
Ristede kastanjer er en dejlig efterårsspise som vi heldigvis kan lave derhjemme i ovnen. Her får du mine bedste tips til at ovnbage ægte kastanjer.

Hvilke kastanjer er spiselige?
I Danmark findes der både hestekastanjer og ægte kastanjer. Begge slags findes i forskellige undersorter, men det er ikke så vigtigt her, hvor formålet alene er at guide dig til de spiselige kastanjer.
Hestekastanjer

Hestekastanjerne skal du ikke spise!
Det er de kastanjetræer du finder overalt i det danske landskab. Det er dem der står med store smukke lys om foråret og som lader de elskede kastanjer dumpe til jorden i efteråret. Bladene er store og ligner lidt en hånd. Kastanjerne ligger i piggede skaller og du og dine børn samler dem til kastanjedyr, men spiser dem ikke af den gode grund at de er bitre og let giftige. Disse kastanjer kaldes “hestekastanje” fordi det var den benævnelse man i gamle dage ofte brugte om planter, der var uspiselige for mennesker, men spiselige for dyr. Træet er da også oprindeligt indført og plantet som føde for vildtet i dyrehaver, men er i dag plantet overalt i haver og langs veje. Detsværre er mange af Danmarks hestekastanjer døende i disse år af bakteriekræft.
Ægte kastanje

Ægte kastanjer er spiselige hvis de er modne.
De ægte kastanjer ser anderledes ud end hestekastanjerne. Størrelsen på træet er nogenlunde den samme, men som du kan se på billedet herover er bladene anderledes. De er længere (lancetformede) og med små pigge langs kanterne. Kastanjeskallerne er tæt besat med små pigge. Kastanjen inden i skallen ligner på mange måder hestekastanjen, men er faktisk en nød.
Ægte kastanjer er plantet i mange danske parker og også i nogle større landbohaver. Danmark er imidlertid på den klimamæssige nordgrænse for træet og derfor er det kun nogle steder i landet at der udvikler sig spiselige nødder. De ægte kastanjer man kan finde og spise i Danmark vil oftest være meget mindre end dem som vi importerer fra Frankrig. Du finder altså ikke ægte kastanjer af en størrelse som dem jeg har på billederne. De kastanjer har jeg nemlig købt i Tovehallerne og de er fra Frankrig. Mit lokale ægte kastanjetræ giver ikke spiselige nødder, men hvis jeg en dag får fingere i spiselige danske kastanjer skal jeg nok tage et billede. For at du kan spise de danske ægte kastanjer skal nødden være brun og af en ok størrelse. De skal selvfølgelig ikke være så store som andre kastanjer, men dog af en sådan størrelse at der faktisk er noget indeni skallen.
Kastanjer er sunde. De indeholder masser af kostfibre, sunde fedtstoffer, B6, thiamin, kalium, fosfor, mangan og magnesium.

Køb og opbevaring af spise kastanjer
Spisekastanjer er bedst friskhøstede, men kan fint opbevares mørkt og køligt.
De kastanjer vi kan købe i Danmark stammer oftest fra Frankrig. Gå efter kastanjer, der er blanke og relativt tunge. De skal være ubeskadigede og føles faste hvis man trykker på dem. Ofte er de kastanjer man kan købe opbevaret for længe og så er de blevet mindre tunge, matte og nogle gange nærmest mugne. Dem skal du ikke købe.
Her i min del af provinsen sælges kastanjerne kun til jul og er ikke i en kvalitet jeg vil betale for. Derfor har jeg i stedet været i Tovehallerne i København af flere omgange for at købe kastanjer til test og foto. Jeg har hver gang spurgt ekspedienterne om gode råd til opbevaring og disse råd får du her:
Ekspedienterne i tovehallerne siger at deres kastanjer er opbevaret på køl og sådan at de ikke tørre ud. Rådet til hjemmeopbevaring er det samme. Brug helst dine købte kastanjer hurtigt. Skal du opbevare dem sker det bedst i bunden af dit køleskab hvor du kan opbevare dem i op til to uger. Sørg for at kastanjerne ikke tørre ud, men hold samtidigt øje med at de ikke mugner. Jeg opbevarede mine som jeg opbevare gulerødder: I en næsten lukket pose med et stykke køkkenpapir til at tage fugten. Jo friskere dine kastanjer er jo mere fugt vil de afgive.

Jeg har testet mange gode råd og metoder
Jeg har altid været vild med spiselige kastanjer. Typisk har jeg købt dem i små brune kræmmerhuse på blæsende efterårsdage og så har jeg hygget mig med at gå og spise dem i storbyer og parker rundt omkring i verden. Sådan et kræmmerhus er dejligt at dele med en ven, men også hyggeligt selvom man er alene.
Min familie har ingen tradition for at ovnbage kastanjer derhjemme, selvom jeg kan huske at min mor har gjort det nogle gange. I mange år har jeg dog gerne ville skrive en opskrift. Først fordi jeg havde det store kastanjetema på Badut og fandt det passede naturligt ind i temaet med spise kastanjer og nu på madbloggen, fordi jeg gerne vil foreslå kastanjer til Mortens aften hygge.
For at skrive denne opskrift har jeg læst masser af opskrifter og gode råd og testet mange forskellige tips og fremgangsmåder. Den metode jeg foreslår i opskriften er den jeg synes generelt virker bedst. Den bager kastanjerne i groft salt som vi Danskere har for vane, men bruger også et trick til at give dem fugt som jeg har fra en amerikansk blog. Tricket findes også på mange andre amerikanske blogs. Kombinationen af de to metoder gav det bedste resultat når jeg sammenholdt både smag og hvor let det var at pille de færdige kastanjer.
De amerikanske opskrifter, der bruger fugttricket bruger ikke salt under bagning. Jeg har derfor krydstestet og bagt henholdsvis kogte og ukogte kastanjer, henholdsvis med salt og uden salt. Samme pose kastanjer, samme øvrige fremgangsmåde, samme fade. Resultatet var at kastanjer bagt i salt smager bedst og er mest ensartede gennembagte, mens kastanjer der har fået ekstra fugt er lettest at pille. Den bedste metode er derfor at give kastanjerne fugt og bage dem i salt.
Detsværre er metoden ikke ufejlbarlig. Selvom det er meget lettere at pille kastanjerne med mine tricks så var der i alle forsøg stadigt nogle få kastanjer imellem hvor de brune hinde ikke ville af og som derfor ikke var nemme at pille.
Derfor bruges de forskellige tricks:
Der skæres et kryds: Man skære hul i skallen på kastanjen for at dampen kan slippe ud og kastanjen ikke eksploderer under bagningen. Desuden gør krydset det nemmere at pille kastanjen efterfølgene. Jeg har testet et enkelt snit, et kryds og både det at snitte i toppen og på den buede side. Krydset virker bedst og det er nemmest at skære det på den buede side så kastanjen kan ligge på den flade side imens. Krydset skæres nemmest med en skarp savtakket kniv. Husk at skære igennem de brune hinde og ned til nødden.
Kastanjerne kommes i vand og vandet bringes i kog: Dette trick er ikke brugt i danske opskrifter. Jeg har det fra denne amerikanske blog. Tricket gør det mærkbart nemmere at pille de bagte kastanjer, fordi den damp der udvikles under bagningen i ovnen blødgør skallen og mørner kastanjen.
Kastanjerne bages i groft salt: Kastanjerne bages i groft salt, fordi det giver en mere ensartet bagning og derfor en mere velsmagende kastanje. Kastanjerne skal stå halvvejs dækket med salt og med krydset opad, så de saltbages.
Kastanjerne ligges i et rent viskestykke og damper: Når kastanjerne er færdigbagte lægger jeg dem i et rent viskestykke og lader dem dampe i ca 10 minutter. Det er samme trick jeg bruger når jeg fx gerne vil have bløde burgerboller. Jeg har igen testet med og uden og kastanjerne er nemmere at pille på denne måde.

Sæson
Spisekastanjer er i sæson fra oktober til december. De er oftest bedst og friskest først på sæsonen.
Jeg foreslår at servere saltbagte kastanjer som hygge snack inden middagen Mortens aften. De brune kartofler vi danskere elsker stammer nemlig oprindeligt fra borgerskabets tradition med at spise sukker brunede kastanjer og så synes jeg det er sjovt at trække kastanjerne tilbage til den hyggelige Mortens aften. Samtidigt passer det med at jeg ikke synes man skal have en egentlig forret Mortens aften, men at det kan være meget hyggeligt at have noget at samles om inden middagen. Se hele mit tema med opskrifter til Mortens aften her.
Kastanjer er selvfølgelig også hyggelige foran brændeovnen en vindblæst efterårsdag.
Tips og tricks
Opskriften er skrevet til købte kastanjer af god størrelse. Finder du ægte kastanjer i Danmark vil de være mindre og friskere. De skal derfor have kortere tilberedningstid og har måske ikke brug for fugten. Jeg ved det ikke for jeg har ikke selv sanket kastanjer af brugbar størrelse. Hvis du har været heldigere end mig høre jeg meget gerne dine gode råd i kommentarfeltet.
Jeg har gjort meget ud af at teste forskellige tips til denne opskrift. Læs omhyggelig forklaring lidt højere oppe.
De bagte kastanjer spises allerbedst som de er og meget gerne med Beurre Noisette (Letbrunet smør). Du får opskriften i næste uge. Kastanjerne kan dog også bruges i mange andre retter og salater.
Her skal du være opmærksom
Nogle oplever at det er besværligt at skære krydset i kastanjerne, men med god en savtakket kniv synes jeg det går fint. Vær omhyggelig med dette arbejde. Der skal skæres igennem den brune hinde og ned til nødden, men ikke for dybt ind i kastanjen.
Den foreslående tilberedningstid er vejledende. Den nøjagtige tilberedningstid afhænger af dine kastanjer, både af hvor friske de er og selvfølgelig allermest af størrelsen. Du er derfor selv nød til at holde øje.

Opskrift på ovnbagte kastanjer
Ingredienser
Saltbagte kastanjer
- 500 g ægte kastanjer - (eller så mange som du nu har)
- 250 g groft salt
Til servering
- 100 g koldt smør - (gerne Beurre Noisette – let brunet smør)
- flagesalt
Sådan gør du
Forberedelser
- Forvarm ovnen til 200 C (varmluft).
- Læg kastanjerne på den flade side og skær et bredt kryds i hver kastanje. Lettest med en savtakket kniv. (TIP 1)
- Put kastanjerne i en lille gryde og dæk dem lige godt med koldt vand. Sæt gryden på komfuret og bring vandet i kog. Lige når vandet koger tages gryden af varmen og kastanjerne løftes op med en hulske. (TIP 2)
- Anbring straks de våde kastanjer i et ildfast fad med rigeligt groft salt. Kastanjerne skal stå halvvejs nede i saltet med krydset opad.
Ovnbagning
- Sæt fadet i ovnen og lad kastanjerne bage i ca 25-45 minutter, alt efter størrelse.
- Du tjekker om kastanjerne er ved at være færdige med en lille skarp kniv. Kik også på om skallerne er begyndt at åbne sig, lidt som en blomst. Når du tror de er ved at være der kontrollerer du ved at teste en. Den skal være mør hele vejen igennem. (TIP 3)
Køl ned i egen damp
- Tag kastanjerne ud af ovenen og anbring straks de varme kastanjer i et rent viskestykke. Lad dem dampe her i 10 minutter .
Servering
- Server de lune kastanjer med iskoldt smør (gerne letbrunet beurre noisette) og salt. Lad alle selv pille kastanjerne. Det er hyggeligt.
Noter
Få årstids inspiration på instagram. Året rundt med opskrifter og danske mærkedage:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Mere efterårshygge

Småkager med lakrids og tranebær

Æblegløgg

Kandiserede æbler






Hej Marina
Jeg har ifølge andres udsagn Danmarks største og mest udbytterige plantage med spisekastanjer.
I øjeblikket har jeg gang i plantning af 94 stk. nye træer, og kommer herefter op på 155 træer. Næste år
plantes yderligere 45, så det samlede antal kommer op på 200 stk.
Jeg har arbejdet med kastanjer siden midten af 70erne under uddannelse til kok. Hvorunder min
passion for kastanjer blev vagt, og første skridt var køb af kastanjer fra Sydeuropa med efterfølgende plantning.
Processen lykkedes og fire flotte træer fik jeg, dog uden kastanjehøst. I 2005 købte jeg mit første træ hos
Lars Westergaards Planteskole. Dette køb har udviklet sig til et fantastisk samarbejde, hvor vi deler erfaringer.
Ca. 15 træer har i år givet et udbytte på 200 kg. ( Sidste år 75 kg. ). Jeg har i det seneste år udviklet
et drypvandingssystem, der sammen med Økologisk Latyrusgødning har øget min produktion gevaldigt.
Jeg fortsætter udviklingen i min produktion og forventer om 5 – 8 år at nå 1 tons spisekastanjer.
Jeg tager ikke nye større kunder ind de næste 3 – 4 år, da jeg står ved Torvehallerne i Kbh. i uge 44, men
måtte allerede tage hjem igen onsdag, da alt var udsolgt. Så først når både salget af kastanjer i uge 43 og 44
er fyldt ud kan nye større kunder tages ind.
Det skal nævnes, at hvad der sker fra plantning af træer til salg af kastanjer har jeg selv måtte udvikle, så
det passer til det danske klima. Derudover har jeg en godkendelse fra Fødevaredirektoratet på min
håndtering af kastanjer.
Med venlig hilsen
Skovhaven 36
v/Knud Erik Rasmussen
Hej Knud Erik
Sikken en fantastisk historie.
Jeg elsker passion og udviklingsånd uanset hvad kræfterne kastes over og selvfølgelig endnu mere når det er noget så fantastisk som danske spisekastanjer du dyrker. Med tiden håber jeg virkelig at danske spisekastanjer kan komme til at erstatte de triste kastanjer jeg kan købe til jul her i provinsen (det var derfor jeg var nød til at tage til Tovehallerne for at købe kastanjer til test og fotografering af opskriften). Jeg tror gerne på at du fik udsolgt på kort tid. Jeg havde også handlet stort ind hvis jeg var kommet forbi. Hvis du står der næste år kommer jeg forbi og køber kastanjer af dig. Jeg vil så gerne smage friskhøstede danske kastanjer.
Har du en favorit opskrift med kastanjer som du synes jeg skulle prøve af?
Rigtig meget held og lykke fremover og tak for den spændede historie. Jeg får faktisk en del kommentarer fra folk der forsøger at reklamerer af dén vej og tænkte et øjeblik at det var sådan en kommentar. Dem udgiver jeg som udgangspunkt ikke. Da jeg læste videre ind i din historie kunne jeg set at det ikke var sådan en reklame og derfor er jeg utrolig glad for at du skrev og gjorde mig meget klogere på dansk kastanje produktion. Til slut må du undskylde at jeg først ser din kommentar i dag. Jeg har alt for travlt i øjeblikket fordi vi snart skal flytte.
Mange varme november hilsner
Marina
Hej Marina
Jo jeg har flytninger tæt inde på livet. Vi har gang i en flytning af min datter fra Aalborg og hjem til Fyn.
Tilbage til kastanjerne. Jeg står ved torvehallerne i uge 44, men hvis du vil snakke med mig der, så kom en
af de første dage i ugen, da dem som har købt kastanjer de sidste to år nærmest hamstre mine varer. Min
agt på sigt, når produktionen øges, er at tage uge 43 med.
Min favorit er ovnbagte kastanjer ( skal kun være bagt så de er al dente ) med smør, og så drikker vi Gluhwein
til. Som ung elev udviklede jeg sammen med en kammerat, at lave kastanjeis. Denne isdessert ville jeg gerne
udvikle videre på.
Skulle du komme til Sydfyn er du velkommen til at kikke forbi, men kontakt mig lige først.
Ellers må du have en god tid her op imod jul.
Med venlig hilsen
Knud Erik Rasmussen
Hej igen
Så må I have en god flytning. Det bliver dejligt for jer allesammen at få hende hjem.
Jeg vil allerede nu glæde mig til at komme forbi og købe kastanjer næste år. Det passer jo helt perfekt med Mortens aften.
Hav en rigtig dejlig december og et godt nytår
Mange varme hilsner
Marina
Vi bor i nærheden af Skanderborg og har fundet flere offentlige skove med ægte kastanietræer. Så vi er på udkig fra nu af og den næste måned for afinde friske danske kastanier.
Vi ridser også kastanierne som du skriver, men vi bruger mikrovnen til at varme dem. Det tager kun 3 minutter på fuld tryk at varme en god portion op med ca. 20-25 kastanier. De beholder fugten og smager meget bedre efter vores smag. Vi spiser dem med smør og salt og god rødvin
Hej Henning
Hvor er det skønt med friske kastanier fra de danske skove. Det må være en helt særlig glæde at spise de kastanier I selv har fundet på en skovtur og med smør, salt og god rødvin er det da ren efterårshygge. Tak for dit tip om at tilberede kastanjer i mikroovn. Det skal jeg prøve hvis jeg finder nogle ægte kastanjer i år. Mon dog ikke at tilberedningstiden afhænger en del af størrelsen og de tre minutter måske netop passer på de noget mindre danske ægte kastanjer? Men spændene og igen mange mange tak fordi du skrev og gode mig både klogere og endnu mere kastanje sulten.
Mange efterårshilsner
Marina
Hej Marina
Ang dit skriv om kastanjer sidste år. Du ville gerne høre om erfaringer med høst af danske kastanjer.
Jeg er skolelærer på en lille skole nær Roskilde. Her satte vi to kastanjetræer for 23-25 år siden. Vi har høstet kastanjer af spise- og købestørrelse i cirka 10 år. Vi kan høste dem fra start oktober, så vi rister gerne kastanjer til alle når vi har skolernes motionsdag.
Mange af eleverne samler også og tager med hjem – der er rigeligt.
I år så det ud som om alle kastanjer var indtørrede i slutningen af september, mit gæt var: Mangel på regn i sommer. Men Hokus -Pokus i sidste uge begyndte børnene at komme ind med fine kastanjer.
Mvh Lone
jeg skal da afprøve en let kogning først.
Hej Lone
Tak for en sjov og interessant historie om jeres gavmilde danske kastanje træer. Det lyder helt fantastisk og hvor er I gavmilde mennesker når I deler jeres kastanjer med skoleeleverne. Et perfekt match mellem gavmilde træer og gavmilde mennesker. Jeg vil gerne undskylde at mit svar er ret forsinket, men håber at det lille nemme trick gjorde en forskel for jeres kastanjer.
Mange varme efterårshilsner
Marina
Hej Marina. Jeg har ren nostalgi fra mit barndomshjem forbundet med ovnbagte kastanier med smør og salt til om efteråret. Det var det eneste tidspunkt, vi spiste i sofaen i den pænere stue, med ild i den åbne pejs og god rødvin til. I dag er jeg så heldig at have et stort kastanjetræ i min have. Jeg har haft denne gamle landbohave i 17 år, men det er først de sidste to pr, træer har båret kastanier af en anseelig størrelse dvs tæt på de franske. Jeg glæder mig til at prøve dit tip med kogt vand før de bages i salt. Synes nemlig ofte, de er bøvlede at få pillet hinden af.
Mvh Birgitta
Hej Birgitta
Sikken dejlig historie fra din barndom. Det lyder fuldstændigt perfekt og hyggeligt med ild i pejsen, ovnbagte kastanjer og det at få lov at spise et helt særligt og lidt fint sted. Og hvor er det fantastisk med et kastanje træ i jeres helt egen danske have der bære kastanjer i en størrelse tæt på de Franske. Å det er på min ønskeseddel til næste liv.
Jeg håber du vil opleve at tricket gør det nemmere at få hunnerne pillet af.
Rigtigt mange varme og hyggelige efterårshilsner
Marina
Kære Marina
Tak for tippet med at fugte kastanjerne. Har lige brugt det, for jeg har et fad i ovnen nu 🙂
I min familie har vi altid spist kastanjer (købte) om efteråret, og ristede kastanjer står for mig som indbegrebet af barndom og hygge.
Min mor serverede dem med koldt smør, salt og te og blev indtaget ved sofabordet med tændte stearinlys. Det samme gør jeg i dag for børnebørnene.
Min erfaring er også, at de købte kastanjer er bedst i oktober måned. Der rister jeg også en ekstra portion, som skal bruges juleaften.
Den portion pilles og fryses ned, jeg fylder nemlig juleanden med kastanjer og grønne druer. Svedsker/æbler er ikke min kop te.
Jeg bor nogle få metrostop fra Torvehallerne, så i næste uge vil jeg da køre forbi og se om Knud Rasmussen er at finde der.
Venlig hilsen
Hej Majlis
Hvor lyder det bare perfekt og hyggeligt at spise kastanjer med børnebørnene. Det vil jeg glæder mig til jeg selv kan en dag i fremtiden. Og din juleand med kastanjer lyder fantastisk. Det tror jeg gerne jeg selv vil prøve en dag – måske som Mortens and. Håber det lille trick var en god hjælp for dig.
Hav en dejlig november
Mange hilsner
Marina
Mine kastanjer blev denne gang desværre meget tørre – faktisk uspiselige – endda kun ved 20 min. i ovnen.
På posen stod der et nyt trick, jeg ikke kendte. At koge kastanjerne ved svag varme i 60 minutter. Da jeg kun havde ristet ½ delen af posens indhold, afprøvede jeg kogningen på den anden ½-del. De blev bare SÅ lækre og var nemme at pille.
Sådan vil jeg tilberede kastanjer fremover.