
Her får du min gennemtestede og populære opskrift på dejlig risengrød. Grøden er lavet i ovnen så du slipper for at røre og undgår at risengrøden brænder på. Dette er den nemmeste måde at få den lækker og cremet risengrød.
Risengrød i ovn – en opskrift udviklet til erstatning for min populære opskrift på risengrød i sengen

Aldrig har jeg kogt så meget risengrød som i denne november og grunden er den helt enkle at jeg gerne vil have at min opskrift på risengrød også virker hjemme i dit køkken. Derfor har jeg kogt risengrød på forskellige måder og ved forskellige ovntemperature til jeg nåede frem til den metode som jeg synes virker bedst.
Forhistorien er at jeg faktisk altid har lavet risengrød efter høkasse metoden, hvor man sætter risengrøden ind i sengen og lader den koge færdig mellem de varme dyner. Sådan har jeg lært at gøre af min mor, der har lært det af hendes mor og sådan har alle mine venner og bofæller lavet risengrød lige så længe jeg kan huske. Ingen jeg kender er nogensinde blevet syge af den grund.
I 2013 delte jeg min personlige opskrift på dejlig risengrød lavet på denne måde på min gamle blog Badut. Her er opskriften faktisk rigtig populær og har fået ros for tricket med først at mætte risene med sødmælk. Men faktum er at min opskrift også har fået kritik, fordi man ikke må gøre som jeg skriver i opskriften. Fødevaremyndighederne er noget frem til at der er en sundhedsrisiko ved den gamle høkassemetode, som har været brugt i generationer og det kan vi selvfølgelig ikke have. Jeg har stor respekt for fødevaresikkerhed og vil selvfølgelig ikke have en opskrift på min side, der ikke er ansvarlig. Derfor har jeg testet som en gal for at kunne erstatte den gamle opskrift med en ny, der smager lige så godt og som ikke er behæftet med nogen ricisi.
Jeg er stolt af resultatet for min nye opskrift smager faktisk endnu bedre end min gamle opskrift og metoden er min egen.

Nem risengrød der altid smager dejligt og aldrig brænder på
Det nemmeste ville selvfølgelig bare være at koge risengrøden på komfuret og det kan man også fint med min opskrift. Sagen er bare at det orker jeg ikke i december. I julemåneden har jeg travlt og grunden til at der ryger risengrød i madplanerne én gang om ugen hele december er at det er nem og billig mad som jeg ikke skal bøvle for meget med. Derfor skal jeg ikke stå og røre i en gryde i en times tid. Min risengrød skal smage fantastisk med et minimum af bøvl.
Tilbage står derfor at lave risengrøden i ovnen og det er der også mange andre der anbefaler. Problemet er bare at der er virkeligt mange forskellige anbefalinger og de er detsværre ikke allesammen lige gode. Mine helt personlige erfaringer er fx at risengrød der står for længe i ovnen bliver udkogt, mens gryden omvendt brænder på hvis ovnen er for varm. Derfor har jeg justeret og justeret til jeg ramte den temperatur og metode som jeg synes er det bedste kompromis. Jeg kan ikke længere gå hjemmefra når jeg laver risengrød, men jeg har hænderne fri til andre ting og det er næsten ligeså godt.

Risengrød var engang luksusmad
Risengrød er et dansk fænomen. Den stammer tilbage fra en tid hvor grød var almindelig hverdagskost. Den gang brugte almindelige mennesker hverken dyr mælk eller dyre importerede riskorn til deres grød. I stedet kogte de almindelige danske kornsorter i vand.
Som en statusmarkering (og fordi det smager godt tænker jeg) gav velhavende mennesker sig til at koge ris i mælk, især ved juletid. Det var luksusmad, der først blev almindelig hos andre end de velhavende omkring år 1900.
Fordi risengrøden var en særlig fin grød er det også den grød som husnissen skulle have som gave. På den måde udgik man at han drillede og forvalte ulykker på gården. Denne tradition har vi i dag videreført når vi giver nissen risengrød på loftet eller henne ved nissedøren.

En nem og populær opskrift
Da jeg udgav opskriften i 2017 var jeg selvfølgelig vildt spændt på om min opskrift også ville være god hjemme i andre køkner end mit eget. Der er jo forskel på ovne og gryder og smagsløg og portionsstørrelser og hvad ved jeg og derfor ved man først for alvor om en opskrift er et hit når den er blevet afprøvet i mange køkner af mange forskellige mennesker. Jeg gjorde mit allerbedste med opskriften, men kunne ikke med sikkerhed vide om det virkede.
Nu to år senere kan jeg med glæde fortælle at masser af mennesker vender tilbage til netop denne opskrift igen og igen og at opskriften også får masser af ros fra mennesker jeg møder og som taler varmt om hvor godt den smager og hvor nem den er at lave. På baggrund af de mange tilbagemeldinger har jeg været i stand til at forenkle opskriften en smule så den nu er endnu nemmere at lave.
Jeg vil selvfølgelig stadigt gerne høre hvad du mener om opskriften, for det vil jeg altid! Men jeg anbefaler nu min opskrift med et dejligt rygstød fra andre mennesker der også er blevet glade for at lave deres risengrød i ovnen.

Sæson
Hjemme hos os er risengrød julemad og noget vi spiser fra slutningen af november og helt frem til jul. I mange andre familier ved jeg at der bliver spist risengrød året rundt eller ihvertfald i den kolde tid. Sådan en dejlig skål risengrød er da også bare skøn og især elsket af mange børn.
Du kan se hele mit tema med juleopskrifter her.
Tips og tricks
- Din gryde (og dit låg) skal selvfølgelig kunne gå i ovnen. Desuden skal gryden have en passende størrelse ca 2,5 liter er en god størrelse. Det er bedst at bruge en tykbundet gryde fordi det mindsker risikoen for at grøden brænder på.
- Jeg anbefaler at man bruger en rund gryde så man kan rører ordentligt rundt. Gryden på billederne bruger jeg til servering. Ovnen er ikke så varm så du kan godt bruge en Le creuset gryde med plastdut som den på billedet af hjertegryden. (Plastdutterne er derimod ikke ovnsikre når du laver grydebrød). Generelt anbefaler jeg at købe støbejernsgryder med metaldutter på låget så de kan gå i ovnen. Mange mærker (også billigere) har disse.
- Gryden bliver ved den anbefalede temperatur ikke så snavset at den er svær at gøre ren. Det gør den derimod hvis ovnen er for varm.
- Tricket med at putte et stykke sølvpapir mellem låg og gryde hjælper med to ting. For det første sikre det at gryden er helt tæt. For det andet undgår du at mælken fordamper op på låget og der brænder let på. Du spare derfor opvask på denne måde. Hvis din gryde slutter tæt og du ikke har noget i mod at skrubbe dit låg kan du godt undlade sølvpapiret.
- Hvis du koger risengrød til risalamande er det en god ide at koge en udskrabet vaniljebælg med i grøden. Det farver grøden en lille smule, men giver dejlig smag.
- Risengrød der skal opbevares skal køles hurtigt ned under forsvarlige forhold. Man må altså ikke længere bare sætte sin gryde udenfor som vi har gjort i generationer (med mindre det er virkeligt koldt selvfølgelig). Risengrød skal straks flyttes til en ny beholder og (en der ikke holder på varme) og sættes i køleskabet.
- Ligesom med kageopskrifter er det en god ide at være ekstra påpasselig første gang man laver risengrød i ovnen. Alle ovne og gryder er forskellige så den nøjagtige kogetid i din ovn kan være anderledes end i opskriften.
- Hvis du bor i udlandet og ikke kan skaffe grødris kan du bruge risottoris i stedet. Hold ekstra øje da kogetiden kan være lidt anderledes.
Her skal du være opmærksom
Det er meget let at lave risengrød i ovnen. Hvis du følger opskriften er der ikke noget der går galt da jeg omhyggeligt har fortalt hvornår det er vigtigt at røre i grøden.
Risengrød til Risalamande
Hvis du koger risengrød til risalamande vil jeg anbefale at du bruger opskriften på risengrød i den opskrift. Forskelden er at risengrøden er kogt med ren sødmælk og at vaniljebælgen er kogt med i grøden. På den måde får du nemlig den allerbedste smag af vanilje.

Opskrift på nem og lækker risengrød lavet i ovn
Ingredienser
RISENGRØD
- 300 g grødris
- lidt vand - (ca 1 dl)
- 1/2 tsk fint salt - (og mere når du tilsmager grøden senere)
- 1/2 l sødmælk
- 1 l minimælk
TIL SERVERING AF RISENGRØD
- kanelsukker
- Smør - til smørklatter
Sådan gør du
Forberedelser
- Tænd ovnen på 125 C varmluft.
- Find en tykbundet gryde med låg der kan gå i ovnen. (TIP 1)
- Find et stykke sølvpapir, der passer i størrelsen til gryden. (TIP 2)
- Skyl risene godt under rindende koldt vand. Det går nemmest i en sigte. (TIP 3)
Risengrøden startes på komfuret
- Hæld de skyllede grødris i gryden og hæld vand på til det lige dækker (ca 1 dl vand). Kog under omrøring til alt vandet er næsten kogt væk (ca 2 minutter). (TIP 4)
- Tilsæt sødmælk og salt. Lad mælken varme op til lige før kogepunktet. Rør af og til.
- Lige før mælken når kogepunktet begynder du at røre hele tiden så grøden ikke brænder på. Brug gerne en grydeske med en flad side så du kan få skrabet bunden godt. Grøden må ikke koge, men skal begynde at tykne efterhånden som risengrynene suger sødmælken til sig. Ialt skal du røre i ca 2-3 minutter til noget af sødmælken er opsuget. (TIP 5)
- Hæld minimælk i gryden og rør godt rundt. Bring gryden op til lige før kogepunktet. Rør ofte.
Risengrød i ovn
- Sæt et stykke sølvpapir under låget og godt og tæt ned om siderne på gryden. Sæt gryden i ovnen.
- Efter 40 minutter tager du risengrøden ud af ovnen og røre den godt sammen.
- Sæt risengrøden tilbage i ovnen i 10 minutter (med låg og sølvpapir).
- Tag risengrøden ud af ovnen, rør den godt sammen og smag på den. Hvis riskornene er møre lader du grøden stå og trække i 10 minutter med låg. Er riskornene ikke møre sætter du gryden tilbage i ovnen i yderligere 10 minutter. (TIP 6)
Tilsmagning og servering
- Rør i grøden til det sidste mælk er opsuget. Smag på risengrøden. Smager den som du kan lide den eller skal den have mere salt? Nogen kan også lide at putte lidt sukker i deres risengrød. Rør i grøden til salt og eventuelt sukker er opløst.
- Flyt risengrøden over i en serverings skål eller gryde og server straks med smørklatter og kanelsukker.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 1/12/21
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Mere julemad

Se alle mine juleopskrifter her





Skriv et svar