
“En pandekage, en pandekage, det er det eneste vi vil ha’…” Sådan synger Rasmus Klump og hans venner og præcis sådan har vi det også tit i vores familie. Der er nemlig bare ingenting i verden så hyggeligt som pandekager og vi spiser dem med fryd året rundt. Her får du min familie opskrift med masser af små tips og nemme tricks der gør pandekagerne endnu lækrere!

MIN FEJLSIKRE OPSKRIFT PÅ PANDEKAGER
I går fortalte jeg at den første ting jeg selv kunne lave i et køkken var den klassiske chokoladesovs. I dag deler jeg så min opskrift på pandekager, der nok er den ting mine egne børn har været gladest for at lave gennem hele deres barndom. Især pigerne har været igang med at vende pandekager fra de var gamle nok til at stå på en stol og være med i køknet. Opskriften her er den jeg har skrevet til mine børn og den virker bare hver gang! Når du først kan grundprinciperne og de få faldgruber kan du lave skønne pandekager helt uden opskrift for det er bare noget med at lære sig hvordan dejen skal se ud på de forskellige stadier.

Jeg var ikke ret gammel da jeg begyndte at lave mad og jeg fik ret hurtigt foræret en lille stabel kogebøger. En af dem hed noget i retning af “111 pandekager fra hele verden” og var som jeg husker det uden et eneste billed, men til gengæld til overmåde fyldt med pandekageopskrifter. Der var tykke amerikanske brunch pandekager og Dutch Babys (der også er amerikanske), der var Franske Crêpes Suzette og tyske pandekager med æblefyld og blinis med boghvedemel. Der var pandekager fra Japan og pandekager fra Afrika, men jeg kan huske at den tykke pandekage fra Ærø ganske manglede, hvilket jeg tog bogen ilde op, fordi det var dem min mormor altid lavede…

Som man måske kan tænke nåede jeg aldrig gennem alle bogens mange opskrifter, men jeg lærte grundprincipperne i en god dansk pandekage og har brugt dem siden. I mange år lavede jeg simpelthen pandekager efter de grundprincipper, men uden opskrift for når man først har lært sig det kan det ikke gå galt. Først da mine egne børn blev gamle nok til at spørge efter en opskrift skrev jeg denne som vi nu har brugt det meste af deres barndom. Det er derfor en virkeligt gennemprøvet opskrift som jeg her videregiver til jer.

TO VIGTIGE TIPS TIL DE ALLERBEDSTE PANDEKAGER
I opskriften nedenfor finder du en hel del små tips der gør pandekagerne endnu bedre. To tricks er særligt vigtige og hvis du bare husker på dem vil du altid bage pandekager som bliver et hit!
Første trick: Smør før mælk
Smeltet smør skal tilsættes inden man tilsætter mælk. Mange husker måske dette fra den store bagedyst hvor deltagerne tilsyndeladende ikke vidste det. Når man googler opskrifter på pandekager er der også mange populære opskrifter, der ikke har den rigtige rækkefølge og jeg har engang set Claus Meyer gøre det i forkert rækkefølge i et TV program. Det er altså en udbredt misforståelse! Når rækkefølgen er vigtig er det fordi fedt og vand ikke kan gå i forbindelse. Smørret skal gå i forbindelse med fedtet i æggeblommerne før der tilsættes mælk (der jo indeholder meget vand). Tilsætter man smør efter mælk vil smørret ligge sig som fedtperler der gør pandekagerne fedtede i stedet for bløde og lækre.
Andet trick: Vær blid ved din pandekage dej
En pandekagedej skal ikke overpiskes. Mange giver den bare gas med håndpiskeren, men det er ikke en god ide. Faktisk er det allerbedst bare at bruge et solidt og stift piskeris eller ihvertfald være forsigtig når man pisker med håndpiskeren.

SÆSON
- Pandekager spiser man med fryd hele året og selvfølgelig med det fyld der passer til sæsonen. Om sommeren spises de med is og sommerbær eller de bages over bålet hvor de måske kan spises med skumfidus og chokolade. Om efteråret kan de fyldes med æblemos eller min absolutte favorit tyndt brombærsyltetøj. I december kan de spises med julesirup og hele året rundt med syltetøj, citron, sirup, nutella, chokoladesovs og is.
TIPS OG TRICKS TIL PANDEKAGER
- Læs de to vigtigste trick ovenfor: “smør før mælk” og “vær blid ved din pandekagedej”
- Der kan sagtens tilsættes grovere mel til pandekage dejen, men her er vi ude i den helt klassiske grundopskrift. Hvis du tilsætter fuldkornsmel er hviletiden endnu vigtigere end ellers.
- Jeg kommer smeltet smør i pandekagedejen. Det gør det nemmere at stege pandekagerne og det giver en skøn smag og en fin farve. Desuden bliver pandekagerne bløde og lækre.
- Når du kan de vigtigste principper i en god pandekagedej behøver du faktisk ikke en opskrift. Bare husk at æg skal piskes let med salt og sukker, tilsættes smeltet smør og herefter mel til det bliver en tyk dej. Herefter tilsættes mælk gradvis til du har en tynd pandekagedej. Godt at huske fx til sommerhuset eller på vildmarksturen!
HVOR MANGE PANDEKAGER SKAL MAN BEREGNE PR PERSON?
Dette afhænger selvfølgelig først og fremmest af appetitten hos de spisende, men også af om pandekagerne spises som dessert eller som hovedmåltid og af hvilket fyld du tilbyder. Server du pandekager som dessert med meget mættende fyld (fx is og hjemmelavet chokoladesovs) kan de fleste kun spise én. Servere du pandekager som hovedmåltid med syltetøj, sukker og sirup kan de fleste godt spise 4-5 stykker.
Mængden af pandekager du får ud af opskriften afhænger selvfølgelig af størrelsen på din pande og af hvor tykke pandekager du laver.

Opskrift på lækre dessert pandekager
Ingredienser
PANDEKAGE DEJ
- 25 g smør
- 4 æg
- 50 g sukker
- 1/4 tsk fint salt
- 200 g mel
- 6 dl mælk
EVENTUELT
- erstat noget af mælken med øl, det giver sprøde pandekager.
- Tilsæt reven citronskal, vaniljesukker eller lidt kardemomme. Jeg bruger næsten altid 1 spsk af mit citron-vanilje-sukker
TIL STEGNING
- smør
Sådan gør du
PANDEKAGEDEJ
- Start med at smelte det smør, der skal i pandekagedejen. Træk gryden eller panden af varmen og lad det afkøle lidt.TIP: Du kan fint smelte smørret på den pande du vil bage pandekagerne på. Det spare opvask, men pas på at det ikke branker.
- Pisk æggene sammen med sukker og salt. TIP: Du skal ikke piske længe, men bare til æggesnapsen er ensartet.Erstat gerne 1 spsk af sukkeret med citron vanilje sukker. Det giver en dejlig smag. Det er også nu du kan rive lidt citronskal ned i dejen eller tilsætte vanilje eller kardemomme.
- Tilsæt smeltet, let afkølet smør lidt af gangen og pisk det ind i æggesnapsen af et par gange.NB: Det er vigtigt at smørret ikke er så varmt at det begynder at tilberede æggene. Er man bare lidt forsigtig går det aldrig galt og giver meget bedre pandekager. Se over opskriften hvorfor smør skal tilsættes nu og ikke efter mælken.
- Tilsæt mel og pisk til dejen er helt ensartet og uden klumper. TIP: Ved at tilsætte melet før mælken kan du let piske dejen helt fri for klumper.Pisk kun dejen til den netop er fri for klumper og sammenhængene. Pandekagedej der piskes for længe giver hårde stive pandekager.
- Tilsæt mælken lidt af gangen og pisk den ind i dejen. TIP: Du kan bruge alle slags mælk. Jo federe mælk, jo mere smagfulde mættende pandekager. Erstat gerne 1 dl mælk med 1 dl øl det giver en skøn smag og sprøde pandekager.Pandekagedejen ser tynd ud, men det er sådan det skal være når man gerne vil bage tynde dessertpandekager. Den tynde dej er nemmere at fordele på panden og fordi der er relativt mange æg i skal den nok samle sig. Desuden bliver pandekagedejen tykkere når den hviler.
LAD PANDEKAGEDEJEN HVILE
- Nu skal pandekagedejen hvile. Lad pandekage dejen hvile i mindst 30 minutter og gerne længere. TIP: Pandekagedej har godt af at hvile for på den måde blødgøres stivelsen hvilket gør de færdige pandekager lettere. Dejen bliver også lidt tykkere, mens den står og hviler fordi stivelsen i melet udvider sig. Har man virkeligt ikke tålmodighed til at lade pandekagedejen hvile kan den godt bages med det samme, men pandekagerne bliver bedst af at dejen hviler. Hvis pandekagedejen har hvilet så længe at den er blevet for tyk kan man tilsætte lidt mere mælk.
PANDEKAGE BAGNING
- Når dejen har hvilet opvarmes en passende pande med smør. TIP: Brug smør til stegningen. Intet andet fedtstof giver den rigtige smag.
Til den første pandekage skal der være smør nok til at hele panden er godt smurt. Herefter er det kun nødvendigt at bruge en lille smule smør eller måske slet ingen afhængigt af din pande.Panden har stor betydning for den færdige pandekage, men du behøver ikke nødvendigvis en pandekagepande hvis du ikke laver pandekager ret tit. - Tilsæt en dråbe dej til panden og vent på at det begynder at bruse op omkring den. Nu har panden den rigtige temperatur til pandekagebagning.
- Hæld en lille skefuld dej på panden med en opøser ske og drej hurtigt rundt så den tynde dej fordeler sig jævnt.
- Steg pandekagen ved middelvarme til den er størknet på overfladen. Vend den om med en paletkniv (eller i luften hvis du er pandekagemester).
- Steg den anden side af pandekagen til den er gennemstegt og lækker.TIP: Den rette temperatur afhænger af dit komfur og din pande. For høj varme giver brændte pandekager, for lav giver mindre lækre pandekager. Den første pandekage bliver tit mindre fin. Den er til kokken!
- Læg pandekagerne i en stak på en tallerken gerne med et stykke sølvpapir over den øverste. Pandekagerne holder hinanden varme så længe der tilføjes nye varme pandekager til stakken.
SERVERING
- Server pandekagerne varme. Tilbehør kan fx være sukker, syltetøj, sirup, is, chokoladesovs og frisk frugt.
Noter
OPSKRIFTEN PÅ PANDEKAGER ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 12/7/19
PANDEKAGER ER EN DEL AF MIT TEMA MED OPSKRIFTER FRA MORMORS KØKKEN. SE HELE TEMAET HER.

Der kan bruges citron-vanilje sukker i opskriften:
Opskrift på citron vanilje sukker
(spare både på citroner og den dyre vanilje)
Pandekager kan fx serveres med
(Hele tre forskellige lækre varianter)
Pandekager smager også supergodt med sukker og citronsaft.
Det gør de nemlig! Det fik jeg sket ikke nævnt men du har jo helt ret. Faktisk smager pandekager godt med alt muligt og det er vel en af grundene til at alle elsker dem.
Tak for kommentar og hav en rigtig god februar.
Kaere Marina
Jeg havde saadan glaedet mig til pandekager og ikke mindst chokoladesauce men vores weekend gik helt skaevt. Det startede allerede torsdag aften faktisk. Saa nu skal vi lige rette ind her og der men paa fredag staar den helt sikkert paa pandekagefest med ALT. Jeg har aldrig brugt smeltet smoer i dejen men det vil jeg meget gerne proeve. Hvis jeg kommer oel i , er det saa bare almindlig oel du bruger? Jeg kan huske min mor brugte hvidtoel men det kan jeg ikke faa her…
Og igen laekre billeder, jeg bliver helt pandekagesulten her mandag formiddag. Der er lang tid til fredag!
Jeg haaber I faar en god uge.
Kaerlig hilsen Rikke
Kære Rikke
Pandekagerne løber jo heldigvis ingen steder. Dem kan man altid spise ❤️ Håber I har fået styr på de ting der er gået skævt og at det bliver bedre bagefter. Det gør det jo faktisk rigtigt tit.
Smør i selve pandekagedejen synes jeg giver en dejlig smag og en lidt bedre farve, men det er vigtigt at smørret kommes i inden mælken ellers bliver det bare noget underligt noget. Afhængigt af hvilken pande man har kan man bage med lidt eller ingen smør når der er smør i dejen. På den måde bliver pandekagerne mindre hårde i det. Første pandekage skal dog steges i mere smør så panden er smurt og klar til de næste.
Med hensyn til øl kan man bruge det man synes så længe det ikke er for kraftigt smagende og en helt almindelig pilsner er min foretrukne. Jeg har tit bare købt en enkelt billig øl netop til at putte i pandekagerne. Da børnene var små har ældre damer tit kikket skævt til mig når de så mig købe én øl med børn ved hånden, men ligeså snart jeg så sagde at det er til pandekager lyste de op. Mit eneste problem med øl er altid at jeg ikke rigtigt ved hvad jeg skal med resten for jeg drikker det ikke og min mand er jo ikke ret tit hjemme og drikker faktisk heller ikke ret meget til hverdag. Også derfor holder jeg mig til helt almindelige billige øl.
Håber I får en rigtig god uge uden alt for meget der går skævt ❤️
Tak for denne her opskrift på pandekager! Jeg har bagt mange tørre kedelige pandekager – jeg har nok pisket for meget og brugt for lidt æg og fedtstof. Nu har jeg prøvet din opskrift, og de blev virkelig lækre! Lige sådan som pandekager skal være, så den bruger jeg igen næste gang, vi skal have pandekager 🙂
Det eneste jeg ændrede var mængden af sukker. Jeg synes, 50 gr sukker til 12 pandekager lød af meget, så jeg nøjedes med 2 teskeer sukker, og de blev helt fine. Det er nok smag og behag.
Kære Dorte
Allerførst TAK fordi du gav mig en tilbage melding. Det betyder så meget og er en kæmpe hjælp når jeg skriver opskrifter at I derude vil fortælle når opskriften virker (eller ikke virker). Jeg gør mit bedste for at skrive opskrifter der skal virke i andres køkner, men jeg kan jo aldrig helt vide om de virker før de bliver brugt!
Derfor er jeg selvfølgelig super glad for at du kunne bruge opskriften. Det er jo den jeg selv har givet videre til mine egne piger (der elsker at bage pandekager) og jeg synes altid at de bliver lækre. Desværre synes jeg også at der findes mange mindre gode opskrifter på pandekager hvor der simpelthen ikke er taget hensyn til de ret få og simple ting der skal til for at få en god pandekage.
Med hensyn til sukker har du selvfølgelig ret. Det kan man tilpasse som man selv synes og især efter det man holder af at putte ovenpå pandekagerne. Hvis man drysser med meget sukker eller putter sødt syltetøj på skal der jo mindre til end hvis man spiser pandekagerne med æblemos eller måske simpelthen som de er.
Hav et skønt efterår og endnu engang TAK for kommentaren.
Kan man opvarme flere –købte – dessertpandekager i microovn på en gang og hvordan?
Hej Inger
Jeg køber aldrig pandekager fordi jeg bedst kan lide de hjemmelavede. Men jeg forstiller mig at man fint kan varme flere på en gang.
Mange sommerhilsner
Marina