Hjemmelavet solbær syltetøj smager helt vidunderligt og er så nemt at lave at man næsten ikke tror det kan passe. Der skal nemlig bare bruges solbær og helt almindeligt sukker. Der er masser af pektin i solbær og derfor bliver syltetøjet lækkert tykt helt unden brug af syltesukker eller andre tilsætningsstoffer.
Min solbær busk bugner med lækre solmodne solbær og på forunderlig vis har fuglene aslet ikke spist dem. Derfor har jeg i år haft rigtig god mulighed for at teste min sædvanlige opskrift på solbærsyltetøj med nogle forskellige ændringer. Ingen af dem forbedrede sådan set det dejlige syltetøj og derfor kan jeg nu med god samvittighed fortælle at denne helt enkle opskrift på solbærsyltetøj er den bedste metode jeg kender. Jeg ELSKER når det allermest simple også er det bedste!
Den allerbedste solbærsyltetøj består således helt enkelt bare af nænsomt kogte solbær og sukker. Hvis man holder af det kan man godt tilsætte en lille smule citronsaft, men det er så også det hele. Solbær smager så intenst og dejligt i sig selv at der slet ikke er behov for hundedyr vanilje eller noget andet.
SÆSON
- Hjemmelavet solbærsyltetøj laver man selvfølgelig når man kan gå lige ud i baghaven og plukke sig en skål solmodne solbær.
TIPS OG TRICKS TIL SOLBÆR OG SOLBÆRSYLTETØJ
- Det er nemt at dyrke solbær i baghaven. Busken passer sådan set sig selv og er flink til at bære store dejlige bær hvis den bare får lidt vand når det er tørt og den ikke har konkurence af for meget ukrudt.
- Solbærbuske skal beskæres sådan at de tre år gamle grene skal klippes væk helt nede ved jorden. Hvis man er smart gør man det samtidigt med at man plukker solbær. Hvis man ikke lige har styr på hvilke grene, der er tre år gamle tager man bare et par af de største og tykkeste og sørger selvfølgelig for at busken ser pæn ud bagefter. Disse grene kan man nu bære et andet sted hen og plukke bærrene af uden at skulle stå bøjet over busken. Bagefter plukker man resten af busken, men når de ældste grene er væk er det nemmere at komme til resten.
- Solbær er super sunde. De er helt naturligt fyldt med C vitamin og masser af antioxidanter og er ligesom hyldebærsaft en del af mormors gamle husapotek mod vinterforkølelser.
- Opskriften er på syltetøj! Og hvad er så forskelden på syltetøj og marmelade? Syltetøj er lavet med flere frugter som er mere nænsomt behandlet. Derfor er der som oftest hele bær eller stykker af bær i syltetøj, mens en marmelade (der oftest laves med mere sukker) er tykkere og uden hele bær.
- Solbær indeholder en del naturlig pektin derfor bliver solbærsyltetøj fint tykt uden tilsætning af nogen art. Andre syltetøjer som fx brombærsyltetøj kræver syltesukker eller anden tilsætning for at blive tykt.

Opskrift på solbærsyltetøj
Ingredienser
- 500 g solbær
- 1 spsk vand
- 350 g sukker - Jeg bruger rørsukker men du kan også bruge hvidt sukker
- en smule citronsaft - kan undlades
Sådan gør du
Skold glas
- Sæt dine syltetøjsglas i en ren køkkenvask og overhæld dem og deres låg med kogende vand. Tag glassene op og lad dem lufttørre mens du laver syltetøjet.
Vask bær
- Skyl dine solbær omhyggeligt og gerne af et par gange.
Kog solbærsyltetøjet
- Put solbær, vand og sukker i en gryde af passende størrelse og lad langsomt gryden komme i kog.
- Når gryden er i kog lader du det hele simre i 10 minutter.
- Tag bærrene op med en hulske og put dem i en dyb tallerken.
- TIP: Dette er for at bevare solbærene hele. Hvis du lader dem blive i gryden vil de koge ud. Hvis du bedst kan lide dit solbærsyltetøj sådan lader du dem bare blive i gryden.
- Kog solbærsaften yderligere ind i ca 5 minutter.
- Tilsæt bærrene til den let indkogte saft og lad det hele varme op igen i ca 2 minutter.
- Smag på solbærsyltetøjet. Nogle kan godt lide at tilsætte en smule citronsaft. Andre kan bedst lide solbærsyltetøj uden citron.
- TIP: Solbærsyltetøjet tykner en del når det bliver koldt. Hvis du er i tvivl om konsistensen kan du køle en lille smule ned og se om den er god. Er den for tynd kan du koge lidt længere.
Solbærsyltetøj
- Kom straks solbærsyltetøjet på de rene glas og luk låget.
- Lad glasene køle lidt af på køkkenbordet og sæt dem så i køleskabet.
- TIP: Dette er for at undgå at du opvarmer køleskabet med de varme glas.
Noter
Jeg bruger solbærsyltetøj i min opskrift på kæmpe eskimo
Opskrift på nem isdessert med solbær og chokolade
DENNE OPSKRIFT PÅ SOLBÆRSYLTETØJ ER HELT KLASSISK OG DERFOR MED I MIT TEMA MED MORMOR OPSKRIFTER. SCROLL LIDT NED FOR AT SE DE ANDRE SYLTEOPSKRIFTER.
Skal det opbevares på køl eller kan det stå i et kælderrum evt?
Hej Stine
Vores mormormødre opbevarede deres syltetøj i kældre og spisekammer, men det var rum, der var velegnede til dette og havde udluftning og den rigtige temperatur. I vores moderne bygninger er det tit for varmt og for fugtigt i vores ekstra rum. Desuden brugte man store mængder atamon eller ligende og henkogte også ofte glassene.
Jeg har haft spisekammer flere gange, men kun ét der faktisk egnede sig til at opbevarer syltetøj. Da jeg samtidigt gerne vil undgå at bruge atamon mm opbevarer jeg i køleskab.
Håber det var et ok svar. Jeg har ikke erfaring med at opbevarer syltetøj i kælderen og tænker det kommer meget an på rummet. Selv ville jeg nok ikke gøre det.
Mange varme sensommer hilsner
Marina
Hej.
Ja nemt og nemt.
Jeg har plukket 2 kg derefter nippet stilke af hver enkelt.
Det har taget en hel eftermiddag. Så kommer skoldning af glas.
Alt i alt næsten en dags arbejde.
Alligevel er det nu på glas med slet ikke tyknet.
Glæder mig alligevel til min morgenmad fremover når det engang bliver i orden. Men nemt. Nej.
Mvh Ruth – J
Hej Ruth
Undskyld det sene svar. Vi er lige kommet hjem fra ferie.
Jeg håber dit solbærsyltetøj blev godt, men ja når man laver syltetøj i så store portioner tager det selvfølgelig tid både at nippe solbær og koge syltetøj og så kan man ikke sige at det er nemt.
Forhåbentligt tyknede dit syltetøj tilfredstillende. Syltetøj tykner jo en del når det køler ned. Hvis ikke det tyknede tilstrækkeligt skyldes det måske at du lavede så stor en portion. Når solbærsyltetøj ikke størkner er det fordi fordampningen ikke har været tilstrækkelig. Du kan fint koge syltetøj op igen i mindre portioner og eventuelt lave en prøve på en iskold tallerken.
Håber du har en god sommer og nyder dit syltetøj
Mange venlige sommerhilsner
Marina