
Ægte græsk tzatziki kræver kun ganske få og enkle ingredienser og er samtidigt en af de mest elskede og alsidige dips man kan lave. Jeg synes denne tzatziki bliver ekstra lækker, fordi jeg bruger et lille nemt husmor trick jeg har fundet på en græsk madblog. Det lille trick gør også at man hurtigere kan sætte sin lækre tzatziki dip på bordet.

Klassisk Græsk tzatziki
Alle kender tzatziki og de fleste der kan lide hvidløg elsker den klassiske græske dip. Faktisk vil jeg våge den påstand at tzatziki må være verdens mest berømte græske opskrift og med god grund for tzatziki er nemt at lave og smager fantastisk.
Med verdens berømmelsen er der selvfølgelig fulgt en række mere eller mindre heldige fortolkninger. Sådan er det jo når opskrifter og traditioner rejser ud i den store verden og sådan kan jeg faktisk godt lide at det er.

Jeg synes det er fint at nyfortolke og finde på og jeg elsker netop det amerikanske og det australske køkken, fordi man i de lande er så eminent gode til at lave nye fortolkninger af andre landes køkner. Derfor skal du hellere ikke høre mig beklage mig hvis du vælger at lave tzatziki med squash eller rødbeder eller hvis du bruger nyplukkede krydderurter fra haven og ikke engang hvis du vælger at lave en fedt fattig version af den klassiske dip. Det er bare ikke noget af det vi er ude i med denne opskrift.
Denne tzatziki opskrift er simpelthen en helt klassisk græsk tzatziki lavet med agurk, hvidløg, olivenolie og græsk yogurt. SLUT! Ikke noget nyplukket mynte og ikke noget spræl. Bare en helt klassisk skøn smag af tzatziki

Min opskrift på traditionel tzatziki
“Hvorfor så dele opskriften” spørg du måske og til det har jeg to svar. For det første er jeg rigtigt glad for tzatziki og nævner ofte dippen i mine madplaner. Det er min klare ambition at have opskrifter til alle de forslag jeg nævner i madplanerne og derfor skal der selvfølgelig også være en opskrift på ægte græsk tzatziki. For det andet er jeg selv vældig glad for min personlige tzatziki opskrift og masser af gæster har over årene spurgt efter opskriften. Måske bliver du lige så glad for netop min opskrift og det vil jo gøre mig kisteglad for hele ideen med at skrive madblog er for mig at gøre andre mennesker glade.
Min tzatziki opskrift er som sagt helt klassisk græsk, men selv indenfor den ret snævre betegnelse er der plads til variation og mon ikke der rundt omkring i de græske køkner laves mange forskellige fortolkninger inden for rammerne? Min version har jeg gået og justeret på i årevis og jeg synes den er endt et fint sted hvor den stadigt er fyldig som en tzatziki skal være det, men ikke federe end den behøver at være. Desuden er jeg vældig glad for at videregive det lille husmor trick med at blende hvidløget ud i olien. Det er et trick jeg har fra My Greek Dish, en af verdens bedste blogs dedikeret til græsk madlavning og jeg er derfor fuldstændigt tryg ved at videreformidle det også selvom det måske ikke er helt så almindeligt i opskrifter på tzatziki. Det smarte ved det lille trick er at hvidløgssmagen fordeler sig bedre i dippen og at du derfor ikke behøver at vente helt så længe før du kan begynde at spise af din tzatziki. Hjemme hos os er det ret afgørende, fordi jeg ikke altid lige husker at lave min tzatziki et døgn før den skal spises…



Her bruges tzatziki
Tzatziki serveres ofte i det græske køkken. Den er skøn som dip med gode hjemmelavede pitabrød og næsten uundværlig som smørrelse når man spiser de lækre græske fladbrød med fyld af keftedes, gyros eller souvlaki.
Desuden bruges tzatziki ofte i flæng når vi danskere server sommermad og stort set altid når vi sover græsk mad eller græsk inspireret mad. Det er ikke altid sådan man ville have gjort i den græske spisekultur, men her hos os hvor vi gerne vil have alle elementerne på bordet som aftensmad på én gang fungerer det rigtigt godt. Jeg server fx selv gerne tzatziki til mine græsk inspirerede kyllingelår med kartofler.

Sæson
Mange mennesker forbinder særligt tzatziki med sommerens grillmad, men hjemme hos os spiser vi den skønne græske tzatziki året rundt.
Tips og tricks til tzatziki
Tzatziki bliver bedre af at stå og oftest anbefaler man at dippen får lov til at stå mindst et døgn i køleskabet. Med det lille husmor trick i opskriften synes jeg dog sagtens at man kan sætte tzatzikien på bordet efter en times tid. Juster hvidløgsmængden efter din hviletid. Jo længere tzatzikien står i køleskabet jo mere smager hvidløgen igennem. Det er af samme grund jeg anbefaler tilsmagning umiddelbart inden servering.
Når man laver tzatziki skal man bruge en god koldpresset olivenolie. Olien er meget vigtig for smagen af den færdige tzatziki og hvis din olie smager bittert bliver tzatzikien ikke god. Brug også helst en agurk der smager dejligt og ikke kun af vand. Om sommeren er de fleste agurker gode, om vinteren skal du gå efter de økologiske, der oftest smager af mere.
Tzatziki må ikke blive for tynd og vandet. Det er af den grund at man fjerner kernerne, presser agurken for vand og bruger en fed ægte græsk yogurt. Helt traditionelt afdrypper man yogurt i mindst 6 timer i køleskabet, men det er ikke nødvendigt når man bruger en god græsk yogurt, den er nemlig allerede drænet.
En tzatziki er en dip og som de fleste andre dips er det ikke en fedtfattig størrelse. Det er jo ikke meningen at dippen skal udgøre størstedelen af ens måltid så det går nok. Hvis du bruger skyr og undlader olien sænker du fedtprocenten mærkbart, men så er det ikke længere en traditionel græsk tzatziki.
Mange opskrifter tilsætter dild, mynte eller endog persille. Det smager faktisk dejligt, men høre ikke til i en traditionelt græsk tzatziki. Nogle græske opskrifter drysser dog den færdige tzatziki med lidt finthakket dild på toppen.
Her skal du være opmærksom
Det er meget nemt at lave en klassik tzatziki. Sørg for at smage til umiddelbart inden servering.

Opskrift på ægte græsk tzatziki
Ingredienser
- 1 agurk
- 1/2 tsk. fint salt
- friskkværnet peber
- 4 spsk. olivenolie - (+måske 1 ekstra til pynt. Brug en god koldpresset olivenolie. Smagen er vigtig for den færdige tzatziki)
- 2 store fed hvidløg - (flere hvis dine fed er små eller du ikke har tid til at lade tzatzikien hvile)
- 300 g græsk yogurt - (Helst 10%)
Sådan gør du
Revet agurk
- Vask agurken, skræl den og flæk den på langs. Skrab kernerne ud med en lille spiseske eller en stor teske.TIP: Kernerne skal fjernes for at undgå at tzatzikien bliver vandet.
- Riv agurken groft ned i en dyb tallerken.
- Tilsæt ½ tsk salt og friskkværnet peber. Rør rundt så krydderierne fordeler sig og lad den revne agurk stå sådan i mindst 10 minutter.TIP: Dette tjener et dobbelt formål. Dels krydre det agurken og dels gør saltet det muligt at presse mere vand ud af agurken når du skal lave tzatzikien. Herved bliver din tzatziki mindre vandet.
Olie med hvidløg
- Put 4 spsk. olie i en lille miniblender. Pil 2 store fedhvidløgsfed og riv eller pres dem op i olien. Kør det hele sammen til hvidløgget er hakket ind i olien. Lad være med at køre for længe for så kan olien blive bitter. TIP: Dette kan godt springes over, men det græske husmor trick får hvidløget bedre fordelt i tzatzikien og gør at du kan server tzatzikien med kortere trækketid. Du kan bruge en stavblender i stedet for miniblenderen. Vil du springe trinet over presser du bare hvidløget og tilsætter det til tzatzikien sammen med olien, den græske yougurt og agurken.
Tzatziki
- Pres vandet ud af den revne agurk og kom den tørre agurk op i en skål. Kasser vandet.TIP: Skal det være helt korrekt presses agurken i et rent tyndt vævet klæde. Jeg synes nu det går fint bare at bruge mine rene hænder. På billedet kan du se hvor meget vand der kan presses af agurken på denne måde.
- Tilsæt olie med hvidløg og 300 g græsk yoghurt og rør rundt til det hele er blandet. TIP: De tre elementer (olie med hvidløg, reven presset agurk og græsk yoghurt) som ses på billedet skal bare blandes sammen. Rækkefølgen er ligegyldig. Du kan gøre dette i en arbejdsskål og så efterfølgende flytte over i en serveringsskål af passende størrelse hvis du synes.
- Sæt på køl i mindst en time og gerne til næste dag.TIP: Hvidløgssmagen udvikler sig, mens tzatzikien trækker. Hvis dit hvidløg ikke er blended ind i olien bør tzatzikien stå i køleskabet i mindst fire timer. Jo længere tzatzikien står jo stærkere vil den blive. Brug eventuelt lidt mere hvidløg hvis du skal bruge tzatzikien hurtigt.
Servering
- Smag tzatzikien til umiddelbart inden servering. Skal den have mere salt, peber, hvidløg? Dryp eventuelt lidt olie på toppen, det ser fint ud. Nogle græske opskrifter drysser med lidt finthakket dild.
Noter
SENEST GENNEMTESTET OG TILFØJET DIY BILLEDER 30/5/21
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.


Græske pitabrød – de nemmeste fladbrød

Græske frikadeller: Lækre velkrydrede keftedes

Souvlaki med nem græsk marinade

Skal helt sikkert prøve denne version af tzatziki 🙂
Normalt har vi brugt denne opskrift https://7opskrifter.dk/opskrift/tzatziki-opskrift-graesk-yoghurt-m-agurk/ hjemme i huset når vi har skulle lave tzatziki, men jeg tror at denne her måske har overgået den 🙂
Hej Kirsten
Ej hvor er jeg glad for at høre det! TAK og også tak fordi du gav dig tid til at skrive en kommentar til mig. Opskriften på tzatziki er ihvertfald autentisk græsk og jeg synes selv den er så god.
Mange madglade forårshilsner
Marina
Hej Marina
Vi har rejst meget i Grækenland og fået mange forskellige tzatzikier, som har fået karakterer fra 1-10, og jeg har også selv lavet mange forskellige tzatzikier igennem 20 år, men aldrig har jeg smagt så lækker en tzatziki, som din opskrift. Top karakter 10.
Hej Vibeke
Hold da op for en dejlig kommentar. Jeg bliver så glad! TAK!
Jeg synes jo i al beskedenhed at min tzatziki er god, men det er jo først når opskriften bliver brugt med succes i andre køkner end mit at jeg er lykkes med den.
Når du der kender ægte græsk mad skriver at tzatziki efter min opskrift smager som det skal bliver jeg simpelthen så glad.
Mange tak fordi du gav dig tid til at skrive og vurderer opskriften. Det betyder så meget.
Mange sensommer hilsner
Marina
Tak for en rigtig lækker opskrift :). Det er en super lækker tzatziki den her. Blød, cremet og smagfuld. Bestemt min nye favorit!
Hej Liselotte
Mange TAK for den dejlige tilbagemelding ❤️
Det er SÅ dejligt at høre at du synes om min opskrift på tzatziki. Jeg er jo også selv ret vild med den så det er så dejligt når den kan vække glæde i andre køkner end mit.
Mange varme november hilsner
Marina
Hvornår tilsætter du agurk? Har det nogen betydning?
Hej Maria
Som der står i opskriften presser jeg agurken for vand og putter den i en skål hvorefter jeg tilsætter olie med hvidløg og græsk yoghurt. Det hele røres så sammen. Rækkefølgen er for så vidt ligegyldig hvis du hellere vil putte olie, hvidløg og græsk yoghurt i skålen først. Det vigtige er at den revne agurk har stået med salt og peber inden den presses for vand. På den måde får den smag og der kan presses mere vand af den.
Håber det var det svar du ledte efter og ellers er du selvfølgelig velkommen til at spørger igen.
Håber du bliver glad for opskriften
Mange forårshilsner
Marina
Det er den suveræn bedste tzatziki, jeg har smagt. Har lavet den flere gange.
Hej Majbritt
Hvor er jeg bare utroligt glad for at høre det. TAK fordi du tog dig tid til at skrive det til mig.
Håber din sommer er god
Mange solskinshilsner
Marina
Hej Marina! Tak for lækre opskrifter – jeg elsker også Tzaziki, men plejer aldrig st skrælle agurken. Hvad er årsagen til, at man gør det? Er klar over st man skal fjerne den vandede del🙃
Hilsen Malene
Hej Malene
Undskyld jeg først svare nu. Det har været en sindsyg uge og jeg har slet ikke åbnet computeren.
Man behøver sådan set ikke skrælle agurken. Når man har gjort det traditionelt var det især fordi skindet på agurken før i tiden kunne være bittert. Det er det ikke længere (ihverfald ikke på danske agurker). Alligevel sidder der stadig en lidt anden smag i agurkeskrællen og den er også lidt anderledes i strukturen. Man får derfor den mere rene smag hvis man skræller agurken og sådan gøres det i tradtionelle opskrifter. Da dette er en autentisk græsk opskrift anbefaler jeg også at skrælle agurken. Du kan jo ved lejlighed prøve at gøre det og se hvad du synes.
Tak for dit spørgsmål og rigtigt godt efterår
Mange hilsner
Marina
Hej Marina
Seriøst, det er den bedste opskrift på tzatziki og jeg har brugt den i flere år. Alle gæster den bliver serveret for, roser den til skyerne og beder om opskriften. Jeg fortæller det er din opskrift og linker til din side. Synes du skal vide, at din opskrift gør lykke i mange hjem.
Tak for god mad.
Hilsen Anja
Hej Anja
Hvor er det bare dejligt at høre at du er glad for opskriften på tzatziki og at dine gæster synes at tzatzikien smager så godt at de gerne vil have opskriften. Større ros kan man jo næsten ikke få og jeg er virkelig glad for at du linker til siden og fortæller at det er min opskrift. Det gør mig så glad og stolt. TAK.
Mange glade forårshilsner
Marina