 10 minutter til de er svagt lysebrune i kanterne. Småkagerne skal bages en plade af gangen.
- Flyt småkagerne over på en afkølingsrist og smør dem med citronglaur, mens de endnu er varme. Lad småkagerne køle helt ned og læg dem herefter i en tætsluttende kagedåse. De smager bedst dagen efter de er bagt.
Noter
Opskriften er udgivet 11/03/22
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Flere populære småkager

Nemme vanilje småkager – grundej

Småkager med lakrids og tranebær

Havregrynskager: nemme og knasende sprøde

Skriv et svar