
Gammeldags dansk hønsekødssuppe er en yndlingssuppe og med god grund. Kogt på en hel kylling og masser af grøntsager smager suppen forrygende og giver varmen på en kold dag.

Min familie elsker gammeldags hønsekødssuppe
Få ting er hyggeligere end en hjemmelavet hønsekødssuppe, der står og simre indbydende på komfuret og glæden bliver ikke mindre når suppen kommer på bordet, for hønsekødssuppe er både sundt og lækkert. Hjemme hos os er det manden og sønens absolutte yndlingssuppe så det er en suppe vi spiser tit.
Selv er jeg også ret glad for hønsekødssuppen som jeg synes er hyggelig at lave. Desuden giver den mig nok så vigtigt en masse suppe som jeg kan bruge til mange af de andre supper som jeg er vild med. Jeg laver fx ofte nudelsuppe på hønsekødssuppe og suppen er også fantastisk som grundlag for en grøntsagssuppe som fx kartoffel-porre suppe eller ærtesuppe. Disse supper kan selvfølgelig fint laves uden en hønsekødssuppe som grundlag, men de bliver lige en tand bedre og lækrere når jeg har hønsekødssuppe at bruge som basis.

Mine bedste tips til at få en moderne hønsekødssuppe til at smage lige så godt som en fra Mormors køkken
Når min mand elsker hønsekødssuppe er det ikke mindst fordi hans mor laver en fantastisk en af slagsen. I alle de år hvor hun havde forkælede høns var suppen ekstra god, fordi hendes høns havde et liv med masser af lækkerier og blev rundere og mere velnærede end de kyllinger man kan købe i almindelig handel.
Det gav mig lidt udfordringer, fordi min suppe aldrig kunne blive lige så god som hendes og da gammeldags hønsekødssuppe ofte er på menuen når vi ser min mands familie blev det vigtigt for mig ikke at falde alt for langt bagud. Jeg eksperimenterede og forsøgte mig og pludselig sagde min svigermor til min store stolthed og glæde at min suppe var helt perfekt.
De to vigtige hemmeligheder?
En hel kylling + kyllingeoverlår
For det første var jeg begyndt at koge suppen på en kombination af en hel kylling og kyllingeoverlår. Kyllingeoverlår er det mest smagfulde på kyllingen og ved at tilsætte ekstra af dem får suppen den fylde og smag som godt kan mangle når man er henvist til at finde sine kyllinger i almindelig handel. Koger man på en meget velfodret og stor kylling er det ikke nødvendigt men dem kan du ikke finde i almindelige supermarkeder – hellere ikke selvom du handler økologisk.
Tidligere anbefalede jeg at tilsætte kraftben men de kan også være vanskelige at finde og jeg synes helt ærligt at det giver bedre smag med kyllingeoverlårene. Desuden giver det mig jo endnu mere af det møre lækre kyllingekød som jeg elsker og bruger alle mulige steder i mit køkken.
Masser af grøntsager og en suppe der er kogt godt ind
Min hønsekødssuppe er kogt med masser af grøntsager, også flere end du finder i de fleste andre opskrifter. De giver rigtig god smag og masser af vitaminer til suppen. Desuden koger jeg suppen omhyggeligt ind til den rent faktisk smager af noget. Ofte er hele hemmeligheden at koge suppen lige lidt ekstra til den smager fantastisk!
Derfor skal din suppe skummes
En klassisk dansk hønsekødssuppe er en klar suppe og derfor skal den skummes. Formålet med at skumme en suppe er at undgå de urenheder der dannes når protein koagulerer. Ofte vil de danne et gråt skum, men der kan også flyde lidt urenheder rundt. Dette skum og disse urenheder skal fjernes hvis man vil have en klar suppe. Fjerner man dem ikke bliver suppen i stedet grumset. Bruger du suppen til en suppe hvor du fx tilsætter fløde eller kokosmælk eller til en suppe du blender med grøntsager, kan man ikke se om suppen er grumset og så gør det ikke så meget. Til en klassisk dansk hønsekødssuppe skal man derimod kunne kikke ned i suppen og se grøntsagerne og kødet og derfor skal suppen skummes.

Derfor er hønsekødssuppe sundt
Jeg har engang læst at alle lande i verden har deres egen hønsekødssuppe og det skal nok passe for det er en oplagt måde at få virkeligt meget virkelig dejlig mad for pengene og krydringen kan jo tilpasses så den passer til alle lande.
Hønsekødssuppe er grundliggende en meget sund ting at spise og det er ikke for ingenting at hønsekødssuppe i mange kulturer har kælenavne med medicin og er kendt for at kunne kurerer forkølelse. Helt enkelt fordi supper kogt på hele kyllinger og andre supper kogt fra bunden på ben og kogler indeholder en hel række næringsstoffer der styrker immunforsvaret, fremmer dannelsen af kollagen og mindsker kroppens inflammation. Du kan læse mere her hvis du er interesseret. Hønsekødssuppe er lidt federe end en kyllingefond kogt på skrog alene så hvis du virkeligt vil reducerer dit kalorieindtag anbefaler jeg min opskrift på asiatisk kyllingefond. Hønsekødssuppen er dog på ingen måde fed, især ikke hvis du spiser den uden kød og melboller.

Sæson
Jeg laver mest hønsekødssuppe om efteråret og om vinteren. Jeg kan dog også godt finde på at lave suppen i det lyse halvår hvis jeg skal bruge den som gæstemad. Hønsekødssuppe er nemlig populær “Skrub af mad” og kan laves næsten klar på forhånd så den kun skal lunes.
Flere tips og tricks
Gammeldags hønsekødssuppe kan serveres med eller uden kød og melboller. Jeg kan selv bedst lide suppen med masser af grøntsager og uden kød og melboller. Andre i min familie foretrækker henholdsvis kød og melboller. Jeg skal være ærlig og sige at jeg ofte køber mig til en pose med blandede kød og melboller.
Opskriften giver rigtigt meget suppe da kyllingen jo skal dækkes. I vores familie hvor vi er 5-6 stykker omkring middagsbordet er der nok til to omgange med suppe. Typisk gør jeg det at jeg server den klassiske klare hønsekødssuppe med halvdelen af kyllingekødet den ene gang og så laver en anden suppe af resten af suppen. Det kunne fx være en thaiinspireret kyllingesuppe, en kartoffel porre suppe eller en ekstra god minestrone. Bruger jeg ikke kyllingekød i den anden suppe er der meget godt det kan bruges til. Oplagte muligheder er fx. pitabrød, hønsekødssalat, stegte ris med kylling eller kyllingetærte.
Frys overskydende suppe ned i portioner der passer til din husstand og hellere i for små portioner end i for store. Man kan let tage to portioner op hvis man er flere end man plejer.
Her skal du være opmærksom
Hjemmelavet hønsekødssuppe er ikke sport svært at lave, men det tager lidt tid.
Det meste af tiden passer suppen sådan set bare sig selv, men det er vigtigt at være over den i den fase hvor suppen skal skummes. Skummer man ikke omhyggeligt får man nemlig ikke en klar suppe. I virkeligheden gør det ikke så meget for smagen, men noget af det indbydende ved klassisk klar hønsekødsuppe går selvsagt tabt hvis suppen er grumset og uklar. Til gengæld for den tid man bruger får man helt automatisk suppe og lækkert mørt kyllingekød til flere måltider så det er klart umagen værd. Sørg også for at koge suppen tilstrækkeligt ind så den får god smag.

Opskrift på gammeldags hønsekødssuppe
Ingredienser
Til selve hønsekødsuppen (nok til 10 mennesker)
- 1 stor kylling
- 3-5 kyllingeoverlår - (giver suppen ekstra smag og kraft)
- 2 tykke porre - (+ porretop fra de porre der bruges til suppefyld)
- 3 tykke gulerødder
- 3 løg
- 2 små pastinakker
- 200 g selleri - (Renset vægt)
- 2 laurbærblade
- 3 nelliker
- 1 lille bundt timian
- 1/2 tsk hele sorte peberkorn
- 1 spsk groft salt - (og mere senere til tilsmagning. Brug kun 1 tsk fra starten hvis du bruger fint salt)
Suppefyld til 4 personer
- halvdelen af suppen
- Noget af det kogte kyllingekød
- 2 tynde porre
- 3 tynde gulerødder
- Eventuelt kød og mel boller - (Hvis man holder af det)
- lækkert brød - (til servering)
Sådan gør du
Hønsekødssuppe af hel kylling og kyllingeoverlår
- Rengør kyllingen og skyl den fri for eventuelt blod.
- Læg kylling og kyllingeoverlår i en stor gryde. Hæld vand i gryden så det godt og vel dækker. Bring langsomt vandet i kog. Når vandet nærmer sig kogepunktet begynder du at skumme suppen. TIP: Det tager tid at bringe gryden til kogepunktet og på den tid kan du nå at ordne grøntsagerne.
Sådan skummer du suppen
- Når vandet når kogepunktet, skruer du ned for varmen så vandet kun simrer. På toppen af vandet vil der begynde at danne sig et gråt skum som vi skal have fjernet. TIP: Jeg foretrækker at skumme suppe med finmasket hulske. Løft skeen ind under urenhederne og løft dem ud af suppen. Mellem hver skefuld dypper jeg skeen sidelæns ned i en kande med koldt vand, sådan at den hele tiden er ren. Ellers kommer urenhederne tilbage i gryden. Hvis vandet i kanden bliver meget snavset skifter jeg det ud.
- Skum suppen af flere omgange til du er helt sikker på at der ikke er flere urenheder. Husk også at vende kyllingen rundt en gang eller to da der ellers kan være urenheder der bliver fanget under og inden i dyret.
Grøntsager
- TIP: Der skal bruges grøntsager af to omgange og jeg ordner begge slags på samme tid. Grøntsagerne til suppen skal bare skærres i grove stykker og udseenet er ikke vigtigt da grønsagerne bliver kasseret når suppen er færdig. Du kan beholde skrællen på gulerødder og pastinakker og bruge porretoppen. Porre og gulerødder der skal bruges til suppefyld skal skærres i tynde skiver.
- Start med at ordne porrerne så porretoppene kan nå at ligge i vand og blive rene. Skær det grønne fra alle porrerne (også dem der skal bruges til suppefyld). Skær den grønne top i grove stykker og put dem i en skål med koldt vand. Skær porre til suppen i tykke skiver og porre til suppefyld i små tynde skiver. Put porreskiver til suppefyld i en beholder med låg.
- Vask alle gulerødder og skræl dem du vil bruge til suppefyld. Skær gulerødder til suppe i grove stykker og gulerødder til suppefyld i små tynde skiver. Put de tynde skiver gulerødder i samme bøtte som de fintskårene porrer, sæt låg på og sæt bøtten i køleskabet.
- Skær top og bund af løg, halver dem og pil skrællen af. Stik nellikkerne ind i et af de halve løgTIP: Løgskaller farver meget. Derfor piller jeg dem til klar suppe.
- Vask pastinakkerne, skær toppen af og skær resten i mindre stykker.
- Skær et passende stykke af knoldsellerien og skær skrællen af. Kasser skrællen, skyl skærebrædt og kniv og skær knoldsellerien i mindre stykker.TIP: Det kan være svært at ramme den præcise mængde koldselleri. Så længe det passer nogenlunde er det fint.
Hønsekødssuppe
- Når du er færdig med at skumme suppen tilsætter du grønsager og krydderier. Tilsæt også 1 spsk groft salt og vend kyllingen så brystet vender opad. TIP: Det er vigtigt ikke at tilsætte for meget salt på dette tidspunkt da suppen koges ind. Salt er let at tilsætte senere, men kan ikke fjernes så hellere for lidt end for meget. Hvis du ikke har plads til alt vandet i gryden kan du øse noget af det op i en kande som du herefter kan tilsætte løbende når vandet koger væk.
- Lad nu suppen simre til lårkødet på kyllingen er mør. Det tager ca en time for en almindelig kylling og 1 1/2 for en meget stor kylling eller en høne. Tag kylling og kyllingeoverlår op og lad fjerkræet køle af på en tallerken. TIP: Hvis din hele fugl skal koge længere end 1 time skal du tage kyllingeoverlårene op inden fuglen er færdig. Hold lidt øje. Kødet på både fugl og lår skal koges helt møre, men ikke i smadder.
- Når fjerkræet er afkølet og til at håndterere uden at brænde fingrene piller du det for alt det lækre kød og river kyllingekødet i passende mindre stykker. Kasser skrog og skind. Stil det pillede kyllingekød i køleskabet i en beholder med låg.
- Fortsæt imens med at koge suppen ind i yderligere ca 30 minutter. Når du tænker at suppen har fået en god grundsmag smager du den til med yderligere salt og måske lidt friskkværnet peber.
- Si suppen gennem en spidssigte eller anden si og lad det stå lidt så du får mest muligt af væsken med. Grønsager og krydderier er på dette tidspunkt kogt tomme for smag og kasseres når du ikke får mere væske fra dem.TIP: Du kan presse lidt på grøntsagerne for at få dem til at afgive væsken hurtigere men du må ikke mose dem hvis du vil have en klar suppe. Når suppen ikke skal være klar kan du presse mere væske ud.
- Sigt suppen gennem en mere fintmasket si over i en ren gryde.
Hønsekødssuppe
- Tag den suppe fra du vil server og kom den i en passende gryde.
- Tilsæt fintsnittet gullerod og porre og kog til grønsagerne netop er møre. I en varm suppe tager det ca 10 minutter men tjek. De må endelig ikke få for meget.
- Tilsæt kyllingekød.
- Vil du gerne have kød og melboller i din suppe tilsætter du dem når grønsagerne er knap møre. Det er meget vigtigt at suppen ikke koger da melbollerne i så fald vil koge ud. Tilsætter du kød og melboller kan du eventuelt skære ned på mængden af kyllingekød.
- Server suppen rygende varm og med lækkert brød.
Noter
Netop nu på Instagram. Klik og læs med
DERFOR ER DIN MENING VIGTIG
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester dem før jeg deler. Alligevel er det jo først når du bruger opskriften i dit køkken at jeg for alvor kan vide om opskriften virker.
Derfor vil jeg rigtigt gerne høre fra dig!
Du er altid velkommen til at skrive en kommentar og jeg har stort udbytte af dine erfaringer når jeg udvikler og reviderer opskrifter. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har også et stjernesystem hvor du kan rate opskrifterne. Jeg er ikke tilhænger af at alt skal rates hele tiden, men det giver faktisk mening med opskrifter at man kan se om andre bruger dem og er glade for dem. Derfor bliver jeg virkelig glad hvis du vil bruge et øjeblik på at vurderer opskriften ved at trykke på det antal stjerner du synes den fortjener.
På forhånd MANGE TAK!
Mormor mad

Find hele mit tema med mormormad her
Flere lækre supper

Nudelsuppe er et genialt sted at bruge resterne af hønsekødssuppen. Min familie elsker den.
Nudelsuppe med kylling og masser af grøntsager

Og husk nu på, at suppe skal simre, det vil sige koge ganske svagt – eller som jeg lærte for masser af år siden “Suppe skal koge lige så sagte, som højgravide kvinder går til kirke!”
Hej Elsebeth
Det var da den sjoveste sammenligning. Men ja det er jo helt rigtigt at man skal simre på en suppe når man vil koge smag ud af ingredienserne. Det er så hyggeligt. At koge hønsekødssuppe er den perfekte januar sysel.
Godt nytår til dig. Jeg håber 2021 bliver godt for dig.
Mange januar hilsner
Marina