
Fetacreme er en genial ting! Super nemt at lave og med nærmest uendelige variations muligheder. Prøv den fx i denne grønne version med krydderurter, citron og hvidløg. Perfekt til de hyggelige grillafner hvor den passer til både grillede grøntsager og kød.

DEN NEMME FEATCREME ER EN GENIAL OPFINDELSE
Jeg elsker super nemme opskrifter, der kan varieres i det uendelige. Faste læsere af bloggen vil vide at jeg af og til deler sådan en opskrift, der egentlig er for enkel til at være en rigtig opskrift, men som alligevel kan gøre hele forskellen for et måltid. Netop sådan en opskrift er fetacreme. I virkeligheden er der bare tale om fetaost, der er rørt op med noget der gør den lidt mere flydende (traditionelt græsk yoghurt og lidt olivenolie, men det kan fx også være creme fraise, flødeost eller sågar piskefløde).
Ideen stammer selvfølgelig fra middelhavet hvor cremen på græsk hedder “tyrosalata” og på tyrkisk “haydari“. Jeg har som ung smagt cremen i begge lande og selvom den mest laves i en klassisk enkel udgave så kan man også støde på mange forskellige variationer af den rørte feta.
Her får du opskriften med masser af friske krydderurter fordi det passer så dejligt til sommeren og grillsæsonen.
Du kan selvfølgelig også lave fetacreme med grillet rød peber, avokado eller soltørrede tomater. Eller måske prøve den i den helt enkle version uden nogen smagsgivere. Det hele smager skønt og fetacremen kan bruges til mange forskellige ting lige fra dip til dine grøntsager, smeltende lækker “sovs” til din grillfest og som smørrelse på din burger eller pitabrød.

HER KAN DU BRUGE DEN HJEMMELAVEDE FETACREME – SERVERINGSMULIGHEDER
Mulighederne for anvendelsen af fetacremen er lige så mange som de forskellige muligheder for tilsmagning! Brug fx fetacremen som dip til dine grøntsager eller lad den smelte lækkert ud over en grillet lammekotelet eller en bøf. Selv har jeg på det seneste været fuldstændigt pjattet med at stege nye gulerødder og spise dem med en klat fetacream, der smelter så skønt ud over og giver gulerødderne lidt fedme og syrlighed. Mange sommeraftner har det nærmest været min aftensmad med lidt lækkert brød ved siden af. Fetacreamen er også eminent i pitabrød og som smørrelse på burgere og sandwich. Bare tænk på hvor fetaost ville passe ind med sin salte fedme og så har du sådan set svaret på hvor fetacream i en eller anden variant ville passe godt! Et godt eksempel er denne salat med vandmelon, fetacreme og mynte, der simpelthen den elskede klassiker i en ny og super lækker udgave.

SÆSON
Fetacreme kan man sådan set lave året rundt, men jeg synes især den passer godt til sommermad. Perfekt til grillmad og super god i sandwich og pita. Ting som er skønne at spise når det er sommervarmt. Denne grønne variant er selvfølgelig særlig sommer relevant og bør laves når man har adgang til friske lækre krydderurter.
TIPS OG TRICKS TIL FETACREME
- Det er så enkelt at lave fetacreme og variations mulighederne er mange. Det gør det faktisk lidt svært at skrive en opskrift for den skulle jo nødigt stoppe dig fra at gøre noget helt andet hvis det passer bedre til det du vil bruge fetacremen til. Nu våger jeg mig alligevel ud i en opskrift som jeg synes er super god (og som passer til den salat med vandmelon som du finder her), men lov mig at du også prøver nogle andre muligheder! Skift krydderurterne ud, giv den mere hvidløg, prøv med grillet peber og lidt chili. Lov mig det!
- Køb en god fetaost og ikke de der triste salattern. Til fetacreme køber jeg meget gerne en af de rigtige gode fetaoste der fås i mindre pakker eller hvis jeg skal lave til mange en de store blokke (Puck), der er lækkert cremede og ikke så dyre. Den helt præcise mængde af creme fraiche du skal tilsætte afhænger af den fetaost du bruger.
- Husk at fetaost er salt. Du skal derfor ikke salte din fetacreme og måske også undersalte det du servere cremen til.
- Du kan styre konsistensen med mere eller mindre creme fraise / græsk yoghurt. Jo mere du kommer i jo tyndere (og mindre salt) vil fetacremen blive. I en snæver vending har jeg også brugt piskefløde når jeg ikke har andet i køleskabet. Det er ikke helt rigtigt, men det virker og med fetacreme er der tilladelse til fri leg! Amerikanerne bruger iøvrigt ofte neutral flødeost, men det har jeg ikke prøvet. Hvis du tilsætter ting der kommer med naturlig væde (fx citronsaft, grillet peber, avokado) skal der bruges mindre af mejeriproduktet end hvis du ikke gør.
- Fetacreme er selvfølgelig ret tung på kaloriefronten, men det er jo en dip/smørrelse og ikke hovedelementet i måltidet. Som andre dips/dressinger kommer fetacremen med fedmen og saltet til det der ellers iøvrigt kan være et sundt og grønt måltid.

Opskrift på grøn fetacreme med krydderurter, citron og hvidløg
Ingredienser
Fetacreme med grønne krydderurter
- 200 g fetaost - (af god kvalitet og i blog, ikke salat tern)
- 100 g creme fraiche 38% - (Kan erstattes af græsk yoghurt eller i en snæver vending lidt fløde)
- 1 håndfuld mynteblade - (kan erstattes med andre krydderurter fx persille eller basilikum)
- 1/2 fed hvidløg
- 1/2 økologisk citron - (Der bruges både skal og saft)
- friskkværnet peber.
Sådan gør du
Fetacreme med grønne krydderurter
- Skyl dine krydderurter og læg dem til afdrypning på et rent viskestykke.
- Skær hvidløgsfed i tynde skiver.
- Bræk fetaosten i mindre stykker og kom den i en lille foodprocessor.
- Tilsæt cream fraichen og puls til der dannes en jævn creme. TIP: Den lille skål i min foodprocessor klare dette uden problemer, men min lille minihakker som jeg tit bruger når jeg laver fetacreme skal have lidt hjælp. Her stopper jeg et par gange og hjælper fetaosten ned til kniven med en ske. Det hele tager stadigt kun et par minutter. Det er pga dette at jeg anbefaler først at tilsætte smagsgivere efter at fetacremen er kørt jævn. Klare din foodprocessor processen uden problemer kan du bare tilsætte det hele på samme tid næste gang.Man kan med nogle fetaoste opleve at massen ser grynet ud. Som oftest er det bare et spørgsmål om at kører lidt længere så forsvinder det.
- Riv lidt citronskal ned til cremen og skær herefter citronen igennem så du kan presse saften ud. Tilsæt hvidløg, citronsaft, friskkværnet peber og bladene fra mynten.TIP: Slå mynten ned i bordet eller håndfladen et par gange inden du piller bladene af. Det frigør smagen. Dette er ikke nødvendigt med andre krydderurter.
- Puls igen til fetacremen er ensartet, cremet og lækker.
- Smag til! Der er meget forskel på krydderurter og på fetaoste så måske skal du bruge lidt flere krydderurter? Det kan også være du vil tilsætte mere peber, citron eller resten af hvidløget.
- Server straks eller sæt i køleskabet til du skal bruge fetacremen.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 25/6/20 (bla med bemærkninger om andre fetaoste)
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Den grønne fetacreme bruges i denne skønne salat med vandmelon

Hej Marina
Jeg har lavet din fetacreme – kan ikke forstå den blev grynet, jeg brugte ikke den omtalte puck feta – jeg brugte en 200 grams græsk fra Rema – men det skulle vel ikke gøre den store forskel ?
En fin og indbydende blog du har, jeg har først lige fundet dig og glæder mig til at afprøve nogle flere retter.
Venlig Hilsen
connie moisen
Kære Connie
Tak for pæne ord om min blog. Det gør mig rigtig glad og jeg håber du kan finde mere der kan inspirerer dig.
Angående fetacremen har jeg aldrig oplevet at den er blevet grynet så det er virkeligt lidt mærkeligt. Jeg har dog aldrig prøvet den fetaost fra Rema som du har brugt så det kan måske godt være derfor? Der er ret stor forskel på fetaost og jeg har faktisk engang prøvet at lave fetacreme med det de kalder salattern uden succes. Kan ikke huske hvad det var jeg var utilfreds med, men det var ihvertfald ikke godt! Hav en skøn weekend!
Hej igen Connie
Jeg ved godt det er længe siden du skrev kommentaren men jeg kan se at jeg aldrig fik vendt tilbage efter at jeg fik prøvet en masse andre fetaoste. Jeg vil godt starte med at sige TAK for din kommentar for den fik mig igang med at prøve en hel masse andre forskellige fetaoste og mange af dem har vist sig at smage endnu bedre end den fetaost jeg plejede at bruge.
Jeg vil stadigt sige at puck feta nemmest giver den rigtige cremede konsistens, men stort set alle de gode fetaoste jeg har prøvet giver et godt resultat selvom jeg nogle gange skal kører lidt længere med foodprocessoren eller tilsætte lidt mere creme fraise. Mange af dem smager også endnu bedre. Jeg har en enkelt gang været ude for en feta jeg ikke kunne køre jævn men alle de andre er blevet så fine.
Hvis du læser dette ønsker jeg dig en dejlig sommer og TAK igen for din oprindelige kommentar.
Marina