
Hjemmelavede saltmandler er nemme at lave og smager bare så godt. De salte ovnbagte mandler er gode både som en snack og som salt knas i supper og salater.

Jeg elsker saltbagte mandler
Jeg er sådan et menneske, der helt enkelt knuselsker alle typer af nødder og også er helt vild med nødder der er ristede eller som her ovnbagte med salt. Sådan nogle mandler slår i min madverden slik, chips og anden forkælelse med mange længder.
Saltmandlerne spiser jeg ofte præcis som de er. De er nemlig skønne som en snack både når vi har gæster og til lidt hverdagsforkælelse. Desuden er saltmandlerne super gode til at give knas og smag i supper og salater.

Sådan laver du de bedste saltmandler
Der er flere måder at lave saltmandler, men de fleste er enige om at den bedste metode er den hvor mandlerne først trækker i en saltlage og herefter ovnbages til de er sprøde og knasende lækre.
Og det er nemt! Selv om der er to trin i metoden er det utroligt nemt og ukompliceret. Når du først har prøvet det vil du aldrig mere købe salatmandler i butikkerne.

Udskriv etiketter
Til styling ved fotograferingen af opskriften har jeg købt licens på at bruge nogle vintage illustrationer af mandler og mandelgrene. Dem har jeg så arbejdet med i Photoshop og lavet de etiketter du kan se på billederne.
Min licens giver mig mulighed for at lade et begrænset antal mennesker udskrive mine etiketter til privat brug. Derfor deler jeg med de mennesker der læser mit nyhedbrev. Så hvis du er abonnent på mine nyhedsbreve og kunne tænke dig en saltmandel etiket (fx til dit buffetbord eller til opbevaring i køknet) kan du klikke her og scrolle til du finder saltmandlerne. Kodeordet til siden skifter med mellemrum og er det sidst oplyste. Hvis du ikke allerede læser mit nyhedsbrev kan du klikke her og skrive dig op. Du modtager mail med kodeord i morgen.

Sæson
Salt mandler spiser jeg hele året rundt. Som snack nytårsaften og med gæster til grill hygge om sommeren. Jeg bruger dem som drys på efterårets og vinterens grøntsagssupper og på salater hele året rundt.
Tips og tricks til de bedste saltmandler
Opskriften på saltmandler er utrolig enkel og består sådan set kun af tre ingredienser: vand, salt, mandler. Som altid når en opskrift er simpel betyder valget af råvarer mere. Her er det særligt mandlerne, der har betydning. Vælg mandler der smager godt og gerne mandler af en pæn og ensartet størrelse. Alder og størrelse på mandlerne påvirker tilberedningstiden.
Det er sundt at spise mandler, men detsværre mindre sundt at spise saltmandler, dels pga saltet og dels fordi mandler kan udvikle et giftstof AGE hvis de opvarmes ved for høj varme og i for lang tid. Af samme grund skal du holde ovntemperaturen nede og ikke opvarme mandlerne i længere tid end nødvendigt. Du kan roligt spise mindre mængder saltmandler.
Med hensyn til salt er det ikke nødvendigt at bruge kostbart flagesalt da det alligevel bare opløses. Derimod kan jeg godt lide at bruge groft Atlanterhavssalt. Dette salt er lysegråt og indeholder alle havvandets naturlige mineraler og sporstoffer. Det er også lidt mindre salt og skarpt i smagen end det kedeligste hvide salt. Jeg bruger denne type havsalt til meget af min madlavning, så det er bare det jeg har i køknet alligevel.
Mandlerne har et gråligt lag yderst. Sådan skal de se ud for det er bare inddampet salt der sidder udenpå mandlen. Hvis du synes mandlerne er for salte kan du gnide dette lag salt af i et groft viskestykke.

Her skal du være opmærksom

Det er utroligt nemt og enkelt at lave saltmandler, men det er vigtigt at holde øje med mandlerne i ovnen, fordi din ovn og dine mandler vil have betydning for tilberedningstiden.
Får mandlerne for lidt tid forbliver de bløde, får de for længe bliver de bitre og brændte i smagen.
Det er nemt at vurderer om mandlerne har fået nok, simpelthen ved at bide en mandel midt over og vurderer den. Sammenhold med billedet herover.
Mandler der har fået for lidt tid kan stadigt spises, mandler der har fået for meget skal desværre kasseres.

Opskrift på saltmandler
Ingredienser
Saltlage
- 100 g groft salt - (gerne atlanterhavs salt, men brug det du har. Juster eventuelt saltmængden lidt ned hvis du bruger helt hvidt salt)
- 2,5 dl vand
Mandler
- 300 g mandler
Sådan gør du
Saltlage
- Bring vandet i kog i en lille gryde med plads til mandler og salt.
- Tilsæt salt og kog op. Rør rundt til saltet er opløst.TIP: Det kan tage nogle minutter hvor saltlagen også koger lidt ind. På denne måde undgår du uopløst salt, der sætter sig på mandlerne.
Mandler i saltlage
- Tilsæt mandlerne til det kogende vand og træk herefter gryden af varmen. Lad mandlerne stå og trække salt i ca. 30 minutter. Rør gerne rundt et par gange undervejs. TIP: Der skal være nok vand i gryden. Hvis der er mandler der ikke ligger i saltlagen kan du tilsætte en smule mere vand og røre rundt.
Ovn
- Varm imens ovnen op til ca 130 C (varmluft).
Ovnbagte saltmandler
- Hæld mandler og vand gennem en sigte så mandlerne drænes.
- Anbring mandlerne i ét lag på en bageplade med bagepapir.TIP: Du kan selvfølgelig godt lave flere på samme tid, men de skal kunne ligge i et lag og det er faktisk bedst med lidt afstand mellem mandlerne. Jo flere mandler du har i ovnen på samme tid jo mere damp udvikles der og jo længere skal mandlerne bages.
- Rist mandlerne i ca 12-15 minutter.TIP: Hold godt øje! Tilberedningstid afhænger af mandlerne, ovnen og hvor mange du har i ovnen. Du tjekker om mandlerne er færdige ved at tage én mandel ud og bide den midt over. Den skal være lysebrun indeni. Sammenhold med billedet over opskriften. På dette tidspunkt vil mandlen stadig være blød, men den bliver sprød når den køler ned. Tjek hellere en gang for tidligt end for sent.
- Hæld de færdige saltmandler af bagepladen og lad dem køle ned på kolde tallerkner. TIP: Mandlerne skal fjernes fra den varme bageplade for at forhindre at de bliver ved med at blive tilberedt.
- Spis mandlerne som de er. TIP: Hvis du synes de saltbagte mandler er fort salte kan du nemt gnide den inddampede salt af med et groft viskestykke.
Skriv et svar