
Nasi Goreng er den super lækre Indonesiske udgave af Fried Rice. Risretten er populær hos børn og er nem og hurtig at lave. Kort sagt et perfekt måltid til en travl hverdagsaften.

Jeg elsker Fried Rice! Hvis du har læst med i mine ugenlige madplaner vil du vide at jeg ofte omtaler Fried Rice som et af mine yndlings reste måltider og det er ikke uden grund. Fried Rice kan nemlig varieres på så utroligt mange forskellige måder og man kan bruge de grøntsager og det kød man har i køleskabet. Desuden er min familie vild med Fried Rice i alle afskygninger så det er altid et måltid der gør mig populær.
Når jeg holder så meget af Fried Rice er det fordi jeg som ung har spist enorme mængder af den populære risret og har prøvet de mange forskellige varianter, der findes rundt omkring i Asien. Nogle gange laver jeg en autentisk regional udgave, andre gange min egen personlige version, der er inspireret af lidt af det hele.

I dag får du en opskrift på den Indonesiske Fried Rice og det gør du med kærlig hilsen fra Bali og vores fantastiske huskok Made. Det er nemlig Made, der har lært mig de sidste små tricks og fiduser så min Nasi Goreng nu smager endnu bedre end før.
Som faste læsere af bloggen vil vide er vi nemlig netop kommet hjem fra et par uger på Bali. På Bali var vi så heldige at bo i en dejlig villa med egen kok og det betød selvfølgelig at jeg stod og hang lidt ude i køknet for at lære nogle ægte balinesiske kokketricks af dygtige Made. Made var ikke bare turistkok for os men havde også en lille restaurant, der var populær hos de lokale så hun var spændende at tale med.
Desværre må jeg erkende at de opskrifter jeg helst ville lære ikke kan gennemføres i Danmark, fordi vi simpelthen ikke har de helt rigtige råvarer. Til gengæld fik jeg noget bedre styr på et par af de favoritter som jeg allerede laver og det skal I selvfølgelig have glæde af. Vi starter med Nasi Goreng simpelthen fordi jeg elsker Fried Rice. Her er det Mades bedste råd at de stegte ris bør laves med kokosolie og jeg må sige at det virkeligt gør en kæmpe forskel for smagen.
NASI GORENG

Nasi Goreng laves overalt i Indonesien og er et af de mest populære måltider. Du kan finde de stegte ris alle steder fra små gadeboder, til bedre resturanger og det er også en uhyre populær ret i hjemme køknerne. I de enkleste udgaver består retten mest af ris og i de lidt mere fancy udgaver af ris med lidt flere grøntsager og måske kød. Jeg har spist enorme mængder af Nasi Goreng og fra mange forskellige regioner og det er klart at hver enkel Ø, by og kok har sine egne variationer.

Alligevel er der ting der går igen når man spiser Nasi Goreng. Det vigtigste fællestræk er at Nasi Goreng altid er lavet med den særlige Indonesiske soyasovs “Kecap Manis”. Kecap Manis er en sød og intens soyasovs uden så meget salt. Det er den der farver risen i den karakteristiske brune farve og den der er den vigtigste smagsgiver til retten. Du kan ikke lave Nasi Goreng uden Kecap Manis, men du kan heldigvis købe soyasovsen i almindelig handel i Danmark.

Det næste vigtige fællestræk for Nasi Goreng er at risretten er lavet på basis af en krydderiblanding (Rempah) bestående af hvidløg, skalotteløg og chili, der steges i fedtstoffet inden grøntsager og ris tilsættes. Det giver super dejlig smag til risen og kan ikke undlades. Ofte tilsættes også en fermenteret rejepasta (belacan) men det er langtfra alle der bruger det og rejepastaen fås ikke i almindelig handel i Danmark. Skal jeg være ærlig synes jeg faktisk at retten er bedre uden så jeg har udeladt det i opskriften. Made brugte det iøvrigt hellere ikke!

Et tredie vigtigt fællestræk for Nasi Goreng er at retten næsten altid serveres med æg. Enten æg der er blandet ind i risretten eller (som det mest almindelige) med et sprødstegt spejlæg på toppen. De sprødstegte asiatiske spejlæg er iøvrigt super lækre og du kan læse mere om dem her.
TILBEHØR TIL NASI GORENG

Endelig er Nasi Goreng særlig med det tilbehør der serveres til den stegte ris. Man kan sagtens få Nasi Goreng uden noget tilbehør og sådan kan jeg fint finde på at server retten når jeg har travlt eller ikke orker at køre i særlige butikker efter rejechips. Skal det være fint servers retten helst med friske skiver af agurk og tomat, sprøde rejechips, chili sambal og ristede sprøde løg. Det er godt tilbehør fordi de forskellige elementer bidrager med sprødhed, friskhed og smag til den bløde risret. Nogle gange serveres retten også med en båd frisk lime.

SÆSON
- Nasi Goreng kan man spise året rundt.
TIPS OG TRICKS TIL NASI GORENG
- Det er helt afgørende vigtigt at bruge kold langkornet ris til Fried Rice. Det bedste valg er jasminris, men bastamiris kan også bruges. Risen skal være løs og tør på overfladen. Kog risen dagen før og opbevar den i køleskabet. Ris der har været frosset er også godt. Jeg har næsten altid rester af ris i fryseren og dette er et godt sted at bruge den.
- Den olie du bruger er væsenlig for smagen af din stegte ris. Made insisterede på at kokosolie er den bedste olie til stegning af Nasi Goreng. Ofte bruges der i Indonesien et særligt (billigt) margarineprodukt, men det ville hun ikke anbefale. Vil du ikke købe kokosolie (der er lidt dyrt i Danmark) anbefalede Made smør eller en blanding af smør og smagsneutral olie. Det samme (lidt overraskende) råd har jeg tidligere fået af andre asiatiske kokke.
- Nasi Goreng og andre typer af Fried Rice er ris retter. Det er risen der skal være det væsenlige og man må ikke tilsætte så meget fyld at det bliver fyldet fremfor risen der bliver det vigtigste.
- På billederne server jeg Nasi Goreng med masser af tilbehør. Det er lækkert, men ikke nødvendigt. Et sprødstegt spejlæg og skiver af agurk er nok på en travl aften!
- I disse år er der snak om at man ikke må gemme ris. Jeg stiller mig lidt tvivlende for sådan gør man overalt i Asien. Fried Rice kan ikke laves med nykogt ris, men du skal selvfølgelig sørger for hurtig nedkøling og korrekt opbevaring i køleskab. Ris bør ikke gemmes i mere end to dage.

Opskrift på Nasi Goreng (Indonesisk fried rice)
Ingredienser
Rempah
- 3 fed hvidløg
- 2 skalotteløg - (kan eventuelt erstattes af rødløg)
- 1 chilipeber
Kylling
- 150 g kyllingebryst - (meget gerne rester af kogt eller stegt kylling)
- 1/2 spsk. kecap Manis - (udelades hvis du bruger kold kylling)
Grøntsager (brug det du har og holder af)
- 5 forårsløg
- 2 mellemstore gulerødder
- 1 rød peber
- 15 slikærter
Fried rice
- 600 g kold langkornet ris - (Fra dagen før)
- 2 spsk. Kecap Manis
- 1/4 tsk. fint salt - (måske mere afhængigt af din ris)
Til stegning
- 4 spsk. Kokosolie
Til servering
- 4 Spejlæg - (helst stegt på asiatisk vis så de er med sprøde kanter)
- Chilisovs
- Ristede løg
- Reje chips (keropok udang)
- Friske skiver af Agurk og tomat
Sådan gør du
Rempah krydderiblanding
- Pil hvidløgsfed og skær i lidt mindre stykker.
- Pil skalotteløg og skær i mindre stykker.
- Vask chilipeber, skær igennem, fjern kernerne og skær i mindre stykker.
- Hak det hele i en minifoodprocessor eller stød det i en montre til det er finthakket.TIP: Mange indonesiske opskrifter bruger en fermenteret rejepasta (belacan). Hvis du kan finde det og holder af det kan du tilføje 1 lille tsk. mens du hakker/støder din rempah).
Grøntsager
- Vask og rens alle grøntsager og skær dem i ensartede små stykker.
Kylling
- Hvis du ikke bruger kolde rester af kylling skal du skærer dit kyllingebryst i små fine stykker.
Stegt ris med kylling og grøntsager
- Put olie i en wok og steg din rempah ved middelvarme i olien i ca 5 minutter.
- Tilføj kylling og lidt kecap manis og steg kyllingen til den er næsten færdigstegt (ca 2-5 minutter afhængigt af størrelsen på dine kyllingestykker).TIP: Hvis du bruger en rest kylling tilføjer du bare kyllingen samtidigt med grøntsagerne:
- Tilføj grøntsager og steg et par minutter til kyllingen er færdigstegt og grønsagerne er tæt på møre men stadigt med bid.TIP: Grønsagerne skal stadigt have lidt bid når risretten er færdig. De er det friske element i den stegte ris.
- Tilføj den kolde ris og rør grundigt rundt. Hæld Kecap Manis ud over risen og rør rundt igen til risen er helt dækket med den søde soyasovs. Steg videre til risen er gennemvarm.TIP: Bræk den kolde ris i stykker før du tilsætter den, så du er sikker på at den er helt løs og klar til at stege.
- Smag til med salt og eventuelt mere Kecap Manis. Du kan også tilføje lidt chili sovs hvis du synes.TIP: Jo bedre dine kolde ris smager jo bedre bliver din Nasi Goreng. Det er vigtigt at smage til fordi der er forskel på ris og på smagsløg.
Spejlæg
- Steg spejlæg i olie for høj varme så de får sprøde kanter. Læs eventuelt mere her.
Servering
- Server risen med et spejlæg, agurker og tomater i skiver, rejechips, chilisovs og stegte løg.Hvis du vil lave en pæn servering kan du putte risen i en lille skål, sætte en tallerken ovenpå og vende det hele rundt før de fjerner skålen. På den måde står risen som en kuppel på tallerknen. Pynt med tilbehør.
Hej Marina
jeg lavede din risret- den smagte super godt. Desværre kunne jeg ikke finde din gode Soya sauce øv…
håber jeg finder den til næste gang.
vh Connie
Kære Connie
Hvor er det godt at høre at du var glad for min opskrift på Nasi Goreng. Jeg har den jo også fra en virkelig god Balinesisk kok så det er jo i virkeligheden hendes fortjeneste mere end min.
Soya sovsen der anbefales når man laver Nasi Goreng er ikke bare god. Den er simpelthen definerende for Indonesisk mad. Katjap Manis er sødere og mindre salt end de andre typer af soyasovs der bruges i asiatisk mad. Derfor bruger man salt i det Indonesiske køkken.
Jeg er glad for at den stegte ris blev god med almindelig soya for havde du spurgt ville jeg måske have været bange for at den var blevet for salt. Hvis man ikke kan skaffe Ketjap Manis har jeg læst at man kan varme almindelig soyasovs op med brun farin (ca halvt af hvert). Soyaen skal så koge lidt ind til den bliver lidt tykkere.
Ellers god jagt på den søde Indonesiske soyasovs. Den fås typisk steder som Bilka, Kvickly og selvfølgelig asiatiske butikker.
Den fås i Føtex, flasken er ikke særlig stor. Den står nok iblandt andre asiatiske tilbehør og retter; du kan også få kroepoek der.
Kære Gerda
Tak for din kommentar og hjælp til at finde Kekap manis – den indonesiske soyasovs – i supermarked. Det er helt rigtigt det plejer at stå blandt de andre asiatiske varer i de større dagligvarebutikker som Føtex, Kvickly og Bilka. Det er en ret lille flaske og det er måske meget praktisk når man måske mest bruger den almindelige soyasovs.
Jeg håber du var glad for opskriften og siger endnu engang TAK fordi du gav dig tid til at kommentere og hjælpe en anden læser.
Sensommerhilsner
Marina
Som semi-hollænder kan jeg jo kun sige, at Nasi Goreng også er en af mine ynglings retter, men …. Jeg steger i penutolie, bruger conimex’s færdig blanding og spiser det med spejlæg, seroendeng, kropoek, mango chutney, atjar tampoer og selvfølgelig ketjap manis. Mums
Hej Jeanet
Heldigvis kan man spise fried rice i almindelighed og Nasi Goreng i særdeleshed, på rigtig mange forskellige måder og den måde du laver Nasi Goreng på lyder virkeligt lækker. Som jeg skriver er denne opskrift delt efter en opskrift jeg var heldig at få på Bali og jeg synes faktisk at den er super lækker. Men altså jeg elsker fried rice og laver det på så mange forskellige måder, så jeg er helt med på variationer.
Mange varme efterårshilsner og tak for din kommentar
Marina