Varme hveder spises aftenen før Store bededag og det er en ualmindelig lækker og sprød bolle som danskerne har spist i generationer.Min opskrift på varme hveder er helt klassisk. Hvedeknopperne er helt bløde og luftige og når de skærres igennem og ristes bliver resultatet lækre sprøde hveder med en lækker blød kerne og den helt rigtige smag af kardemomme. Det er ikke svært at bage hjemmelavede hveder, men start i god tid så hvedknopperne kan nå at køle godt af inden de skal ristes til varme hveder. Man kan fint starte dagen inden man vil spise varme hveder. Så bager man bare hvedeknoperne så de er lige til at riste dagen efter.Opskriften giver ca 16 hvedeknopper og når de skæres igennem 32 hveder.
Forb. tid15min
Tilb. tid25min
Hviletid (af 2 omgange)1t30min
Samlet tid40min
Ret: Brød
Køkken: Dansk mad
Antal: 16hvede knopper
Forfatter: Marina
Ingredienser
4dlvand
25ggær
2æg
1tskfint salt(måske lidt mere hvis du er glad for saltet brød)
2spskrørsukker(kan erstattes af hvidt sukker)
2tskkardemomme
750ghvedemel(Sådan ca. Start med at holde ca 50 g tilbage hvis du håndælter. Det er muligt du skal bruge en smule mere eller mindre. Den nøjagtige mængde afhænger af dit mel, størrelsen på æggene og luftfugtigheden)
75gsmør
Sådan gør du
Dej til hvedeknopper
Hæld vand i en skål, smuldre gæren ned i vandet og rør med en gaffel til den er opløst.
Tilsæt salt, sukker, kardemomme og æg. Rør det sammen.
Tilsæt mel og riv smøret ud over. TIP: Har du ikke et rivejern der er skarpt nok til at rive koldt smør kan du istedet smuldre blødt smør ind i melet med fingrene.
Rør dejen sammen. Når dejen er sammenhængene skal den æltes enten på maskine på lav hastighed eller grundigt på et meldrysset bord. Ælt til dejen er lækker og slipper hænderne/redskaberne. Dejen skal have et lidt blankt skær. TIP: Det er vigtigt ikke at få for meget mel ind i dejen, selvom det kan være fristende når man håndælter. Brød der tilsættes for meget mel bliver tørt og kedeligt. Det er muligt du skal bruge en andelse mere mel selvom du ælter på maskine. Tilsæt en spsk af gangen til dejen samler sig om æltekrogen.
Stil dejen til hævning i en stor skål med låg. TIP: Med låget undgår du at dejen tørre ud. Har du ikke en stor skål med låg kan du filme din skål.
Dejen skal hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca 1 time lidt afhængigt af temperaturen.
Hvedeknopper
Tænd ovnen på 200 C (varmluft).TIP: Det er godt at bage med damp. Stil eventuelt et lille støbejerns fad ind i bunden af ovnen. Lad det varme op med ovnen og hæld vand i når du sætter bollerne ind i ovnen, så vil der udvikles damp til bagningen.
Find en firkantet bradepande eller et ovnfast fad med høje sider og beklæd formen med bagepapir.TIP: Formen skal idealt set passe til mængden af dej. Hvis den er lidt for stor stiller du bollerne korekt og lader lidt af formen stå tom i dene ene ende. De yderste boller vil så blive lidt runde, der hvor de ikke har naboer. De smager lige så godt for det!
Tag dejen ud på et meldrysset bord og del den i ca 16 boller.
Stil bollerne tæt, men sådan at de lige præcis ikke røre. Se billede.
Stil bollerne til efterhævning dækket af et fugtigt, men ikke vådt viskestykke.TIP: Jeg spænder viskestykket op så det ikke rør ved bollerne ved at putte enderne ind under formen.
Stil bollerne til efterhævning i ca 30 - 45 minutter til de er hævet sammen. TIP: Den nøjagtige hævetid afhænger af temperaturen i dit køkken. Kik på bollerne. De skal være hævet sammen i siderne men stadigt have huller i midten. De vil hæve yderligere op når de bages. Inden bollerne kommer i ovnen kan de eventuelt pensles med vand eller sammenpisket æg, men det er ikke nødvendigt.
Bag bollerne i en 200 C varm ovn til de er let gyldne. Det tager afhængigt af din ovn og din form ca 25 minutter men hold øje da bagetiden kan varierer noget.Tip: Hvis du er i tvivl om bollerne er færdige kan du vende dem ud på en bagerist og banke dem under bunden. De skal lyde hule. Lyder de ikke hule må du sætte dem hurtigt ind i ovnen igen og give dem lidt længere. Du kan også måle temperaturen i midten af en bolle. Til hveder skal den perfekte temperatur være 98 C. Hveder må nemlig ikke overbages!
Stil de færdige boller til afkøling. De første 15 minutter i formen under et viskestykke. Herefter på afkølingsrist.TIP: Ved først at lade bollerne køle af i egen damp sikre du at de forbliver bløde. Hvis du lader dem stå under hele afkølingen kan de blive for våde.
Varme hveder
Når hvedeknopperne er kolde kan de skilles ad og flækkes med en brødkniv. Herefter ristes de i en ovn ved 250 C i ca 7 minutter til de er sprøde og lækre. TIP: De kan også ristes på brødrister, men det er bedst i ovn.
Noter
HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRADette er min egen opskrift og mine egne tips og tricks. Opskriften blev første gang delt på min gamle blog tilbage i 2009. Hvederne er siden blevet bagt flittigt hvert år og mine læsere har været glade for opskriften. Opskriften er løbende forbedret med nye bagetricks. HVAD GØR DU VED RESTERNEDer er næsten ikke noget bedre end at gå og hyggespise varme hveder dagen efter. Det er jo også præcis det de er skabt til. Varme hveder er allerbedst den dag hvedeknopperne er bagt eller dagen efter, men de kan også fint spises to dage efter hvis bollerne er opbevaret rigtigt. Som andet brød fryser hvedeknopper udemærket. KOM PÅ FORKANTDet er oplagt at bage hvedeknopperne dagen før de varme hveder skal spises. Så skal hvedeknopperne bare flækkes og ristes.