
Panna cotta er altid vidunderligt og denne dejlige friske udgave med vanilje og citron er perfekt som nem gæste dessert eller til en hverdag hvor du vil forkæle familien ekstra.

VI ELSKER PANNA COTTA
I vores familie elsker vi panna cotta og spiser den lækre dessert året rundt på mange forskellige måder. Den skønne cremede panna cotta er nemlig nem at lave og nem at tilpasse til de forskellige årstider. Om sommeren kan man fx. spise desserten med hindbær, i efteråret med brombær og i vintertiden med chokolade eller karamel. Desuden synes jeg det er den fineste nemme juledessert hvis man servere en god vanilje Panna Cotta med lækre syltede kirsebær (og derfor har jeg hvert år foreslået netop det i mine madplanerne, når jeg skriver om nemme juledesserter).
I denne omgang får I opskriften på en panna cotta med vanilje og citron og det gør I i anledning af forårsjævndøgn som er lige rundt om hjørnet. Jeg synes nemlig at citron er så perfekt i foråret hvor man trænger til noget friskt og lækkert og hvor der endnu ikke er friske frugter og bær. Derfor har jeg tit serveret citron Panna Cotta med citronsirup for min familie til forårsjævndøgn.

I denne omgang har jeg valgt at opgraderer lidt ved at server citron panna cottaen med en meget dejlig passionsfrugt sirup, små sprøde småkager og ananaskirsebær. Denne version synes jeg er endnu bedre end citronsiruppen fordi passionsfrugten bidrager med en meget dejlig kombination af sødme, syrlighed og solskind.
PANNA COTTA DESSERT
Panna cotta er en Italiensk dessert lavet på fløde og sukker, der er stabiliseret med gelatine så desserten stivner i en blød og velsmagende budding. I den mest enkle (og vidunderlige!) version er fløden alene tilsmagt med ægte vanilje.

Panna cotta betyder simpelthen “kogt fløde” og desserten siges at stamme fra Piedmont i Nord Italien. Panna cotta regnes ofte for at være en gammel Italiensk dessert. Faktum er imidlertid at de første nedskrevne opskrifter stammer fra 1960’erne og at ideen til panna cotta formodentligt er lånt fra et andet lands buddinge tradition. Heldigvis har det ikke forhindret Italienerne i at gøre panna cotta til en ægte Italiensk succes: enkel og med fokus på gode råvarer.

En god panna cotta handler først og fremmest om to ting. For det første at man bruger gode råvarer, fordi det jo er så enkel en dessert at alle elementerne kan smages. For det andet handler det om at opnå den helt rigtige fasthed på desserten. En panna cotta skal være på én gang være blød og fast. Bruger man for meget husblas bliver den for stiv (og lidt gummiagtig), bruger man for lidt bliver desserten udflydende. Hvor meget der skal til afhænger af hvilke ting der kommer i cremen og også af hvor stor en form man vælger at lave. Netop fordi der skal mere husblas til hvis man vil lave en stor panna cotta anbefaler jeg altid at lave panna cotta i portionsstørrelser. Det er alligevel også det hyggeligste og mest elegante!

Du kan bruge alle slags små beholdere: små smukke glas hvor man kan se desserten er altid fint, ramekiner er et klassisk valg og du kan se her i indlægget elsker jeg at bruge små kopper (kik i genbrug hvor du ofte kan få mokkakopper billigt). Uanset hvad du vælger skal du huske at Panna Cotta er en tung dessert så portionerne skal ikke være ret store. Det er også vigtigt at der er god plads til at spise desserten med en teske! Endelig kan man også vælge at vende Panna Cottaen ud på en tallerken og server tilbehøret rundt om. Det ser fint ud, men er lidt besværligt fordi det kan være svært at vende panna cottaen pænt ud af formen. Husk at smørre med lidt smagsneutral olie hvis du vælger den løsning.
FRYGT IKKE HUSBLAST

Der er dem der tænker at panna cotta er en besværlig dessert, fordi der skal bruges husblas. Intet kunne være mere forkert. Når man først kender panna cotta og har prøvet at lave det en enkelt gang vil man vide at det er en dejlig nem dessert.
Den metode som jeg giver dig opskriften på nedenfor regnes for den sikreste. Metoden har jeg fra den Italienske madbibel Il cucchiaio d’argento (der på dansk er udgivet som Sølvskeen). Metoden udrører først husblast i varm mælk og tilsætter herefter mælken til den varme fløde. Det gør det nemmere at styre temperaturen så du er sikret et godt resultat.
Min opskrift er imidlertid ikke magen til den du finder i Sølvskeen, fordi dette jo er en panna cotta med citron. Dette betyder selvfølgelig at både den smagsmæssige og kemiske sammensætning af desserten ændres og derved er det nødvendigt at tilpasse grundopskriften. Det har jeg selvfølgelig gjort så du får en vidunderlig silkeblød konsistens og en dejlig afbalanceret smag af vanilje og citron.

SÆSON
Vi spiser panna cotta med fryd året rundt. Denne variation med citron og vanilje er jeg særlig glad for i det tidlige forår.
TIPS OG TRICKS TIL PANNA COTTA AL LIMONE
- Panna cotta er en perfekt gæstedessert, fordi den kan laves i forvejen. Desserten er desuden naturligt glutenfri og uden æg så den er et godt bud når man får gæster der ikke tåler gluten eller æg.
- Hvis du har meget travlt og har brug for en hurtig panna cotta kan du bruge en meget flad beholder (som fx en underkop). Jo tyndere lag panna cotta jo hurtigere stivner desserten nemlig.
- Til panna cotta er det meget vigtigt at bruge piskefløde, der smager af noget for ellers bliver desserten kedelig. Jeg anbefaler økologisk piskefløde, der gerne må være tæt på sidste salgsdato. Piskefløde i en uåbnet flødekarton udvikler nemlig smag. Smag eventuelt på fløden og se om den er smagfuld.
- På samme måde er panna cotta et af de steder hvor det virkeligt kan betale sig at bruge den rigtig gode vanilje. Den kan jo være svær (og dyr!) at skaffe i øjeblikket, men den vanilje du vælger at bruge kan virkeligt smages i desserten. Det er af samme grund jeg anbefaler at du gør dig den umage at få det bedste ud af din vanilje ved at lade fløden trække smag ud af vaniljen.

Opskrift på citron panna cotta ( Panna cotta al limone)
Ingredienser
Panna Cotta med citron, vanilje og lime
- 5 dl. piskefløde
- 1 vaniljestang
- 2 økologiske citroner - (Ialt sammen med limesaft ca. 1 1/2 dl)
- 1 økologisk lime
- 3 blade husblast
- 1 dl sødmælk
- 150 g rørsukker
Sådan gør du
Fløde med vanilje
- Hæld piskefløden i en lille gryde. Flæk vaniljestangen og skrab alle kornene ud. Tilsæt vaniljekorn til gryden og rør let rundt med et piskeris så kornene adskildes. Tilsæt den tomme vaniljebælg.
- Varm piskefløden med vaniljen langsomt op til lige før kogepunktet. Træk af varmen, læg låg på og lad stå og trække i mindst 10 minutter.TIP: På denne måde får piskefløden mere vaniljesmag og du det meste ud af din vaniljestang. Husk at din fløde aldrig må koge.
Citrusfrugter
- Vask og tør citrusfrugterne. Riv skallen ned i en lille skål. Pas på ikke at få det hvide med.
- Pres citrusfrugterne og si saften så kerner og kød sorteres fra. Tilsæt citrusskallen til citrussaften og stil til side.TIP: Få mest muligt saft ud af dine citroner ved at varme dem kortvarigt (ca 20 sec) i microovnen og herefter rulle dem hårdt mod bordet.
Panna Cotta
- Når piskefløden har trukket med vaniljen er du klar til at lave din panna cotta.
Fyld en skål med koldt vand og læg husblassen til udblødning i 3-5 minutter.TIP: Undgå at husblassen klistre sammen ved at lægge bladene i skålen ét af gangen. - Varm imens mælken op i en lille gryde til det næsten når kogepunktet. Træk gryden fra varmen.
- Tag husblassen op af vandet ét blad af gangen. Knug den fri for vand og rør den ud i mælken til den er helt opløst. Gentag med de andre blade husblas. Lad herefter mælken stå, mens du gør flødeblandingen færdig.
- Tilsæt rørsukker til piskefløden og varm den op igen til den næsten når kogepunktet. Rør imens så sukkeret opløses og du undgår at fløden brænder på.
- Lige før piskefløden når kogepunktet trækker du den af varmen og fisker vaniljebælgen op. Tilsæt citronsaft og skal.
- Rør mælkeblandingen i flødeblandingen.
- Hæld cremen i en kande med hældetud og lad den stå i ca. 15 minutter i køleskabet til den er kølet lidt af. TIP: Dette minsker tendensen til at vaniljekornene synker til bunds.
- Rør rundt i panna cotta creamen og hæld den i små portionsforme.TIP: Du kan bruge små glas, kopper eller skåle. Hvis du vil kunne vende din Panna Cotta ud ved servering skal formen smøres med smagsneutral olie.
- Stil i køleskabet i mindst tre timer og gerne natten over.TIP: Undlad at putte husholdningsfilm over din portionsanretted panna cotta før de er kølet ned. Ellers drypper kondensvand ned på overfladen.
Servering.
- Server fx. din citron panna cotta med en lille sprød kage og lidt sirup. Det kunne være en citronsirup eller en passionsfrugtsirup. Tropisk frugt smager også dejligt som tilbehør. Hvis du vil server som på billederne hælder du passionsfrugt sirup over Panna Cottaen og lægger en lille sprød kattetunge på toppen af koppen. Pynt med ananaskirsebær (eller måske en lille sommerfugl af chokolade). Jeg anbefaler at du pynter efter at du har sat kopperne på det sted hvor du vil server desserten.
Noter
Server gerne citron panna cotta med den nemme passionsfrugt sirup og små sprøde langues de chat småkager
Jeg er vild med tanken om at piskefløden udvikler smag med alderen 🙂
Kære Birte
Ja er det ikke fantastisk. Det er ikke bare noget jeg har fundet på, jeg har efterhånden set flere anbefale det. Helt frisk fløde smager dejligt og netop friskt. Fløde der har fået lov at modne nogle dage bliver lidt tungere i smagen og får mere fylde. Nogle gange er det ene det bedste, andre gange det andet. Forudsætningen er dog at man køber den gode økologiske piskefløde, den almindelige udvikler sig ikke rigtigt til den gode side. Jeg synes også det er bedst at bruge en uåbnet karton, selvom jeg nu altså fint kan finde på at bruge piskefløderester alle mulige gode steder både tæt på udløb og lidt over. Så tjekker jeg bare lige hvordan fløden smager.
Det samme gælder for flødeskum; for det første er det lettere at piske til skum, og for det andet får man en dybere flødesmag. Jeg sørger altid for, at mit flødekarton er lukket tæt til; luk evt. med en kontorclips/tøjklemme – så risikerer man ikke, at det tager smag fra andet i køleskabet.
Kære Elsebeth
Det er nmelig rigtigt. Vi er så vandt til at alt mad skal være så friskt som overhovedet muligt men der er faktisk mad der bliver bedre af at modne. Jeg læste engang en artikel i avisen der havde en hel række eksempler (nogle af dem overraskende). Jeg mener der stod at Carlsberg har gamle øl på lager som de server ved ganske særlige lejligheder. Det er da lidt sjovt hvis det er rigtigt.
Piskefløde skal selvfølgelig ikke tage smag fra de andre ting i køleskabet, men det er faktisk lidt sjovt at opleve hvordan smagen kan udvikle sig over nogle dage. Jeg synes dog mest det gælder den økologiske piskefløde.
Jeg substituerer nogen gange fløde med modnet kartoffelmel. Min mor har gluten allergi lol
Hej Lucas
Det er tydeligt at du er mere frittolkende i forhold til desserter end de fleste. Din mor med gluten allergi kan jo meget fint spise Panna cotta der netop er helt glutenfri. At du så hellere vil lave en dessert med kartoffelmel må siges at være en nyopfindelse. Måske du skulle starte en ny gastronomisk retning eller noget.
Mange hilsner
Marina