
Persilleolie er så fint i lyse supper og som pynt på tallerkner. Det smager også dejligt og er nemt at lave.
Persilleolie er en af de små fine finesser som man nemt selv kan lave og som virkelig gør en stor forskel både for udseende og smag fx i lyse supper eller på en forretstallerken med fisk.
For nogle år siden var de fine grønne olier på mode og man kunne næsten ikke få serveret en creamet suppe uden at den var pyntet med små fine grønne prikker af persilleolie. Som med de fleste modetrends er denne lidt overdrevne begejstring siden aftaget lidt, men jeg synes stadigt at persilleolien og andre grønne er olier er skønne i den rigtige sammenhæng. Fx synes jeg simpelthen næsten ikke at persilleolien er til at undvære i mine elskede blomkålssupper.
SÆSON
- De grønne olier laves på masser af grønne blade og derfor burde det jo være en ting man mest lavede i det lyse halvår. Imidlertid elsker jeg smagen af persilleolie i mine vintersupper og derfor laver jeg det faktisk ofte om vinteren.
TIPS OG TRICKS TIL PERSILLEOLIE
- Grundprincippet i de grønne olier er helt enkelt det at man trækker klorofylet ud af de grønne blade og blender det ind i en olie. Derfor kan alle smagfulde grønne blade med masser af klorofyl bruges. Basilikum er super skønt og jeg er også glad for at bruge ramsløg i sæson. Mest alsidigt er dog persillen, fordi den er en af få krydderurter vi kan få i rigelige mængder året rundt.
- Der skal bruges ret mange grønne blade for at lave de grønne olier, fordi kniven i blenderen skal have noget at arbejde med. Jo mindre blender du har jo færre blade kan du nøjes med. En miniblender er derfor en god ting. Regn dog alligvel med at bruge mindst et stort bundt persille.
- Der kommer mest klorofyl fra de grønne blade hvis temperaturen på olien er omkring 60-70 C. Der er i princippet to måder at opnå dette. Den ene er at varme olien op og den anden er at blende olien i ca 5 minutter.
- Skal det gastronomisk set være helt rigtigt skal de grønne olier være fri for blade og stå tilbage som en helt klar grøn olie. Jeg skal indrømme at jeg faktisk bedst kan lide persilleolien når bladene får lov at blive i olien og det er derfor jeg har kaldt det for grov persilleolie. Skal det være fint og olien fx bruges til en skilt persilleolie skal persilleolien hældes gennem et kaffefilter eller et stykke ostelærred.

Hjemmelavet persilleolie
Ingredienser
Persilleolie
- 2 bunter persille
- 1 1/2 dl olie - Vælg en smagsneutral hvis persillesmagen skal stå klart. Vælg en olivenolie når det passer til retten.
- Salt og peber
Sådan gør du
Grov persilleolie
- Skyl og tør persillen og klip blade og det øverste af stilkene ned i en miniblender.
- TIP: De grove stilke skal ikke bruges. Kasser dem eller brug dem til at give smag i en suppe.
- TIP: Hvis din miniblender er lille kan det være en fordel at hakke halvdelen af bladene lidt først og så komme resten i bagefter ellers er det ikke sikkert at det kan være der. Bladene fylder meget mindre når de bliver hakket. Der er iøvrigt meget forskel på minihakkere. I nogle kan det være nødvendigt med en lille slat olie for at hakke bladene.
- Tilsæt olien og blend det hele i 5 minutter.
- TIP: Tænk over hvilken olie du bruger. Smagen af olien er jo en del af den færdige persilleolie. Olivenolie er dejligt i nogle sammenhænge og helt forkert i andre. Er du i tvivl er det bedst at bruge en smagsneutral olie.
- Smag olien til med friskkværnet peber og salt.
Klar persilleolie
- Hvis du gerne vil have en helt klar persilleolie skal du arbejde videre med den grove persilleolie.
- Hæld persilleolien gennem en sigte så du får de fleste af bladene sorteret fra. Pres godt på massen så alt olien kommer med.
- Hæld herefter olien gennem et stykke ostelærred eller et kaffefilter. Dette fjerner også urenheder så du står tilbage med en helt klar grøn olie.
- NB: Dette tager noget tid så det er bedst at lave en opstilling hvor du ikke skal stå og holde på kaffefilteret. Brug dog ikke din kaffetragt for så smager olien af kaffe....
Noter
Brug fx persilleolien i denne skønne blomkålsuppe
GemGem
Hej,
Hvorfor smager og lugter min korianderolie af nyslået græs ?
Vh.
Karin
Hej Karin
Det lyder da lidt mærkeligt og jeg kan godt forstå du undre dig. Nu er der jo det sære ved netop koriander at nogle mennesker elsker smagen, mens andre genetisk er sådan disponeret at de synes koriander smager af sæbe. Men græs det er alligvel noget andet. For mig lyder det næsten som du har fået fat i noget af det koriander der ikke rigtigt smager af noget, men det er svært at vide her omme på min side af skærmen. Smager krydderurten som den skal inden du bruger den til olie?
Mange lidt forundrede hilsner
Marina