
Gammeldags rabarberkompot med vanilje smager fantastisk og er nem at lave. Her får du opskriften på den bedste metode jeg kender. Det er min egen yndlingsopskrift som jeg laver igen og igen i hele rabarbersæsonen.

Jeg elsker hjemmelavet rabarberkompot
Jeg er vild med rabarberkompot! Elsker den perfekte balance mellem surt og sødt og de fine små vaniljekorn, der tilføjer en dejlig smag til den hjemmelavede rabarberkompot. Jeg elsker også at rabarberkompot er virkelig nemt at lave og kan bruges til så mange forskellige skønne desserter.
Måske synes du at jeg bruger store ord når jeg taler så kærligt om rabarberkompotten? Men helt ærlig prøv at se på den! Den er bare så smuk og man føler sig rig på den dejligste måde, når man lige kan hive sådan et fint glas hjemmelavet rabarberkompot ud af køleskabet. For mig er det virkeligt en af de store glæder når man har noget ægte hjemmelavet i baghånden. Rabarberkompotten er desuden så nem at lave og så anvendelig i mange sammenhænge. Perfekt hverdagsluksus.

Rabarberkompot er perfekt til nemme desserter
På billedet herover har jeg brugt rabarberkompotten som tilbehør til de lækre Dutch Babys – nemme ovnbagte pandekager med sprøde skønne kanter. Med is er det en nem og lækker forårsdessert.
Men rabarberkompot kan jo SÅ meget forskelligt og netop derfor bliver jeg aldrig træt af den.
Rabarberkompotten kan rede dagen når man lige har brug for lidt ekstra. Den smager lige perfekt når man vil forkæle sig selv med lidt græsk yoghurt om morgenen og når man vil glæde sine uventede gæster med is og rabarberkompot i sommernatten. Desuden er den fantastisk anvendelig i kager, koldskål og andre desserter. Prøv fx at lave en helt klassisk og altid gudeskøn vanilje panna cotta og top den med smuk rabarberkompot.
Rabarberkompoten kan kort sagt det hele og derfor kan man kun elske den.

Sæson og lidt om at høste rabarber i haven
Det er nemt at have rabarber i haven. Planten passer stort set sig selv, men skal have ro det første års tid efter at du har plantet den og også ca midt på sæsonen.
Når man har rabarber i haven går rabarbersæsonen derfor ca. fra april og til Sankthans. Herefter skal planterne have lov til at samle kræfter i en måneds tid og så kan man igen høste af dem i sensommeren. Køber man rabarber er det i Danmark en forårsfornøjelse.
Når du høster rabarber skal du gøre det ved at trække i rabarberstilken, sådan at du får hele stilken med helt ned til den lille fod. Hvis du klipper eller skære rabarberen over vil det tilbageværende stykke stå og rådne. Rabarberfoden kan iøvrigt meget fint spises når du har pillet det lille brune blad af.
Rabarberbladene må til gengæld ikke spises. De er giftige.
De bedste rabarber er de relativt unge og røde stængler.
Jeg laver allerhelst den hjemmelavede rabarberkompot om foråret.
I sensommeren er der andre lækre råvarer i haven og så vælger jeg oftest at fryse de rabarber jeg høster ned eller bruge dem til rabarberlemonade. De frosne rabarber kan sagtens holde sig et helt år og er hyggelige at kunne tage ud af fryseren når man trænger til lidt forår før der kan høstes i haven. Frosne rabarber bruger jeg især gerne til rabarbercrumble.

Tips og tricks til rabarberkompot
Opskriften nedenfor er med vejledende mål og kan let tilpasses til den mængde rabarber du nu har ved hånden. Brug slideren til at tilpasse opskriften. Lad dog være med at lave en alt for kæmpestor portion i en for lille gryde for så bliver fordampningen fra gryden ikke tilstrækkelig.
Jeg foretrækker min rabarberkompot med store synlige stykker. Jeg synes det ser smukt ud og kan godt lide at jeg kan bruge rabarber eller rabarbersaft som det passer bedst til den opskrift hvori jeg bruger kompotten. Hvis du gerne vil have helt udkogte rabarber kan du røre lidt i gryden når de er kogt møre. Så vil de blive mere som en grød.
Her skal du være opmærksom
Det er meget nemt at lave rabarberkompot. Vær tålmodigt mens sukkeret langsomt smelter. Det tager lidt tid og du skal huske at røre engang imellem. Husk også at smage til. Det er meget vigtigt fordi rabarber er en råvarer der varierer meget afhængigt af sort og dyrkningsforhold. Derfor er det altid vigtigt at smage rabarberkompotten til med sukker og måske citronsaft.
Helt rene glas til din rabarberkompot
Opbevarer din rabarberkompot i et skoldet glas med tætsluttende låg og brug kun rene redskaber til at tage med. Hvis du spiser rabarberkompotten med det samme behøver du ikke at skolde dine glas.
Hvis du vil opbevarer din rabarberkompot i mere end et par dage skal du bruge helt rene og tætsluttende glas. Sæt rene henkogningsglas i en ren vask og overhæld dem og deres låg med kogene vand. Hæld vandet ud og sæt dem til tørre på et rent viskestykke. Lad dem lufttørre. Du kan også sætte glassene i ovnen ved ca 100°C i 20 minutter. I begge tilfælde skal du bruge ægte henkogningsglas der kan tåle kogende vand/varme.

Opskrift på rabarberkompot med vanilje
Ingredienser
- 500 g rabarber - (renset vægt uden blade)
- 500 g rørsukker - (kan erstattes af hvidt sukker, men rørsukker smager bedre)
- 1 vaniljestang - (kan eventuelt erstattes af vaniljesukker)
- 1/2 økologisk citron - (reven skal og måske saft. Kan udelades)
Sådan gør du
Forberedelser til rabarberkompot
- Skær vaskede rabarberne i tykke skiver (ca 1 1/2 cm).
- Mål hvor mange gram rabarber du har. (TIP 1)
- Tilsæt ligeså meget rørsukker som du har rabarber. (TIP 2)
- Flæk vaniljestangen midt igennem med en lille skarp kniv. Skrab de små sorte korn ud med kniven og gnid dem med lidt sukker så de klistre lidt mindre sammen. Gnid også kniven med lidt sukker så du får det hele med. Kom vaniljekornene og den tomme vaniljebæld op i gryden.
- Vask og tør citronen. Riv citronskal direkte ned i gryden. Vent med citronsaften.
Kog rabarberkompot
- Sæt gryden på komfuret. Varm langsomt op til alt sukkeret er opløst. Rør et par gange undervejs. (TIP 3)
- Når sukkeret er helt opløst og væsken er begyndt at boble skal rabarberne småkoge i 5-8 minutter uden at du røre i gryden. (TIP 4)
- Rabarberkompoten er færdig når rabarberne er møre. Smag til og hæld herefter den varme kompot direkte op sylteglas. Sæt låg på. (TIP 5)NB: Sæt glasset på en tallerken så du undgår at spille på bordet. Lad bare vaniljebælgen komme med også, den vil fortsætte med at give vaniljesmag til kompotten.
Noter
OPSKRIFTEN ER UDGIVET PÅ MADBLOGGEN 5/6/17 Og SENEST REDIGERET MED NYE TIPS 26/4/22
Netop nu på Instagram. Klik på et billede og læs med:
På Instagram skriver jeg om mine opskrifter, deler glimt fra min hverdag og fortæller i stories om arbejdet med at udvikle opskrifter og fotograferer.
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Flere opskrifter med rabarber

Bagte rabarber – nem dessert med rabarber, is og lækkert knas

Rabarber lemonade

Rabarber crumble med marcipan og mandler
Flere populære opskrifter på syltetøj

Solbærsyltetøj: Hjemmelavet sommersyltetøj fra baghaven

Brombær syltetøj




Skriv et svar