Rabarber lemonade er et kæmpe sommerhit i vores familie. Forfriskende dejligt med lige præcis den helt rigtige balance mellem sødt og syrligt. Tilsat danskvand smager rabarber lemonaden simpelthen som sodavand burde smage, men helt uden alle de kunstige tilsætningsstoffer.

Rabarber fra min køkkenhave til rabarber lemonade. Jeg har jordbær rabarber og vinrabarber i haven. Typen af dine rabarber vil påvirke både farven og hvor meget sukker du skal bruge i lemonaden.
Mine rabarber vokser som om de var betalt for det, hvilket de på en måde også er, for i den varme forsommer har jeg gået og hældt vand på dem dagligt. Til gengæld har rabarberne kviteret med så store mængder rabarberstængler at jeg faktisk ikke har kunnet følge med i køknet.
Nu er det sådan at de bedste rabarberstængler til både rabarberkompot og rabarber crumble er de mellemtykke stængler, mens de store godt kan blive lidt træede i det. Den slags stængler er bedst til rabarbersaft, men for at være helt ærlig har jeg aldrig været nogen kæmpefan af rabarbersaft. Jeg synes nemlig at det godt kan blive en smule fadt i smagen.
Så sad jeg en fredag eftermiddag og læste en anmeldelse af Københavns nye madmarked. Sådan set var anmelderen godt tilfreds, men journalisten mente der manglede flere friske danske råvarer og nævnte som et eksempel at det kunne have været en rabarber lemonande. “Hold da op!” tænkte jeg “det er da lige sådan en jeg skal lave af mine mange rabarber“. Fluks fløj jeg ud i køkkenhaven efter rabarber og tilbage i køknet hvor jeg slog op i den grønne syltebog. Jeg elsker nemlig den grønne syltebog, der er min go too syltebog, selvom jeg næsten altid laver lidt om på opskrifterne. Der var godt nok også en opskrift på rabarber lemonande, men der blev brugt citronsyre istedet for citroner og alt for meget sukker efter min smag. Så freestylede jeg lidt og resultatet blev simpelthen en fantastisk rabarber lemonade som min familie har været helt pjattede med siden. Min mand mener ligefrem at jeg ville kunne leve af at sælge kammerjunkere og rabarber lemonade…
Jeg har gået lidt og gemt på opskriften. Ikke fordi jeg ville holde den hemmelig, men fordi jeg altid gerne vil gennemteste mine opskrifter og det kræver jo at rabarberne kan følge med så opskriften kan blive testet. Desuden har jeg tænkt at rabarber lemonaden er helt perfekt som velkomstdrink til Sankt Hans aften og derfor kommer den i denne uge hvor jeg har Sankt Hans tema.
For mig smager rabarber lemonaden tilsat citronskive, isterninger og brusende danskvand simpelthen som sodavand burde smage. Du kan server den som den er alkoholfrit til børn, gravide og de der ikke holder af alkohol. Du kan også vælge at tilsætte lidt vodka eller gin hvis du vil gøre den til en “rigtig” sankt hans aften drink.
SÆSON
- Rabarber lemonade skal man lave når der er fut i rabarberne og det vil sige fra lidt hen på foråret og frem til Sankt Hans. Fra Sankt Hans skal rabarberplanterne have fred og ro frem til sensommeren hvor man gerne må høste af dem igen. Samtidigt er rabarber lemonaden også en rigtig sommerdrik.
TIPS OG TRICKS TIL RABARBERLEMONADE
- Der findes flere slags rabarber og den type du vælger vil have betydning for farven på din rabarberlemonade. Generelt kan man sige at jo rødere dine rabarberstilke er jo rødere bliver saften fra dem også.
- Når du høster rabarber er det vigtigt at du “trækker” dem op istedet for at skærer dem over. Du skal nemlig have hele stænglen med, ellers sidder resten og rådner.
- Det kan virke ærgerligt at kasserer de store flotte rabarberblade, men du må under ingen omstændigheder spise dem. De er nemlig giftige.
- Til gengæld er der ikke noget belæg for at det skulle være skadeligt at spise den oxalsyre som rabarber indeholder. Ihvertfald ikke i de mængder som moderne mennesker spiser rabarber. Der er derfor igen grund til at forsøge at neutraliserer oxalsyren.

Opskrift på rabarber lemonade
Rabarber lemonade er simpelthen så forfriskende skønt og perfekt både som hjemmelavet sodavand og som en hyggelig velkomstdrink. Alene den smukke farve bliver man glad af og citronsaften gør rabarber saften frisk og lækker.
Husk at server med isterninger, citronskive og meget gerne danskvand. Man kan selvfølgelig godt drikke rabarber lemonaden som saftevand men jeg synes det klæder den med brus og lidt mere citron.
Opskriften giver ca 3,5 liter færdig rabarber lemonade når rabarbersaften er fortyndet med danskvand.
Ingredienser
Rabarbersaft med citron: koncentrat til rabarberlemonade
- 1 kg rabarber renset vægt (dvs uden blade osv)
- 5 dl vand
- 4-5 citroner = ca 2 dl citronsaft
- 500 g rørsukker
Rabarberlemonade
- isterninger
- citronskiver
- dansk vand
Sådan gør du
Skold opbevarings flasker til din rabarbersaft
-
Sæt flaskerne/sylteglas i en ren køkkenvask. Overhæld dem med kogene vand og tag dem herefter op og lad dem lufttørre på et helt rent viskestykke så de er klar når du skal bruge dem.
-
TIP: brug glas eller flasker der kan tåle høj varme. Jeg bruger helst 0,4 dl flasker beregnet til syltning. De kan både tåle varme væsker og at komme i fryseren.
Rabarbersaft med citron til rabarber lemonade
-
Gør dine rabarber i stand: fjern blade, vask stænglerne og skær dem i tykke skiver.
-
Vej rabarberne og tilpas opskriften til den mængde du har. Du kan bruge slideren øverst i opskriften.
-
Put rabarberne i en gryde med god plads, da saften koger op.
-
Pres citronsaften ud af citronerne og mål op. Pil kernerne fra med en gaffel. Tilsæt citronsaft til rabarberne.
-
TIP: Du får mest muligt saft ud af dine citroner ved at give dem en hurtig tur i microovnen på fuld effekt (ca 15-20 sec). Herefter ruller du dem lidt hårdt med håndfladerne på køkkenbordet et par gange.
Der er meget forskel på hvor meget citronsaft man får ud af en citron. 4 citroner skal give ca 2 dl saft. Det gør ikke noget hvis det ikke helt passer, men hvis mængden er langt fra at passe kan du bruger en citron mere eller mindre.
-
Tilsæt vand.
-
Kog op. Når saften er i kog skal den simre under låg i ca 15 minutter.
-
TIP: Det er vigtigt at saften ikke buldrekoger for så koger den over og får en grim smag. Juster temperaturen til saften netop koger.
-
Si saften gennem en sigte og over i en ren gryde. Pres godt på rabarbermassen så du får alt saften ud. Lad stå i ca 5 minutter og pres igen.
-
TIP: Jeg gør meget ud af at få mest muligt saft ud af rabarbermassen. Jeg har opdaget at det bedste redskab til at presse saft ud er overdelen til min hamburgerpresse. Hvis du ikke har sådan en kan du bruge bagsiden af en grydeske.
-
Tilsæt sukker og kog op. Denne gang skal rabarbersaften kun netop bringes i kog. Rør rundt og tjek at sukkeret er helt opløst. Smag til.
-
TIP: Der er meget forskel på rabarber, derfor skal man altid tilsmage omhyggeligt når man bruger dem. Hvis dine rabarber er meget sure skal der tilsættes mere sukker.
Hvis du gerne vil have en helt ren og smuk saft kan du skumme overfladen for det hvide skum.
-
Hæld straks den varme saft på de rene flasker og skru låget på.
-
TIP: Når man hælder den varme saft på flaskerne og sætter låget på med det samme opstår der et vakuum der er med til at lukke flasken bedre og sikre længere holdbarhed. Det er det der lille klik som glasset siger når du åbner det.
-
Køl saften lidt ned og stil rabarbersaften i køleskabet.
RABARBER LEMONADE
-
Fyld et glas med isterninger og en skive citron. Fyld op med 2/3 dansk vand og 1/3 del rabarbersaft. Rør lidt rundt med en ske eller en drinkspind.
-
TIP: Alle drikke med kulsyre mister gejsten hvis de står for længe. Hvis du vil server for gæster anbefaler jeg derfor at du putter rabarbersaften i en pæn kande og stiller isterninger, dansk vand, isterninger og citron på en bakke. Så kan alle lave deres egen limonade efterhånden som de får lyst.
Opskriftsnoter
HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA
Dette er min egen opskrift. Jeg har lavet den med inspiration fra den grønne syltebog (Tørslefs Husmoder Service) men har erstattet citronsyre med ægte citronsaft og skåret en del ned på mængden af sukker. Rabarbersaften er også lavet uden tilsætningsstoffer.
HVAD GØR DU VED RESTERNE
Det udkogte rabarberkød kan godt spises (fx til skyr), men det meste smag er kogt ud så jeg kasserer det.
HOLDBARHED
Rabarbersaften kan holde sig i en uges tid i køleskabet og op til et år i fryseren. Hvis du fryser saften ned skal du huske at der skal være ekstra plads i beholderen, fordi væsker jo udvider sig når de fryser.
Alle opskrifter på Marinas Mad testes og revideres løbende. Dette er første udgave juni 2018. Kom gerne med input til fremtidige udgaver.

Mon ikke mormor byder på hjemmelavet rabarber lemonade omme bag den fine røde dør? Stemningsbillede fra Humleby KBH.
MORMOR SERVERER HJEMMELAVET SAFTEVAND OG LEMONADE I SIN HAVE. DERFOR ER RABARBERLEMONADEN EN DEL AF MIT TEMA MED DANSKE RETTER FRA MORMORS KØKKEN. SE HELE TEMAET HER.
Skriv et svar