Det er ganske let at lave lækkert knasende kandiserede valnødder og endnu lettere at lave valnøddekrokant. Fremgangsmåden er næsten den samme og ofte bruger jeg begge dele på en gang så de pæneste valnødder bliver til kandiserede valnødder og resten til valnøddekrokant.
JEG ELSKER KANDISEREDE VALNØDDER

Kandiserede valnødder, og den hakkede version der kaldes valnøddekrokant er en vidunderlig ting. Begge dele har en meget lækker karakteristisk smag af let ristede valnødder i kombination med karamellens sødme og bitterhed. Jeg spiser dem gerne som slik, men de er også fantastisk gode i mange sammenhænge i det søde køkken. Desuden bruger jeg dem i min opskrift på rødkålssalat til klassisk dansk andesteg.

Min barndoms kandiserede valnødder
Når jeg tænker på maden i min barndom står lam, æbler, fisk og valnødder måske allerklarest i erindringen. Vi havde et kæmpe valnøddetræ i baghaven og samlede valnødderne som blev brugt i masser af lækre opskrifter året rundt. Min mors valnøddelagkage var berømt, vi syltede valnødder, der var valnødder i småkagerne og i æblekagerne og til jul var de kandiserede valnødder en lige så central og uundværlig del af juleknaset som den klassiske marcipan konfekt.
Således tænker jeg helt naturligt de kandiserede valnødder ind i masser af mine opskrifter og derfor skal du selvfølgelig have grundopskriften så du også kan bruge dem med rund og gavmild hånd i dit køkken.

KANDISEREDE VALNØDDER OG VALNØDDEKROKANT – HVAD ER FORSKELLEN
Her skal jeg komme med en indrømmelse for inden jeg skulle skrive dette indlæg havde jeg faktisk aldrig tænkt på at kandiserede valnødder og valnøddekrokant blev tænkt på som to forskellige ting og at der findes forskellige opskrifter på de to ting.
Jeg gør jo bare som jeg har gjort hele mit liv og kandiserer valnødderne. Herefter piller jeg de flotteste fra og hakker resten med karamel og hele pivetøjet. Voila! Valnøddekrokant! Jamen mere kompliceret er det ikke!
Skal man nu kun bruge kandiserede valnødder laver man kun en lille portion så man er sikker på at kunne nå at trække alle valnødderne fri. Skal man bare bruge valnøddekrokant hakker man bare hele molevitten når karamellen er størknet. Igen, mere kompliceret end det er det ikke!

MIN OPSKRIFT PÅ KANDISEREDE VALNØDDER OG VALNØDDEKROKANT
Min opskrift på kandiserede valnødder er så enkel som den kan være. Jeg smelter simpelthen sukker til karamel og herefter lader jeg valnødderne hygge sig lidt i karamelmassen før jeg hælder massen ud på bagepapir på et stort skærebræt og trækker de smukkeste valnødder fri og ud til siden. Alle nødder har nemlig godt af varme hvis de skal udfolde deres fulde smagspotentiale og det får mine valnødder i karamelmassen.

SÆSON
Kandiserede valnødder kan man have glæde af året rundt. I sommerens is, i efterårets æblekager, i julens konfekt og i vinterens valnøddelagkage. Altid lækkert!
TIPS OG TRICKS
Jeg har skrevet opskriften med almindeligt hvidt sukker, fordi det er nemmest at styre når man laver karamel. Er du vant til at lave karamel kan du sagtens bruge rørsukker der har lidt flere smagsnoter. Hvis du gerne vil have blødere mere tyggevenlige valnødder kan du også vælge en lidt anden måde og karamellisere i honning.
*
Man skal være hurtig når man trækker valnødderne fri. Derfor skal man ikke lave for stor en portion af gangen, hvis man gerne vil have pæne kandiserede valnødder.
*
Knækkede valnødder harsker let. Smag på dem inden du kandisere. Hvis de ikke smager godt bliver de kandiserede valnødder hellere ikke gode. Hvis du gerne vil have hele kandiserede valnødder skal du kikke godt efter når du køber valnødderne.
*
Let rengøring: Når du er færdig lader du panden køle lidt ned. Herefter hælder du vand på og lader det om at opløse sukkeret. Har du spildt karamel ligger du en våd klud på og lader den om at opløse sukkeret.
SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
Hvis du er vant til at smelte sukker til karamel er det virkeligt nemt at lave kandiserede valnødder.
Hvis du ikke har lavet karamel før kan det måske godt virke lidt skræmmende og underligt. Sukkeret er længe om at smelte, men lige pludselig er den der og så skal man være klar. Brænder karamellen på skal man starte forfra, men så længe der ikke er valnødder i endnu er det jo ikke en katastrofe. Du starter bare forfra. Bliv altid i køknet og hold godt øje når du laver karamel.

Opskrift på kandiserede valnødder og valnøddekrokant
Ingredienser
Kandiserede valnødder
- 100 g sukker - (det er nemmest at styre almindeligt hvidt sukker, men du kan også bruge rørsukker)
- 100 g valnødder
Sådan gør du
Forberedelser
- Læg et stykke bagepapir frem på et stort skærebrædt der kan tåle varme. Buk enderne ned om siderne så det ligger fast. Læg to gafler frem.
Kandiserede valnødder
- Hæld sukkeret ud på panden i et jævnt lag og smelt det for lav varme. NB: Først ser det ud som om der ikke sker noget, men lige pludselig kommer det. Forlad ikke køknet og hold godt øje. Det er bedst at udgå at røre i sukkeret mens det smelter. Ryst gerne med panden og flyt den lidt rundt så sukkeret smelter mere ensartet. Er sukkeret ved at brænde på i midten før det er smeltet i kanten kan det dog være nødvendigt at røre lidt.
- Lige så snart sukkeret er smeltet tilsættes valnødderne. Rør rundt og rundt med en gaffel og sørg for at vende valnødderne godt så de bliver dækket med karamel over det hele. Pas valnødderne på denne måde i nogle minutter til karamellen er blevet gylden og valnødderne har fået varme. TIP: Du kan høre valnødderne begynder at "snakke" en lille smule. Det er et godt tegn.
Hele kandiserede valnødder og valnøddekrokant
- Hæld karamel og valnødder ud på det klargjorte bagepapir.
- Hvis du skal bruge hele kandiserede valnødder piller du straks de pæneste fra ved at trække dem ud til siden med to gafler. Fortsæt sådan til karamellen er størknet. Lad de hele valnødder ligge og blive helt kolde før du flytter dem over i et glas med tætsluttende låg.TIP: De første du trækker ud vil blive de pæneste, læg dem med den side opad som du helst vil have flot.
- Til valnøddekrokanten venter du til karamellen og valnødderne er blevet helt kolde. Hak herefter hele molevitten så fint som du ønsker. NB: Brug en tung kniv, men ikke din allerbedste. Det er hårdt for skarpe knive at hakke krokant. Man kan med fordel bruge en savtakket kniv hvis man har en god tung en.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG LET REVIDERET 8/11/20
Netop nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Rødkålsalat til andesteg

Skriv et svar