Opskrift på juledessert med mandariner
4.75 fra 4 stemmer
Udskriv

Opskrift på juledessert med mandariner

Denne nemme juledessert smager skønt af jul og er samtidigt dejlig frisk, noget man godt kan have brug for i december.

Desserten kræver kun en meget lille arbejdsindsats, men da julesiruppen skal koges ind og mandarinerne marinerer er det godt at starte ihvertfald fire timer inden desserten skal serveres. 

Der bruges julesirup i opskriften. Den er nem at lave og er skøn til mange andre ting også.

Ret Dessert
Køkken Dansk mad
Keyword Juledessert, julesirup, mandariner
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

Mandariner i julelage

 • 2 dl julesirup Se den nemme opskrift i link under opskriften.
 • 1 dl friskpresset appelsinsaft Fra 1 appelsin
 • 4 mandariner

Til servering

 • 4 kugler god vaniljeis mandarinerne kan også spises med græsk jogurt eller vaniljekrydret flødeskum.

Sådan gør du

Mandariner i julelage

 1. Start med at koge din julesirup. Den passer sig selv, men du skal være i køknet imens.

 2. Lad julesirupen køle af. Hvis du laver den til denne dessert er det ikke nødvendigt at lade den blive helt kold, men den skal være kølet ned til under lillefingervarm. Gem kanelstænger og stjerneanis, de ser nemlig fine ud ved servering. Kassere resten af krydderierne. Har du lavet julesiruppen i forvejen kan du bare undlade kanel og stjerneanis eller du kan tilsætte nogle nye. 

 3. Put julesiruppen i en lille kasserolle hvor der lige er plads til fire mandariner. Tilsæt 1 dl friskpresset appelsinsaft. Rør rundt.

 4. Pil mandarinerne og pil også de groveste af de hvide hinder af.

 5. Læg mandarinerne ned i julesiruppen og fordel kanel og stjerneanis mellem dem. Julesiruppen skal stå godt op af mandarinerne så det er vigtigt at gryden ikke er for stor. 

 6. Kog langsomt op til kogepunktet.

 7. Når gryden når kogepunktet trækkes den fra varmen og mandarinerne vendes om så den anden side kommer ned i siruppen. 

 8. Lad mandarinerne stå i 15 minutter i den varme lage før der lægges låg på gryden og den sættes i køleskabet. Lad meget gerne mandarinerne marinerer nogle timer. 

Servering af juledessert

 1. Server mandarinerne i en fin skål. Det ser fint og julet ud at lade kanelstænger og stjerneanis flyde rundt i julesirupen. 

 2. Giv alle en kugle god vaniljeis i en dyb tallerken eller et dessert glas, men lad gæsterne om at øse mandariner og julesirup over deres is. Når julesirupen hældes over isen begynder isen at smelte og de to ting løber dejligt sammen. 

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Denne ide har jeg fra et madblad, men jeg har ændret en del i opskriften over årene. Det er lykkes mig at hitte udklippet med den oprindelige opskrift og der står at det er Erwin Lauterbach der har fået ideen fra en kokkekonkurrence han har dømt. Desserten hed oprindeligt "Citrusfrugt i safranbouillon" men jeg har for mange år siden udeladt safran da det er dyrt og ikke rigtigt kan smages i denne dessert med alle julekrydderierne. Til gengæld har jeg tilføjet nogle flere julekrydderier og appelsinsaft. Lauterbach foreslår mandarinerne til risalamande. Jeg skal ærligt sige at det har jeg aldrig prøvet, men ideen er hermed givet videre. 

Jeg kan ikke på mit udklip se udgivelsesår og blad, men jeg gætter på Bo Bedre først i det nye årtusind. Opskriften har været bragt på min gamle blog i 2009 som "mandariner i julelage."

KOM PÅ FORKANT

Dette er en dejlig gæstedessert da mandarinerne kun bliver bedre af at stå  i lagen. De kan fint laves dagen i forvejen.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Mandarinerne smager dejligt til morgenskyr og julesiruppen er god til alt muligt. Brug den til pandekager, klatkager eller i varme juledrikke. Når julesiruppen har været på bordet som del af en dessert vil jeg gerne bruge den over et par dage. 

Lagen kan iøvrigt genbruges hvis du gerne vil lave flere mandariner.