Rødkål er det uundværlige tilbehør til alle julens livretter. Min opskrift er diskret julekrydret og passer perfekt til både and, flæskesteg og alle julens andre gode retter.Det tager godt en time at lave rødkål, men start meget gerne et par dage før. Rødkål bliver nemlig kun bedre af at stå et par dage.Det kan være svært helt at vuderer hvor meget rødkål man skal bruge. Det afhænger jo bla hvor meget andet der er på bordet og af hvor glade de spisene er for rødkål. Jeg har sat opskriften til 6 personer, men så tænker jeg der er rigeligt. Heldigvis kan rødkål meget fint spises anden efter og også fryses.
Forb. tid10min
Tilb. tid1t
Samlet tid1t10min
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk mad
Antal: 6personer
Ingredienser
Hjemmelavet rødkål
1mellemstortrødkålEt mellemsort rødkål er ca 1 1/2 kg før du snitter det.
2æblergerne madæbler
50gsmørkan med fordel erstattes af andefedt hvis du har
1dlæbleeddikekan erstattes af anden mild eddike
2dlribssaftkan erstattes af anden ren frugtsaft hvis du fx er i udlandet og ikke kan skaffe ribssaft. Læs tips og tricks over opskriften.
1dlappelsinsaftfra ca 1 appelsin
50grørsukkerkan erstattes af almindeligt sukker
1tskgroft salt
Krydderier
1lillekanelstang
2helestjerneanis
4nelliker
1laurbærblad
GENEREL TILSMAGNING
salt og friskkværnet peber
sukker
eddike
1spskandefedtkan undlades hvis du ikke har
SÆRLIG TILSMAGNING TIL AND
Lidtrevenøkologisk appelsinskal
frisk appelsinsaft
ValnødderHvis du kan lide et lidt moderne knas i din rødkål
SÆRLIG TILSMAGNING TIL FLÆSKESTEG
julesirup eller anden sirup
friske æbleternHvis du kan lide et lidt friskt bid i din rødkål
Lidttørrede tranebær
Sådan gør du
GØR RØDKÅL KLAR
Vask rødkål og fjern de yderste blade.
Skær rødkålen i kvarte med en stor tung kniv.TIP: Rødkål farver så lad være med at bruge dit yndlingsskærebræt af træ.
Snit rødkålen på tværs af bladene så det bliver til strimler. Nederst ved stokken skal du snitte på skrå så du undgår skokken og de groveste blade.NB: Hvor fint din rødkål skal snittes afhænger af dine præferencer. Mange kan godt lide deres rødkål helt fintsnittet, men vær opmærksom på at spinkle kålstykker øger risikoen for at rødkålen bliver overkogt og smattet. Lidt større kålstykker ser også mere hjemmelavede ud. Hvor fint du snitter rødkålen påvirker selvfølgelig kogetiden.Det ser ud af meget rødkål når du har det hele snittet, men det falder meget sammen under kogningen.
Kasser den hvide stok og de allergroveste stykker (dem med meget hvidt).
GØR ÆBLER KLAR
Vask æblerne.
Halver det ene æble og stik nelliker ind i det. Skallen skal blive siddende på.
Skræl æblerne uden nelliker (både det hele og det halve).
Skær de skrællede æbler i tern. Kasser æbleskrog.
STEG RØDKÅL
Steg rødkålen i smør eller andefedt til den bliver blød og skinnede. Det tager ca 5-10 minutter. Rør af og til.
Læg det halve æble med nellikerne ned i rødkålen så det er næsten begravet men har overfladen med nellikerne fri. Læg også stjerneanis, kanelstang og laurbærblad ned i rødkålen.TIP: Det er vigtigt at behandle de tørrede krydderier med forsigtighed så de ikke går i stykker og forsvinder i rødkålen. Vær derfor opmærksom på både æblet og stjerneanis når du røre i rødkålen. Æblet holder fint på nellikerne hvis du ikke røre for meget ved det. Hvis du vil være på den helt sikre side kan du lægge de tørede kryderier ind i et kaffefilter.
KOG RØDKÅL
Læg låg på gryden og lad rødkålen simre i ca 50 minutter. NB: Rødkålen passer mest sig selv, men kik til den af og til og tjek at den ikke er ved at koge tør. Tilsæt mere ribssaft, appelsinsaft eller vand hvis den er det. Rør eventuelt forsigtigt rundt. Hvor lang tid din rødkål skal koge afhænger både af din smag og af hvor fint du har snittet den. Hold derfor øje med om du synes den bliver klar inden de 50 minutter er gået. Der skal stadigt være lidt væske tilbage når de 50 minutter er gået. Hvis du har snittet rødkålen meget groft er det også muligt at den skal have noget længere. Smag på den og vurderer!
SMAG TIL
Tag de tørrede krydderier og det halve æble med nellikerne op af rødkålen. Læg æblet til afkøling på en tallerken.TIP: Når det halve æble er kølet lidt ned piller du nellikerne ud og skindet af. Æblekødet kan let skrabes af kærnehuset med en gaffel og smager skønt af rødkål og nelliker.
Tilsæt æblekødet fra det halve æble med nelliker. Kasser skrog, skind og nelliker.
Rør nu grundigt rundt så æblestykkerne går i opløsning og fordeler sig i rødkålen.
Smag rødkålen til.NB: Rødkål skal ALTID smages til! Det er umuligt helt at vide på forhånd hvad der skal til for det afhænger både af dine smagspræferencer og rødkålen. Smag på rødkålen. Mangler den sødme tilsætter du lidt sukker, saft, sirup eller honning. Mangler den krydring tilsætter du friskkværnet peber og salt. Mangler rødkålen syre giver du den lidt eddike. Hvis du har andefedt smager det altid godt med en skefuld rørt ud i rødkålen, det gør rødkålen flot blank.
Kog rødkålen færdig under omrøring til den har opsuget din smagstilsætning og det meste væde.
KOM RØDKÅLEN PÅ GLAS
Kom rødkålen på rene glas hvis den ikke skal serveres straks.NB: Rødkålen kan holde længe i køleskabet, men hvis den skal stå der længere end et par dage anbefaler jeg skolde glas.
FØR SERVERING
Varm rødkålen forsigtigt op med lidt smør eller andefedt og smag den til igen. Se forslag til både and og flæskesteg nederst i ingredienslisten.TIP: Har du alle blus på komfuret igang (fx juleaften) kan du godt varme rødkålen i mikroovn. Husk stadigt at smage til.
Noter
HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRARødkål er en uundværlig del af den klassiske danske julemiddag. Den kan laves på utallige måder, der dog altid rummer noget syre og noget sødme. Denne julekrydrede version er min egen, meget inspireret af min mors rødkål.Tricket med nellikerne i æblet har jeg fra opskrifter, der foreslår at stikke dem i et halvt løg. Jeg vil ikke have rå løg i min rødkål og derfor fandt jeg på at bruge det halve æble i stedet.KOM PÅ FORKANTRødkål har kun godt af at stå et par dage så det er en genial ting at lave på forhånd. Desuden farver rødkål en del så det er dejligt ikke at have farvede hænder og spor af rødkål i køknet når julegæsterne kommer.HOLDBARHED AF HJEMMELAVET RØDKÅLJeg kan læse mig til at hjemmelavet rødkål fint kan stå en måned i køleskabet. Jeg plejer dog at fryse mit når det har stået to til tre dage i køleskabet. HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Så betyder det meget for mig at høre fra dig. Skriv gerne en kommentar eller bedøm opskriften med stjerner. Hvis du deler på Instagram kan du bruge hashtag #marinasopskrifter. På forhånd TAK.