• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Marinas mad

Opskrifter fra mit årstidskøkken

  • Opskrifter
  • Mormor mad
  • Hyldeblomstsaft

Hedens bær: Blåbær, tyttebær og sorte revlingebær

2019-08-20 by Marina 4 kommentarer

Vilde danske blåbær

Når lyngen blomstre i duftende lilla tæpper er det tid til at plukke bær. På de danske heder gror der mosebøllebær, ægte vilde blåbær, tyttebær og sortebær. Der gror også tranebær, men de modner lidt senere end de øvrige bær og findes ikke på de hedearealer hvor vi plukker bær.

Her får du billeder og beskrivelser af de tre typer bær vi plukker på vores ture til lyngheden.

Tyttebær fra heden
Der plukkes tyttebær mellem duftende lyng. Min datter har foruden tyttebær både mosebøllebær og sortebær i den lille plukkekop. (NB: Min datter har givet mig lov til at dele billedet her på bloggen)

Vi plukker hedens bær

Se billeder af bærrene længere nede i indlægget

Skovtur p%C3%A5 heden
Vores bærplukketur til heden er ikke komplet uden en skovtur. Her breder min yngste tæppet ud. Bemærk at højen er bevokset med lyng, tyttebær og mosebøllebær. Sådan ser dværgbuskene altså ud på afstand. (NB: Min datter har givet mig lov til at dele billedet her på bloggen).

Når lyngen står i blomst og luften er mæt af lyngduft og lykke skal vi på heden og plukke bær. Sådan har vi gjort det i alle de år vi har boet i Holstebro og det er en lykke vi ikke vil være foruden. Af bærrene laver vi vores yndlings syltetøj som vi kalder “Syltet hede“:

Syltetøj af bær fra heden

Syltetøj af bær fra heden
Syltetøj af bær fra heden. Opskrift finder du her.

Der er simpelthen urgammel magi i det med at gå ud og sanke forråd til den lange kolde vinter og måske er det derfor at det syltetøj jeg laver af hedens bær er det allermest elskede af alle de typer af syltetøj jeg laver året rundt.

Man må gerne sanke bær på de offentlige heder så længe det kun er til eget forbrug og der er ingen risiko for at forveksle bærrene med nogle giftige så længe man holder sig til at plukke af dværgbuskene på heden.

Blomstrende lyng
Blomstrende lyng dufter af lykke.

Rent praktisk foregår bærplukkeriet ved at alle får en lille bærplukker kop (som bare er sådan en lille plastik kop vi plejer at bruge i madpakkerne). Den lille kop fylder vi så med blåbær og tyttebær som bærlykken vil det. Når den lille bærplukker kop er fyldt bliver den hældt over i en større bøtte med låg og så er vi klar til at plukke videre.

Vi synes det fungere godt med de små kopper af flere grunde. For det første er den nemmere at have med rundt i lyngen end den store beholder. Desuden føler især børn at det er dejligt faktisk at få fyldt en kop med bær. Endelig er det flere gange sket at vi er kommet til at vælte en kop fordi vi er snublet. Så er det altså nemmere at bære når det kun er en lille portion og ikke hele bøtten med møjsommeligt indsamlede bær.

Pluk helst bær i tørvejr og pluk aldrig flere end du selv kan bruge. Husk at afsætte tid til at få bærrene ordnet ligeså snart du kommer hjem. Mindre gode bær, stilke og små blade skal sorteres fra og bærrene skal skylles nænsomt.

Vilde bær fra de danske heder
Vi plukker blandede bær fra den danske lynghede og laver det dejligste syltetøj.

Mosebøllebær (populært kaldet blåbær)

På mange heder i nord og vest Jylland kan man finde mosebøllebær, der populært kaldes blåbær, selvom planten adskiller sig lidt fra de ægte vilde blåbær og en del fra de dyrkede blåbær du køber i butikkerne.

Forskellen mellem mosebøllebær, amerikanske blåbær og ægte blåbær

Ægte vilde blåbær har blåt frugtkød og vokser på dværgbuske med grønne grene. Mosebøllebær er typisk mere aflange og med lyst frugtkød. De vokser på dværgbuske med brune grene. Mosebøllebær smager ikke helt så kraftigt som ægte vilde blåbær.

De blåbærbuske der dyrkes i haverne er af en hel anden type, nemlig amerikanske blåbær (også med hvidt frugtkød). Her er planterne meget større end de buske der vokser vildt i Skandinavien. Det er også den type blåbær der kan købes i butikkerne. De amerikanske blåbær er større end de vilde og har ligesom mosebøllebær lyst frugtkød.

Fødevarestyrrelsen har godkendt at alle tre typer af bær sælges under betegnelsen “blåbær”.

Mosebøllebær

De “blåbær” vi plukker på vores bærplukkerture til heden er mosebøllebær og det er dem der er billeder af i indlægget.

Tidligere har vi haft ødegård i Sverige og dér plukket masser af ægte vilde blåbær. Jeg synes derfor godt jeg kan tillade mig at sammenligne.

Blåbær
Her er et nærbillede af mosebøllebær. Bemærk farven på grene og blade. Busken er ca. på højde med lyngen.

Mosebøllebær vokser både i tørre og fugtige heder. Bærrene kan typisk plukkes fra sidst i juli og indtil begyndelsen af septemper. Det bedste tidspunkt afhænger selvfølgelig af vejret, men det passer næsten altid med at lyngen blomstre.

Jeg synes mosebøllebær er meget velsmagende og når de først er tilberedt kan man næsten ikke smage forskel på dem og ægte vilde blåbær. Derfor kalder vi dem (ligesom de fleste andre jeg kender) for blåbær.

Når man skal plukke vilde blåbær skal man kikke efter de små lave dværgbuske hvor bærrene gemmer sig under de grågrønne blade. Når du har fået øje på buskene skal du ned på hug og hitte blåbærøjenene. Først kan man nemlig slet ikke se nogle bær, men når øjnene først er klar til at kikke efter bær er det som om de blåduggede bær vrimler frem allevegne.

Selvom det er mosebøllebær vi plukker gælder præcis det samme råd når du plukker ægte vilde blåbær. Buskene ligner nemlig hinanden meget!

Vilde tyttebær

Vilde tyttebær
De vilde tyttebær vokser mellem blomstrende lyng på den danske hede

Tyttebær vokser ligesom mosebøllebær og vilde blåbær på dværgbuske så man skal ned på hug for at plukke. Buskene ligner meget blåbærrisene, men hvor mosebøllebær og blåbær er mørkeblå og derfor lidt svære at få øje på mellem bladene, er tyttebær lysende røde og meget nemme at spotte. Der er ingenting at tage fejl af hvis man finder de røde bær og man kan roligt plukke løs for tyttebær giver et fantastisk syltetøj, både når der laves syltetøj af blandede hedebær og når tyttebær syltes alene.

De saftige tyttebær kan spises rå, men de kan godt virke lidt syrlige, især tidligt på sæsonen. Tyttebær er naturligt konserverende så foruden at smage godt er de også geniale at få med i en syltetøj man gerne vil gemme til vinteren.

Tyttebær vokser især på tørre hede områder og de kan plukkes (afhængigt af vejret) ca fra august og ind i oktober. Sæsonen ligger altså lidt senere end sæsonen for mosebøllebær, men da sæsonen overlapper kan man fint plukke de to typer bær samtidigt sådan som vi altid gør det.

Revlingebær (også kaldet sortebær)

Sorte rævlingebær
Her er de sorte revlingebær.

Revlingebær er sorte og kaldes derfor ofte sortebær. De ligner blåbær, men sidder på små lave buske der ser helt anderledes ud end blåbærbuskene. I stedet for blade har de fx små nærmest nåleformede blade, der sidder hele vejen rundt om grenen.

Revling er meget nøjsom plante der især vokser i klitheden langs den jyske vestkyst. Man kan imidleritd også finde dem i de vestjyske heder sammen med tyttebær og mosebøllebær og de er plukkemodne samtidigt med de andre bær.

Jeg synes sortebær er lidt ramme i smagen og småkedelige når de spises for sig selv. De er imidlertid super sunde og smager glimrende når de syltes sammen med de andre hedebær.

Madkurv til skovtur p%C3%A5 heden
Velfortjent skovtur ovenpå alt bærplukkeriet.

Flere sankeguides:

Opskrift på den bedste hyldeblomstsaft

Her i opskriften på hyldeblomstsaft skriver jeg en masse gode råd om at finde og plukke hyldeblomster samt hvordan du bedst bevarer smagen og tæller dine hyldeblomster så du kan lave den bedste hyldeblomstsaft.

Der er også tips til hvordan du får mest muligt ud af resterne fra hyldeblomstsaften (for man står jo tilbage med det der duftende hyldeblomstkvas).

Hyldeblomstsaft

Ramsløg sæson fakta og opskrifter

Jeg elsker ramsløg og har skrevet en stor guide med masser af billeder af ramsløg på forskellige voksestadier. Der er også lidt om at have ramsløg i haven og selvfølgelig link til en hel masse opskrifter:

Ramsløg: sæson, fakta og opskrifter

Pin
Share
Tweet
Email

Skrevet i: Ud i naturen Tags: blåbær, hede, tyttebær

Previous Post: « Mad til regnvåde dage i august
Next Post: Syltetøj af bær fra heden »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Sofie skriver

    2019-08-20 kl. 18:29

    Så moro å lese om bærplukking i Danmark. Her på vestkysten i Norge, plukker eg blåbær,dei ekte, tyttebær og av og til krekling, det du kaller sortebær. Om du lager likør er desse bæra særdeles gode til det. Eg skal verkeleg prøve å lage syltetøy av mosebøllebær, som vi kaller blokkebær, eingong. Vi plukker ikkje desse bæra fordi her er overflod av riktige blåbær, som er bedre på smak, men nøringsinnholdet er størst i mosebøllebær.

    Svar
    • Marina skriver

      2019-08-20 kl. 20:13

      Kære Sofie

      Hvor er det hyggeligt at høre fra dig og om bærplukning på Vestkysten i Norge.

      Da jeg var barn holdt vi hvert år ferie i nogle uger i en hytte som mine forældres venner havde. Det var et rent paradis lige ned til en stor sø med lille vandfald og med masser af bær alle vegne. Jeg elskede det ❤️ Og tænker tit på den hytte og robåden som vi fik lov til at ro omkring i. Med hensyn til bærerne husker jeg både at vi plukkede ægte blåbær og at vi fik syltetøj af multebær. For mig var det nok det allermest vidunderlige jeg nogensinde havde smagt og jeg glædede mig hvert år til den festmiddag hvor det blev serveret.

      Jeg synes faktisk at mosebøllebær smager udemærket og næsten som rigtige blåbær når jeg sylter dem. Jeg har faktisk lige talt med min mand om at det måske er fordi jeg tilsætter lidt citron for det giver dem lige lidt mere smag hvor de måske godt kan virke lidt fade i sig selv. Og så er de sunde. Det føles altid som dobbelt forkælelse når man kan spise syltetøj der faktisk også er lidt sundt (ihvertfald på vitaminer, mineraler osv).

      Sortebær er det navn der bruges om revlinge bær her i det Vestjyske hvor jeg bor. I gamle dage blev de plukket og syltet samt brugt til snaps som du skriver. Det er der ikke mange der gør længere. Men bærrene er super sunde og dyrene elsker dem. Jeg synes det er hyggeligt når der også er lidt af dem i mit syltetøj fra heden.

      Endnu engang tak fordi du skrev. Det var sådan en dejlig kommentar.

      Svar
  2. Kirsten Petersen skriver

    2021-08-15 kl. 12:43

    Her sidder jeg, i Californien, klokken3 om natten i min hyggekige seng og laeser din dejlige blog og bliver saa hjemmesyg! Alle de smaa ting som jeg vaerdsaetter, maaden a leve paa som jeg har fostret i mine piger ser jeg her og takker dig. Naar nu” engang” denne Covid tid tillader det skal jeg og min Danske veninde Nina Schiottz besoge heden! Mange tak! Min sidste tur var jeg heldig nok til at spendere paa Skagen og fik rigtig set landet det. Minder! Nu er jeg 81 og skal blive ved at flytte mig saa jeg kan vaere parat.
    Det er saa dejligt at du bringer Danmark til mig hver dag. Tusind Tak!

    Svar
    • Marina skriver

      2021-08-16 kl. 17:13

      Kære Kirsten

      Mange, mange TAK for den dejligste besked du kunne sende. Tænk at du sidder midt om natten i Californien og bliver rørt af noget jeg har skrevet om Danmark. Det er da en kæmpe stor ære for mig at jeg kan få lov til at bringe minder om Danmark til live hos dig. Jeg knus elsker Danmark og elsker at jeg kan få lov til at formidle den kærlighed her på bloggen. Hvis ikke du og andre læste med gav det ikke mening at skrive så det betyder så meget for mig at du vil læse med.

      Jeg håber du og din veninde får den dejligste tur til heden. Hvis man kommer på en solskinsdag når den står i fuldt flor (ca nu) er det helt enkelt mageløst.

      Iøvrigt beundre jeg dig meget for at holde sindet åbent og klar til nye eventyr. Det er så vigtigt og på alle stadier af livet kan man sande til når man ikke formår det.

      De varmeste sensommer hilsner fra

      Marina

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL MIT ÅRSTIDSKØKKEN

Her på Marinas Mad deler jeg ud af mine yndlingsopskrifter på dejlig hverdagsmad. Jeg tror det er vigtigt at spise både til helbredet og humøret og deler alle slags opskrifter fra de super sunde til de syndigt dejlige. Velkommen.

Lemonade

Opskrift på lemonade

Få hemmeligheden til den bedste lemonade jeg kender

Glas med rabarberlemonade på en bakke: Man kan se citron og isterninger

Rabarber lemonaden er noget af det bedste man kan lave i rabarber sæsonen.

Jordbær lemonade

Dejlig forfriskende jordbær lemonade

Opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft er ren sommermagi. Få alle mine bedste tips til den bedste hyldeblomstsaft. Masser af billeder og gode råd.

Havregrynskager

Opskrift på gammeldags havregrynskager

Nemme og lækre havregrynskager. Perfekte at bage med børn

Udrul småkagedej til udstikssmåkager

Nem småkagedej - perfekt til udstik og vinterferie hygge

Sommer frokostretter

Opskrift på hønsesalat med grønne asparges

Hønsesalat med friske grønne asparges er en dejlig frokostret.

Fiskefrikadeller

Opskrift på Fiskefrikadeller

Min bedste opskrift på dejlige gammeldags fiskefrikadeller.

Æggesalat

Opskrift på æggesalat

Min populære opskrift på hjemmelavet æggesalat har fået DIY billeder.

SØG I ALLE INDLÆG

FÅ NYT FRA MARINAS MAD

Marinas Mail

Få det hele med! Hver søndag formiddag udsender jeg et nyhedsbrev. Foruden besked om nyt indhold på bloggen får du fx køkkentips, liste med danske mærkedage og årstidsrelevant råvarer information.

HER SKER NOGET NYT

Jeg tester og reviderer bloggens opskrifter løbene.  Nedenfor kan du se de senest opskrifter jeg har tilføjet nye fif.

Opskrift på mormorsalat

Mormorsalat er den bedste danske sommersalat fra mormorkøknet. Opskriften har fået DIY billeder og svar på lidt spørgsmål

Sorbet af hyldeblomstsaft og jordbær

Opskrift på jordbær hyldeblomst sorbet

Sorbet af hyldeblomstsaft med jordbær er en nem og lækker sommerdessert

Agurkesalat

Agurkesalat opskrift

Mormors opskrift er den bedste og hurtigste måde at lave agurkesalat. Nu med trin for trin billeder.

Smørstegte nye gulerødder

Opskrift på smørstegte gulerødder

Smørstegte nye gulerødder er noget af det bedste tilbehør til sommermaden.

CHOKOLADE COOKIES

Opskrift på amerikanske chokolade cookies med chokolade

Min opskrift på chokolade cookies er de bedste cookies vi kender i vores familie. Opskriften er nu opdateret med DIY billeder så de bliver nemme at bage for børn.

Copyright på billeder, tekst og opskrifter Marina Starcke 2022. Del venligst ikke indhold uden tilladelse.

Godkend cookies
På Marinas Mad deler jeg opskrifter med masser af tips. Opskrifterne formidles i et brugervenligt format, der forudsætter at du godkender cookies.

Cookies anvendes hos mig primært til at forbedre din oplevelse når du bruger opskrifterne. Jeg bruger desuden anonym statistik.

Se cookiepolitik for flere informationer. (Scroll ned til bilag og se hvilke oplysninger der gemmes og hvorfor).

Cookies er anonyme og jeg kan ikke spore din adfærd tilbage til dig. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

God læselyst og tak fordi du læser med
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vælg muligheder Manage services Vælg forhandler Læs mere om disse formål
Se præferencer
{title} {title} {title}