
Den elskede flødedressing med citron og sukker er smagen af dansk sommer. Klassisk mormordressing er genial i al sin enkelthed og den cremede flødedressing smager fantastisk til sommerens bedste salater.

Mormors flødedressing med citron og sukker
Mormordressingen er en genistreg. Dressingen er utrolig nem at lave af enkle ingredienser og består faktisk bare af fløde, citron og sukker, krydret med lidt salt og peber. Nemt at huske og nemt at handle ind til.
Samtidig er det en dressing næsten alle kan lide – også de der ellers ikke er særligt vilde med salat. Derfor er det en dejlig salat at server når man har gæster eller når man griller en hyggelig aften i haven.

Flødedressing er perfekt til sprød salat
Mormordressingen bruges først og fremmest til sprøde salatblade i det vi danskere ofte kalder “Mormorsalat“. Når man kan skaffe helt friske og sprøde salatblade er det en fantastisk spise og det er faktisk ikke nødvendigt med noget som helst andet for at have en skøn salat. I den moderne udgave af mormorsalaten er det dog blevet meget almindeligt også at tilsætte friskbælgede ærter og netop dén opskrift finder du her.

Mormordressingen er smagen af dansk sommer og selvfølgelig allerbedst når den kombineres med helt sæsonfriske danske råvarer. Når man spiser en knasende grøn salat med sød syrlig mormordressing er det som om tiden står stille og sommeren bare er så lykkelig som den kan blive.

Det er citronen der er den magiske ingrediens, der gør flødedressingen cremet og lækker
Det er citronen der får denne fløde dressing til at tykne og blive lækker cremet.
Når man først lige røre eller ryster flødedressingen sammen er dressingen ikke særlig tyk og vil hænge dårligt fast på salatblade. Lader man den stå lidt får citronen fløden til at tykne og man får den lækre tykke konsistens, der fordeler sig så skønt på salaten.

Den oprindelige dressing var med eddike og æggeblommer
Den moderne mormordressing er syrnet og tyknet med citron, men sådan har det ikke altid været. Jeg er så heldig at eje et par meget gamle kogebøger som jeg ofte bruger til reference og faktisk også til inspiration. Min elskede opskrift på jødekager er fx inspireret af en opskrift fra min farmors kogebog.
Ingen af de gamle kogebøger har mange opskrifter på grønne salater, men i begge kogebøger finder man opskriften på “Hoved salat” der er stammor til den moderne opskrift på mormordressing. Som man kan se på fotografiet af opskriften herover bestod dressingen i 1902 af æggeblommer, der røres med sukker og herefter tilsættes fløde og eddike. Ingen citron og ingen salt og peber!

Omtrent samme fremgangsmåde finder man også i min farmors kogebog fra 1931. Citronen er altså kommet til senere og formodentligt efter anden verdenskrig. Det var ikke fordi man ikke havde citroner i Danmark tidligere – de bruges ofte i begge kogebøger – men citronen var ikke så let tilgængelig og brugtes oftest hvor den havde en uundværlig hovderolle.
Nogle mormødre og farmødre holder stadigt fast i den rigtigt gamle opskrift, men for de fleste af os er en gammeldags mormordressing i dag den, der laves med piskefløde, citronsaft og sukker og som desuden er krydret med salt og peber.

Mormordressing med fløde passer også til moderne mormorsalater
Mormordressing høre uløseligt sammen med klassisk mormorsalat og det var oplagt simpelthen at udgive de to opskrifter samlet.
Alligevel har jeg valgt at give opskriften på mormordressingen lidt ekstra opmærksomhed i et særskilt indlæg med egne billeder og urørlig opskrift med tips og “trin for trin” billeder.
Det vælger jeg først og fremmest fordi flødedressing med citron nærmest er blevet den danske nationaldressing og jeg vil gerne have lejlighed til at tale lidt mere udførligt om mormordressingen og vise jer billedet af den gamle opskrift fra min mormors kogebog.
Desuden bruger jeg ofte dressingen i andre sammenhænge end til den klassiske mormorsalat. Prøv fx min lækre og helt enkle spidskålssalat med sommerbær.

Sæson
Mormordressingen passer til sommerens råvarer. Mest klassisk til sprød hovdesalat, men også til andre salater. Det er derfor en dressing jeg mest laver om sommeren.

Tips og tricks til den dejligste mormordressing
Mormordressingen er utrolig enkelt og ligetil, men der er alligevel nogle små tips som jeg synes gør det nemmere at lave den bedste version af flødedressingen.
Som med alle enkle opskrifter med få ingredienser betyder det meget hvordan din piskefløde smager og faktisk også hvilket sukker du bruger. Jeg foretrækker altid økologisk fløde til mormordressingen. Simpelthen fordi det smager af lidt mere. Desuden har jeg skiftet det traditionelle hvide sukker ud med rørsukker. Igen for smagens skyld, men du kan selvfølgelig stadigt fint bruge det hvide.
Selve dressingen ryster jeg meget gerne sammen i en lille flaske som den du kan se på billedet. Det er nemt og sætter godt gang i processen med at tykne dressingen. Du skal dog selvfølgelig ikke ryste flasken så meget at du skaber flødeskum! Bare lige et let ryst nogle gange.
Når dressingen er rystet sammen skal den stå i lidt tid til den er begyndt at tykne. Det kan derfor ikke nytte at hælde den direkte over salaten med det samme. Dressingen skal i hvertfald have lov til at stå i 15 minutter ved stuetemperatur til konsistensen er lækkert cremet.
Her skal du være opmærksom
Mormordressing er en utrolig nem og enkel dressing og der er ikke noget der kan gå galt. Husk dog at smage til, fordi fløde og citron kan smage lidt forskelligt fra gang til gang.

Opskrift på mormordressing: flødedressing med citron og sukker
Ingredienser
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk sukker - (almindeligt hvid sukker eller fint rørsukker)
- saft af 1/2 citron - (ca 2 spsk)
- lidt fint salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Put piskefløde, sukker og friskpresset citronsaft i et lille glas med låg. Tilsæt lidt salt og friskkværnet peber.
- Skru låget på og ryst dressingen let sammen. (TIP 1)NB: Hvis du ikke har et velegnet glas kan du også røre flødedressingen sammen med en gaffel til sukkeret er opløst.
- Lad dressingen stå på køkkenbordet i 15 minutter til den er tyknet. Smag til med salt og friskkværnet peber og eventuelt lidt mere citron eller sukker. (TIP 2)
- Ryst let sammen igen og hæld dressingen over din salat i sidste øjeblik.
Noter
Opskriften er udgivet på madbloggen 13/7/21 og revideret med trin for trin billeder 23/5/22.
Årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billlede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Mormorsalat med ærter

Mormorsalat med ærter og mormordressing

Spidskålssalat med sommerens bær og mormordressing
Tre sommer opskrifter fra mormors køkken:

Agurkesalat

Fiskefrikadeller: sprøde, bløde og lækre

Kartoffelsalat









Keg har idag lavede agurk salat og den smagte faktisk bedere en denne keg huske min mor lavede o 1950.
Jeg har boed i England siden 165 og elsker at prø e all dine opskrifter mang tak.
Hilsen Sigurd
Hej Sigurd
Hvor er det dejligt med en hilsen fra England og selvfølgelig endnu bedre med en opskrift der vakte glæde og som minder dig om din mor tilbage i 1950erne.
Detsværre har jeg været syg og har måtte forsømme bloggen gennem længere tid, men det glæder mig så meget at opskrifterne lever videre og at du har fornøjelse af at bruge dem.
Mange varme hilsner. Jeg håber solen skinner på dit forår i England
Marina