
Disse lækre sandwichboller bagt med rugmel er mine foretrukne når der skal laves sandwich med rester af steg fx en skøn flæskestegs sandwich eller en sandwich med hamburgerryg. Sandwichbollerne er også gode som lidt mere mættende og sunde boller med lidt ost eller pålæg.

VI ELSKER SANDWICH
Hvis du er fast læser og har læst med i mine ugenlige madplaner vil du vide at jeg meget ofte foreslår at spise sandwich når der er rester af steg eller kylling. Ganske simpelt fordi det er sådan et nemt og hyggeligt måltid som de fleste elsker.
Desuden er det jo så dejligt at sandwich er en helt anderledes spiseoplevelse end den lille hverdagsfest, der har givet anledning til resterne af steg. Sådan noget kan jeg godt lide, for min familie er gladest når der er stor variation i den mad vi spiser.
Endelig er det jo oplagt skønt at sandwich så let kan bringes med ud i verden: som frokost, i skovturs kurven eller på de dage hvor man knap når hjem, fordi man skal videre til fritidsaktiviteter.
MIN OPSKRIFT PÅ SANDWICHBOLLER MED RUG

Jeg bager virkeligt meget og alt fra langtidshævede grovbrød, over smukke franske fougassebrød og til dejlige luftige hygge boller. Derfor bager jeg også meget gerne vores egne sandwichboller og burgerboller.
Hvilke sandwichboller jeg vælger at bage afhænger selvfølgelig af de sandwich jeg har tænkt mig vi skal have, for bollen er jo en meget væsenlig del af smagsoplevelsen i en sandwich.
Når der er tale om sandwich med rester af steg synes jeg den dejligste sandwichbolle er bagt med en blanding af hvedemel og rugmel, simpelthen fordi rugmel smager godt sammen med flæskesteg, oksesteg og hamburgerryg. Samtidigt skal der selvfølgelig ikke være så meget rugmel at bollen bliver tung, for en sandwichbolle skal være let og lækker at bide i og må ikke tage hele opmærksomheden fra stegen og fyldet.

Over tid er jeg nået frem til denne opskrift på lækre sandwichboller med rugmel. Bollerne bager jeg nærmest som små mini flutes og jeg sørger med vilje for at de ikke hæver så voldsomt op at de bliver for høje. Hvis bollen er for høj bliver sandwichen nemlig for svær at gabe over i én mundfuld og det synes jeg man skal kunne.

SÆSON FOR SANDWICHBOLLER
- Sandwich og dermed sandwichboller spiser vi året rundt. Der er dog lidt en tendens til at denne variant med rugmel spises mest i det mørke halvår, fordi vi oftere får hamburgerryg og flæskesteg på den tid af året.
TIPS OG TRICKS TIL SANDWICHBOLLER MED RUG
- Du kan selv bestemme om dine sandwichboller skal være bløde eller have en knasende skorpe. Begge dele er lækkert afhængigt af hvad bollerne skal bruges til. Skal bollerne være bløde skal du lade dem hvile under et viskestykke efter bagningen. Dampen fra de nybagte boller vil gøre bollerne bløde.
- Når jeg bager sandwichboller bruger jeg hverken bagesten eller damp. Begge dele får bollerne til at hæve op og blive høje. Bager jeg derimod disse boller som almindelige hyggeboller bruger jeg damp og bagesten. Bollerne bliver mere luftige på den måde.
- I opskriften anbefaler jeg at du klipper tre små huller. Det er nemt og giver det udseende du kan se på billederne. Klipper du ingen huller vil bollen istedet revne lidt tilfældigt. Det ser også fint ud.

Opskrift på sandwichboller med rug
Ingredienser
Sandwichboller med rug
- 3 dl vand
- 1 dl cremefraiche - (kan fint erstattes med græsk yogurt)
- 25 g gær
- 1/2 spsk. groft salt
- 200 g rugmel
- 400 g hvedemel
- 25 g smør
Sådan gør du
Dej til sandwichboller med rug
- Rør vand og cremefraiche sammen og rør gæren ud i blandingen.
- Tilsæt salt og rør rundt.
- Tilsæt begge slags mel.
- Riv smørret ud på toppen af melet og smuldre det lidt ind i melet så det bliver som grove brødkrummer.TIP: Smeltet smør gør ikke noget godt for sandwichboller. Derfor tilsætter jeg hellere koldt smør der kan smelte inde i bollerne mens de bager. Det er med til at gøre dem lette og luftige. Hvis du ikke har et rivejern skarpt nok til at rive smør kan du istedet smuldre blødt smør ind i melet.
- Rør dejen godt sammen.
ÆLTNING
- Dejen kan æltes på maskine eller i hånden. I begge tilfælde er dejen nem og hurtig at ælte.
- Ælt dejen:På maskine ælter du på ikke for høj hastighed i ca 5-7 minutter til dejen er gennemæltet.
Hvis du håndælter, ælter du dejen på et meldækket bord til den er helt blank og smidig. Prøv at bruge så lidt ekstra mel som muligt. Jeg slutter altid af med at banke dejen hårdt ned i bordet et par gange.
HÆVNING
- Put den færdigæltede dej i en ren skål med låg og lad den hæve i 2 timer til ca. dobbelt størrelse. TIP: Jeg anbefaler altid skåle med låg til brødbagning. Har du ikke noget låg til din skål kan du filme skålen tæt med husholdningsfilm. Et viskestykke holder ikke nok på fugten.
SANDWICHBOLLER
- Gør en bageplade klar med et stykke bagepapir.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og slå den let sammen.
- Rul dejen ud til en aflang pølse og del den i 8 nogenlunde lige store stykker.
- Form hver dejklump til en aflang bolle og stil den med samlingen nedad på bagepladen. Tryk den en smule fladere med hånden.
EFTERHÆVNING
- Dæk sandwichbollerne med et let fugtigt viskestykke og stil dem til efterhævning i 30 minutter.
OVN
- Mens sandwichbollerne efterhæver varmer du ovnen op til 200 (jævnvarme).
Bagning
- Når sandwichbollerne er efterhævet klipper du med en saks tre fine hak foroven på hver bolle.
- Sæt bollerne i ovnen og bag sandwichbollerne i ca. 30 minutter til de er færdigbagt. TIP: Bank en bolle under bunden for at høre om den er færdig. Bollen skal lyde hul.
Sandwichboller
- Lad bollerne køle af på en rist i mindst 10 minutter.TIP: Hvis du vil have bløde sandwichboller kan du ligge et viskestykke over bollerne mens de køler af. Spray eventuelt viskestykket let med vand.
Noter

Skriv et svar