
Hjemmelavet urtesalt med mynte er en dejlig ting at have i køknet og utroligt nemt at lave.

Urtesalt med mynte
Det er ingen hemmelighed at jeg er vild med urtesalt med løvstikke. Det var en af de første opskrifter jeg delte på bloggen og jeg har talt om det igen og igen. Løvstikkesalt bruger jeg først og fremmest til at koge nye kartofler og det geniale er at jeg med få minutters arbejde kan få løvstikkesalt nok til et helt års kartofler med ekstra dejlig smag.
Imidlertid var løvstikkesaltet ikke det første urtesalt jeg lavede og det er hellere ikke det eneste jeg laver i dag. Den første urtesalt jeg lavede var med mynte og jeg kan stadigt huske at jeg gav glassene væk med små sedler hvor der stod noget med “Når himlen møder jorden“. Kryddersaltet var nemlig lavet med bjergsalt fra Himalaya så det syntes jeg den gang var lidt fint. Himmel og eksotiske rejse drømme i mødet med vildvoksenede og frodig mynte fra min lille jordnære køkkenhave.
Jeg laver selvfølgelig stadig myntesalt for det er en dejlig ting at have i køleskabet og ligesom med løvstikkesaltet holder det fint i et helt år så jeg har adgang til myntesmag også når mynten ikke vokser frodigt i min køkkenhave.

Her bruger jeg myntesalt
Jeg bruger myntesalt de steder hvor jeg gerne vil have smagen af mynte. Jeg bruger fx lidt når jeg koger frosne ærter og kan også godt finde på at koge mine kartofler med myntesalt i stedet for med løvstikkesalt (et trick jeg har lært af en Britisk læser). Desuden bruger jeg myntesalten til at drysse på nystegte grøntsager, til lam og fisk og på dampede grøntsager.
Der er kort sagt masser af steder at bruge myntesalt, men jeg bruger mindre myntesalt end jeg bruger løvstikkesalt og på et år bruger jeg faktisk kun et glas af den størrelse som du ser her på billedet.

Udskriv etiketter
Det kan være svært at se forskel på indholdet af de forskellige glas med urtesalt for den grønne farve ligner hinanden. Derfor har jeg lavet nogle etiketter til mig selv så jeg kan kende forskel. Disse etiketter deler jeg med læserne af mit nyhedsbrev så hvis du får mails fra mig kan du hoppe over på denne side og udskrive de etiketter du ser på glasset.
Du limer dem på et helt rent syltetøjsglas på samme måde som du sætter etiketter på sodavandsflasker (se DIY her i indlægget med gratis sodavandsetiketter til Halloween).
Som læser af nyhedsbrevet finder du etiketterne ved at klikke her og indtaste det sidst oplyste kodeord. Vær opmærksom på at kodeordet skifter jævnligt. Scrolle herefter ned gennem de andre ting du kan printe til du finder etiketten med myntesalt.
Hvis du har lyst til at modtage mit nyhedsbrev kan du skrive dig op her. I morgen får du en velkomstmail med kodeordet.

Sæson
Jeg laver myntesalt når mynten står frodig men stadig frisk i min køkkenhave. Sidst på sæsonen bliver mynten kedelig og så bliver urtesaltet ikke så godt. Brug kun mynte der smager dejligt.
Tips og tricks
Der er utroligt stor forskel på mynte og dermed også på hvordan den færdige urtesalt kommer til at smage. Urtesalten smager af den mynte du bruger så smag efter og vælg en du godt kan lide.
Salt konserverer og jeg har aldrig set nogen grund til at ovntørre mit kryddersalt. Det er jo netop den friske smag af mynte jeg gerne vil bibeholde. For en sikkerheds skyld opbevarer jeg dog mit myntesalt i køleskabet i et tætsluttende og skoldet glas.
Jeg bruger en grov Atlanterhavs salt til at lave mit urtesalt. Fås i større supermarkeder. Det er et velsmagende salt og den lette fugtighed gør at man får mest mulig smag ud af krydderurterne. Hvis din salt smager syntetisk kommer urtesaltet hellere ikke til at smage godt. Omvendt er der ingen grund til at bruge kostbart flagesalt til at lave urtesalt.
Her skal du være opmærksom
Det er utroligt nemt at lave myntesalt. Du skal være opmærksom på at bruge frodig mynte med masser af smag og på at din mynte er helt ren og tør.

Opskrift på urtesalt med mynte
Ingredienser
- Groft havsalt - (helst den let fugtige Atlanterhavssalt)
- Frisk plukket mynte
Sådan gør du
Glas til opbevaring
- Skold et henkogningsglas med kogende vand og lad det lufttørre.
Myntesalt
- Fjern de grove stilke fra mynten og skyl den grundigt.
- Fyld dit glas næsten op med groft salt.TIP: Så passer den mængde kryddersalt du får lavet nemlig til glasset.
- Tør mynten grundigt.TIP: En salatslynge er god til det job.
- Put salt og mynte i en foodprocessor og kør til mynten er hakket godt ind i saltet.
- Hæld det færdige myntesalt i glaset og sæt i køleskabet.TIP: Sæt glasset på en tallerken så får du ikke salt ud over det hele.
Noter
Netop nu på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Lækker grøn sommermad:

Smørstegte gulerødder

Grillede græske grøntsagsspyd




Skriv et svar