Soufflé omelet smager helt fantastisk og helt anderledes let og lækkert end de omeletter vi ofte laver i Danmark. Souffle omelet kunne måske lyde som noget der er svært at lave, men det er faktisk super nemt og et dejligt måltid som man kan have klar på 15 minutter. Her serverer jeg soufflé omeletten med svampe og karamelliserede rødløg, men man kan variere fyldet som man har lyst.
På Marinas Mad vil jeg gerne have at det er maden der er i fokus og jeg forestiller mig ikke at jeg i stort omfang vil dele lange personlige anekdoter med mindre de har relevans for opskrifterne. Lige præcis til denne opskrift vil jeg dog gøre en undtagelse, fordi billederne har stor betydning for at jeg overhovedet er begyndt på at skrive denne blog. Spring næste afsnit over hvis du ikke orker personlig snak. Jeg lover dig at selve opskriften på soufflé omelet er værd at kende.
Jeg har den lidt nørdede glæde at jeg godt kan lide at fotograferer og især på det sidste er blevet vild med at fotografere stemningsbilleder med tallerkner og råvarer. Nu er det faktisk ikke altid så nemt at finde smukke råvarer at fotograferer i det vestjyske. Derfor blev jeg helt vildt glad da min mand for et par uger siden kom hjem fra skoven med en lille kurvfuld af de smukkeste kantareller. Lidt spiste vi på en pizza og resten brugte jeg til denne meget lækre souffle omelet med svampe og karamelliserede rødløg. Fordi svampene jo var en gave fra min mand sendte jeg ham et billed af omeletten og øjeblikket efter besluttede jeg mig for at NU skulle det altså være alvor med den madblog jeg længe har haft lyst til at begynde på. Derfor nåede jeg lige at knipse det øverste nærbilled af omeletten inden den klaskede helt sammen sådan som souffle omeletter gør hvis man lader dem stå for længe. Billedet nedenfor i collagen er det iphoto jeg klikkede til manden og som man kan se var jeg faktisk gået igang med at spise inden jeg huskede at tage billeder. Skovopstilling derimod er ikke tilfældig. Den stod der nemlig allerede, fordi jeg med helt anderledes omhu havde taget billeder af kantarellerne inden jeg gav mig til at spise dem.
Tilbage til souffle omeletten der er en helt fantastisk grundopskrift at kende. Omeletten er nemlig super nem at lave og altid meget lækker uanset hvilket fyld man vælger at putte indeni. Tag et kik i køleskabet, der er helt sikkert noget der kan bruges. Omeletten er velegnet til morgenmad, frokost eller aftensmad og souffle omeletten er sådan et måltid man godt gider at lave til sig selv, fordi det går så hurtigt og smager så godt. Til gengæld er det ikke en ret der er velegnet at lave når man er mange, fordi omeletten helst skal laves i portionsstørrelse og spises lige så snart den er klar. Man kan selvfølgelig godt lave et par stykker af gangen, men det er ikke en ret jeg ville vælge at serverer for et helt selvskab. Er i mange vil jeg istedet anbefale den langt mere robuste fritatta, der passer sig selv i ovnen.
SÆSON:
- Souffle omelet kan man spise året rundt og variere fyldet efter årstiden.
- Kantareller som jeg bruger i denne opskrift har sæson fra juli og til sidst i septemper. Meget afhænger dog af vejret og lokaliteten. Pas på med selv at plukke svampe hvis du er uerfaren. Har du mod på at komme igang kan man købe sig en god svampebog, bruge en svampe app eller måske allerbedst tage med på en svampetur.
TIPS OG TRICKS TIL SOUFFLE OMELET MED SVAMPE:
- Soufflé omelet laves bedst på en lille slip let pande. Jeg bruger en pandekagepande, der fungerer perfekt.
- Selve omeletten kan krydres med krydresalt eller tørrede urter. Her brugte jeg faktisk Karl Johan salt, fordi det passede til svampene.
- Opskriften er med kantareller, men alle mulige svampe kan selvfølgelig bruges. Jeg har før lavet svampe omeletten både med karl johan, kejserhat og helt almindelige champignons.
- Fyldet kan varrieres i det uendelige og ja selvfølgelig kan du putte bacon i omeletten hvis du har noget i køleskabet.
- Omeleten smager også udemærket helt uden fyld.
- Du kan erstatte piskefløden med noget andet fx ricotta eller sødmælk. Her bruger jeg piskefløde, fordi det er så lækkert til svampe.
- Æggemassen er meget tyk og nærmest skumagtig. Den skal forsigtigt hjælpes lidt ud med en paletkniv eller lignende så den dækker hele panden.
- Pas på med at give din soufflé omelet for længe på panden. Den må ikke brænde på, men skal lige akkurat have en smuk gylden farve på undersiden. Overfladen skal have sat sig, men stadigt være svampet og luftig.
- Hvis du vil lave omelet til mere end en person kan du enten bruge flere pander samtidigt eller lempe omeletterne over på varme tallerkner.

Opskrift på souffle omelet med svampe
Ingredienser
Souffle omelet
- 2 æg
- 2 spsk piskefløde
- salt og friskkværnet peber
- lidt smør - til at stege omeletten i
Svampe fyld
- 1 rødløg
- 1 lille håndfuld svampe - så mange som du nu har
- 1/2 fed hvidløg
- lidt skyllet persille
- 2 spsk piskefløde
- lidt smør - til stegning
- lidt reven parmesan
Redskaber
- skærebrædt
- kniv
- 1 lille sliplet pande - jeg bruger en pandekage pande
- hvidløgspresser
- 2 små skåle
- 1 elpisker
Sådan gør du
Start med svampefyldet
- Skær rødløg midt over. Pil skallen af og skær i skiver.
- Kom lidt smør på din sliplet pande. Lad det bruse af og tilsæt rødløg i skiver. Lad løgene svede for lav varme i ca 3-5 minutter mens du gør resten af fyldet færdigt.
- Rens forsigtigt dine svampe og skær dem eventuelt i mindre stykker. Tilsæt svampestykkerne til løgene og lad dem stege med til de falder sammen og bliver bløde. Det tager ca et par minutter.
- Tilsæt presset hvidløg og eventuelt persille sammen med piskefløde og friskkværnet peber samt salt. Lad det hele koge ind i 1 minut.
- Skrab fyldet fra panden over på en tallerken, flyt panden fra det varme blus og begynd på selve sufflé omeletten. Du skal bruge panden igen om et øjeblik, læg eventuelt en lille smørklat på panden der kan smelte mens du gør æggene klar.
Suffle omelet
- Del æggene i blommer og hvider. Pas på der ikke kommer blomme i hviderne.
- Tilsæt friskkværnet peber, salt, eventuelle krydderier samt piskefløde til æggeblommerne. Pisk det hele let sammen med gaffel.
- Pisk æggehviderne helt stive med en elpisker.
- Vend æggeblomme masse i æggehviderne.
- Steg din omelet i lidt smør på en middelvarm sliplet pande. Æggemassen er meget tyk så den skal måske lige hjælpes til at dække hele panden.
- Lad omeletten stege i ca 5 minutter til æggemassen har sat sig og bunden er smukt gylden. Tjek jævnligt med en paletkniv så du er sikker på at souffle omeletten ikke brænder på.
- Når omeletten er færdig ligger du fyldet på den ene halvdel af omeletten og folder den anden halvdel ind over. Det ser pænt ud hvis den del du ligger ind over ikke helt dækker så man kan se lidt af fyldet. Lemp omeletten over på en tallerken og riv lidt parmesan ud over.
Din soufflet-omelet er faktisk bare en “æggekage” sådan som man laver en alm. en i Sønderjylland. Eneste forskel er, at kommer fyldt på når massen er hældt på panden og at du ikke vender den 🙂 Min mor lavede æggekage til os med ugens restekød og kartofler. Af og til bacon i.
Hej
Spændende. Jeg elsker når jeg får sådan en kommentar der gør mig klogere for jeg vidste helt ærligt ikke at det var sådan man lavede Sønderjysk æggekage. Men det gør faktisk opskriften bedre for mig. Opskriften og metoden er som sagt fra det nu lukkede Australske madblad Donna Hay og der hedder det en souffle omelet – deraf titlen da jeg altid gør meget ud af at ære oprindelsen til mine opskrifter. Jeg tænker den bliver lidt mindre souffle agtig når den vendes fordi den så bliver mere bagt på begge sider. Men det må jo komme an på en prøve og det snarest.
Tak for din kommentar. Jeg håber din januar er god
Marina